Jump to content

AtatÜrk'Ün İlke Ve İnkilaplari


Sirius

Recommended Posts

Atatürkçü düşünce sisteminin çarklarını oluşturan, onun işlemesini sağlayan ilekeler, milletimizin ilerleyip çağdaşlaşması açısından dayandığımız temeller olmuştur ve bu özlelliklerini koruyacaklardır.

Atatürk tarafından belli bir sistemin ögeleri olarak büyük bir plan ve program içinde ortaya atılan ve uygulanan bu ilkeleri incelemeye geçelim arkadaşlar.

ATATÜRK İLKELERİNİN AMACI :

atatürkçü düşünce sistemi türk milletini çagın ve bilimin gereklerine göre mutluluğunu,esenliğini refağını sağlamak amacı ile atatürk tarafından oluşturulmustu.bu düşünce sisteminin işleten ilkelerin korunmmasındaki amaç açıktır. Sistemin doğması bu ilkelrin konulmasıyla mümkün oldu. öyle ise atatürk ilkeleri atatürkün düşünce sistemini kurmak ve işletmek amacı ile konulmuştur. Atürkçü düşünce sisteminin gelişmesi ve ilkelrin işlemsi , demokratik bir ortamın varlıgı ile mümkün olacagını savunuyorum ...

ATATÜRK İLEKERİNİN ORTAK ÖZELLİKLERİ :

Atatürk ilkelri birbirine bağlı öğlerdir. yukarıda belirttiğim gibi bütün ayrılmaz parçalrı bir sistemi işleten çarklardır. milletimizin ihtiyaçlarına göre geliştirilmişlerdir .bu ilkelere büyük özenle uygulanmiş ve son derece verimli sonuçlar getirmişlerdir.ilkelerin uygulanmasıyla milletimizin her alanda cumhuriyet öncesiyele karşılaştılmayacak kadar büyük gelişmeler şağlamiştır .

Atatürk ilkelerinin ilk ortak zalleği milliyetçilik duygusundan kaynaklanması olmuştur.her ilke türk milletini ileri bir uygarlık düzeyine çıkarma hedefi ile konulmuştur. doğrudan doğruya milli iğtiyaçlardan kaynalanmıstır. A ltı temel ilkenin içinde sayılan milliyetçilik aynı zamanda diğer ilkelerinde özünü oluşturmaktadır. Cumhuriyetçilik milletin egemenliğine dayanan bir ilkedir.Halkçılk halkın mutluluğunu ve esenliğini korumaktır. Devletçilik devletin her alanda vatandaşın yanında olmasıdır.laillik bireylerin inançlarında özgür bırakma bu yolda demokrasiyi sağlamlaştırma amacıyla konulmuştur.İnkılapçılık bütün bu ilkelerin geliştilip sürdürülmesidir.ilkelerin ikinci ortak özlliği ise akıl ve bilie dayanır. gelişmiş ülkelere bakılırsa kalkınmalarını gelişmelerini bilime borçlu oldukları hemen anlaşılır. çağdaş uygarlıgın üstüne çıkarılmasını amaç edninen atatürkçülüğün akla ve bilime dayanması kadar doğal bir sey yoktur .

MİLLET SEVGİSİ

NE MUTLU ATATÜRK'Ü OLAN MİLLETE

Sen yaşarken milletini el üstünde tutardın bütün dugun düşüncen kaygın sevkin ona idi. her bir nutkunda cephe komutanından kurma başkanından neferine kadar zafer yığının yiğitliğine üstünlüğüne kutsallığına hayranlığını söylerdin. civan mert sesinle onları alkışlardın kendınden bir söz etmezdin:taa o güne kadar ki kendi emeğiğnle ve şanlı milletin emeğiyle kurduğun yeni devletin başkentinde cunhuriyetin onuncu yılı !ON BEŞ YILDIR SANA ÇOK VAATLERDE BULUNDUM;BAHTİYARIM Kİ HİÇ BİRİNDE İSABETSİZLİĞE UĞRAMADIM! Diyerek saadetinin ne olduğunu belirttin!.. senin sesin o gün sade karşındaki ovayı kaplamış yığını değilk onun ardındakı çatkın yüzlü dağları yankılarla ürpertecek;göz aşırı ufukları tutacak; göklere ve ruhlara ulaşacak kadar enginleşmişti!..

Sen o gun sesinle milletine hiçbir hesaba benzetmeyen büyüklükte tertemiz bişr hesap verdin ve ! Ne mutlu türküm diyene !.. haykırışyla gönlünü dolduran göğüsünü kabartan geceni gündüzünü aydınlatan ışığın ne olduğunu duyurdun!...

Mahşer gibi haklk senin o şimsek sesine - kendi cevherinle manasını en iyi bilmiş ve kullamiş sen eşsiz yiğite- derin bir gök gürüldemesi mahabeti ile cevap verdi !yaşa var ol!...

Bu Söylediklerimi tasvir teşbih sanma! Sen ki mübalağadan gurudan hoşlanmazsın ;, sen ki yalnız tükenmeyen hız, dinmeyen çoşkunluk ve sarsılmayan vefa ararsın! sen ki dünyanın bütün zenginliklerine altınlı saraylarına sahip oldun da, hiçbirine yüz vermedin ; hiç bir hazineye el atmadın; zekanın bütün yaratıcı definesini, milletin uğruna milletin aşkına saçtın...

*(ALINTIDIR: RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN)*( NE MUTLU ATATÜRK!Ü OLAN MİLLETE)

Cumhuriyetçilik

Kemalist devrimler siyasi bir devrim niteliğindedir ve çok uluslu bir imparatorluktan Türkiye ulus devletine geçiş gerçekleştirilmiş ve böylece modern Türkiye'nin ulusal kimliği kazandırılmıştır. Kemalizm, Türkiye için yalnızca Cumhuriyet rejimini tanımaktadır. Kemalizm insanların arzularını yerine getirebilecek yegane rejimin cumhuriyet rejimi olduğuna inanmaktadır.

Halkçılık

Gerek içeriği gerekse hedefleri açısından bakıldığında, Kemalist Devrim ayrıca bir sosyal devrim niteliği de taşımaktaydı. Bu devrim seçkin bir grup tarafından genel olarak halka yönelik bir biçimde gerçekleştirilmişti. Kemalist devrimler, özellikle İsviçre Medeni Kanunu olmak üzere Batı kanunlarının Türkiye'de uygulamaya konmasıyla birlikte kadınların statüsüne kökten değişiklikler getirmiştir. Üstelik, 1934 yılında kabul edilen bir kanun ile kadınlar seçme hakkını almışlardır. Atatürk çeşitli ortamlarda Türkiye'nin gerçek Yöneticilerinin köylüler olduğunu söylemiştir. Aslında bu durum Türkiye için bir gerçek olmaktan çok bir hedef niteliğindeydi. Gerçekte, halkçılık ilkesi için yapılan resmi açıklamada Kemalizmin sınıf ayrıcalıklarına ve sınıf farklılıklarına karşı olduğu ifade edilmekte ve hiçbir bireyin, ailenin, sınıfın veya organizasyonun diğerlerinin daha üzerinde olmasını kabul etmiyordu. Kemalist ideoloji, aslında, Türk vatandaşlığı olarak ifade edilen bir fikre dayanmaktaydı. Gurur ile birleşen vatandaşlık fikri, onların daha fazla çalışmaları için gerekli psikolojik teşviki sağlayacak, birlik fikri ve ulusal bir kimliğin kazanılmasına yardımcı olacaktı.

Laiklik

Kemalist laiklik yalnızca devlet ve dinin birbirinden ayrılması anlamına gelmiyor, ayrıca dinin eğitim, kültürel ve yasal konulardan da ayrılması anlamını taşıyordu. Laiklik, düşünce özgürlüğü ve kuruluşların dini düşünce ve dini kuruluşların etkisinden bağımsız olmaları anlamına geliyordu. Böylece, Kemalist devrim ayrıca laik bir devrim idi. Kemalist devrimlerin birçoğu laikliği gerçekleştirmek amacıyla yapılmış ve diğer birçoğu ise laikliğe ulaşılmış olması nedeniyle gerçekleştirilebilmiştir.

Kemalist laiklik ilkesi Tanrı karşıtı bir ilke değildi. Bu akılcı ve dini siyasetin dışında tutan bir ilke idi. Bu Kemalist ilke aydınlanmış İslam'a değil, çağdaşlığa karşı olan Müslümanlığa karşısındaydı.

Devrimcilik

Atatürk'ün ortaya koyduğu en önemli ilkelerden birisi de reformculuk veya

devrimcilikti. Bu ilkenin anlamı Türkiye'nin devrimler yaptığı ve geleneksel kuruluşlarını modern kuruluşlar ile değiştirmiş olduğu idi. Geleneksel kavramların iptal edildiği ve modern kavramların benimsendiği anlamına geliyordu. Devrimcilik ilkesi, yapılmış olan devrimlerin tanınmalarının çok ötesine geçti.

Milliyetçilik

Kemalist devrim ayrıca milliyetçi bir devrim idi. Kemalist milliyetçilik ırkçı bir yapıda değildi. Bu devrimin amacı, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığının korunması ve ayrıca Cumhuriyetin siyasal yönden gelişmesi idi. Bu milliyetçilik, tüm diğer milletlerin bağımsızlık haklarına saygılı idi. Yine bu milliyetçilik, sosyal içerikli bir milliyetçilikti. Yalnızca anti - emperyalist değil, aynı zamanda gerek hanedan yönetimine gerekse herhangi bir sınıfın Türk toplumunu yönetmesine karşı olan bir

milliyetçilikti. Kemalist milliyetçilik, Türk devletinin vatanı ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu ilkesine inanmaktadır.

Devletçilik

Kemal Atatürk yapmış olduğu açıklamalarda ve politikalarında Türkiye'nin

bir bütün olarak modernizasyonunun ekonomik ve teknolojik gelişmeye önemli ölçüde bağlı olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, devletçilik ilkesinin de devletin ülkenin genel ekonomik faaliyetlerini düzenlenmesi ve özel sektörün girmek istemediği alanlara veya özel sektörün yetersiz kaldığı alanlara veya ulusal çıkarların gerekli kıldığı alanlara yine devletin girmesi gerektiği anlamında yorumlanmaktadır. Ancak, devletçilik ilkesinin uygulanmasında, devlet yalnızca ekonomik faaliyetlerin temel kaynağını teşkil etmemiş, aynı zamanda ülkenin büyük sanayi kuruluşlarının da sahibi olmuştur

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...