Jump to content

Cep Telefonlarımızda Yaşam Detaylarımız Gizli


apoo

Recommended Posts

20080605064424_cep.jpg

Cep telefonlarının hakkımızda ne kadar çok bilgi verdiğini biliyor muydunuz? 100.000 kişi üzerinde izlenen davranışlar enteresan sonuçlar doğurdu...

Toplam 100.000 kişilik örnek bir grup üzerinde yapılan araştırma sonrası enteresan bulgularla karşılaşıldı. Cep telefonları hayatımızın işleyişi açısından ilgi çekici sonuçlar aktarabiliyor.

İnsanların alışkanlıklarının temel alındığı araştırmada birden fazla kez aynı noktanın ziyaret edilmesi, trafik yoğunluğu veya sıradan ve gündelik yaşam alanı 10km'yi aşmayan insanların varlığına dair bilgiler ilk göze çarpanları.

Amerika'daki Northeastern University'den Dr. Marta Gonzalez raporun sonuçlarını yorumlarken şunları iletti:

"Keşke çok daha fazla sayıda mobil cihaz kullanıcısı katılabilseydi. Bu buzdağının sadece üst kesimi. Ancak yine de ilgi çekici sonuçlarla karşılaştık."

Nasıl belirlendi?

Araştırmada kullanıcılar her mesaj gönderip aldığında veya aramalarda bölgede yer alan mobil baz istasyonu ilgili veri kaydını tuttu. 6 ay süresince tutulan kayıtlar her bir kullanıcıya dair hareketlerin izlenmesine olanak sağladı.

Kategorilere ayrılan davranışlar farklı başlıklar altında toparlandı. Buna göre;

Yaklaşık 10km civarında günü geçiren, kısa mesafede yaşayanlar grubun çoğunluğunu oluşturuyor. 100 km ve fazlası hareket sergileyenler ise oldukça düşük sayıda.

Araştırmalarda rastlanılan en büyük sürpriz insanların hareketlerinin güç yasası diye bilinen matematiksel bir bağ içermesi. Bu bağ sayesinde normalde milyonlarca kullanıcının incelenmesi yerine sınırlı sayıdaki örnek model grupların sağlıklı sonuçlar ürettiği ortaya çıkarılmış oldu.

İkinci sürpriz ise kısa veya uzun mesafedeki hareketliliğin insanlar arasında büyük benzerlikler göstermesi. Rapora göre her gün aynı mekanlara defalarca gidip geliyoruz ve kısıtlı bir alanda yaşamımızı sürdürüyoruz.

Nerelerde işe yarayacak?

Bu araştırmaların çeşitli alanlara katkı sağlayacağı da düşünülüyor. Bulaşıcı hastalıkların ne şekilde yayıldığının izlenebilmesi de bunların başında geliyor. Trafik yoğunluğunun tespiti için de benzeri tekniklerden faydalanılabilecek.

Cep telefonları üzerinden insanların izlenmesi aslında yeni bir teknik değil. Daha önce de benzer çalışmalar yapılmış ve yaşamı kolaylaştırmak adına raporlar tutulmuştu. Roma'daki trafiğin modellemesini yapan MIT Üniversitesi'nden bilim adamları insanların işlerine en uygun hangi yollardan gidebileceklerini ortaya koymuşlardı.

Kriminal vakalarda da işe yarayan teknik Londra'daki intihar saldırısına katılan suçlulardan birisinin İtalya'da yakalanmasına yardımcı oldu.

Cep telefonlarına çok farklı amaçlarla kullanılabilecek sensörlerin yerleştirilebileceğini ifade eden bilim adamları, raporların sonuçlarına göre çok daha doğru uygulamalar geliştirilebileceğinin altını çiziyorlar.

Bu doğrultuda hava tahmini, ücretsiz internet erişim noktaları ve benzeri daha pek çok şey için uyarı veren cep telefonlarını raflarda görmemiz çok zaman almayabilir.

Kaynak:Cnetturkiye

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...