Jump to content

Donanım, Bakım-onarım Ve Sistem Kurulumu


qwerty333

Recommended Posts

Bu topicte PC bileşenleri, bakım-onarımı, ve sistem kurulumu ile ilgili bildigimiz pratik yöntemleri paylasırsak, zamandan, emekten tasarruf etmis oluruz. Böylece biraz da olsa ülke ekonımisine katkımız olur.

Su an aklıma geliveren, pc donanımında ise yarıyacak üc kırtasiye ürün var . Ataç, 0.5 kursun kalem ve silgi. *.*

***Atac nelere kadirmis görelim bakalım:

1-PSU nun calısıp calısmadıgını en pratik test ediveren aractır kesfettigim. U seklinde yankeski ile kesip, bir ucunu yesil, diger ucunu da herhangi bir siyah konnektöre sokun. (20 ya da 24 pinli olan, borda takılan güc baglantısı üzerinde)

Prize takınca ya da on-off dügmesi ile acınca power-supply saglamsa fan calısır. Ama dikkat: Nadiren de olsa power bozuksa infilak edebilir. Cok acemiler denemesin :)

Pratigini gelistirmis olanlar, saglamlıktan tam emin olmak icin atac takılı ve fan aktif iken, avometrenin siyah probunu ataca tutturup, kırmızı propla sarı=12v, kırmızı=5v, turuncu3.3v tam deger almalılar, bosta ve yükte iken. Yüke medyası bozuk iki HDD takmak yeterli.

2-Kilitlenen CD-DVD aygıtlarının kapagını acar. Bunun icin atacı düzleyip, tüm optik medya aygıtlarında mevcut olan emergency hole icine gidebildigi kadar itin. Kapak acılacak ve yutmussa icindeki mediayı iade edecektir : )

3-ADSL Modem gibi bazı cihazları resetler ve böylece temiz ayar yapma imkanına kavusuruz.

4-Bazı anakart cmos reset pinleri iki uclu ve acıkta oluyor ve bu durumda takılması gereken jumper ortalıkta bulunamayınca atac yine ise yarıyor : )

5-USB olmayan (ps/2) klavye ve fareyi yerine hızlıca takalım derken teller zedeleniyor bunu ataçla düzeltebiliyoruz. Ataç bu işte süper. (Tesekkürler Recep Demirci)

6-Bazı pc lerin reset dügmeleri koruma amaclı mikro kücüklükte imal ediliyor. Uzun tırnakla bile basılamıyor. Atac bu durumda da işe yarıyor. (Tesekkürler mustafapc)

Belki atac daha bicok ise yarıyordur, benim aklıma geliverenler bunlar.

***Gelelim 0.5 uclu kursunkaleme:

478 pinli intel cpular artık üretilmiyorlar fakat, kullanım yüzdesi bakımından hala dünyada ezici cogunluga sahipler. Pinler cabucak egildigi icin önce intel, ardından amd ve digerleri pinsiz cpu üretimine gectiler. Pası anakart üreticilerine attılar. Kimbilir anakart üreticileri, ürünlerinin geri dönüsü arttıkca intele rahmet okuyolardır : )

Egik pinli cpu elime gectiginde 0.5 uclu bozuk bir kursunkalemim var, cok ise yarıyor. En iyi pin düzeltme aracı diyebilirim.

***Silgiye gelince:

PC arızalarının cogu temassızlıktan kaynaklanıyor. Ya ekran kartı connectorleri kirden veriyi tam iletmiyor ya da ram slotuna yaglı, tozlu, kirli elle takılmıs ram hata üretiyor. İste bu durumda cok kaliteli kocaman bir beyaz silgim var. O problemi kökünden hallediyor. Katı kir cogu zaman alkolle falan cıkmıyor. Silgi ile pci-pce-agp slotuna takılan kirli kartı, ya da rami, hatta 775 pin islemciyi bile silgi ile silip alkolle temizliyorum. Cogunlukla işe yarıyor.

Simdilik aklıma gelenler bunlar. Zamanla degisik pratikler ilave ederim. Sizler de bu sekilde pratiklerinizi aktarabilirsiniz. Tüm donanım meraklılarına üstün basarılar dileklerimle..

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Bios resetlemek için pili çıkarıp pilin yan kısmıyla iki ucu kısa devre yaptırmak ataç bulmaktan daha pratik. Ayrıca ataçın yukarıda verilen kullanım şekillerini bende kullanıyorum.

Link to comment
Share on other sites

Bios resetlemek için pili çıkarıp pilin yan kısmıyla iki ucu kısa devre yaptırmak ataç bulmaktan daha pratik. Ayrıca ataçın yukarıda verilen kullanım şekillerini bende kullanıyorum.

Clear Cmos icin CR2032 lityum pili kullanmak iyi fikir. Ancak acemilere uyarı: Lityum pillerin prospektüsünde + ve - ucu elle kısa devre etmeyin diye yazar. Zira cok yüksek empedansta bile cabuk desarj oluyorlar. Hele bir de el nemli ya da terli ise. Ustalara sözüm yok. Tek kutuplu tutarak bu riski bertaraf ederler.

Bu arada simdi aklıma gelen üc ev esyası da bakım onarım icin pahalı equipment alma geregini ortadan kaldırıyor. Güclü bir fön/sac kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ve kücük boy boya fırcası:

Bana gelen arızalı pc nin önce tozunu alıyorum elektrik süpürgesiyle. Ama öyleleri de var ki çamur gibi mübarek :) Bu durumda olanlar icin fırca da devreye giriyor. Gerekirse ucuna boru aparatı takılmıs sac kurutma aleti de ise yarayabiliyor. Ama dikkat: Eger tozu cekme degil de üfürme ile temizleyecekseniz mutlaka bahcede yapın. Yoksa ev halkından azar yersiniz ; )

Bu tür cihazları, orijinali varken kullanmama gerek yok, satın alma imkanım varken demeyin sakın kompedanlar, diyelim arıza onarımı icin bir yakınınızın evindesiniz, durum acil olabilir, böyle durumlarda esdeger, ucuz gereclerin önemi ortaya cıkıyor.

Link to comment
Share on other sites

Bilgisayar açıkken kesinlikle hard disk kablolarına dokunmayın :)

Ben ettim siz etmeyin :)

Eger disk ide ise (40/80 pin) pc acıkken takıp cıkarılmaz. Sistem kilitlenir.

USB diskler ise hot-plug özellikli oldugundan sistem acıkken takıp-cıkarılabilir. Anakartın sata girislerinden kırmızı renkli olanı da hot-plug özelliklidir. e-SATA isimli bu portla disk iletisimi, usb olana göre daha performanslı oldugundan (teorik olarak usb2=480Mb eSata=1.5/3Gb, burada diskin kalitesi performansı sınırlıyor.) su aralar yegane tercihimdir. Sürekli eSatadan diskleri takıp cıkarıyorum.

Aman dikkat: Eylem sadece disk kabloları ile sınırlı kalsın. Calısan bir diski hareket ettirmek ömrünü oldukca kısaltır.

Link to comment
Share on other sites

Ben çalışan harddiskte yaptım :) Ömrü baya bi kısaldı :) yaklaşık 1-2 sn sonra kaybettik :)

Wah yazık olmus : /

Güc ve data kablolarını cektikten sonra nasıl olsa diskin elektrik iletimi sıfır artık deyip hemen diski ele almamalı, bir süre daha (5-10 sn) beklemeli. Bu esnada kulagı diske dayayıp dinleyince, icindeki disklerin hala bir süre daha faal oldugu anlasılır.

Link to comment
Share on other sites

Bircok leke ve özellikle yapıskan lekesini cıkartmakta kullandıgım yegane malzeme gazyagıdır. Diyelim ki kullanıcı eski pc sindeki windows2k yerine xp kullanmak istiyor. Aldıgı xp lisansını yapıstıracagı kasa üstünde eski etiket nerdeyse siyaha dönmüs ve kötü görünüm arzediyor. En kolay gazyagı ile cıkar. Bu örnek,yüzlerce kullanım alanından en basiti.

Ben sayısız temizlik maddesi denedim. Cif, pril, cam temizleme sıvıları, sabun, alkol, benzin, mazot, tiner, philpsin farklı spreyleri vs.. Elbette bunları kullanmayı gerektiren nadir satıhlar var. En dogru maddeyi en dogru yerde tatbik etmek tecrübe isi.

Benim 20 yıllık tecrübem, en cok kullanım alanı buldugum temizlik maddesi gazyagı oldu. Alkol daha etkisiz cogu yerde, ayrıca bicok plastik yüzeyi matlastırır. Ama kartların temas kısımları(konnektörleri) icin ideal. Tiner en güclü temizleyici ama eritici, aşındırıcı. Bu özelligi yüzünden asla tercih etmem. Cogu pvc türünü anında eritir : ) Benzin de asındırır. Vim de etkili olabilir ama o da mekanik temizleyici yani aşındırıcı.

Yıllar önce Amway isimli bir temizlik ürünü almıstım. Heryere rahatlıkla uygulayabildigim ve cok etkili bir temizleyici spray idi. Ancak o da gazyagının yarısı kadar etkiye sahip.

Dedigim gibi istisna bir-iki yer dısında cogu leke icin (özellikle yapıskanlar) en etkili madde gazyagı. Artık İstanbul dogalgaza geceli akaryakıt istasyonları satmıyor, temin etmek güclesti. Mazot ona yakın bir madde ama o kadar etkili degil ve ayrıca cok pis kokuyor, hic tercih etmiyorum : p

Link to comment
Share on other sites

Donanım meraklısı amatör genclere Harddisk konusunda iki kücük tüyo verecegim:

Harddisk bilgisayarın pahalı ama en hassas ve cabuk bozulabilen parcasıdır. Eski plakları bilirsiniz. Dönen bir disk ve onu okuyan, ama kötü sartlarda çizebilen bir kol. İste harddiskin calısma prensibi aynen böyle. Hatta devir sayısı simdiki harddisklerde dakikada tam 7200 tur. Pahalı özellerde 10 000 olanı da var. Notebooklarda ise 5400 devir. Bu sebeple tasımak özen ister.Köpüklü, kabarcıklı ambalajlarda ve sarsmadan tasımak gerekiyor. Umarım statik depo aygıtları gelisir, ucuzlar da bunlara veda ederiz.

Harddisk iki kısımdan olusuyor. Media: verilerin kaydedildigi metal parlak diskleri ihtiva eden kapalı kutu. Ve onun üzerine monte edilmis, motora 12v, verileri aktaran elektronik düzene 5v ve 3v temin eden elektronik kit. Bu kit cok farklı adlandırılabilir: Plaket, PCB(Printed Circuit Board), kart, board vs.. Biz kısaca kart diyelim.

Arızalı diskler cogunlukla takır-tukur ya da tiz sesler cıkarır. (Ahenkli tıkırtılar arıza degildir, veri aktarımını ifade eder ve bekleme konumunda yokolur.) Anormal ses yapan disklerde Media bozuk demektir. Hic ugrasmaya degmez. Cok özel durumlarda, cok pahalı cihazlarla icindeki diskler alınarak veriler baska ortama aktarılabilir. Hatta Amerikada silinmis 5 önceki veriye kadar, yani diskin kapasitesinin tam 5 katı veri elde edilebilmektedir. Maliyet cok yüksektir, cünkü disk yüzeyindeki manyetik duyarlı elementlerin hafıza özelliginden yararlanmak icin atom yapısına kadar iniliyor. Demek bir veriyi tam anlamıyla yokedebilmek icin 5-10 kez Disk Manager türü programla Fill-Zero yapmak gerekiyor ki günlerimizi alır. ; ) Ben yüzeysel bakım onarıma deginecegimden bunu antiparantez anlattım.

Bazan da arızalı diskten ses seda cıkmıyor. Kartına baktıgımızda devre elemanlarından birkacının yanmıs oldugunu görürüz.

Yani iki tür arıza da mümkün. Media arızası cok kullanma ve yıpranmadan, darbeye maruz kalmadan sıklıkla olabiliyorken; kart arızası da elektriksel arızalardan ve yanlıs voltajdan kaynaklanabiliyor. Bana gelen bozuk diskleri atmıyorum, saklıyorum. Cünkü burdaki ince püf noktası, aynı marka ve modellerdeki farklı arızalı iki diskten bir tane sapasaglam disk cıkıyor ortaya.. Birini medyası bozuk diye, digerini de kartı bozuk diye atsaydık; ortaya saglam bir disk cıkmazdı ve 50-150 ytllik geri dönüsüm elde edemezdik.

İkinci tüyom da su ki, gelen disklerin neredeyse yüzde 30 unda karsılasıyorum ve teknik servislerin dikkatinden kacan bir durum. Disk calısırken normal sese sahip, kartında da fiziki bir hasar görünmüyor fakat veri okunamıyor ya da kaydedilemiyor. İste bu durumda uygun altıgen yıldız tornavida ile hassas bicimde kartı acın ve kartın arka yüzeyine bakın. Eminim motora, data ve elektronik bilesenlere iletim saglayan konnektörler (kartın iki farklı yerinde mevcut) neredeyse kararmıstır. Kapalı celik metal kutu seklinde olan media kısmıdaki pinler ise bakım gerektirmiyor. İste bu kartın yüzeyindeki temas noktalarını kaliteli bir silgi ile önce silip kolayca gümüs beyazı renge dönüstürüyoruz. Ardından da alkollü (ya da yoksa 80derece kolonyalı : p) bezle temizliyoruz. Emin olun 160 lık, 320 lik, bu sekilde cok harddiski düzgün calısır hale getirdim.

Unutmayalım ki henüz üretemedigimiz icin her bir satın alınan disk, ekonomimize 100ytl ya da daha fazla eksi getiriyor.

Bilgisayar egitimine, hatta üretimine azmetmis, gönül vermis tüm genclerimize hayatlarında basarılar diliyorum..

Link to comment
Share on other sites

İki makinanızı hub kullanmadan nasıl birbiri arasında ağ kurarsınız

Uygun uzunlukta cat5 kablonuzu alın bir ucuna istediğiniz renk sıralamasında connektöre bağlayın. Bu renk sıralamasına 1,2,3,.. şeklinde isimlendirin.( 1Yeşil 2Yeşilbeyaz 3Turuncu... gibi) Kablonuzun diğer uc sıralamasını 3-6-1-7-8-2-4-5 rakamlarına karşılık gelen renkteki kablo sıralaması ile connektöre takın. Kablonuzu bir ucunu bir PC'ye diğer ucunu diğer PC'nin ethernet girişine bağlayarak ağ bağlantısı kurabilirsiniz.

Mouse ve klavye arızalarında en çok rasladığım kablo arızasıdır. %80 oranında çalışmayan mouse'ları çalışabilir duruma getirme imkanı bulabilirsiniz. Diğer arıza türleri de çarkların arasında döndüğü sinyal alıcı ledleri elinizle sıkıştırıp birbirine yaklaştırarak daha iyi algılama sağlama yöntemidir. Klavye açıp temizleme olayına girmenizi tavsiye etmem toplamak çok zaman alıyor ve çalışmayan tuşları çalıştırma hevesiniz çoğu zaman kursağınızda kalabiliyor.

Uç bağlantıları renkleri bazen değişik çıkabiliyor PS/2 connektörünü çentik kısmı yukarı doğru bakacak şekilde kendinize tutarsanız soldan itibaren

1.uç +5V sinyal data

2.uç 0 toprak

3.uç +5V sinyal data

4.uç 0 boş

5.uç +5V

6.uç 0 boş

şeklinde sıralanmıştır. 4 telli telefon kablosu ile kabloyu değiştirebilirsiniz. Ben yumuşak en uygun en sağlam bunu buldum.

Çok sağlıklı olmamakla birlikte okuma yapmayan veya zor okuyan optik diskler de optik okuyucu kafanın hemen altında bir trimpot (ayarlı direnç) bulunur. Bu direnci saatçi tornavidası ile değerini artırıp azaltarak da okuma yapmayan optik disk sürücülerini çalıştırma imkanı bulabilirsiniz.

Anakartlarınızda işlemcinin hemen yanında bulunan kondansatörler katı kapasitör (spd) cinsinden değilse ve çok uzun süreli makinanızı kulanıyorsanız ve makinaya yükleniyorsanız (oyun, grafik gibi) ara sıra bu kondansatörleri kontrol etmelisiniz. Zamanla özelliklerini kaybedip patlayabilirler. (Aşağıdaki resimdeki gibi) Eğer resimdeki gibi bir görüntü varsa ve donma yaşıyorsanız ve de elektronik deneyiminiz varsa kondansatörlerinizi söküp yenileri ile değiştirmelisiniz

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

çizik cd,dvd'lerin dvdrw veya cdrw gibi okuyucuların okumadığı dumlarda biraz sıvı sabun ve su işini görüyor

ama cd veya dvd'nin daha sonra okunamaması gibi hatalara neden oluyor

Link to comment
Share on other sites

genelde ataçı yanımda taşırım...

geçende evin anahtarını içerde unutmuştum ataçla camı kırıp içeriye girmiş oldum...

Valla helal olsun benim hiç aklıma gelmezdi.Süpersin :D:D :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
Eger disk ide ise (40/80 pin) pc acıkken takıp cıkarılmaz. Sistem kilitlenir.

USB diskler ise hot-plug özellikli oldugundan sistem acıkken takıp-cıkarılabilir. Anakartın sata girislerinden kırmızı renkli olanı da hot-plug özelliklidir. e-SATA isimli bu portla disk iletisimi, usb olana göre daha performanslı oldugundan (teorik olarak usb2=480Mb eSata=1.5/3Gb, burada diskin kalitesi performansı sınırlıyor.) su aralar yegane tercihimdir. Sürekli eSatadan diskleri takıp cıkarıyorum.

Aman dikkat: Eylem sadece disk kabloları ile sınırlı kalsın. Calısan bir diski hareket ettirmek ömrünü oldukca kısaltır.

tabi ilk önce ide hdd nin gücünü çekerseniz sistem kilitlenmez bilginize

Link to comment
Share on other sites

  • 3 ay sonra...

Bir komşum işyerindeki bilgisayarında outlook expressinin bozuldugunu söylemişti. Birkac haftadır mail gönderemiyor ve alamıyormuş. Kime gösterdiyse çözüm bulamamış. Mail hizmeti aldıgı firma en bilineni aslında, fakat farklı operatörleriyle diyalog kurmamıza ragmen tesbit edemediler sorunu. Microsoft yetkililerinin de aklına gelmedi sebebi. Ne firewall, ne antivirus ayarları cözüm olmadı.

Sorunu google da daha ilk aramada buldum. Artık google cok faydalı bir eser haline geldi hepimiz icin. : ) Eski yöntem ansiklopedilere, dokümanlara hatta kütüphanelere müracaatın yerini aldı artık. Eskiden alltheweb altavista vs.. de bakılırdı, onları da unutturdu. Aslında rakiplerini de bir yere not etmekte fayda var. Google göçünce alternatif oluyorlar.

Çözüm cok basitmis. Yine Bill Gates sacmalıkları klasigi.. Meger bu komsumun takıntısı varmıs. Bazılarının pul gazoz kapagı hatta tekerlek biriktirmesi gibi, bu beyefendi de 8-9 yıldır gelen mailleri ve gönderdiklerini hic atmamıs. Outlook expressin her iki klasör icin de maximum tasıma kapasitesi 2 GB oldugundan, bu dizinler 2GB limitini aşınca program sacmalamaya başlıyor. Her ay bir cok yama cıkıyor xp icin. Outlook express de xpye entegre bir bilesen ve limit aşımında uyarı veren bir komut satırını sisteme eklemek zor olmasa gerek..

Teşhisi googla da bulunca, şöyle bir yöntemle sorunu kolayca çözdüm. Belki daha da pratik bir yol bilen vardır ama sanmıyorum:

dbx uzantılı Gelen Kutusu ve Giden Kutusu belgelerini önceden flash bellege yedeklemistim. (Bu arada wab uzantılı adres defterini de yedeklemeyi unutmayın.) Yeni sistem kurmadan önce belgelerim, desktop, sık kulanılanlar da yedekleme icin dikkate alınması gerekli yerler.

Xp kurulup, outlook expresse mail adresi tanıtımı yapıldıktan sonra, Gelen giden maillerin saklandıgı dizine erisim kolay: Outlook express in üst sekmelerinden araçlar-->seçenekler-->bakım-->depo klasörü nü tıkla. Çıkan pencerede görünen adresi sag tıkla, tümünü sec de. Tekrar sag tıkla ve kopyala de. Baslat-->çalıstır a yapıstır ve tamam ı tıkla. İste aradıgımız e-postalar.

Outlook express ekranında soldaki yerel klasörler sekmesi üzerine sağ tıkla, yeni klasörü isaretle ve ismini "Eski Gelen Kutusu" olarak belirle. Benzer sekilde "Eski Giden Kutusu" da olustur Flash bellekteki yedeklerimizin isimlerini de aynı sekilde degistirip, yeni olusturduklarımızın bulundugu klasöre bu ikisini kopyalıyor ve "üzerine yazılsın mı" sorusuna evet diyoruz.

Artık outlook express normal işlevini yerine getirmeye başlar. Eski giden ve gelen maillerin sekmeleri de sol kenarda arsiv niteliginde ayrıca görünür.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...