Jump to content

Nano Teknoloji Nedir?


excellence

Recommended Posts

nano_teknoloji.jpg

Nano, metrenin milyarda birini ifade etmek için kullanılan ölçü birimidir. Nano teknolojisi sayesinde maddelerin nano boyutlara indirgenip işlenebilmesi mümkün hale geliyor. Bir örnek vermek gerekirse, bildiğimiz doğal kil ya da seramiği nano boyutlarda toz zerrecikleri haline getirebilir ve bunu nano polimerlerle işleyebilirsek, doğal ortamda karşılaşamayacağımız sertlikte ve dayanıklılıkta malzemeler imal edebiliriz.

Basit bir ifade ile nano teknolojisi nedir?

nano-tek.jpg

Nano ne bir maddedir, ne bir şeydir. Sadece bir ölçüdür. Ölçünün küçültülmüşüdür.

Hayatımızda ne gibi değişikliklere neden olacak?

Elektronik alanında dünyanın gidişatına bakarsak, 2004 senesinde nano’nun 4. Güncel Teknoloji Haberlerisanayi devrimi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü nano, sağlığa, tasarrufa ve huzura da hitap etmekte.

Sağlığa ve tasarrufa nasıl yansıyor?

Aslında her alanda kullanılabiliyor. Ağır sanayide, elektronikte, sağlıkta, tekstilde, ziraatta, her alanda kullanabiliyoruz. Bilhassa Almanya ve İngiltere’de çok revaçta. Nano teknolojisi ile üretilen tekstil ürünleri, vücut ısısını koruyor aynı zamanda kan deveranını sağladığı için vücudun yorulmasını azaltıp rahatlık veriyor.

Tekstil firmalarının ek bir yatırım yapmaları gerekiyor mu bu yenilikten yararlanmaları için?

Aslında toz bazlı olup, tekstile adapte ediliyor. Sonra tekstil ürünleri imal ediliyor. Esas nano hammaddesi natüreldir. Bir kimya değildir, bir bileşim değildir.

Bu madde sadece Tayvan’da mı üretiliyor?

Bu bir ölçüdür. Bu bir buluş değil, fark ediliştir. Nanonun olabileceğini ve neler yapılabileceğini fark ettik. Bu teknik şu anda sadece Tayvan’da var.

Dünyada başka örnekleri var mı?

Almanya, İngiltere, Hollanda ve Amerika’ya yarı mamul halde girmiştir.

Nano ürünler öncekilere göre hangi açılardan farklı olacak?

Nano teknolojisi, insan hayatında çok büyük değişiklikler yaratabilecek bir gelişmedir. Örneğin, banyodan çıktığınızda, bornozu çıkardığınızda bir soğukluk hissedersiniz, nano ile bunu hissetmeyeceksiniz. Çünkü vücut ısısını bir müddet daha tutuyor. Başka bir örnek, yakıt tasarrufu sağlayan ürünler imal edilebiliyor. Dizel veya benzinli aracın yakıt borusunun üzerine monte edilen (plastik hortuma benzeyen) nano ürünü, yakıt tasarrufu sağlarken, havanın kirlenmesini azaltıyor, kokuyu gideriyor. Bu nedenle Çin’de en büyük vilayetlerden üçünde kullanılması tavsiye ediliyor. Hollanda da bu ürünü kullanmayı öneren bölgeler var.

Teknoportal

Link to comment
Share on other sites

Nanoteknoloji özellikle yeni malzemelerin oluşturulmasında oldukça kullanılmaktadır. ülkemizde de çok çok iyi çalışmalar yapılmıştır, halen de yapılmaktadır. Antalya'da bulunan Akdeniz üniversitesi Kimya bölümü bu konuldukça önde. Birkaç örnek vercek olursak, mercedeslerin kirlenmeyen ve suyun akıp giderek birikmemesini sağlayan boya kaplamaları, olympus fotoğraf makinelerinin yakın zamanda çıkacak olan ultra ince organik polimer esaslı mercek taşıyan modelleri, ağır kırıkların tedavisinde kullanılan platin çubukların antibakteriyel kaplanarak enfeksiyon riskinin tamamen ortadan kaldırılması(ki normalde hastaların çoğu tedavi sonrası enfeksiyon kapar, bu kaplanmış parçalar yere bile düşse üzerinde mikrop barındırmıyor) Bu ve benzeri brçok alanda çalışma fırsatları oldu, tabi bunlar sadece bize söylenenler ;) kapıların arkasında ne projeler var daha, bekleyip göreceğiz. Duydukça yazarım ben buraya artık.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...