Jump to content

Dünya Ne Konuşuyorsa Cardist’te


apoo

Recommended Posts

r_20080319003725_cardist.jpg

Kart teknolojilerini yoğun biçimde kullanan bankacılık, finans, bilişim, telekomünikasyon, perakende, kamu, sağlık, lojistik, kargo, eğitim ve turizm gibi farklı sektörlerin katılacağı II. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Cardist Zirvesi, 10-12 Haziran 2008 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kart teknolojilerindeki başarısı paralelinde bölgenin en büyük fuar ve zirvesi olması amacıyla düzenlenmeye başlanan Cardist, bu yıl da BKM, MasterCard ve Visa kurumlarının ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Provus Bilişim Hizmetleri’nin de co-sponsor olarak destek verdiği, 50 farklı ülkeden 100’ün üzerinde marka ve 6 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği II. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Cardist Zirvesi ‘08, dünyanın en güncel kart teknolojilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

“Teknolojiye yakın temas” söylemi ile temassız kart teknolojilerindeki tüm yenilikler bu yıl da Cardist’te olacak. Toplu ulaşımda ödeme aracı olarak kullanılabilen, kimlik kartı ve pasaport uygulamaları gibi farklı alanlarda kullanımına başlanan temassız kart teknolojisi Türkiye’deki örnekleri ile de dünyanın ilgisini çekiyor. Türkiye’de cep telefonundan, kredi kartına saatten anahtarlığa, poster’e ve sticker’a kadar farklı formları kullanılmaya başlanan, İstanbul, Antalya, Samsun, Çanakkale ve İzmir gibi bazı belediyelerde toplu ulaşımda kullanılmaya başlanan temassız kart teknolojisi dünyanın en fazla üzerinde durduğu teknolojilerin başında yer alıyor.

NTSR Uluslararası Fuar ve Kongre Organizasyonları tarafından düzenlenen II. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Cardist Zirvesi ‘08 hakkında bilgi veren NTSR Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, günümüzde hayatın her alanına giren kartların gerek özel sektör, gerekse kamu alanında çok ciddi bir pazar yarattığına dikkat çekti. Tığlıoğlu “Pazar böyle büyük ve gelişmeye açık olunca finanstan telekomünikasyona, ulaşımdan sağlığa, kimlikten ödeme aracına kadar tüm kurumlar geniş bir yelpazede kabul gören bu teknolojiyi kendi sektörü üzerinden konsolide etme savaşı veriyor. Henüz kaybeden yok, kazanan ise herkes. İşte tüm bu yenilikleri; dokunarak alışveriş yapabildiğiniz cep telefonunu, film afişinden bilet alınan kartları, şehirde bir yerden bir yere gitmeyi kolaylaştıran ulaşım çözümlerini Cardist’te bulabileceksiniz. Bir başka deyişle Cardist bu teknolojileri kendi sektörlerinde konsolide etmeye çalışan şirketlerin rekabetine de sahne olacak.” dedi.

En yeni temassız teknolojiler Pekin Olimpiyatları’nda, örnekleri Cardist’te

Pekin Olimpiyatları’na hazırlanan Çin, ziyaretçilerine kusursuz hizmet vermek ve tam güvenli bir olimpiyat yaşatmak üzere 2 milyar doları gözden çıkarmış durumda. Ulaşım, otel, restoran ve alışveriş merkezlerine kadar birçok işyerinde 800 bine yakın ziyaretçiye hizmet vermek üzere ülkede temassız teknolojilerin hazır olması için çalışılıyor. Temassız bilet uygulamasının da kullanılacağı olimpiyatlarda, sahteciliğin de büyük ölçüde önlenmesi sağlanacak. Çin, olimpiyatların güvenliğini sağlamak üzere 300 milyon dolar gibi bir rakam harcamayı öngörüyor. Güvenlik Kurumu’nun yayınladığı rapora göre görüntüleme, hırsızlık alarmları, erişim kontrolü, elektronik bilet ve yiyecek olmak üzere 5 temel sistemi kullanılacak. Atletlere gidecek yiyeceklerin üretimden ulaştırılmasına kadar tüm süreç temassız teknolojinin temeli olan RFID sistemine dayalı bir takip teknolojisiyle kontrol altına alınacak. İşte Pekin Olimpiyatları hazırlıklarının da bir parçası olan uygulamalar gibi Cardist de, güvenlikten, ulaşıma çok farklı alanları ilgilendiren tüm kart teknolojilerini Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya için tek çatı altında buluşturuyor.

Dünya neleri konuşuyor?

Akıllı güvenlik teknolojileri endüstrisini temsil eden uluslararası kurumlardan EuroSmart’ın “2020 Vizyonu” kitapçığına göre akıllı kartlar sektörün en önemli aktörü olmaya devam edecek. 2020 yılı tahminine göre başta akıllı kartlar olmak üzere akıllı güvenlik aygıtları 20 milyar adet seviyesine yükselecek. EuroSmart, 2020 yılına kadar biometri, temassız, nanoteknolojiler ve yazılım olarak akıllı güvenlik aygıtlarının kişiselleştirilmiş eğitim ve eğlence deneyimlerinden online ve offline resmi kimlik denetimlerine, anlık sağlık durumu görüntülemeden korumaya kadar günlük yaşam içerisinde çok daha etkin roller üsteleneceğinin altını çiziyor.

Bir yılda 4.3 milyar akıllı kart

EuroSmart’ın 2007 sonu verilerine göre akıllı kart sektörü yüzde 20’lik bir büyüme ile 4.3 milyar yeni kart pazara sundu. Bu rakamın 3.3 milyarlık kısmını microişlemciler, geri kalan kısmını ise hafıza kartları alıyor. Sonuçlar sektörel bazda incelendiğinde telekomünikasyonun 3 milyarın üzerindeki adetle ilk sırada olduğu görülüyor. Sektörün bir önceki yıla oranla büyümesi yüzde 15. Bu sektörde Hindistan, Orta Doğu ve Latin Amerika’da adetsel anlamda ciddi bir çıkış gözleniyor. Telekomünikasyon sektörünü, 580 milyon adet akıllı kart ve yüzde 16’lık büyüme ile finansal hizmetler takip ediyor. Üçüncü sırada ise yüzde 31 artış gösteren kamu ve sağlık sektörü yer alıyor. Rakamların artışında Çin’in ID kartlarının büyük rolü bulunuyor.

Endüstrideki yeniliklerdeki artış geleceğe dair önemli ipuçları vermeye de devam ediyor. 2007 yılında 45 milyon e-pasaport hazırlandı. Bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 50. Akıllı kart altyapısına dayalı e-sağlık uygulamaları dünya genelinde hızla yaygınlaşıyor. Meksika’dan Mısır’a, İspanya’dan Ukrayna’ya, Çin’den Avustralya’ya kamu ve özel alanda yüz milyonlarca yeni kart uygulaması tüketicilere ulaştırıldı.

e-ID uygulamasına geçiş yapan ya da yapmakta olan ülke sayısı da hızla artıyor. Avrupa Birliği’nde İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, İsveç, Finlandiya, İtalya, İspanya, Portekiz, Estonya ve Avusturya; Latin Amerika’da Meksika, Arjantin, Şili, Peru ve Brezilya; Asya Pasifik’te Çin, Malezya, Japonya, Tayland, Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Filipinler, Endonezya ve Singapur e-ID yatırımı yapan ülkeler olarak dikkat çekiyor.

Yenilikçi birçok ülkenin yaygınlaştırılmasına karar verdiği temassız teknoloji RFID’ye devlet düzeyinde yatırım kararı alan en yeni ülke Singapur oldu. Singapur Ticaret Bakanlığı, kamu ve özel sektörün RFID teknolojisine sahip yenilikler geliştirmesini ve kullanmasını teşvik etmek üzere Ulusal RFID Yenilik Platformu’nu duyurdu. Halihazırda 2008-2012 yılları arasında uygulanması planlanan 30 RFID projesinin desteklenmesi amacıyla 4.5 milyon dolarlık bir fon ayrıldığı açıklandı. Singapur’daki yatırıma referans olarak gösterilen Çin, RFID için en fazla yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. ABD’de FDA de, sahte ilaç üretimini engellemek amacıyla ilaç sektörüne RFID teknolojisini kullanmayı tavsiye ediyor.

veteknoloji.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...