Jump to content

Ssgss Tasarısı Hakkıda


ozyol

Recommended Posts

Arkadaşlar öncelikle tartışmaya açık bir konu o yüzden eğer tartışma yaratacak sözler çıkmamasına özen gösterelim.

Tasarı gerçekten anlamsız ve çok kötü birşekilde hazırlanmış. Ben mantığını pek anlayamadım. Devlet açıklarını emeklilerden çıkarmaya çalışıyor. Hayırlısı...

Tasarının yasalaşması halinde sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda bir dizi kayıp oluşacak;

- Mevcut durumda kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar, hem de erkekler için 65'e çıkarılacak.

- Emekliliğe hak kazanabilmek için yakın zamanda 5.000'den 7.000 güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğu 9.000 güne yükselecek.

- Emeklilik maaşları %23 ila %33 arasında düşürülecek.

- Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.

- Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan bütün vatandaşlar aylık 73 ila 475 YTL tutarında Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak.

- Sadece ayakta tedavi olunca değil; hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince de "katılım payı" adı altında para ödenecek.

- "Katılım payı" gerektiğinde beş katına kadar artırılacak.

- Sağlık hizmeti alabilmek için bu ülkenin vatandaşı olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hattâ bir de "katılım payı? ödemek yetmeyecek. Bunların üzerine bir de "ilave ücret? adı altında para ödemek gerekecek.

- Bütün dünyada anne sütünün önemi yeniden anlaşılır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye'de "sigortalının çocuğuna bir ay anne sütü yeter" mantığı geçerli olacak. Daha önce doğum yapan sigortalılara altı ay süreyle verilmesi öngörülen emzirme yardımı bir aya düşürülecek.

- Hastalanan sigortalılara verilen iş görmezlik ödeneği %16 oranında azalacak.

- Bağ-Kur emeklilerinin maaşından 10 yıl süreyle %10 oranında Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek.

- Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak, hastane kapılarından geri dönecek.

- Primini ödeyemeyen çiftçilerin pamuğuna, buğdayına, üzümüne, tününe el konulacak.

- Diş protez giderlerinin karşılanmasına kısıtlama getirilecek. 18-45 yaş arası diş protezi yaptırma hakkı kaldırılacak,18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişiler içinse belirlenecek tutarın sadece %50'si devlet tarafından karşılanacak. Sağlık hizmetlerinin tür, miktar ve kullanım sürelerinde kısıtlama getirilebilecek

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...