Jump to content

Fatih'in Kanunları Kaçırılmış


tarihogretmeni

Recommended Posts

336dw5.jpg

Fatih Sultan Mehmet dönemine ait önemli belgelerin de değişik yöntemlerle yurt dışına çıkarıldığı bildirildi.

Hollanda'nın Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Fatih Sultan Mehmet'in, Kütahya sancağında Tavşanlı tuzu dışındakilerin kullanımını yasaklamasına ilişkin tek nüsha olarak hazırlanan kanunnamenin, Fransa'da Paris Halk Kütüphanesinde bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Akgündüz, Fatih Sultan Mehmet döneminde Kütahya sancağını ilgilendiren tek kanunnamenin, Tavşanlı'ya ait Tuz Yasaknamesi olduğunu anlatarak, Osmanlı Devleti'nde tuzun, stratejik bir önemi bulunduğunu kaydetti. Yasaknamenin 1478 yılında hazırlandığının sanıldığını belirten Prof. Dr. Akgündüz, "Tavşanlı ekonomisinin gelişmesi için burada üretilen tuzun dışındakilerin kullanılması yasaklanmış" dedi.

BELGENİN ORİJİNALİ PARİS'TE

Yasaknamenin tek nüsha olarak Fatih Sultan Mehmet'in mührüyle yayımlandığını dile getiren Prof. Dr. Akgündüz, genellikle Fatih dönemine ait önemli belgelerin Paris Milli Kütüphanesinde bulunduğunu kaydetti.

Bunun çeşitli sebeplerinin bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Akgündüz, şöyle konuştu:

"Bunun önemli sebebi ya bir kısım yazmaların Fransa, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa devletleri tarafından özellikle işgal yıllarında belli kütüphanelerden çalınması ya da şuursuz halkımız tarafından ellerindeki bir kısım önemli vesikaların sahaflarda cüzi fiyatlarla satılığa çıkarılmasıdır. Dünya çapında ünlü bilim adamları, arşivlerden ve meşhur kütüphanelerden bir kitap alıyor, memurlar da bunlara güveniyor ve veriyor. Daha sonra iade etmiyorlar. Mirasçıları da bu önemli yazmaları ******ürüp Avrupa veya Amerika'daki kütüphanelere yüklü paralar karşılığında satıyorlar. Fatih dönemine ait önemli kanun nüshalarının tamamı, Paris Milli Kütüphanesinde bulunuyor. Bu, üzücü bir durum."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 ay sonra...

haketen bu tür yazıları okurken diyorumki acaba adam yaşasaydı ne derdi halimize

günün çoçukları hocam bu belgeyi nerde görme şansımız var derse hocası çoçuğa parise git evladımmı diyecek :) gülüyorum ağlanacak halimize

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...