Jump to content

Ünlü Fotoğrafçı Capa’nın 3500 Negatifi Bulundu


AegeaN BluE

Recommended Posts

Magnum’un kurucusu, ünlü fotoğrafçı Robert Capa’nın kaybolduğuna inanılan 3500 negatifinin içinde bulunduğu bavul, yıllardır süren görüşmelerin ardından Uluslararası Fotoğraf Merkezi’ne teslim edildi.

Fotoğraf uzmanları arasında “Meksika Bavulu” olarak bilinen ünlü Macar fotoğrafçı Robert Capa’nın bavulu bulundu. Bavulda, Capa’nın, İspanya İç Savaşı sırasında çektiği 3 bin 500 fotoğrafın negatifi bulunuyordu.

Capa’nın meslektaşları Gerda Taro ve David Seymour’ın bazı fotoğrafları da yine bu bavulda saklanıyordu.

Capa, 1939’da Amerika’ya giderken bu bavulu Paris’te bırakmıştı ve bavulun Nazi işgalinde kaybolduğunu sanıyordu. Fakat bavul şans eseri Paris’ten Marsilya’ya, oradan da Meksikalı bir general sayesinde Mexico City’ye geldi.

Burada, Benjamin Tarver adında bir film yapımcısının elindeydi. Ancak Capa’nın kardeşi Cornell Capa’nın kurduğu Uluslararası Fotoğraf Merkezi, fotoğrafların Capa’nın varislerine iade edilmesi konusunda Benjamin Tarver’ı yıllar süren görüşmelerden sonra ikna etti ve merkez, geçtiğimiz haftalarda fotoğraflara kavuşup, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra kamuoyuyla paylaştı.

Söz konusu negatifler arasında İspanya’daki cumhuriyetçi askerler, gündelik hayat ve cephede çekilen sivillerin yanısıra bir çok sanatçının da portreleri var.

Negatifler sayesinde Capa’nın, düşüncesini fotoğrafa yansıtma süreci açığa çıkacak.

Capa’nın “Düşen Asker” adını verdiği ünlü fotoğrafın negatifinin, bavulda olup olmadığı belli değil. Bu ortaya çıktığında, bir askerin vurulma anını gösteren bu fotoğrafın gerçekliği konusunda, yıllardır süren tartışma da son bulacak.

279683tr0.jpg

YAŞAMI BİR MAYINLA SON BULMUŞTU

Asıl adı André Friedman olan Robert Capa 1913 yılında, Yahudi bir terzinin oğlu olarak Budapeşte’de dünyaya geldi. Özellikle İspanya İç Savaşı’nda yaptığı çalışmalar sonuncunda ünlü İngiliz dergisi Picture Post tarafından 1938 yılında dünyanın en ünlü savaş fotoğrafçısı ilan edildi. Aynı savaşta çektiği, bir cumhuriyetçi askerin Cordoba cephesinde vurulduğu anı gösteren “Düşen Asker” adlı fotoğrafı, bir savaş fotoğrafı ikonu haline geldi.

Capa, II. Dünya Savaşı’nın en önemli safhalarından Normandiya Çıkartması’nda da Ohama sahiline, yani en zorlu ve tehlikeli alana çıkarma yapan ilk birlikleri de görüntüledi.

1947 yılında Henri Cartier-Bresson, David Seymour ve George Rodger’la hala dünyanın en önemli fotoğraf ajansları arasında yer alan Magnum’u kurdu.

1954 yılında Fransız işgalindeki Vietnam’ı görüntülerken, bir kara mayınına basarak hayatını kaybetti.

alıntı: ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...