Jump to content

Dünyanın "ilk Beyin Çipli Adamı" !


cumman

Recommended Posts

Televizyonu düşünceleriyle çalıştıran genç adam Matthews Nagle, beynine takılan Braingate isimli çip sayesinde düşüncelerini beyin komutları biçiminde aktarabiliyor ve bunları bilgisayar ekranında gerçekleştirebiliyor. Işıkları açıp kapıyor hatta Tetris bile oynuyor.

Boynundan aşağısı tamamen felçli olan Amerikalı genç, beynine takılan bir bilgisayar çipi ile düşüncelerini harekete dönüştürebiliyor. Çip, "düşleri gerçekleştirme makinesi" gibi çalışıyor.

Bu görüntü şimdiye dek ancak "The Matrix" ve benzeri bilim kurgu filmlerinden bilinirdi: Genç adamın kafasında şişe kapağı büyüklüğünde bir kablo girişi bulunuyor. Kablolar, beyinden gelen sinyali algılayan ve değerlendiren bir bilgisayara bağlı.

Keyfi yerinde, kafasındaki kablodan çok memnun. Tekerlekli sandalyede oturuyor. Bilgisayarında dairesel çizgiler çizip duruyor. Düşünebilmekten mutlu!

34 yaşındaki Matthew Nagle adındaki adamın boynundan aşağısı tamamen felçli.

Başındaki kablo, platin bir vida ile kafatasına sabitlenmiş durumda.

Bunun altından bir kablo direkt beyne gidiyor ve minik bir işitme aygıtına bağlı. Bu aygıt sayesinde hasta düşüncelerini yönetebiliyor. Bu aslında bir gömlek düğmesi büyüklüğünde bir bilgisayar cipi.

Düşleri gerçekleştirme makinesi

Vizyon sonunda gerçek oldu: Amerikalı bilim adamları felçli hastanın beynine 100 nörondan yansıyan sinyalleri işlemciye aktaran bir çip yerleştirdiler.

Beyninin içinde sanki bir düşünü, düşüncelerini gerçekleştirme makinesi var!

25 yaşındaki adam artık; düşünüyor, mesela bir daire çizsem diyor. Derken kablonun bağlı olduğu öbür uçtaki bilgisayar ekranında bir daire beliriyor!

Düşünüyor ve örneğin

Televizyonda programları değiştiriyor.

TV'sinin sesini kısıyor veya arttırıyor.

e-posta gönderiyor.

Bilgisayarda mesela Tetris oyunu oynuyor.

Televizyonda "zaplayabiliyor".

Işığı açıp kapatabiliyor.

Henüz başlangıç

Felçli adam henüz işin başlangıç aşamasında olduğunu biliyor. Günün birinde kollarını ellerini de oynatacağı umudunu taşıyor. Aslında bu şansı da oldukça yüksek!

Matthew Nagle, beyninde düşüncelerini yöneten bir bilgisayar çipi taşıyan dünyanın ilk adamı. Bu açıdan da biyonik bir insan!

Bu tekniği geliştiren ise Amerikalı Cyberkinetics şirketi. Yardımcıları, Brown Üniversitesi araştırmacıları.

Bu teknikle, boyundan aşağısı tamamen felçli olması nedeniyle, düşündüğü bir hiç bir hareketi gerçekleştirme olasılığına sahip olmayan bir hastaya olağanüstü bir fırsat verdiler: Beynine taktıkları bilgisayar cipi ile düşüncelerini kafatasının içinde hapis olmaktan kurtardılar ve şimdilik basit gibi görünen ve yukarıda saydığımız hareketleri gerçekleştirme olanağına kavuşturdular.

Bu tamamen felçli hastalardan biri geçenlerde ölen Süpermen'di. Christopher Reeve hiç olmazsa biraz konuşabiliyor, bir başkası ise göz kirpikleriyle İstediğini anlatabiliyordu!

Üç aylık çalışma

Matthevv Nagle, beyninde düşünceleri yönetebilmeyi üç aylık bir çalışma ile öğrendi.

Bu olağanüstü deneyi gerçekleştiren Cyberkinetics şirketi, tekniği önce maymunlarda mükemmelleştirmiş, Haziran ayında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) "Braingate" implantının klinik deneyleri İçin onay almıştı.

İnsanda ilk uygulamasını da, aslında eski bir futbolcu olan, üç yıl önce yaşadığı bir sokak kavgasından felçli olarak çıkan Matthew Nagle'ye yaptılar. Nagle, tamamen felçli olduğu için bir hastanede sunî teneffüsle yaşatılıyor.

Firmanın açıkladığı gibi son gelişme bu alandaki ilk deneme ve yakında teknolojide önemli bir devrim yaratabilecek.

Tıp uzmanları uzun bir süredir sakat ve felçli insanların yapay organlarını düşünceleriyle kullanmalarına izin veren yöntemler arıyorlardı. Hasta, protezini kullanmak İçin bu eylemi düşünmesi yeterli olmalıydı.

Daha önceleri hayvanlarla yapılan deneylerde, maymunlar, kendi kollarını kullanmadan robot kolunu çalıştırmışlardı.

100 duyu alıcı

Genç adamın beyninde taşıdığı çip, saç İnceliğinde silikondan 100 adet duyu ölçere sahip. Bunlar yarım mm kadar, beyinde hareket merkezi olan motorkorteks hücre dokularının İçinde bulunuyor. Bu merkezden insan kol ve bacaklarını çalıştırıyor aynı zamanda

Matthew Nagle, örneğin bilgisayar ekranındaki fare İmlecini çalıştırmak istediğinde, eskiden bildiği davranış bilgilerini kullanıyor. Şirketin yöneticisi Tim Surgenor diyor ki: İşaret parmağı ile sanki ekran üzerinde hareket ediyormuş gibi düşünüyor. İmleç de onun bu isteğine yanıt veriyor ve düşünceleri doğrultusunda hareket ediyor.. Örneğin imleç istediği programların veya ekrandaki düğmelerin üzerine geliyor".

Peki bu anda neler oluyor? İşte bu çok ilginç: Beyindeki sayısız beyin hücresi hızla elektrik sinyalleri yaymaya başlıyor. Bunların hepsini okumak mümkün değil tabi. Bilgisayar bunları süzüyor ve sinyalleri gönderenin ne istediğine ilişkin olanları yıldırım hızıyla ayıklıyor ve kullanıyor.

FF_114_brain1_f.jpg

Kaynak

http://www.donusumkonagi.net/makale.asp?id=2854&baslik=dunyanin_ilk_“beyin_cipli_Adami”_basardi!&i=beyin

Link to comment
Share on other sites

Yakında o filmlerde gördüğümüz yapay zekalı robotlarıda yaparlarsa hiç şaşırmam

sonuçta her ne olursa olsun insanlığa hizmet için yapılıyor

bence insanlar dahada tembelleşiyor

inşallah o bilim kurgular da gördüğümüz şeyler gerçek olur öyle umut ediyorum

bir yandan da tedirginim robot savaşları vs.....

düşünsenize robotlar dünyanın hükümdarları insanlar onlara hizmet ediyor

olmuyacak değil valla her neyse

bu durumda teknolojinin gelişimi asla durduralamaz

inşallah bizim türkler daha iyisini yapar

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...