Jump to content

Batırdığı Uçak Gemisinden Kahraman Çıktı


tarihogretmeni

Recommended Posts

Batırdığı uçak gemisinden kahraman çıktı

abat17971966178f40abbytf6.jpg

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlerin efsanevi uçak gemisi Ben My Chree'i derin sulara gömerek tarihe geçen Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un kahramanlıkları batırdığı gemilerin bulunmasının ardından belgesel oldu

Birinci Dünya Savaşı'nda Kemer ve Kaş arasına kurduğu topçu bataryası ile önce İngilizlerin 110 metrelik efsanevi uçak gemisi Ben My Chree'yi batıran ardından da Fransızların Paris II ve Alexandra adlı uçak gemilerini denize gömen Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un kahramanlıkları belgeselleştirildi. Batan gemide ölen Fransızların yakınları ile Yüzbaşı Ertuğrul'un akrabalarıyla biraraya geldi.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI

Kemer açıklarında 30 metre derinlikte balıkadamlar tarafından bulunan gemi enkazından yola çıkan bilim adamlarının ortaya çıkarttığı kahramanlık dünya denizcilik tarihine geçti. 1995'te bulunan buharlı savaş gemisinin esrarını kimse çözemezken, 2002'te Likya kentleri üzerine araştırma yapan Mustafa Aydemir, batığın Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan Paris II gemisi olduğunu belirledi. Araştırmalarını derinleştiren Aydemir, Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'ın günü gününe aldığı notları ve savaş çizimlerini derledi.

Mustafa Aydemir'in elde ettiği bilgiler, "Derinlerdeki tarih", "Son Söz: Vatan Sağolsun", "Çanakkale Geçilemedi" gibi sualtı belgeselleriyle yakın tarihimize yönelik çalışmalar yapan Savaş Karakaş tarafından belgesel haline getirildi.

DERİNLERDEKİ KAHRAMAN

'Derinlerdeki Kahraman' adlı Belgeseli hazırlayan Savaş Karakaş, Mustafa Ertuğrul'un akrabaları ile batırdığı gemilerdeki askerlerin yakınlarını bir araya getirdi. Paris II'de büyük amcasını yitiren Yves-Marie Laouenan'ın yanı sıra halen Antalya'da yaşayan yüzbaşının ailesini ve batırılan 3 geminin sualtı çekimlerinin yer aldığı belgeselde, derinlerde yatan kahramanlıklar ortaya çıkartıldı.

Belgeselin yapımcısı Savaş Karakaş, "Atatürk'ün teşvikiyle anılarını yazan Mustafa Ertuğrul'un derinlerdeki gerçek kahramanlığını belgeselleştirdik. Sade ve alçakgönüllü kahraman Yüzbaşı, Fransız düşmanların bile saygısını kazanmıştı" dedi.

Hem askerlik hem insanlık dersi verdi

1 yıl içinde 200'e yakın gemi ve tekneyi savaş dışı bırakan Yüzbaşı Ertuğrul, yaralanan düşman askerlerini tedavi ettirdi. Yüzbaşı Ertuğrul hem askeri bilgisi hem de insanlığı ile düşmanları özellikle de Fransızları kendisine hayran bırakmıştı.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...