Jump to content

2007 Yılının Olayları


tarihogretmeni

Recommended Posts

2007’de dünyada neler oldu?

2007’nin ilk günlerine Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam sehpasındaki son anlarına ilişkin görüntüler damga vurdu.

278389.jpg

Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006’da idam edilmişti; ancak infaz anına tanık olan bir yetkilinin cep telefonu ile çektiği görüntüler yeni yılın ilk günlerinde yayınlandı. 3 Aralık’ta cep telefonu kaydıyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.

2007’nin kronolojik olarak belli başlı olayları şöyle:

Ocak

* 1 Ocak: Romanya ve Bulgaristan, AB’ye resmen üye oldu. AB’nin üye sayısı 27’ye yükseldi.

* 2 Ocak: Kaybolduğu bildirilen Endonezya yolcu uçağının düştüğü ve uçaktaki 12 kişinin kurtulduğu, 90 kişinin öldüğü çıklandı.

* 3 Ocak: 2007 boyunca Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyecek olan 1 numaralı sorunun temelleri atıldı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının ABD Kongresinin gündemine getirilmesi için kampanya başlattı.

* 4 Ocak: Bangladeş’te soğuk hava nedeniyle çoğu dilenci ve evsiz 56 kişinin öldüğü bildirildi.

* 5 Ocak: Askeri yeteneklerini artırma hedefindeki AB, uzun süredir oluşturmak istediği “Acil Müdahale Gücü” birimlerine yılbaşında işlerlik kazandırdı.

Hindistan’ın kuzey ve doğu kesimlerinde etkili olan soğuk hava yüzünden 80 kişinin öldüğü bildirildi.

* 9 Ocak: Lefkoşa’da Lokmacı Barikatı’ndaki üst geçidin sökülmesi çalışmaları tamamlandı.

* 11 Ocak: ABD’nin yeni Irak stratejisini açıklayan Başkan George W. Bush, başta başkent Bağdat olmak üzere Irak’ta güvenliğin ilerletilmesi amacıyla bu ülkeye 20 binden fazla ilave Amerikan askeri göndereceğini resmen duyurdu.

* 14 Ocak: ABD Başkanı George Bush, vermiş olduğu kararların Irak’a daha fazla istikrarsızlık getirdiğini ilk defa açıkça kabul etti.

* 15 Ocak: İdam edilen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tikriti ile eski Irak devrim mahkemesi başkanı Avad Hamid el Bender, asılarak idam edildi ve Tikrit kentinin Avca köyünde Saddam Hüseyin’in yanına gömüldü.

* 16 Ocak: Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen saldırılarda 94 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Irak’taki şiddet olaylarında geçen yıl 34 bin 452 sivilin öldüğünü açıkladı.

* 19 Ocak: Sri Lanka’da orduyla Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları militanları arasında çıkan çatışmalarda 376 kişinin öldüğü bildirildi.

* 22 Ocak: Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırılarda 88 kişi öldü.

* 23 Ocak: İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz, haftalardır süren incelemelerinin sonucunda, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın birçok cinsel suçun ötesinde, en ağır suç olan “tecavüz” ile itham edilmesini kararlaştırdı.

278393.jpg

* 25 Ocak: Rusya lideri Vladimir Putin Hindistan’a yaptığı gezide Başbakan Manmohan Singh’le görüştü. İki ülke arasında imzalanan anlaşmayla Rusya’nın Hindistan’da 4 yeni nükleer reaktör inşa etmesi kararlaştırıldı.

* 28 Ocak: Irak’ın Şiilerin çoğunlukta olduğu Necef kentinde direnişçiler ile Amerikalı ve Iraklı askerler arasında meydana gelen çatışmalarda 250 direnişçinin öldürüldüğü açıklandı.

* 30 Ocak: Microsoft şirketinin patronu Bill Gates, yeni işletim sistemi Windows Vista’nın dünya genelinde piyasaya sürüldüğünü açıkladı.

Şubat

* 2 Şubat: Gazze Şeridi’nde El Fetih ile Hamas arasında başlayan ve aralıksız 24 saat devam eden kanlı çatışmalarda 21 kişi öldü.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, “bağımsızlık yolunu açabileceği” gerekçesiyle BM özel elçisi Martti Ahtisaari’nin Kosova’nın statüsüyle ilgili planını reddetti.

278392.jpg

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen iklim değişikliği konulu panelde, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu tarafından 21 sayfalık rapor yayımlandı. Raporda, küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığı ve asırlarca süreceği belirtildi.

* 5 Şubat: Amerikalı astronot Sunita Williams, en uzun uzay yürüyüşünü yapan kadın oldu. Williams, astronot arkadaşı Michael Lopez-Alegria ile birlikte, Uluslararası Uzay İstasyonunun soğutma sistemini tamir etmek amacıyla yaptığı 22 saat 27 dakikalık uzay yürüyüşüyle kadınlararası en uzun uzay yürüyüşü rekorunu kırmış oldu.

* 6 Şubat: ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze kalkanı yerleştirilmesi planı nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı. Moskova, Avrupa’da füze kalkanı kurmaya çalışan Washington’a anlaşma önerisinde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs’ın son olarak Lübnan ile Akdeniz’de petrol arama anlaşması imzalamasının ardından başlayan gerginlik üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a mektup gönderdi.

* 7 Şubat: Fransa Cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy, rüşvete, terörizme, organize suçlara karşı mücadele için “Akdeniz Birliği” kurulmasını önerdi ve Türkiye’nin bu birlikte yer alabileceğini savundu.

Afrika ülkesi Angola’da aşırı yağış ve fırtınanın yol açtığı sellerde 114 kişinin öldüğü açıklandı.

* 12 Şubat: İsrail’in Kudüs Belediyesi, Haremüşşerif yakınlarındaki hafriyat çalışmalarını askıya aldı.

* 13 Şubat: Irak, Suudi Arabistan’daki büyükelçiliğini 17 yıl aradan sonra yeniden açtı.

* 16 Şubat: NASA’nın gönderdiği en gelişmiş uzay aracı Mars Yörünge Kaşifi, Mars’ta su bulunabileceğine dair yeni kanıtlar gönderdi.

278399.jpg

* 19 Şubat: Sudan’ın batısındaki Güney Darfur eyaletinde aşiretler arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 100 kişi öldü.

Hindistan’ın kuzeyinde, bir trende patlama sonucu çıkan yangında 64 yolcu öldü.

* 26 Şubat: Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitza soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte mahkeme, Sırbistan’ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi.

* 27 Şubat: Irak’ın batısındaki Ramadi kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 18 çocuk öldü.

* 28 Şubat: İtalya Başbakanı Romano Prodi, senatodan güvenoyu aldı. Senatoda yapılan güven oylamasında, Prodi’nin başbakan olarak kalması 157’ye karşı 162 oyla kabul edildi.

Mart

* 5 Mart: Guantanamo’da 5 yıldır mahkemeye çıkmadan bekletilen tutsakların bir kısmı, tutukluluklarına karşı itirazlarının dinlenmesini sağlamak amacıyla ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu.

278395.jpg

* 6 Mart: Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Hille kentinde düzenlenen çifte intihar saldırısında 115 kişi öldü.

* 8 Mart: Portekiz meclisi, kürtajın yasallaştırılmasıyla ilgili yasa tasarısını kabul etti.

* 9 Mart: Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, ülkenin en yüksek yargı organının başında bulunan İftihar Muhammed Çaudri’yi görevden aldı.

* 15 Mart: ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Amerikan Kongresindeki Ermeni tasarısının geçmesi durumunda, İncirlik Hava Üssü’nün kapatılabileceğini ve ABD Hava Kuvvetlerinin Türk hava sahasından yararlanma imkanlarının kısıtlanabileceğini söyledi.

* 19 Mart: Finlandiya parlamentosu, dün yapılan genel seçimlerden sonra da dünyada en çok kadın üyenin bulunduğu parlamento olma özelliğini korudu. 200 sandalyeli parlamentoya 84 kadının seçildiği, bunun da yüzde 42’lik bir orana karşılık geldiği belirtildi.

* 20 Mart: Irak’ın idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile aynı cezaya çarptırılan yardımcısı Taha Yasin Ramazan 2003’te başlayan Irak Savaşı’nın yıl dönümünde asılarak idam edildi.

* 22 Mart: Irak’a sürpriz ziyarette bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı sırasında patlama oldu.

* 23 Mart: İran ve Irak arasındaki sorunlu su yolu Şattü’l-arap’ta İngiliz donanmasına bağlı 15 asker İran tarafından gözaltına alındı. İngilizler, Irak karasularında rutin devriye görevinde olduklarını, İran tarafı ise askerlerin yasadışı olarak İran karasularına girdiğini savunuyordu.

* 24 Mart: BM Güvenlik Konseyi, İran’ın nükleer programı ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığı için bu ülkeye karşı yaptırımlar içeren ikinci bir karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

* 25 Mart: Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan’ın kalp krizi geçirerek öldü.

* 28 Mart: ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini kınayan, Türkiye’nin, TCK’nın 301’inci maddesini kaldırmasını ve Ermenistan ile ilişki kurmasını isteyen tasarıyı yumuşatılmış haliyle kabul etti. Komitenin oturumunda bu tasarının da içinde olduğu, gündemdeki bütün yasal düzenlemeler oy birliğiyle benimsendi. Tasarı, Türkiye’nin en fazla rahatsız olduğu Ermeni iddialarına yapılan atıfın değiştirilmiş haliyle benimsendi.

* 29 Mart: Nijerya’da kaza yapan tankerden sızan yakıtı almaya çalışan 93 kişi yanarak öldü.

278398.jpg

* 31 Mart: Irak’ın Telafer kentinde hafta başında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 152 olduğu açıklandı.

Nisan

* 2 Nisan: Büyük Okyanus’un güneyinde, Solomon Adaları açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğündeki deprem, bölgede tsunamiye neden oldu. Depremi takip eden tsunami yüzünden Solomon Adaları’nda 30 kişi öldü.

* 3 Nisan: Pakistan’da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref karşıtı 4 bin gösterici, İslamabad’da, Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Çaudri’nin Müşerref tarafından görevden alınmasını protesto etti.

278396.jpg

* 5 Nisan: İran’ın elindeki 15 İngiliz askeri serbest bırakıldı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, askerleri gözaltına alan İranlı komutanlara şeref madalyası taktı.

* 6 Nisan: Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD uzmanları arasında yapılan görüşmelerde, nükleer enerji araştırmalarıyla atom bombası üretme yolunu açtığı için tartışma yaratan Kuzey Kore’nin banka hesabı sorunu çözüldü. ABD, “Banco Delta Asia”da dondurulmuş 25 milyon doların Kuzey Kore hükümetine devredilmesine karar verildiğini bildirdi.

* 10 Nisan:Somali’nin başkenti Mogadişu’da ay başında hükümet yanlısı Etiyopya ordusu ile aşırı dinci militanlar arasındaki çatışmalarda 1086 kişinin öldüğü açıklandı.

* 14 Nisan: Irak’ın Kerbela kentinde bir otobüs durağında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 56 kişi öldü.

* 15 Nisan: İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, düzenli toplantılarının ilkinde Kudüs’te bir araya geldi.

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir cami ve ona bağlı okulda, Afganistan’daki Taliban dönemini anımsatan uygulamalar başlatılması, 100 bin kişinin katıldığı gösteriyle protesto edildi.

* 16 Nisan: ABD’nin Virginia Tech Üniversitesinde düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında saldırganın da bulunduğu 33 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.

* 18 Nisan: Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen 4 bombalı saldırıda 200 kişi öldü. Sadece Sadriye mahallesindeki saldırıda 140 kişi hayatını kaybetti.

* 23 Nisan: Nijerya’da genel seçimler ve başkanlık seçimleriyle bağlantılı olaylarda 200 kişi hayatını kaybetti.

Rusya’nın eski devlet başkanı Boris Yeltsin öldü.

* 24 Nisan: İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerelere katılan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’ın uranyum zenginleştirme programının bir bölümünü devam ettirmesine izin verilmesi konusunda ilk kez görüş birliği içinde olduklarını açıkladılar.

* 28 Nisan: Irak’taki Şii kenti Kerbela’da bombalı araçla düzenlenen saldırıda 71 kişi öldü.

278397.jpg

* 29 Nisan: Küba’nın 48 yıllık komünist lideri Devlet Başkanı Fidel Castro, tüm yetkileri yeniden devralarak makamının başına döndü.

Mayıs

* 4 Mayıs: İki gün süren Genişletilmiş Irak Konferansı Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde yapıldı.oplantılara katılan ülkelerin temsilcileri, Irak’ın yeniden yapılandırılması için yaklaşık 30 milyar dolarlık yardım yapma sözü verdi.

* 5 Mayıs: Kamerun’un Doulala kentinden Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek üzere havalanan ve içinde 9 kişilik mürettebat dahil 155 kişinin bulunduğu Kenya Havayollarına ait yolcu uçağı düştü.

* 8 Mayıs: Sevgilisini kayırmakla suçlanan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, iddiaları araştırmak üzere oluşturulan özel kurul tarafından bankanın etik kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu.

* 11 Mayıs: İngiltere Başbakanı Tony Blair, 27 Haziran’da görevi bırakacağını açıkladı, Maliye Bakanı Gordon Brown da Blair’in yerine aday olacağını duyurdu.

* 12 Mayıs: Afganistan’da Taliban’ın halen etkin lideri olan Molla Dadullah’ın, NATO’nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirildiği açıklandı.

278475.jpg

* 16 Mayıs: Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin beş yıl sürecek cumhurbaşkanlığı görevi başlarken, Jacques Chirac, 12 yıllık cumhurbaşkanlığı görevinin ardından, bugün Elysee Sarayı’na veda etti.

* 18 Mayıs: Kazakistan parlamentosu, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in ömür boyu bu görevde kalmasına olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

* 20 Mayıs: Lübnan’ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampına yerleşen radikal dinci Fethülislam örgütü ile ordu arasında çatışmalar çıktı. Hükümet, orduyu kuzeyde düzeni sağlamakla görevlendirdi.

278476.jpg

* 21 Mayıs: Türkiye’deki cumhuriyet mitinglerinden esinlenen ABD’deki Türkler, Washington’da, “Sonsuza Kadar Laik Türkiye” miting ve yürüyüşü düzenledi.

* 23 Mayıs: İsrail ordusu, Batı Şeria’da düzenlediği operasyonda aralarında bir bakan ve üç milletvekilinin bulunduğu 33 Hamas yetkilisini tutukladı.

* 24 Mayıs: AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye ile müzakereleri sürdürmek için ellerinde “sağlam bir yetki” bulunduğunu ve “üyelik müzakerelerinin sürmesinin hem Türkiye, hem de AB’nin çıkarına olduğunu” bildirdi.

* 26 Mayıs: Myanmar’daki cunta yönetimi, Nobel Barış ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’nin ev hapsi süresini bir yıl uzattı.

* 30 Mayıs: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Rum yönetiminin, Ksinedes Arestis davasının, temyiz vazifesi gören büyük daireye gönderilmesine yönelik yaptığı başvuruyu reddetti.

ABD, Erbil, Süleymaniye ve Dohuk vilayetlerinin güvenliğini Iraklı Kürtlere devretti.

* 31 Mayıs: ABD Başkanı George Bush, 15 büyük ülkeye, sera etkisi yaratan karbon gazının salımına ilişkin olarak, 2008 yılına kadar hedef belirlemeleri çağrısında bulundu.

Haziran

* 3 Haziran: Sri Lanka’nın doğusunda ve kuzeyinde bağımsız bir devlet kurmak isteyen Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları ile ordu birlikleri arasında arasında çıkan çatışmalarda 43 kişi öldü.

Küba’nın 48 yıllık lideri Fidel Castro, geçirdiği bağırsak ameliyatından sonra ilk kez televizyonda göründü.

* 4 Haziran: Kuzey Kore, kapattığı Yongbyon nükleer reaktörünü yeniden faaliyete geçirdi.

Sierra Leone’de, yolcularının çoğu Togolu futbol yöneticileri olan bir helikopter düştü, 22 kişi öldü.

278477.jpg

* 7 Haziran: Almanya’nın Heiligendamm kentinde görüşen G-8 ülkeleri hükümet ve devlet başkanları, küresel ısınmaya karşı mücadele dahil olmak üzere tüm konularda anlaşma sağladı. G-8 zirvesini protesto etmek amacıyla kentin kuzeyindeki sahilde motorlu botlarla yasak bölgeye girmeye çalışan 21 Greenpeace eylemcisi ise gözaltına alındı.

Umman’ı vuran Gonu kasırgasında 49 kişi öldü.

* 8 Haziran: Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kenti yakınlarında düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında yaklaşık 25 kişinin öldüğü ya da yaralandığı bildirildi.

* 9 Haziran: Tayland’ın başkenti Bangkok’ta 10 binden fazla kişi, askeri rejimi ve eski başbakanlardan Thaksin Shinawatra’nın darbeyle iktidardan uzaklaştırılmasını protesto etti.

* 10 Haziran: Hindistan’ın kuzey ve orta kesimlerinde hüküm süren aşırı sıcaklar nedeniyle iki günde 37 kişinin öldüğü bildirildi.

Çin’in güneyinde, şiddetli yağış ve sellerde 66 kişi öldü, 500 bin kişi tahliye edildi, yaklaşık 50 bin ev yıkıldı.

Bangladeş’te muson yağmurlarının başlamasıyla meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaklaşık 140 kişi öldü.

278479.jpg

* 13 Haziran: Hamas El Fetih’e koşullu ateşkes önerisinde bulundu. Gazze Şeridi’nde Hamas’la El Fetih arasında çıkan çatışmalarda aralarında 2 BM yardım görevlisinin bulunduğu 24 kişi öldü.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen saldırıda parlamentodaki Suriye karşıtı bloka mensup milletvekili Velid Eido, oğlu ve iki korumasının yanı sıra 6 kişi öldü.

İlk turda rakipleri çekilen İsrail’in en deneyimli politikacılarından Şimon Peres, cumhurbaşkanı seçildi.

* 14 Haziran: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Sekreteri Tayip Abdülrahim, Abbas’ın Hamaslı Başbakan İsmail Haniye’yi görevden alarak hükümeti feshettiğini, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Abbas’a bağlılığıyla bilinen Filistin’in Sesi radyosunun Gazze kentindeki binası, Hamas güçleri tarafından ateşe verildi.

* 15 Haziran: Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde polis tarafından düzenlenen geniş çaplı operasyonda 2 bin 372 kişi gözaltına alındı.

* 17 Haziran: Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir polis otobüsüne düzenlenen saldırıda 35’ten fazla kişi öldü.

* 19 Haziran: Bağdat’taki Şii “Hillani” camisi yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 87 kişi öldü. Bağdat’ın kuzeyinde Amerikan ve Irak ordusunun El Kaide’ye karşı başlattığı ortak operasyonda en az 22 militanın öldürüldüğü bildirildi.

* 25 Haziran: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah Mısır’ın Şarm el Şeyh sahil belgesinde bir araya geldi.

Askeri idare altında bulunan Myanmar’da iki yolcu otobüsüne saldıran teröristler, 27 yolcuyu öldürdü.

* 27 Haziran: İngiltere Başbakanlığı görevini Gordon Brown’a devreden Tony Blair, Ortadoğu’da barışın sağlanması için girişimde bulunan ve BM, ABD, AB ve

Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilcisi olarak resmen atandı.

* 30 Haziran: Fransa’nın başkenti Paris’in Arnouville banliyösünde, İstanbul’da öldürülen gazeteci Hrant Dink’in anısına okul açıldı.

Temmuz

* 1 Temmuz: Almanya’dan AB dönem başkanlığı görevini devralan Portekiz, resmen göreve başladı.

* 4 Temmuz: Pakistan’ın başkenti İslamabad’da güvenlik güçlerinin kuşattığı Lal Mesciddeki 500’den fazla kişi teslim oldu. Lal Mescidin imamı burka giyerek kaçmaya çalışırken yakalandı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Gazze’deki muhabiri Alan Johnston 113 gün rehin tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

* 6 Temmuz: Almanya’da, yenilenen Göç Yasası, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nin yaz tatiline girmeden yaptığı son oturumda kabul edildi.

278484.jpg

* 7 Temmuz: Nüfusunun tamamına yakınını Türkmenlerin oluşturduğu Irak’ın Tuzhurmatu kentindeki Emirli bölgesinde pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda 150 kişi öldü

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a mektup göndererek, görüşme davetinde bulundu.

* 10 Temmuz: Mayıs ve eylül ayları arasındaki dönemin “sel mevsimi” olarak adlandırılan Çin’de bu yaz aylarında sellerden dolayı ölenlerin sayısı 360’a çıktı.

Hindistan’da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde son iki günde 16 kişinin daha ölmesiyle muson yağmurları yüzünden ölenlerin sayısı 193’e çıktı.

* 11 Temmuz: Pakistan’da Taliban yanlısı militanların bulunduğu Lal Mescide ordunun düzenlediği operasyon tamamlandı. Ordu, İslamabad’daki mescidin kontrolünü ele aldı. Güvenlik güçlerinin külliyede 73 kişinin cesedini buldukları bildirildi.

* 14 Temmuz: Lübnan ordusunun, Nehr El Bared Filistin mülteci kampındaki Fethülislam militanlarına yönelik bombardımanı devam ederken, çatışmalarda 2 Lübnanlı asker hayatını kaybetti. Kampta 20 Mayıs’ta patlak veren çatışmalarda hayatını kaybeden Lübnan askeri sayısı 96’ya yükseldi. Çatışmalarda 60 kadar militan ile 20 sivil ölmüştü.

Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasına (AKKA) katılımını askıya aldığı bildirildi.

* 16 Temmuz: Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda ölü sayısı 85’e çıktı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliğinin bürosunun yakınında düzenlenen saldırıda 180’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

278480.jpg

* 18 Temmuz: Brezilya’da meydana gelen uçak kazasında TAM Havayolları uçağındaki 186 kişinin tümünün hayatını kaybettiği açıklandı.

ABD, Irak El Kaidesi’nin lideri Ebu Eyüp El Mısri’nin yardımcısı Halid Abdülfettah Davud El Meşhedani’nin 4 Temmuzda Musul’da yakalandığını açıkladı.

* 24 Temmuz: Romanya’da, aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi. Macaristan’da da bir hafta içinde aşırı sıcaklar nedeniyle yaklaşık 500 kişi öldü.

* 25 Temmuz: Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Irak milli futbol takımının Asya Kupası’nda finale kalmasından sonra yapılan kutl-amalarda düzenlenen iki saldırıda ölenlerin sayısı 50’ye yükseldi.

* Afganistan’da geçen hafta 23 Güney Koreliyi rehin alan Taliban, bir Güney Koreli rehineyi öldürdüklerini açıkladı ve taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda rehineleri öldürmeye devam edecekleri tehdidinde bulundu.

* 30 Temmuz: ABD Temsilciler Meclisi, “Japon ordusunun İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce Asyalı kadını seks kölesi olarak kullanması” konusunda Japon hükümetinin resmen özür dilemesini talep eden bir kararı benimsedi.

* 31 Temmuz: İngiliz ordusu, Kuzey İrlanda’dan çekiliyor. Katolikler ile Protestanlar arasındaki çatışmaları durdurmak üzere, “Operation Banner” kapsamında 1969 yılında Kuzey İrlanda’ya giden İngiliz askeri, 38 yıl boyunca 300 bin kişilik personelle bölgede varlık göstermişti.

Ağustos

* 1 Ağustos: ABD’nin 2004 ve 2005 yıllarında Irak silahlı kuvvetlerine dağıttığı 190 bin kadar silahın kaybolduğu ortaya çıktı.

* 5 Ağustos: Irak’ta 14 yaşındaki Iraklı kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürmekten suçlu bulunan Amerikalı asker, 110 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* 7 Ağustos: Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının, 162 binle rekor düzeye ulaştığı bildirildi.

* 10 Ağustos: Ruslar, dünyada en çok kullanılan tüfek olan Kalaşnikof’un son modeli AK-9’u geliştirdi. Tasarımcılardan Aleksey Dragunov, “Neredeyse hiç ses çıkarmadan ateş ediyor ve çelik yeleği bile delebiliyor” dedi.

* 13 Ağustos: Afganistan’daki Taliban örgütü, rehin tuttuğu Güney Korelilerden hasta olan 2 kadını serbest bıraktı.

* 14 Ağustos: Irak’ın kuzeyinde Yezidilerin yaşadığı 2 köyde bomba yüklü kamyonlarla eşzamanlı olarak düzenlenen intihar saldırılarında 500’den fazla kişi öldü.

İran ile Irak arasında, 1980-1988 savaşından bu yana ilk kez Tahran’da sınır görüşmelerinin yapıldığı bildirildi.

278486.jpg

* 16 Ağustos: Peru’da meydana gelen depremde ölü sayısı 500’ü aştı, 1.600 kişi yaralandı.

* 25 Ağustos: Kuzey Kore, bu ay başındaki şiddetli yağmurların yol açtığı sel felaketinde ölenlerin ya da kaybolanların sayısının 600 olduğunu bildirdi.

* 30 Ağustos: Afganistan’da Taliban’ın elindeki Güney Koreli son 3 rehinenin de serbest bırakıldığı bildirildi.

Eylül

* 1 Eylül: İngiliz ordusunun 1930’lu yıllarda yüzlerce Hindu asker üzerinde hardal gazının etkilerini araştıran deneyler yaptığı ortaya çıktı.

278524.jpg

* 3 Eylül: İngiliz askerleri, Irak’ın Basra kentinden çekilmeyi tamamladı ve İngilizlerin kentteki varlığı sona erdi. Basra vilayetinin kontrolünün tümünü Iraklılara bırakmada bir adım olarak değerlendirilen çekilme, İngilizlerin Irak’ı tamamen terk etmesinin de yolunu açtı.

ABD Başkanı George Bush, Irak’a bir günlük beklenmedik bir ziyaret yaptı.

* 5 Eylül: KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile 8 Temmuz 2006’daki görüşmenin ardından ilk kez bir araya geldi.

* 10 Eylül: Pakistan’ın sürgündeki eski Başbakanı Navaz Şerif, 7 yıl aradan sonra ülkesine döndü. Havaalanında gözaltına alınan Şerif, daha sonra sınır dışı edildi.

* 11 Eylül: ABD’nin Irak savaşının planlayıcılarından olan eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez verdiği röportajda, Irak savaşı konusunda vicdanının rahat olduğunu ve geceleri rahat uyuduğunu söyledi.

278523.jpg

* 16 Eylül: Tayland’ın güneyindeki Puket havaalanına inişe geçen yolcu uçağının kötü hava koşulları nedeniyle piste çakılması sonucu 90 kişi öldü.

* 17 Eylül: Yunanistan’daki genel seçimleri, Başbakan Kostas Karamanlis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) kazandı. PASOK yenilgiyi kabul etti.

Irak hükümeti, 9 Iraklı sivilin ölümüne neden olan olayın ardından Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater’ın ülkede çalışmasını yasakladı.

* 22 Eylül: KKTC’nin Gazimağusa ile Suriye’nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979’da yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra yeniden başladı.

ABD’de federal savcılık, Amerikan çıkışlı bazı silahların, özel güvenlik şirketi Blackwater’in çalışanları tarafından gizlice Irak’a sokulup karaborsada satıldığı ve sonunda terör örgütü PKK’ya ulaştığı yönündeki bazı bulgular üzerine soruşturma başlattı. Şirket, iddiayı reddetti. Blackwater’ın adı bir süre önce sivil katliamına karışmıştı.

* 29 Eylül: Irak Başbakanı Nuri Maliki, Amerikan Senatosunun Irak’ın üçe bölünmesi planını kınadı.

Ekim

* 1 Ekim: Cezayir’de şiddet olaylarında bir ayda 75 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

* 2 Ekim: Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da, Güney Kore Devlet Başkanı Roh Mu-hyun ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, tarihlerindeki ikinci zirvede bir araya geldi.

* 3 Ekim: Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilileri, dört yeni petrol sözleşmesini onayladı.

Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik 6’lı görüşmelerde anlaşmaya varıldı ve Kuzey Kore yönetimi, nükleer tesisleri 2007 yılı sonuna kadar kapatmayı kabul etti.

* 4 Ekim: Pyongyang’daki tarihi zirvede bir araya gelen Kuzey ve Güney Kore liderleri, ateşkesle sona eren 1950-53 Kore savaşını resmen bitirecek barış anlaşmasına varılması konusunda anlaşmaya vardı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’da içinde 27 kişinin bulunduğu uçağın yerleşim yerine düşmesi sonucu 50 kişi öldü.

* 6 Ekim: Pakistan’da Pervez Müşerref yeniden devlet başkanlığına seçildi.

* 7 Ekim: Irak hükümetinin kurduğu soruşturma komitesi, Amerikan Blackwater özel güvenlik firması adına çalışan görevlilerin, geçen ay hiçbir kışkırtma olmadan 17 sivili öldürdüğünü ortaya koydu.

* 11 Ekim: ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı, 21’e karşı 27 oyla kabul edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, tasarının kabul edilmesinden üzüntü duyulduğunu bildirdi. Beyaz Saray, tasarının “Kongre’de nihai olarak kabul edilmesini engellemek için çabalarını sürdüreceklerini” kaydetti.

278526.jpg

* 12 Ekim: 2007 Nobel Barış Ödülü’nü, küresel ısınmaya karşı mücadelesiyle son dönemde öne çıkan eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kazandı.

* 17 Ekim: KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM’de yaptığı görüşmede, Kıbrıs’ta özlü müzakerelerin yeniden başlaması yolunda bir girişimde bulunmasını istedi ve Genel Sekretere güven arttırıcı paket önerisinde bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müzakerelere başlanması konusunda “iki taraftan da kesin taahhüt gelmediği sürece şu anda belli bir girişimde bulunmasının çok zor olduğunu” söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi’nde bekleyen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı destekleyen milletvekillerinden 4’ünün daha imzalarını çekmesiyle tasarıdan imzalarını geri alan milletvekillerinin sayısı 21’e ulaştı.

278527.jpg

* 18 Ekim: Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 8 yıllık gönüllü sürgün hayatından sonra ülkesine döndü. Karaçi’de Butto’yu karşılayan yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı destek gösterileri sırasında Butto’nun konvoyunun yakınında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 136 kişi öldü, 250 kişi yaralandı. Butto, saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eşi Cecilia Sarkozy boşandı. Sarkozy, Fransa tarihinde görevi sırasında boşanan ilk cumhurbaşkanı oldu.

* 19 Ekim: Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, Avrupa anayasasını değiştirmeye izin verecek reform anlaşması taslağı üzerinde uzlaşmaya varıldı. AB Dönem Başkanı Portekiz, Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda reddedilen AB anayasasının boşluğunu dolduracak yeni anlaşma metninin AB liderlerince kabul edildiğini bildirdi.

* 21 Ekim: ABD güçlerinin, Irak’ın başkenti Bağdat’ın Sadr semtinde düzenlediği, suçluların hedef alındığını açıkladığı hava saldırısında 49 kişi öldü. Iraklı yetkililer, ölenler arasında kadın ve çocukların da olduğunu söyledi.

* 22 Ekim: ABD’nin Kaliforniya eyaletinin güneyinde çıkan yangında yaklaşık 1.300 ev kül oldu.

* 23 Ekim: Kosova’nın başkenti Priştine’nin Belediye Meclisi, Türkçenin resmi diller arasında yer almasını oy birliğiyle kabul etti.

* 24 Ekim: Avrupa Parlamentosu genel kurulu Türkiye raporuyla ilgili yaptığı oylamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasını öngören değişiklik önergelerini reddetti.

* 25 Ekim: ABD, Ortadoğu ve Irak’taki terör örgütlerine destek verdiği, füze satışları ve nükleer silah niyetleri olduğu gerekçesiyle İran’a, Savunma Bakanlığı ve Devrim Muhafızlarını da kapsayan yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. İngiltere, Washington’ın İran’a yeni yaptırımlar uygulama kararını desteklediğini bildirdi.

* 31 Ekim: İspanya’nın başkenti Madrid’de 11 Mart 2004 tarihinde 191 kişinin ölümüne ve 1.841 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarıyla ilgili 28 kişinin yargılandığı davada 21 kişi, 3 ile 42 bin 924 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, 7 kişi beraat etti.

Orta Amerika ülkelerinden Dominik Cumhuriyeti ve Haiti’yi vuran tropik Noel fırtınası 43 kişinin ölümüne yol açtı.

Kasım

* 1 Kasım: İtalya’nın güney kıyılarında hafta sonu meydana gelen 2 ayrı tekne kazasında 21 kaçak boğuldu.

* 2 Kasım: ABD’nin terör örgütü PKK ile mücadeleden sorumlu özel temsilciliği görevinden istifa eden Emekli Orgeneral Joseph Ralston, ABD’nin, terör örgütü PKK konusunda Türkiye’ye verdiği sözleri tutmakta başarısız olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı lokumun, “loukoumi” olarak AB’de tescil edilmesi başvurusunu tamamladı.

* 3 Kasım: Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref olağanüstü hal ilan etti, basın-yayın organlarına kısıtlama getirildi. Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Çaudri görevden alındı.

278528.jpg

* 5 Kasım: ABD Başkanı George Bush, Washington’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin “stratejik ortağı”

Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini belirterek, “PKK terörist bir örgüttür. Türkiye’nin düşmanıdır. Irak’ın düşmanıdır ve ABD’nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var” dedi.

* 6 Kasım: AB, Türkiye’nin ilerleme raporunu açıkladı. Afganistan’daki intihar saldırısında 6’sı milletvekili 90 kişi öldü.

* 7 Kasım: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, uranyum zenginleştirme çalışmalarının 3 bin santrifüjde devam ettiğini bildirdi.

* 10 Kasım: Irak’taki işgalci güçlere karşı direniş hareketine katılan El Kaide ve İslam Ordusu grupları arasında çıkan çatışmalarda 32 kişi öldü.

Şili’de düzenlenen ve Latin Amerika ile İber yarımadası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17. İbero-Amerika zirvesine katılan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar için “gerçek bir faşist” yakıştırması yaptı.

* 12 Kasım: Pakistan’da Lahor kentinden uzun bir yürüyüş başlatacağını açıklayan muhalif lider Benazir Butto, 1 haftalığına gözaltına alındı.

* 15 Kasım: Pakistan’da 5 yıllık görev süresini tamamlayan meclis feshedildi, Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar ülke, geçiş hükümeti tarafından idare ediliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın nükleer programı hakkında işbirliği yaptığını, ancak hala uranyum zenginleştirdiğini bildirdi.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, komünist rejim dönemi kurbanlarından özür diledi.

278529.jpg

* 16 Kasım: Bangladeş’i vuran Sidr kasırgasında ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 3 bin 500’ü buldu.

* 18 Kasım: Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde meydana gelen maden kazasında 100 kişi öldü.

* 19 Kasım: Kosova’da 17 kasımda yapılan genel seçimleri eski Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) komutanı ve muhalif lider Haşim Taçi’nin Kosova Demokrasi Partisi (PDK), yüzde 34 oy alarak kazandı.

* 24 Kasım: Pakistan’da Sünnilerle Şiiler arasındaki mezhep çatışmalarında bir haftada 160’dan fazla kişi öldü. Pakistan’ın başkenti İslamabad ile Ravalpindi kentinde aynı anda düzenlenen iki bombalı intihar saldırısında 36 kişi öldü.

* 25 Kasım: Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, sürgünde bulunduğu Suudi Arabistan’dan ülkesine döndü. Eski Başbakanlardan Benazir Butto da 8 Ocak’ta yapılacak genel seçimler için resmen aday oldu.

* 27 Kasım: ABD’nin Maryland eyaletinin Annapolis kentinde başlayan Ortadoğu barış konferansının açılışında konuşan ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in 2008 yılı sonuna kadar nihai çözüm için ilke anlaşmasına vardıklarını bildirdi.

Aralık

* 2 Aralık: Somali’nin başkenti Mogadişu’daki şiddet olayları sırasında bu yıl ölen sivillerin sayısı 5 bin 960’ı buldu.

* 3 Aralık: Venezüella’da halk, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in kendisine geniş yetkiler sağlayacak anayasa reformuna “hayır” dedi. Referandumda yüzde 51 “hayır”, yüzde 49 “evet” oyu çıktı.

* 10 Aralık: Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türkiye, İtalya ve Filipinler büyükelçiliklerine ait diplomatik plakalı araçlar kundaklandı. Saldırılarda, Türk Büyükelçiliğine ait iki araç yakıldı.

Rusya’da 2 Aralık’taki parlamento seçimlerinden zaferle çıkan iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, gelecek yıl yapılacak devlet başkanı seçimindeki adaylarının Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev olduğunu açıkladı.

278531.jpg

* 12 Aralık: Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci, başkent Cezayir’de 11 Aralık’ta düzenlenen bombalı saldırılarda ölü sayısının 5’i yabancı olmak üzere, 30 olduğunu belirtti. Farklı bir açıklamada ise saldırıda 6 Cezayirli, 1 Senegalli, 1 Danimarkalı, 1 de Filipinli olmak üzere 9 BM çalışanın öldüğü bildirildi.

Beyrut’un doğusunda, Lübnan Devlet Başkanlığı sarayının bulunduğu Baabda’da meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında askeri operasyonlar sorumlusu general Francois Hac’ın bulunduğu 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararı yürürlüğe girdi.

* 13 Aralık: AB devlet ve hükümet başkanları, AB anayasasının yerine geçecek Lizbon Antlaşması’nı imzaladı. AB Dönem başkanı Portekiz’in ev sahipliğinde başkent Lizbon’daki Jeronimos Manastırı’nda toplanan 27 üye ülkenin liderlerinin belgeyi imzalamasıyla 29 Ekim 2004’te Roma’da imzalanan AB Anayasası tarihe karışmış oldu.

* 14 Aralık: AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel’de yaptıkları zirvede, dışişleri bakanlarının daha önce Türkiye ile ilgili olarak genişleme konusunda aldığı kararlar değiştirilmeden onaylandı. 10 Aralık’ta toplanan AB dışişleri bakanları, Fransa’nın ısrarı nedeniyle “katılım konferansı” yerine “hükümetlerarası konferans” ifadesini tercih etmiş, “müzakerelerin amacının üyelik olduğu” ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı.

* 15 Aralık: Pakistan’da, 3 Kasım’da yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasına son verildi.

* 17 Aralık: Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin önde gelen yetkililerinden Neçirvan Barzani, Kerkük referandumunun altı ay ertelenmesini kabul ettiklerini söyledi. Barzani, Şii liderlerden Ali Sistani’yle Necef’te bir araya geldikten sonra, “bölgesel yönetimin, referandumun altı ay ileri bırakılmasından yana olduğunu” belirtti.

Belçika’da Haziran ayından yapılan genel seçimlerden bu yana devam eden siyasi kriz altıncı ayını doldurdu. Kral II. Albert, partiler arasındaki koalisyon hükümeti kurma temasları sonuç vermeyince, Başbakan Guy Verhofstadt’ı “geçici hükümet” kurmakla görevlendirdi.

* 18 Aralık: Küba lideri Fidel Castro, devlet televizyonundan okunan bir mektupla iktidarı gençlere devretmenin zamanının geldiği sinyalini verdi.

* 20 Aralık: Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük şeflerin kabilesi Siyuların lideri, 150 yıl önce atalarının ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıkladı; “Bize katılmak isteyenlere pasaport ve ehliyet vereceğiz” dedi.

* 23 Aralık: Avrupa ülkeleri arasındaki serbest dolaşım alanı, 9 ülkenin katılımıyla daha da genişledi.

* 24 Aralık: İsrail, Doğu Kudüs’te 740 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini açıkladı. Annapolis’te canlandırılması kararlaştırılan yol haritasına göre, İsrail’in yerleşim birimleri inşasına son vermesi gerekiyordu.

278530.jpg

* 27 Aralık: Pakistan’ın eski başbakanı ve muhalefet lideri Benazir Butto suikaste kurban gitti. Butto’nun mitinginde düzenlenen saldırıda 20 kişi daha yaşamını yitirdi. Ülkede şiddet olayları başgösterirken, Pakistan’da 8 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan genel seçimlerin kaderi belirsizliğe düştü.

Link to comment
Share on other sites

2007’de hayatını kaybeden kişilerden bazıları şöyle:

SİNEMA

10 Ocak: İtalya’nın en tanınmış film yapımcısı, oyuncu Sophia Loren’in eşi Carlo Ponti 94 yaşında öldü.

10 Ocak: ABD’li oyuncu Yvonne de Carlo 84 yaşında yaşama veda etti.

8 Şubat: Eski Playboy güzeli Anna Nicole Smith 39 yaşında öldü.

6 Nisan: İtalyan yönetmen Luigi Comencini 90 yaşında yaşamını yitirdi.

26 Nisan: Amerika Ulusal Film Derneği Başkanı Jack Valenti 85 yaşında öldü.

9 Haziran: Senegalli yönetmen Usame Semben 84 yaşında hayata veda etti.

29 Haziran: Tayvanlı yönetmen Edward Yang 59 yaşında öldü.

30 Temmuz: İsveçli yönetmen Ingmar Bergman 89 yaşında yaşamını yitirdi.

30 Temmuz: İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni 94 yaşında öldü.

30 Ağustos: İspanyol oyuncu ve yazar Jose Luis de Vilallonga 87 yaşında hayata veda etti.

10 Eylül: Oscar ödüllü ABD’li komedyen, ABD’nin eski başkanlarından Ronald Reagan’ın ilk karısı Jane Wyman 93 yaşında hayatını kaybetti.

16 Ekim: İngiliz oyuncu Deborah Kerr 86 yaşında öldü.

MÜZİK VE DANS

19 Ocak: Kanadalı Mamas&Papas grubu üyesi Denny Doherty 66 yaşında öldü.

1 Şubat: İtalyan besteci Giancarlo Menotti 95 yaşında yaşama veda etti.

15 Şubat: “Que Sera, Sera” şarkısının yazarı ABD’li besteci Ray Evans 92 yaşında hayatını kaybetti.

27 Mart: Kübalı müzisyen, Buena Vista Social Club grubunun üyesi Faustino Oramas 96 yaşında öldü.

30 Mart: Jamaikalı müzisyen Stanley Beckford 65 yaşında yaşamını yitirdi.

27 Nisan: Rus viyolonsel sanatçısı ve orkestra şefi Mstislav Rostropovitch 80 yaşında öldü.

2 Temmuz: ABD’li opera sanatçısı Beverly Sills 78 yaşında yaşama veda etti.

16 Ağustos: ABD’li davulcu ve caz ustası Max Roach 83 yaşında öldü.

6 Eylül: İtalyan tenor Luciano Pavarotti 71 yaşında hayatını kaybetti.

11 Eylül: 1970’lerin caz rock grubu Weather Report’un kurucusu Avusturyalı caz piyanisti Joe Zawinul 75 yaşında öldü.

18 Ekim: Reggae yıldızı Güney Afrikalı Lucky Dube 43 yaşında yaşamını yitirdi.

2 Kasım: Rus dansına büyük katkıları olan koreograf İgor Moiseyev öldü.

EDEBİYAT-MEDYA-TARİH

17 Ocak: ABD’li gazeteci ve mizah yazarı Art Buchwald 81 yaşında yaşamını yitirdi.

23 Ocak: Polonyalı gazeteci-yazar Ryszard Kapuscinski 74 yaşında öldü.

1 Nisan: Faslı yazar İdris Şaraybi hayata veda etti.

9 Nisan: Çek filozof ve romancı Efon Bondy 77 yaşında öldü.

11 Nisan: ABD’li yazar Kurt Vonnegut 84 yaşında hayata veda etti.

26 Mayıs: İngiliz gazeteci ve yazar Edward Behr 81 yaşında öldü.

23 Temmuz: Macar asıllı İngiliz yönetmen ve tiyatro oyuncusu George Tabori 93 yaşında hayata veda etti.

4 Ağustos: ABD’li tarihçi Raoul Hilberg 81 yaşında öldü.

10 Kasım: ABD’li yazar Norman Mailer 84 yaşında yaşamını yitirdi.

12 Kasım: ABD’li yazar İra Levin 78 yaşında öldü.

19 Kasım: Macar edebiyatının duayeni Magda Szabo 90 yaşında öldü.

GÜZEL SANATLAR-FOTOĞRAF VE MODA

8 Ocak: Çizgi film karakteri köpek Scooby Doo’nun tasarımcısı Iwao Takamoto 81 yaşında öldü.

8 Nisan: Amerikan minimal ve kavramsal sanat akımının kurucusu ünlü ressam ve heykeltıraş Sol LeWitt, 78 yaşında yaşamını yitirdi.

28 Mayıs: Alman ressam Jorg Immendorff 61 yaşında öldü.

17 Haziran: İtalyan modacı Gianfranco Ferre 62 yaşında hayata veda etti.

10 Ağustos: ABD’li fotoğrafçı Joe O’Donnell 85 yaşında öldü.

SİYASET

2 Ocak: Gine-Bissau’da bağımsızlığın mimarlarından Rafael Paula Barbosa 81 yaşında öldü.

2 Ocak: Kudüs’ün eski belediye başkanı Teddy Kollek 95 yaşında hayata veda etti.

4 Ocak: Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Marais Viljoen 91 yaşında öldü.

15 Ocak: Çin’in tarihi liderlerinden Bo Yibo 99 yaşında yaşamını yitirdi.

23 Şubat: Çad Başbakanı Pascal Yoadimnadci 56 yaşında öldü.

25 Mart: Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan 56 yaşında hayata veda etti.

23 Nisan: Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya Federasyonu’nun ilk başkanı olan Boris Yeltsin 76 yaşında öldü.

14 Haziran: Avusturya’nın eski cumhurbaşkanlarından, BM’nin dördüncü Genel Sekreteri Kurt Waldheim 88 yaşında yaşamını yitirdi.

18 Haziran: Kübalı eski gerilla ve ülkenin en güçlü devrimci şahsiyetlerinden biri olan, Küba lideri Fidel Castro’nun kardeşi Raul Castro’nun karısı Vilma Espin Guillois 77 yaşında öldü.

23 Haziran: Eski Afganistan kralı Muhammed Zahir Şah 92 yaşında yaşama veda etti.

2 Ağustos: Angola’da bağımsızlığın mimarlarından Holden Roberto 84 yaşında yaşamını yitirdi.

30 Eylül: Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı Milan Jelic 51 yaşında öldü.

23 Ekim: Myanmar Başbakanı Soe Win 59 yaşında yaşamını yitirdi.

1 Kasım: Japonya’nın Hiroşima kentine 6 Ağustos 1945’te atom bombası atan B-29 uçağının komutanı ve pilotu Paul Tibbets 92 yaşında öldü.

20 Kasım: Zimbabve’nin eski Başbakanı Ian Smith 88 yaşında hayata veda etti.

Türkiye'den Ölümler:

Ocak

3 Ocak - Mustafa Rüştü Taşar, eski bakan ve milletvekili (d. 1951)

19 Ocak - Hrant Dink, gazeteci (d. 1954)

24 Ocak - İsmail Cem, eski bakan ve milletvekili (d. 1940)

Şubat

3 Şubat - İsmet Giritli, hukuk profesörü (d. 1924)

Mart

22 Mart - Kadir Has, iş adamı (d. 1921)

Nisan

18 Nisan - Ali Dinçer, CHP'li milletvekili (d. 1945)

Haziran

2 Haziran - Doğan Ergül, Türk şair (d. 1968)

6 Haziran - Turan Yavuz, Türk gazeteci (d. 1956)

10 Haziran - Ufuk Güldemir, Türk gazeteci (d. 1956)

Temmuz

4 Temmuz - Barış Akarsu, Türk şarkıcı, oyuncu (d. 1979)

Ağustos

27 Ağustos - Şakir Süter gazeteci-yazar (d. 1950)

Eylül

11 Eylül - Cem Gürdap Türk sinema sanatçısı, (d. 1955)

Ekim

31 Ekim - Erdal İnönü, Bilim ve siyaset adamı.

Aralık

9 Aralık: Prof. Dr. Sabahattin Zaim Vefat Etti

Link to comment
Share on other sites

2007’nin matrak olayları

Yangınlar, seller, maden kazaları, kanlı şiddet olayları, savaşlar, uçak kazalarıyla geçen 2007’de dünyada insanları güldüren olaylar da meydana geldi.

2007’nin matrak olaylarından bazıları şunlar...

Peru’da sarhoş yayaların, sarhoş sürücülerden iki kat daha fazla ölümlü kazaya yol açtığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmada ayrıca, başkent Lima’daki taksi şoförlerinin çoğunun ehliyetinin sahte olduğu saptandı.

* Suudi Arabistan’da bir adam, bir erkek tarafından sunulan televizyon programını yalnız başına seyrettiği gerekçesiyle karısını boşadı. Sebep, program sunucusunun erkek olmasının yanı sıra aileden olmamasıydı.

* Çin’de karısı ve annesine tahammül edemeyen adam, karakola sığınmak istedi, talebi reddedilince de hapse girmek için bisiklet çaldı.

* İngiltere’nin başkenti Londra’nın merkezindeki bir lokantada yemek yiyenler, pantolonunu indiren adam yüzünden şaşkına döndü. Mutfaktan bir bıçak kapan adam, herkesin ortasında cinsel organını kesti.

* Mısır’da bir kadın, sudan sabundan hoşlanmayan kocasının pis kokmasını gerekçe göstererek boşanan ilk kadın oldu. Mahkeme, karısının ısrarına rağmen yıkanmayan adamı haksız buldu ve boşanmaya onay verdi.

* İngiltere’nin başkenti Londra’daki bir Tayland lokantasından sokaklara duman yayılmasını kimyasal terör saldırısı sanan polis sokağı ablukaya aldı, mağazalar kapatıldı, evler boşaltıldı. Sonradan, dumanın mutfaktaki acılı yemeklerden geldiği anlaşıldı.

* İtalya’nın Palermo kentinde belediye başkanının 110 ehliyetsiz otobüs şoförüne iş verdiği ortaya çıktı. Belediye başkanı, ehliyetsiz sürücülere karşı şimdilik bir şey yapılamayacağını söyledi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...