Jump to content

Mevlana'nın Mesnevisinden Oyunlaştırılan "YOLCU" Sahnede...


tenekecezve

Recommended Posts

Arkadaşlar YOLCU isimli oyunda benim de semazenler arasında ufak bir rolüm var. Şimdilik Kocaelindeki arkadaşları bekliyorum. Turne olursa diğer yerlerden de beklerim :rolleyes:

dsc0104qk0.jpg

UNESCO'nun “Mevlana Yılı” ilan ettiği 2007'de, dünyada ilk defa Mevlana konulu bir oyun sahnelenecek. Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın dev prodüksiyonu önümüzdeki pazartesi prömiyer yapacak.

Dev prodüksiyon

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en büyük düşünürlerinden Hazreti Mevlana'yı, 800. doğum yıl dönümünde dev bir prodüksiyonla anmaya hazırlanıyor. Şehir Tiyatroları'nın sahneleyeceği, Mesnevi'den oyunlaştırılan “Yolcu”, 17 Aralık saat 20.00'de prömiyer ve özel gösterimle izleyici karşısına çıkıyor.

Şimdiden davetler alıyor

Yolcu'nun en önemli özelliklerinden biri, dönem uyarlaması değil, Mesnevi'den yola çıkılarak Mevlana felsefesinin ele alındığı bir oyun olması. Mevlana gibi önemli bir değerin oyunu için işinde usta isimlerle çalışılıyor. Yaklaşık iki aydır sahne hazırlıkları süren “Yolcu”, henüz sahnelenmemiş olmasına rağmen İspanya ve Almanya'dan da özel davet aldı.

Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın dev prodüksiyonu önümüzdeki pazartesi prömiyer yapacak

‘YOLCU’ GELİYOR

yolcukoc1.jpg

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, millet olarak değerini yeterince bilemediğimiz, değerlerine layıkıyla sahip çıkamadığımız, bu topraklarda yaşayan dünyanın en büyük düşünürlerinden Hazreti Mevlana'yı, 800. doğum yıl dönümünde dev bir prodüksiyonla anmaya hazırlanıyor. Şehir Tiyatroları'nın sahneleyeceği, Mesnevi'den oyunlaştırılan "Yolcu", 17 Aralık saat 20.00'de prömiyer ve özel gösterimle izleyici karşısına çıkıyor.

İlk adım Kocaeli Şehir Tiyatroları'ndan

UNESCO tarafından 2007 yılı onun adıyla anıldı. Ünlü eseri Mesnevi 2000'li yılların en çok satan kitaplarından biri oldu. Time Dergisi'nin anketiyle 20. Asrın Sufisi seçildi. Geçen yüzyılın sonlarından itibaren yurt içi ve dışında daha iyi anlaşılmaya başlanan Mevlana ile ilgili olarak, Türkiye'de devlet tiyatroları nazarında herhangi bir oyun hazırlığı yapılmamıştı. 2007 Mevlana Yılı münasebetiyle ilk ve ciddi adımı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları atıyor.

Dönem uyarlaması değil

yolcukoc3.jpg

Yolcu'nun en önemli özelliklerinden biri, dönem uyarlaması olmaması. Oyun, Mevlana'nın döneminin canlandırıldığı bir yapıya sahip değil. Mesnevi'den yola çıkılarak Mevlana felsefesinin işlendiği bir oyun. Bir çeşit Mesnevi'nin oyunlaştırılma çabası. Oyunun ana omurgasını Mesnevi'de yer alan hikayeler oluşturuyor. Bu özellikleri nedeniyle de "Yolcu" ayrı ve özel bir konuma sahip bulunuyor.

Sahne arkasında usta isimler

Mevlana gibi önemli bir değerin oyunu için önemli, işinde usta isimlerle çalışılıyor. Yönetmeninden dramaturguna, müzikten dekora, kostümden aksesuara kadar hep zirve isimler emek veriyor "Yolcu" için. Ali Düşenkalkar, Dilek Tekintaş, Tayfun Çebi, Funda Çebi, Erol Dinçdemir, Cafer Yiğiter ve oyuncular, büyük bir keyif ve özveriyle ortaya sanatsal değeri yüksek bir oyun çıkarmak için çalışıyor.

İspanya ve Almanya'dan davet var

yolcukoc4.jpg

Yaklaşık iki aydır sahne hazırlıkları devam eden ve 17 Aralık'ta seyirciyle buluşmaya hazırlanan "Yolcu", henüz sahne almamış olmasına rağmen yurt dışından özel davetler almaya başladı. Türkiye'nin dünyaca tanınan bir yerel değerini ele alması nedeniyle özel ilgi gören oyuna İspanya ve Almanya'dan davet geldi. Türkiye'deki ilk ve tek yapım olması sebebiyle önümüzdeki günlerde oyuna farklı ülkelerden de teklif gelmesi bekleniyor.

Yazan : Mehmet Sait KARAÇORLU

(Mevlana´nın Mesnevi´sinden Oyunlaştıran)

Yöneten : Ali DÜŞENKALKAR

Dekor : Tayfun ÇEBİ

Kostüm : Funda ÇEBİ

Dramaturg : Dilek TEKİNTAŞ

Müzik : Murat GEDİKLİ

Hareket Düzeni : Ali DÜŞENKALKAR- Murat İSKENDEROĞLU

Işık : Cafer YİĞİTER- Erol DİNÇDEMİR

Oynayanlar :

Veysel Sami BERİKAN, Zuhal GENCER ERKAYA, Melih DÜZENLİ , Mehmet SERİMER, Erdem IRMAK, Zeynep ÖZAN, Serhat GÜZEL, Nurcan TURAL,Bülent BAYTAR, İrem KAHYAOĞLU, Memet Sefa ÖZTÜRK,

Çocuklar :

Yahya Kemalettin BAKİ, Simay Beste BARDAKÇI, Ümit BARDAKÇI, İrçe ÇELİK ,

Pelinsu EREN, Gürkan KOÇ, Barış YILMAZ

Semazenler :

Murat İSKENDEROĞLU, Göksel ARAT,Serdar MUŞTAK,Şahin ÖZTAŞ ,

Kezban BULOĞLU, Uğraş ÖÇAL, Doğukan ŞENER, Ahmet Ali SARIMEHMETOĞLU,

Buğra USTABAŞI,Tolga YILMAZ,Kemal KABAL,Mert ÇAMUR,Özge ÇELİKTEN, Kerim METİN

Yönetmen Ali Düşenkalkar ile röportaj

alidusenkalkar.jpg

Mevlana'nın büyüsüne kapılacaklar

Türkiye ve Dünya'da Mevlana ile ilgili herhangi bir oyun sahnelendi mi?

Biliyorsunuz, 2007 UNESCO tarafından "Mevlana yılı" ilan edildi. Bütün dünyada bu yılın ocak ayından itibaren çeşitli etkinlikler yapıldı. Ancak bu konuda kurumsal tiyatrolarda bir tane bile oyun sahnelenemedi. Maalesef Türkiye'de böyle bir oyun yok. Dünyada da ilk kez sahneleneceği için 17 Aralık'taki gösterime "Dünya Prömiyeri" diyebiliriz. Dilerim ki bundan sonraki yıllarda bu tarz oyunlar yapılır. Yalnız bu konuda yeterli oyun da yok. Sayı olarak bir kaç taneyi geçmiyor. Biz en elverişli, en olanaklı metinden hareket ediyoruz..

"Yolcu", proje olarak çok mu zor? Sadece zor değil, aynı zamanda çok önemli. Şöyle anlatayım, bu noktada yaklaşık 1.5 yıldır proje araştırması yapılmış. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sait Karaçorlu'nun yazdığı metin aynı zamanda dışarıdaki birçok yönetmene gönderilmiş. Kimse bu taşın altına elini koyamamış.

ASLINDA YOLCULUK

Teklifi aldığınız ilk anda neler düşündünüz?

Burada daha önce "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" oyununu yönettiğim için çalışan herkesi tanıyordum. Bir başka ifadeyle mutfaktaki cezvenin yerini bildiğiniz zaman kahve yapmakta zorlanmazsınız. Benim için böyle bir aşama gerekmeyecekti.

Daha sonra oyun metni üzerinde çalışmaya başladık. Sene sonlarının kurum tiyatroları için aslında ödeneklerin olmadığı, çok zor dönemler olmasına rağmen, Şehir Tiyatroları bunu hissettirmedi. Kocaeli Şehir Tiyatroları bana, istediğim çalışma ortamını oluşturdu. Dekorcusundan oyuncusuna kadar kimle çalışmak istiyorsam her türlü olanağı sağladı. Önemli bir oyunu sahnelemek için çalışmaya başladık. Şehir Tiyatroları çalışanları olarak dört bir koldan çaba sarf ediyoruz. Sanata ve sanatçıya değer veren güzel bir yapılanma var burada. Bu da sanat için, sanatsal yaşam için sevindirici bir durum.

Metin üzerinde nasıl bir çalışma dönemi geçirdiniz?

Metin, Sait Karaçorlu'ya ait. Mevlana'yı iyi bilen bir insan. Bu oyun için "Eti senin kemiği benim" dedi. Bu hoşgörüyü, bu felsefeyi bilen bir insanın başka türlü davranış içinde bulunması beklenemezdi. Oyun üzerinde kendisiyle çalışmalarımız oldu. Bir takım değişikliklerde bulunduk. Teknik yaklaşımlarla bazı bağlantılar kurduk. 17 Aralık gecesinde, ışığın kararacağı, perdenin açılacağı anı merak ediyorum. O anki alkışı şimdiden duymak istiyorum.

Az da olsa oyunun içeriğinden bahsedebilir misiniz?

Oyunun adı Yolcu ama bu bir yolculuk aslında. Mevlana'yı öğrenme adına yapılacak bir yolculuğa hazırlık. Belki de Mevlana'yla karşılaşma.

Oyun öykücülerin olduğu çok sakin, huzur verici bir yapıya sahip.

OYUNCULAR ÖZEL DERSLER ALIYOR

Nasıl bir hazırlık döneminden geçiyorsunuz?

Dramaturg arkadaşım Dilek Tekintaş ile metnin oluşumu öncesi Mesnevi'yi tekrar taradık, Sayın Karaçorlu'nun Mesnevi tercümesini tekrar inceledik ve çeşitli alıntılarla oyunu yeniden kurguladık.. Mesajımızı daha da pekişmiş bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Hazırlıklar sadece metnin oluşumuyla sınırlı değil. Oyun gereği rol alan oyuncularımızdan bazıları belediyenin meslek kurslarında hat ve ebru eğitimleri alıyor. Murat İskenderoğlu, Türkiye'de sema konusunda tecrübeli isimlerin klavuzluğunda, oyuncularımıza özel dersler veriyor. Ben bu oyun için çalışırken, Mevlana'yı her gün ve yeniden öğreniyorum. Şunu da ekleyeyim, yaklaşık 2 aydır bu oyun için çalışıyoruz.

Kocaelililer oyuna hangi ruh haliyle gelsinler?

Hoş gelsinler. Mevlana'nın dediği gibi, kim ya da ne olursa olsunlar, gelsinler. İnanıyorum ki seyirci, Mevlana'nın büyüsüne kapılacak.

Çünkü biz Mevlana'yı yeterince anlamış değiliz. Onun hümanizmine, sevgiye, ulvi aşka, o aşkın ne olduğuna hiç sahip çıkamadık. Bütün insanlığı kucaklayan mesajlarını anlayamadık.

"O'NU YENİDEN ÖĞRENİYORUM"

Şehir Tiyatroları'nın başarılı oyunu "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ın da yönetmenliğini yapan, sahnelerde 25. sanat yılını kutlamaya hazırlanan Ali Düşenkalkar, "Ben bu oyun için çalışırken, Mevlana'yı her gün ve yeniden öğreniyorum" diyor.

Tiyatro Hakkında Genel Bilgi:

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Yahya Kaptan

Gişe : 0 262 311 59 00 ( 124 )

Halk Eğitimi Merkezi Sahnesi

Gişe : 0 262 325 53 16

Halkla İlişkiler : 0 262 311 59 08

0 262 311 59 00 ( 125 -127)

FAX : 0 262 311 59 08

0 262 311 59 15

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

Evet arkadaşlar gerçektende biz seyredemiyoruz ama seyredenlerden aldığımız yorumlara göre tüyleri diken diken eden bir havası varmış. Bizler de keyif alarak oynuyoruz. İnşallah herkesin izleme imkanı olur...

Bu gün son genel provamızı aldık. 17 Aralık Pazartesi prömiyer olacak. Sonra oyun şimdilik sezon sonuna kadar Kocaeli Şehir Tiyatrolarında sergilenecek...

İlgilenen arkadaşlara teşekkürler...

Link to comment
Share on other sites

Muhteşem bir düşünce. Ellerinize, yüreğinize, ayaklarınıza, harcadığınız zamanlara sağlık. İstanbul yada Edirne tarafına gösteri gelirse kesinlikle haberdar edersin bizi. Hepinize tüm ekibinize canı gönülden başarılar diliyorum. Ali Düşenkalkar'ın bu işi çok rahat bir şekilde başaracağını ve oyunun büyük kitlelere hitap edeceğini düşünüyorum.

Tekrar başarılar..

Link to comment
Share on other sites

Evet arkadaşım bu durumdan bende çok keyif aldım. İlk başta çok zor geldi. Semazenler bu eğitimi birkaç yılda alırken biz hızlandırılmış şekilde 45 günde öğrendik. Herkesin sorduğu soru var ki bende merak ederdim. Evet miğdemiz bulanmıyor. Sadece öğrenme sırasında ilk bir iki gün bulandı. Sonradan kesinlikle bir bulantı yok. Provalar sırasında sabaha karşı 4 lere 5 lere kadar çalıştık sonuçta emeğimizin karşılığını çok güzel şekilde aldık.

Mevlana yılı olmasına rağmen şu anda bizim oyundan başka sergilenen bir oyun yok. O yüzden turne olabileceğine inanıyoruz. Eğer olursa nerede ne zaman sahne alacağımızı buradan iletirim...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...