Jump to content

80'lerin kült dizileri


tenekecezve

Recommended Posts

80'lerin kült dizileri - 1

ALF.jpg

Şimdi The OC ile heyecanlanıp Seinfeld ile gülüyor olabiliriz, 90'ların başında ise durum çok farklıydı; şu an izlediğimiz diziler gibilerini izleyeceğimiz aklımızın ucuna gelmezdi. Televizyondaki diziler çok daha naif, lakin ne bilelim, sanki daha keyifliydi. Neyse ki o 80 sonları, 90 başlarını o sıralar ufacık da olsak yaşadık. O yılları yaşayamamış olanlar için bilgilendirme, yaşamış olanlar için de nostalji olsun diye size iki bölümlük bir 80'lerden dizi seçmeleri dosyası hazırladık. İyi seyirler.

21. Sokak - 21 Jump Street (1987): Bu dizi TRT2'de yayınlanıyordu, daha sonra ismi 21. Cadde oldu. Gençlerin suç işlemesini önlemek için genç polislerden kurulan ve liselerde öğrenci gibi takılan özel bir timin maceralarını anlatıyordu. Maceradan kastımız sadece kovalamaca değil elbette, Johnny Depp ve Richard Greico gibi iki güzellik timsali çocuğun bütün dizi boyunca tüm aksiyonunun koşuşturmak olacağını düşünmek yanlış olur değil mi? Nedense ablalarımız çekik gözlü Harry'ye de (Dustin Nguyen) bayılıyorlardı.

Dizi büyük bir hit olunca Richard Greico'nun karakteri Booker diziden ayrıldı ve kendi dizisi çekildi, o sıralar herkes gibi biz de asıl starın o olacağını sanıyorduk. Biz yanıldık, Johnny'ciler haklı çıktı. Gizli Gerçek: Dizinin tema müziğinin vokallerini Johnny Depp yapmıştı.

Hava Kurdu - Airwolf (1984): Hava Kurdu, TRT2 yeni açıldığında orada yayınlanan ilk hit programlardan biriydi. O yıllarda TRT2 izlemek için televizyona ayar çekilmesi gerekiyordu ve ertesi gün okulda Hava Kurdu hakkında atıp tutanların havasından geçilmiyordu. Diziyi, Vietnam'da kaybolan kardeşinin bulunması için "Şirket" adına çalışan helikopter pilotu Hawke'ın maceralarından çok, "bakalım helikopterin bu hafta ne yeni numarası çıkacak" şeklinde izliyorduk. Sessiz modda uçarken çıt çıkarmaması ve süper hızlı jet motorları en sevdiğimiz özellikleriydi. Dizinin efsanevi müziği hala kulaklarımızdadır. İkinci jenerasyonu da çekildi ama izlenemeyecek kadar fenaydı o. Gizli gerçek: Hava Kurdu, siyaha boyanmış bir Bell 222'ydi. Dizi bittikten sonra ambulans olarak kullanıldı ve 1991'de bir fırtınada düştü.

Alf (1986): Tanner ailesinin garajına çarpan uzay gemisinden çıkan Melmaclı yaratık, hiç de beklenilen türden bir uzaylı değildi. Alf; yani Gordon Shumway, ukala, şımarık, obur, çok bilmiş ve sevimliydi.

Herkesten gizlenmesi gerekiyordu ve meraklı komşularına tüy problemi çeken bir amcaları olduğu hikayesi uydurulmuştu. Aslında ALF'i saymazsak bildiğiniz bir aile komedisiydi, ancak ALF'i saymamak ne mümkün? 80'lerin zevksizliğini en üst noktada tecrübe edebileceğiniz bu diziden sonra ALF'in filmi, çizgi romanları, beslenme çantaları ve iç çamaşırları bile çıktı. Gizli Gerçek: Dizide bol bol adı geçen Melmac resmi tatillerinin isimleri, ekip üyelerinin soyadlarıydı.

MacGyver (1985): Bugün siyah koli bantlarına bakıp iç geçiren orta yaşlı kadınlar görürseniz sebebi MacGyver'dır. Cebinden koli bandını asla eksik etmeyen bu sıra dışı kahraman, her bölümde kendini bir yerlere zorla kapattırmayı becerip, içeride bulduğu plastik su şişesi, kola kapağı, cam kırığı ve naylon çorap gibi abuk sabuk malzemelerle dışarı çıkmayı beceren bir ajandı. Bu malzemelerle genellikle ufak kalibreli bombalar yapmayı ve kadınlarla arasını sıkı fıkı tutmayı severdi.

Gizli gerçek: MacGyver'ın yaptığı her şey bilimsel olarak mümkündü ancak çocukları korumak için kritik adımlar gösterilmiyordu.

A Takımı - The A-Team (1983): İşlemedikleri bir suçtan dolayı ordu tarafından aranan dört Vietnam gazisi, her bölümde zor durumdaki masumların imdadına yetişiyordu. Hannibal grubun beyni, Murdock delisi, Templeton Peck yakışıklısı, B.A. Baracus kaslısıydı. Hepsinin ayrı özellikleri, maceralarda vazgeçilmez ve değişmez rolleri vardı.

Ayrıca her bölümde yaşanması zorunlu olaylar vardı ki dizinin keyfi de bunlardan geliyordu; her bölümün başında Murdock akıl hastanesinden kaçırılır, uçmaktan çok korkan B.A. uyutularak uçurulurdu. Ayrıca aynı MacGayver'daki gibi grup mutlaka bir yere kapatılır, traktör, dozer gibi bir araçtan bombalar atan bir tank yapılır ve bir duvar ya da kapı yıkılarak oradan kaçılırdı. Gizli Gerçek: B.A.'in boynundaki takılar gerçek altındı ve ağırlıkları 20 kiloyu buluyordu.

Sahil Güvenlik - Baywatch (1989): Kalabalık bir halk plajında görevlerini icra eden bir grup can kurtaranın hikayesi ne kadar ilgi çekebilir ki? Bu can kurtaranlar, kırmızı mayolar giyip plajda ağır çekimde koşan güzel kadınlarsa durum hiç de beklediğiniz gibi olmayabiliyor. Üstelik bu can kurtaranlar arasından bugün birer efsane olan Pamela Anderson, Carmen Elektra, Gena Lee Nolin, Yasmine Bleeth gibi bayanlar mevcuttu. Baywatch, daha önce anlattığımız dizilerin aksine basit ve kuruydu ancak bir kült olmasının sebebi de zaten konusu vesaire değildi ki! Gizli gerçek: Baywatch, 128 ülkede yayınlanarak en fazla izleyiciye ulaşmış dizi olmuş.

İkiz Tepeler - Twin Peaks (1990): Twin Peaks adlı kasabada genç bir kadının kıyıya vurmuş cesedi bulunur. FBI ajanı Dale Cooper da olayı incelemek için görevlendirilir. Ancak kasabada yaşanan olaylar, bu cinayetten çok daha acayiptir. Bir David Lynch dizisi olması sebebiyle çoğu zaman ürpertici, zaman zaman komik (sinir bozukluğundan kaynaklanan kahkahalar), oldukça da zekice bir diziydi. O yaşta izlemeseymişiz de olurmuş aslında.

Gizli Gerçek: David Lynch, aslında Marilyn Monroe'nun biyografisini çekmek istiyormuş, ancak haklarını alamayınca serbest bir uyarlama yapmak üzere yola çıkılmış ve Twin Peaks doğmuş.

Patron Kim? - Who's The Boss? (1984): Angela'nın yanına çocuk bakıcısı olarak taşınan Tony'nin maceralarını, CNBCe sağ olsun, hepimiz yakın zamanda tekrardan izledik. Yine de eski kült dizilerden bir tanesi olarak adını geçmeden duramadık. Gizli gerçek: Yapımcılar diziden emin değillermiş ve ilk bölüm çekildikten sonra bir yıl yayınlanmamış.

Transformers (1984): Transformers, more than meets the eye! Transformers'ın tema müziği, çocuklar tarafından uydurularak söylenen dizi müzikleri arasında kesinlikle en sevileniydi. Son sezonlara doğru en iyi Autobot'ları öldürüp yeni karakterler ekledikleri zamanlara kadar çok eğlenceli bir çizgi diziydi. Üstelik içerdiği şiddete rağmen her zaman dostluk ve bağlılıkla ilgili iyi mesajlar vermişti. Optimus Prime'ın treyleri nereden çıkıp gelirdi hiçbir zaman anlayamadık. Gizli Gerçek: Optimus Prime, bütün dizi boyunca ismi veya şekli değişmeyen tek robottu.

Zil Çalınca - Saved By The Bell (1989): Bayside Lisesi'ndeki altı öğrencinin okul hayatları boyunca yaşadıkları eğlenceli maceraları anlatan dizi, zamanında çok büyük hitti. Ukala ve her işin altından zekasıyla kalkan lise öğrencisi klişesini ilk kullanan dizi işte budur. Yakın zamanda aldığımız ilk iki sezon DVD'leri bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı lakin. Size bir sır verelim mi, o kadar da komik değillermiş. Size bir sır daha verelim mi, belki de listedeki tüm dizileri bugün izlesek o kadar sıkı görünmeyecekler gözümüze.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...