Jump to content

İnternetin Adaleti


KieRoN

Recommended Posts

Türkiye'de bir internet sitesine başka bir isimle yazı yazan ve yorumunda hakaret bulunan bir internet kullanıcısına 3.500 YTL para cezası verildi. Bu bir ilk! İşte, olayın detayları.

İnternet, dileyen herkesin istediği şekilde cirit attığı bir mecra olarak yorumlansa da, yeni yasalarla birlikte aslında ülkemizde de kullanıcıların haklarının korunduğu bir yer. Bunun önemli bir örneği, geçtiğimiz günlerde yaşandı. Türkçe bir web sitesine yorum yazan internet kullanıcısı, yorumunda hakaret ettiği gerekçesiyle 3.500 YTL cezaya mahkum edildi.

Olayın Detayları

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesine özel olarak hazırlanan celikhan.net adresli özel bir web sitesinde Haziran ayında gerçekleşen ve ilçenin kaymakamlığı tarafından düzenlenen eğlence gecesiyle ilgili olarak yapılan "Çelikhanlılar bir alıştı, pir alıştı" başlıklı habere yazılan yorumda "yav..k" kelimesinin de bulunması nedeni ile haberde ismi geçen şahıs, dava açtı.

Yorumu yazan kullanıcının IP adresinin, sitenin işbirliği ile belirlenmesinin ardından, IP adresinin o saatte hangi telefon hattı tarafından kullanıldığı tespit edilerek adres belirlenmiş oldu ve yorumu yazan kullanıcının gerçek kimliği de ortaya çıkarıldı.

Bilgisayar ve internet hattının sahibi, her ne kadar suçu kendisinin değil de o bilgisayarı kullanan kimliği belirsiz kişilerin yazdığını söylese de adalet, parmağı çoktan kesti bile.

Ne Yapmalı?

Bu davadan çıkarılması gereken 2 sonuç var. Bunlardan ilki, web sitesi sahiplerini ilgilendiriyor. Eğer web sitenizde yorum yazılabilen bir bölüm varsa, yorum yazan kişilerin IP adreslerinin de mutlaka kayıt altına alınması gerekiyor.

Diğer sonuç ise; yorum yazarak internetin içeriğine katkıda bulunan kişilerin, mesajlarında kişilere ve kurumlara hakaret eden ifadeler kullanmamaya özen göstermesi gerekiyor.

Shiftdelete.net
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...