Jump to content

Film, ille de 'bütçe' demek değil


tarihogretmeni

Recommended Posts

26578gj1.jpg

Selçuk Üniversitesi (SÜ) öğrencisi Serhat Koca, 650 YTL'ye mal ettiği kısa metrajlı film ile 275 film arasından, hem de oy birliği ile birinci oldu.

Sinemacılarımızın çoğu, "parasızlık", "yetersiz bütçe", "devlet yardımı" diye diye sızlanadursun, bir yüksek lisans öğrencisi, köy hayatının zorluklarını anlattığı ve sadece 650 YTL harcadığı filmle, 275 film arasından, hem de oy birliği ile birinci olarak bir filmin ille de bütçe demek olmadığının en büyük ispatını gerçekleştirdi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü yüksek lisans öğrencisi Serhat Koca (24), kırsal hayatın zorluklarını ve insanların çaresizliklerini anlattığı "Hoş geldin bebek" adlı kısa metrajlı filmi ile katıldığı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde kısa film kategorisinde birinci olmayı başardı.

Koca, "Daha önce farklı konularda iki film hazırlamıştım. O filmlerle de farklı yarışmalarda derecelere girmiştim. Ama bu hazırladığım filmin konusu ve senaryosu çok daha farklı ve etkileyiciydi. 'Hoş Geldin Bebek' adını verdiğim bu kısa metrajlı filmimin senaryosunu hocalarım da oldukça beğendi. Bunun üzerine senaryoyu film haline getirmek için çalışmalara hız verdim" dedi.

Filmin senaryo, kurgu ve çekimi için yaklaşık 1 yıl çalıştığını anlatan Koca, şunları kaydetti:

"Filmde Anadolu'nun yoksul bir köyünde hayatın zorluklarını anlatmaya çalıştım. Yoksul bir Anadolu köyünde bir ailenin yeni doğacak olan bebeklerinin temel ihtiyaçlarının karşılama noktasında çektiği zorluklar ve çaresizlik konu ediliyor. Baba olacak köylünün, bebeğin doğum sırasında ve doğumdan sonraki ihtiyaçlarını giderebilmek için çektiği sıkıntılar anlatılıyor. Hayatın zorluklarını anlatabilmek için filmi de karın bol bulunduğu Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı bir köyde çektik. Filmde rol alacak oyuncuyu da köyden seçtik. Toplam 5 kişilik ekiple hazırladığımız film 6 dakikalık kısa metrajlı bir film. Filmi çektiğimiz köyün Konya'ya uzak olması da maddi açıdan bizi oldukça zorladı."

Koca, film için 650 YTL para harcadığını ancak küçük bir meblağ gibi görünse de bir öğrenci olarak bunun kendisini oldukça sarstığını vurgulayarak buna rağmen harcadığı para ve verdiği emeğin sonucunda ortaya güzel bir film çıktığını ve girdiği yarışmada da birinci gelmeyi başardığını dile getirdi.

275 FİLM ARASINDAN BİRİNCİ OLDU

Katıldığı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde kısa film kategorisinde 275 filmin birincilik için yarıştığını dile getiren Koca, başvuru yapan filmlerden 17'sinin finale kaldığını, bunlar arasında da kendi filminin oy birliğiyle birinci seçildiğini bildirdi.

Koca, Türk sinemasının Oscar'ı sayılan festivalde birinci seçilmenin kendisi ve okulu adına büyük gurur kaynağı olduğunu dile getirerek, aldığı para ödülü ile göç olgusunu anlatan yeni filmler çekmeyi ayrıca gelecekte mutlaka uzun metrajlı sinema filmi yapmayı hedeflediğini bildirdi.

Filmin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Aytekin Can ise SÜ İletişim fakültesi olarak son yıllarda çeşitli başarılara imza attıklarını, "Hoş Geldin Bebek" filmi ile aldıkları birinciliğin de önceki başarılarının tesadüfi olmadığını gösterdiğini söyledi. Bugüne kadar ülke genelinde düzenlenen ulusal ve uluslararası yarışmalarda Kısa-ca film atölyesinde hazırladıkları kısa metrajlı filmlerle çeşitli dereceler ve ödüller aldıklarını ifade eden Can, "Öğrencimiz Serhat Koca'nın aldığı birincilik bizi oldukça gururlandırdı. Bu başarısından dolayı biz de kendisini kutluyoruz. Biz de fakülte olarak bundan sonra uzun metrajlı filmlere imza atarak, başarılarımızı sürdürmeyi istiyoruz" dedi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...