Jump to content

Az Kalsın II. Dünya Savaşı’na Giriyorduk


tarihogretmeni

Recommended Posts

fransiz.jpg

Osmanlı İmparatorluğu’nun İngiltere’yi İspanyol işgalinden kurtardığının bizzat İngiliz belgeleriyle ortaya çıkmasının ardından, 2. Dünya Savaşı sırasında da Türkiye’nin Fransız donanmasını yok olmaktan kurtardığı anlaşıldı.

Üstelik ortaya çıkan belgelere göre Türkiye, İskenderun Limanı’na sığınan Fransız donanmasını korumak uğruna savaşa girmeyi de göze almış.

Olayın gerçekliği, 1998 yılında Türkiye Azerbaycan Dostluk Derneği ile Genelkurmay Başkanlığı Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı arasındaki bir yazışma sonucu ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı’nda Fransa donanmasının Türkiye’ye sığınması olayının gerçek mi uydurma bir savaş hikâyesi mi olduğunu merak eden Türkiye Azerbaycan Dostluk Derneği Genel Başkan Vekili emekli Tümgeneral İlhan Atabaş, konuyu Genelkurmay Başkanlığı Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’na 24 Haziran 1998’de yazılı olarak soruyor. Öğretmen Albay Fuat Marmara imzalı ve ATASE: 3214-30- 98/Arşiv sayılı cevapta anlatılan tarihî gerçekler, Türkiye’nin Fransız donanmasını yok olmaktan kurtardığını, kendisine sığınan gemi ve askerleri korumak uğruna savaşa girmeyi bile göze aldığını ortaya koyuyor. Genelkurmay’ın cevabi yazısında iddialar doğrulanırken buna dair bilgilerin 1935-1950 yılı Deniz Kuvvetleri Tarihçesi, Cilt: 2, Dosya: 1 ve 3’te bulunduğu da ekleniyor.

Emekli General İlhan Atabaş söz konusu olayı şöyle anlatıyor: Fransa 1940’ta Nazi Almanya’sının istilasına uğrayınca, İngiliz Churchil, bu ülkenin donanmasının düşman eline geçmemesi için Fransız donanmasına el koymak ister. Bazı Fransız gemileri bizzat İngilizlerce batırılır.

Bu arada Toulon Limanı’nda Fransız donanması bulunmaktadır. Ateşkesten sonra donanmanın denetimi, iktidara gelen Almanya yanlısı Vichy hükümetinin eline geçer. Müttefiklerin 8 Kasım 1942’de Afrika’nın kuzeybatısını işgal etmesi üzerine Hitler ateşkes antlaşmasını bozup Fransa’nın tamamını işgal emrini verir. Müttefikler, Toulon’daki donanmanın Almanların eline geçmesini engellemek için gemileri Kuzey Afrika’ya doğru yola çıkarmaya hazırlanırken, Alman birlikleri 27 Kasım 1942’de donanmaya el koymak üzere saldırıya geçer. Bunun üzerine, Fransızların Donanma Komutanı Amiral Jean-Baptist Laborde, kruvazörler, destroyerler, muhripler, denizaltılar ve bir savaş gemisinden oluşan 73 parçalık donanma unsurunu batırır, yani bir anlamda intihar ederler.

Fransız donanmasından geriye kalan 11 savaş gemisi İskenderun Limanı’na sığınır. Ne ilginç rastlantıdır ki, Fransızlar 1. Dünya Savaşı’nda saldırdıkları İskenderun’a bu kez canlarını ve donanmalarını yok olmaktan kurtarmak için sığınmıştır. İngilizler, Türkiye’ye iltica eden Fransız savaş gemilerini ve askerlerini ister. Türkiye vermez. İngilizler, savaş tehdidinde bulunur, Türkiye ise “Savaşa hazırım” resti çeker. Türkiye’nin Fransız donanmasını ve askerlerini korumaktaki kararlılığını gören İngilizler geri adım atıp savaş gemilerini İskenderun açıklarından çeker. Son kalan bu Fransız gemileri, daha sonra Fransa’nın yeni kuracağı donanmanın belkemiğini oluşturur.

AHMET DİNÇ

Link to comment
Share on other sites

emeğine sağlık kardeş

zten ne zaman birilerini kurtarsak hep sırtımızdan bıçaklıyorlar. yahudileri ispanya da kurtarmışız adamlar şimdi bize kuyu üstüne kuyu kazıyorlar. kaç defa ermenileri kurtamışız şimdi cani lan ediyorlar. daha ilmem kaç millet kurtarmışız şimdi hepsi bize yobaz diyorlar.hayırlsı diyelim:)))))))

Link to comment
Share on other sites

Çok ilginç. gemileri bizden almanya istese, hadi neyse. ama, 2.dünya savaşında fransa ile müttefik olan ingiltere istiyor.almanların eline geçmesin diye müttefikinin gemilerini batırıyor.sığındığı ülkeye de savaş açmaya kalkışıyor. gerçekten ilginç.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...