Jump to content

Nasrettin Hoca'nın çizgi filmi Fatih'in animasyonu yapılacak


tarihogretmeni

Recommended Posts

kultur1.jpg

TRT, Nasrettin Hoca, Hacivat Karagöz, Keloğlan gibi milli kültürümüzün önemli figürlerinin çizgi filmleri çekmek için uluslararası bir şirketle anlaştı. Proje kapsamında Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un fethinin de geniş kapsamlı animasyon filmleri yapılacak.

Sadece Anadolu'da değil, dünyanın pek çok ülkesinde yüzyıllardır ince zekası ve bilgeliğiyle ün salan Nasrettin Hoca'nın çizgi filmi yapılacak. 51 bölüm olarak çekilecek çizgi filmde Nasrettin Hoca, bu kez karşımıza bir çiftçi olarak çıkacak. TRT yönetimi, Nasrettin Hoca, Hacivat Karagöz, Keloğlan gibi milli kültürümüzün önemli figürlerinin çizgi filmlerinin yapımı için Belçika ve Almanya'da faaliyet gösteren 'Studyo 100' adlı şirketle anlaştı. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini konu alan bir animasyon filminin çekimi için de Ukrayna'nın Radyo Televizyon Kurumu ile anlaşmaya varıldı.

İstanbul'un Anadolu yakasında 500 dönümlük arazi üzerinde 'Medyapark' adıyla büyük bir film platosu kurmak için girişim başlatan TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, projenin en önemli ayakları olan finansman ve mekan konusunun çözüme kavuştuğunu söyledi. TRT yönetimi, 'Medyapark' projesi kapsamında, bir çizgi film stüdyosu da kuruyor. Almanya ve Ukrayna'dan bir çizgi film firması ile ortak projeler yapılması için anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre sözlü kültürümüzün önemli temsilcilerinden 'Nasrettin Hoca', 'Hacivat ile Karagöz' ve 'Keloğlan' gibi önemli mizah ustalarının hayatları çizgi filme aktarılacak. Ali Güney, Medyapark projesi hayata geçtiğinde Türkiye'nin dünya sinema endüstrisi için bir cazibe merkezi olacağını belirterek Medyapark'ın 5 yıl sonunda 10 milyar dolar ciro gelir getirmesini öngördüklerini ifade etti. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini anlatan animasyon filminin yanı sıra 'Big and Small' gibi ortak projeler de anlaşmanın kapsamında yer alıyor. Daha çok eğitim amaçlı olacak filmlerin senaryoları Türkiye'de yazılacak. Nasrettin Hoca, çizgi filmde çocukların karşısına bilge bir çiftçi rolüyle çıkacak. 'Keloğlan' ve 'Keloğlan Kara Prense Karşı' adıyla televizyon filmlerine konu olan 'Keloğlan' çizgi filmi de çocuklara ve gençlere hitap edecek.

Filmi çekilemedi; ama animasyonu olacak

Anlaşmanın en önemli ayağını 'Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini konu alan animasyon çalışma oluşturuyor. Çizgi film olarak televizyonlarda gösterilen İstanbul'un fethi, ilk kez geniş kapsamlı bir animasyon olarak çıkacak izleyici karşısına. TRT adına Genel Müdür Vekili Ali Güney'in imzaladığı anlaşmalar, sadece çizgi filmleri kapsamıyor. Ülkemizdeki çizgi film sektörünün dünya ile rekabet edebilecek boyutta olmadığını söyleyen Güney, "Amacımız uluslararası arenada söz sahibi kuruluşlarla işbirliği yapmak, onları ülkemize çekmek suretiyle çizgi film sektörümüze katkıda bulunmak." diyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...