Jump to content

Tnc Xp gibi :)


eRaGoN

Recommended Posts

S.a ustalar. ben tnc xp kurmuştum sonra xpye döndüm yani okuldaki pcmde öyle yapmam gerekiyordu:) ama benim bi sorunum var. tnc xpde gereksiz dosyalar haliyle sağolsun sk8ter kaldırmış ve sistem canavar gibi hareket ediyordu ..

peki şimdi sp2li xp kurdum. bunun içinde bir öneriniz var mı ? gereksiz dosyaları kaldırıp sistemi biraz daha hızlandırıp rahat ettireceğim birşey :D

eğer varsa arkadaşlar şimdiden çok teşekkürler :(:D

Link to comment
Share on other sites

XP'de MAXİ performans

--------------------------------------------------------------------------------

XP'de Maximum Performans Evet arkadaşlar konumuz Windows'u optimum hale getirmek ama ben daha çekici olsun diye başlığı bu şekilde açtım.Amacım bir yığın optimizasyon programlarından ve yığınla işe yaramayan c/p yapılmış eski dökümanlardan sıyrılıp kullandığınız işletim sistemini en hızlı ve en sağlıklı şekilde kullanmanızı sağlamak.Şunuda belirtmek isterim ki burada okuyacaklarınız daha çok ev kullanıcıları içindir.

HackHell'in farkı işte böyle kendine özgü dökümanlarının olmasıdır! Eminim girdiğiniz birçok sitede bir yığın gereksiz döküman okumuş ve bunları uygulayıp hiçbir sonuç alamamışsınızdır. Zaten birçoğuda sallamadır.Kayıt defterine gir üçü beş yap windowsun uçsun, şaha kalksın gibi komik komik şeyler.Sonuçta elinizdeki donanım ve işletim sistemi bellidir ve öyle kayıt defterinden 2 tane ayar değiştirmekle bilgisayarınız turboya geçmez (: Ama birazdan anlatacağım basit ayarları yapıp, vereceğim basit programlarlada dediğim şeyleri yaparsanız eminim yorgun ve yıpranmış olan (yada yeni kurduğunuz) işletim sisteminizi oldukça iyi duruma getirebilirsiniz.

1-) İlk olarak bozulmuş yada değiştirilmiş sistem dosyalarımızı onaralım! Bunun için önce cd sürücünüze XP cd'nizi takın ve daha sonra başlat'tan çalıştır'a şunu yazalım: SFC /SCANNOW

Bir süre bekledikten sonra windows hiçbir soru sormadan gayet basit bir şekilde hasar görmüş yada değiştirilmiş sistem dosyalarını orjinalleri ile değiştirecektir.(SP2 Yüklü olsada sorun çıkmaz)

2-) Şimdide aslında hiç işimize yaramayan fakat ne olduklarını bilmediğimiz için boşuna sisteme yük olan, windows'la beraber devreye giren servisleri iptal edelim.Bunun için yine başlat'tan çalıştıra sunu yazalım: SERVICES.MSC

> HATA BİLDİRİM HİZMETİ --> Devre dışı bırakın

> HIZLI KULLANICI DEĞİŞTİRME UYUMLULUĞU --> Devre dışı bırakın

> YARDIM VE DESTEK --> Manuel başlasın (yani oradaki adıyla; elle)

> DİZİN OLUŞTURMA HİZMETİ --> Devre dışı bırakın

> PERFORMANS GÜNLÜKLERİ VE UYARILAR --> Manuel başlasın

> TAŞINABİLİR ORTAM SERİ NUMARASI --> Manuel başlasın

> REMOTE DESKTOP HELP SESSİON MANAGER --> Devre dışı bırakın

> UZAKTAN KAYIT DEFTERİ --> Devre dışı bırakın

> AKILLI KART --> Devre dışı bırakın

> AKILLI KART YARDIMCISI --> Devre dışı bırakın

> KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI --> Devre dışı bırakın

> WEB CLİENT --> Manuel başlasın

> KABLOSUZ SIFIR YAPILANDIRMA --> Manuel başlasın

> NVIDIA DRIVER HELP SERVICE --> Devre dışı bırakın

> INTERNET BAĞLANTI GÜVENLİK DUVARI --> Firewall'u kullanmıyorsanız devre dışı bırakın

> GÖREV ZAMANLAYICI --> Devre dışı bırakın

> TERMINAL HİZMETLERİ --> Devre dışı bırakın

> MESSENGER --> Sonradan MSN kurduğumuz için devre dışı bırakın

> OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRME --> Kullanmıyorsanız fışşşt

> MACROMEDIA LICENSING SERVICE --> Devre dışı bırakın

Bu servislere sağ tıklayıp ÖZELLİKLER'i seçtiğimizde aşağıdaki DURDUR butonuna tıklıyoruz ve BAŞLANGIÇ TÜRÜ'nü yukarda yazdıklarımla değiştiriyoruz.Eğer ufak bir sorun yaşasanız bile yine aynı adımları uygulayarak basitçe servisi tekrar aktif hale getirebilirsiniz.Kısaca ölümcül bir sorun çıkarmaz.

3-) Bu adımda ise birçok insanın ÇOOOK İŞE YARIYOR dediği ama benim şimdiye kadar hiçbir işime yaramayan SİSTEM GERİ YÜKLEMEYİ kapatıcaz.Bazıları sistem geri yükleme hizmetini aynı norton goback gibi çalıştığını sanmakta ve geri yükleme noktasını seçtiğimizde o tarihteki ayarlara geri döndüğünü sanar.Ancak bir çökme durumunda sistemin bununla kurtarıldığı efsaneleri dilden dile dolaşmaktadır (: Bu özellik fazla bi işe yaramamakla beraber hem performansınızdan çalmakta hemde sabit disklerinizde bolca yer işgal etmektedir! Benim tavsiyem BİLGİSAYARIM'a sağ tıklayın ÖZELLİKLER'i seçin ve SİSTEM GERİ YÜKLEME sekmesine gelerek BÜTÜN SÜRÜCÜLERDEKİ SİSTEM GERİ YÜKLEMEYİ KAPAT kutucuğunu işaretleyin ve hem

işlemcinize hemde sabit diskinize bir iyilik yapın.

4-) Şimdi gelelim 3.party dedikleri extra programlara.Bu konuda birçok alternatif mevcut, bende size sıkça kullandıklarımı önericem! Hem disk temizliği hemde kayıt defteri (registry) temizliği ve onarımı için en sık kullandığım program WINTOOLS.NET PRO.Bunun yanı sıra sadece disk temizliği için CCLEANER programını ve sadece kayıt defteri temizliği için REGVAC programını öneririm.CCLEANER ve REGVAC hem çok etkili hemde kullanımı çok basit programlardır.İkisinde de CLEAN butonuna tıklamanız yeterli olur.Bu programların linklerini en altta ayrıca vericem! Ben bu işlerden pek anlamam diyorsanız Size CCLEANER ve REGVAC ikilisiniz şiddetle tavsiye ederim.

5-) Başlangıçtan gereksiz programları temizlemek size her zaman +performans olarak geri döner! WinTools.NET programını açıyoruz ve soldaki menüden BAŞLANGIÇ'a geliyoruz. Burada biraz dikkat ederseniz zaten bellek'te fazladan yer kaplayan programları görürsünüz. Örnek vermek gerekirse; winamp'ın görev çubuğunda durmasının bir anlamı yoktur yada Nero programının çalışması için nerocheck yazılımının başlangıçta başlamasına gerek yoktur. Sizde kendi yüklü programlarınıza göre (antivirüs yada firewall hariç) başlangıç menünüzden fazlalık programların başlamasını ve belleğinizde fazladan yer kaplayarak bilgisayarınızı yavaşlatmasını engelleyin.

6-) Sabit diskinizi kontrol edin ve çok fazla dolmamasına dikkat edin! Windows'un kullandığı sanal bellek yani takas dosyası dolu bir diskte tabiri caizse genişleyip daralırken zorlanır ve buda performans kaybına sebep olur.Eğer sabit diskte 1gb'dan daha az yer kalmışsa bu performansınızı olumsuz olarak etkileyecektir! Kullanmadığınız programları kaldırın yada disk size yetmiyorsa yeni bir diske terfi edin.

7-) Service Pack2 yada güncellemeler bilgisayarınızda yüklü ise çok güzel, ama birde bunların uninstall dosyaları vardır! Yanlış hatırlamıyorsam fazladan 600-650 Mb kadar yer kaplarlar.Bu adımda XP LITE programı ile bu fazlalıklardan kurtulucaz. Programı aşağıdaki linkten indirin ve lisanslayın, çalıştırdıktan sonra yukardaki SHRINK sekmesine gelin ve aşağıdaki ANALYZE butonuna tıklayın.Tarama bittikten sonra windows içerisinde saklanan uninstall dosyalarını silebilirsiniz.Programın diğer seçenekleride mevcuttur ama bence gerek yok.

8-) Tüm bu adımları tamamladıktan sonra sıra sabit diskimizi birleştirmeye geldi.

Birleştirme işlemini (kısaca defrag) sadece c: sürücümüze uygulamamız yeterli olacaktır. Tercihe göre windows disk birleştiricisini kullanabilir yada benim önerdiğim O&O DEFRAG PRO yazılımını kullanabilirsiniz.Tabii ki benim önerdiğim programı kullanmanızı tavsiye ederim.

İşte tüm işlemler sadece bu kadar, eğer atladığım önemli bir ayrıntı varsa daha sonra yine buraya ekliyeceğim.Gördüğünüz gibi basit bir şekilde 8 adımda XP'yi nasıl optimum hale getireceğinizi anlattım.Bu işlemleri uyguladığınız zaman (doğru şekilde) bilgisayarınızdaki performans artışını sizde göreceksiniz. (Alıntı)

ADI GEÇEN PROGRAMLAR

--------------------------------

WinTools.NET Pro Download (full):

---------------------------------------------------------

Ccleaner Download (free):

----------------------------------------------------------

RegVac Download (full):

Password: hackhell.com

----------------------------------------------

XP Lite Download (full):

Password: hackhell.com

--------------------------------------------------

O&O Defrag Pro Download::::

Please register to see this content.

Lisans:

Name: www.ttdown.com

Company: www.ttdown.com

Code: DPM9-01J5-E5Q7-89A3-1DE5

Arkadaşım proğram likleri silinmiş olabilir en zından isimleri orda internetten bulup indirirsin kolay gelsin umarım işine yarar

Link to comment
Share on other sites

1. MSN Messenger'ı kapatmak***

Windows Messenger, Windows XP ile beraber masaüstünüze girdi. Program ekranın sağ alt köşesinde görev çubuğuna yerleşiyor ve konuşma balonları yardımıyla devamlı olarak bir kullanıcı hesabı açmanızı istiyor. Ancak bu çok uzun sürmeyecek!

İPUCU: Bu sohbet aracının tacizlerinden basit bir şekilde kurtulabilirsiniz. Bunun için Başlat menüsündeki Tüm Programlar/ Windows Messenger komutunu çalıştırın. Bu sayede söz konusu sohbet istemcisi ekrana gelecektir. Ekrana gelen pencere üzerindeki hesap açma sorusuna olumsuz yanıt verin. Şimdi program ana penceresindeki Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın ve Tercihler kartını aktif hale getirin. Genel başlığı altında bulunan ilk iki seçenekteki işaretleri kaldırın. Böylece Messenger'ın çalışmasını engelleyebilirsiniz. Ancak isterseniz Messenger'ı sisteminizden komple kaldırabilirsiniz. Bu aracı nasıl kaldıracağınızı ve istemediğiniz diğer Windows donatılarını da

sabit diskinizden nasıl temizleyebileceğinizi "İstenmeyen Windows XP bileşenlerini kaldırmak" ipucundan öğrenebilirsiniz.

2. Disk Temizleme'nin kendi kendine çalışmasına son***

XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, oldukça zaman alan birleştirme aracını, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor. Artık bu sihirbaz sizin çalışmanızı etkileyemeyecek.

İPUCU: Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regedit" yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen penceredeki

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\MyComputer\cleanuppath" anahtarı altında bulunan "(Varsayılan)" öğesine iki kere tıklayın. Dize Düzenle penceresindeki Değer Verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin. Yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onayladığınız andan itibaren program bir daha sizi rahatsız etmeyecektir.

3. İstenmeyen XP bileşenlerini kaldırmak***

Windows XP'nin kullanışlı donatılara sahip olması güzel bir ayrıcalıktır. Ancak kullanıcının işletim sisteminin kurulumu esnasında hangilerinin yüklenmeyeceğine karar verebilmesi çok daha güzel olurdu.

İPUCU: Kurulum esnasında standart olarak yüklenen araçları sonradan silme şansına sahipsiniz. Bunun için ilk olarak "C:\WINDOWS\INF" klasörünü açın. Şayet söz konusu klasörü gezgin penceresinde göremiyorsanız, Araçlar/Klasör Seçenekleri komutunu çalıştırın ve Görünüm kartı üzerinde bulunan "Gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğini etkinleştirin. Bu klasör içerisinde bulunan "SYSOC.INF" dosyasını bir metin editörü yardımıyla açın ve her satırdaki "hide" sözcüğünü sildikten sonra dosyayı tekrar kaydedin. Daha sonra Başlat/Denetim Masası/Program Ekle/Kaldır penceresindeki Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır düğmesine tıklayarak istediğiniz bileşenleri rahatlıkla kaldırabilirsiniz.

4. Hata bildirimini engellemek***

XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası penceresinde, Performans ve Bakım bağlantısı altında bulunan Sistem üzerine tıklayın. Ekrana gelen pencere üzerinde bulunan Hata Bildirimi düğmesine tıklayın. Daha sonra "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın.

5. Düşük sabitdisk alanı mesajını engellemek***

Sabit diskiniz üzerindeki boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir.

İPUCU: Tabii ki bu isteği de engelleyebilirsiniz. Bunun için Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies \Explorer" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeye isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini "1" olarak değiştirin. Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

6. Paylaşımları Bilgisayarımdan kaldırmak***

Bilgisayarımdaki paylaşım listesine isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o kadar karmaşık görünür.

İPUCU: Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\ MyComputer\NameSpace\DelegateFolders" anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki "{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee}" öğesini silin. Windows XP'yi yeniden başlattıktan sonra paylaşım simgeleri artık Bilgisayarım penceresinde görünmeyeceklerdir.

7. Fazladan Memory***

Windows XP kullandığınız ya da kullanmakta olduğunuz programların .dil (dynamic link libraries) dosyalarını belirli bir zaman dilimi içerisinde hafızasında tutar. Bu özelliği kapatarak "birazcık" hafızaya sahip olabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için; "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun (sağ tıklayıp new > DWORD value) bu DWORD değerinin adını "AlwaysUnloadDll" yapın ve değerini "1" yapın. Windows XP'yi yeniden başlattığınızda yapılan değişiklikler aktif olacaktır.

8. Boot Dosyalarıyla Açılışı Hızlandırın***

Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp timizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

9. Windows XP'yi Hızdan Uçurun***

Windows XP'nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, işte size ilaç olacak bir ayar. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\PriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin ve değerini "1" yapın.

10. Shared Document'i Kaldırın***

"My Computer"dan "Shared Document" klasörünü kaldırmak için Regedit'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/

Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/MyComputer/NameSpace/DelegateFolders" anahtarına gidin, burada

"{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarını silin.

11. Schedule Task Kapansın***

I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin.

12. Her CD'de Autorun Olmasın İstiyorsanız***

Kronik sorun: Ne zaman CD sürücüsüne bir disk koysanız Windows XP'nin CD ile ne yapmak istediğinizi soran bir mesaj ile karşılaşırsınız. Bu can sıkıcı özelliği tarihe gömebilirsiniz. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Pratik çözüm: Windows XP'nin CD sürücünüze yerleştirdiğiniz her CD için size içeriği ile ilgili nasıl bir işlem yapılması gerektiğini soran mesajını görmekten sıkıldıysanız bu özelliği tamamen kapatmanız ya da CD türlerine göre farklı işlemler yapmanız mümkün. CD sürücünüzün ikonu üzerinde sağ tıklayarak Özellikler seçeneği üzerinden Otomatik Kullan sekmesine ulaşın. Bu bölümde Windows XP'nin hangi tür CD'de nasıl bir işlem yapacağını belirleyebilirsiniz.

Bu özelliği tamamen kapatmak içinse Çalıştır menüsünde regedit yazmak suretiyle Kayıt Defteri Düzenleyicisini açarak sırasıyla HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\Services\Cdrom kaydını bulun. Burada yer alan Autorun değerini "0" yaptığınızda Windows CD'leri otomatik olarak çalıştırmayı durduracaktır. Otomatik çalıştırma fonksiyonunu geri almak için aynı işlemi Autorun değerini "1" haline getirerek tekrarlamanız yeterli. Her işlem sonrasında kayıt kütüğünü kaydetmeyi unutmayın.

13. Internet Explorer bileşenlerini yüklememek***

IE 6, Windows XP'ye entegre olarak sunuluyor. Bu browser ile, aslında yüklemek istemediğiniz bir eklenti bulunan bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde, çalışmaya başlayan otomatik kurulum işlemi, çalışmanızı engelleyecektir.

İPUCU: İstenmeyen plug-in'lerin yüklenmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açın. Ekrana gelen penceredeki "Bilgisayar Yapılandırması / Yönetim Şablonları / Windows Bileşenleri / Internet Explorer" başlığını aktif hale getirin. Burada bulunan "Internet Explorer bileşenlerinin Otomatik Yüklemesini devre dışı bırak" öğesinin üzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki "Etkin" seçeneğini işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bundan böyle Internet Explorer ile konforlu bir şekilde gezinebilirsiniz.

14. Düzenli Internet Explorer update'lerini engellemek***

Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisi için yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder. Gerçekten bir güncelleme varsa ve bu yüklenmezse, XP yeni bir hatırlatma penceresi ile devamlı karşınıza çıkar.

İPUCU: Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyi olacaktır. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu çalışırın ve Grup ilkesi penceresine ulaşmak için "gpedit.msc" dosyasını açın. Önce, bu penceredeki "Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer" başlığını ve ardından, burada bulunan "Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak" seçeneğini aktif hale getirin.

15. Windows 2000 oturum açma yöntemini kullanmak***

Windows XP kendine has bir oturum açma yöntemine sahiptir. Şayet buna alışamadıysanız, Windows 2000 yöntemini tekrar kullanabilirsiniz.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Kullanıcı Hesapları bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "kullanıcıların oturum açma ve kapatma şeklini değiştir" bağlantısına tıklayın ve "Karşılama ekranını kullan" seçeneğindeki işareti kaldırın. Böylece bir sonraki açılıştan itibaren karşınıza eski, alışıldık oturum açma rutini çıkar.

16. Disk Birleştiricisini Nesne menüsüne eklemek***

Sabit diskin birleştirilmesi çalışma hızını olumlu yönde etkileyecektir. Ancak Microsoft geliştiricileri bu aracı maalesef sistemin derinliklerine gizlemişler.

İPUCU: Hayatı kendiniz için kolaylaştırın ve bu fonksiyonu sürücülerin Nesne menüsüne ekleyin. Bunun için üzerine tıklayarak DEFRAGXP dosyasını kullanabilirsiniz. İlk olarak söz konusu dosyayı sabit diskinize kaydedin ve üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesne menüsündeki Yükle komutunu çalıştırın. Bu sayede, dosya içerisindeki ayarlar, Windows'a yüklenecektir. Artık sabit diskinizin nesne menüsünde bulunan "Diski Birleştir" komutunu kullanabilirsiniz.

İsterseniz Kayıt Defteri Düzenleyicisinde uygun değişiklikleri yaparak söz konusu komutu kendiniz de ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\" anahtarını aktif hale getirin. Daha sonra Yeni/Anahtar komutunu kullanarak, "Diski Birleştir" adında yeni bir alt anahtar oluşturun. Daha sonra buraya "command" adında yeni bir klasör daha ekleyin. Şimdi pencerenin sağ tarafındaki boş alana farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve nesne menüsünde Yeni/Dize Değeri komutu yardımıyla "DEFRAG.EXE %1" değerine sahip yeni bir öğe oluşturun. Son olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın.

17. Başlat Menüsünü Hızlandırın***

Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.

18. Windows Version Numarasını Masaüstüne Ekleme***

"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarını açın ve sağ taraftaki "PaintDesktopVersion" adındaki öğenin değerini "1" olarak girin.(yoksa oluşturun)

19. İnternet Explorer Sebep Yokken Hata Veriyor?***

Internet'te dolaşırken, önemli bir işle meşgul olurken, ya da çeşitli sitelerde haberleri okurken hiçbir sebep yokken Explorer'in hata verip kapanması (tüm I.E pencereleri) hiçte hoş olmayan bir durumdur, bunu bir nebze olsun durdurmak için aynen yukarıda Explorer'da yaptığımız yöntemi uygulayacağız. Her zaman ki gibi Regedit'e girip

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin. Burada "BrowseNewProcess" adında yeni bir string değeri oluşturun (tırnaklar olmadan) ve değerini "yes" olarak belirtin, Internet Explorer için şu an tam bir çözüm yok, bu en iyisi denilebilir, biraz hafızadan kaybettirse de.

20. Windows XP'yi Hızlı Kapatma***

Yine "start > run -regedit" 'deyip Regedit'e giriyoruz, burada "HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, ve "AutoEndTask" DWORD değerinin değerini "1" yapın.

21. Programların Timeout süresini değiştirmek***

Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse, XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu Timeout süresini değiştirebilirsiniz.

İPUCU: Timeout süresini değiştirmek için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_ USER\ Control Panel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungAppTimeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Değer Verisi kutusuna milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

22. Bootvis ile sistem açılışını hızlandırmak***

XP, daha önceki Windows versiyonlarına kıyasla çok daha hızlı açılıyor, isterseniz açılış süresini daha da kısaltabilirsiniz.

İPUCU: Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i çalıştırın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir. Bundan böyle işletim sisteminiz, daha öncekine kıyasla biraz daha hızlı açılacaktır.

23. Ağ bağlantılarını hızlandırmak***

Windows XP, normalde yeni hizmeti "Ouality ofService"i (QoS) otomatik olarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılar da dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20'sinin kaybolmasına neden olur.

İPUCU: QoS servisini kapatmalısınız. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açıp, Grup ilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Ağ altında bulunan "QoS Paket Zamanlayıcısı" klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen "Bant genişliği sınırı" kutusuna da "0" değerini girmelisiniz. Artık Internet bağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.

24. Prefetch'i Silin Hızlanın***

İlk defa Windows XP'de gördüğümuz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.

25. Messenger'ı Hotmail açılırken engellemek

Şayet bir MSN web sayfasını ziyaret ediyorsanız, Microsoft'un Instant Messenger'ı sizin onayınız alınmadan açılır.

İPUCU: Başlat menusunu açın ve Çalıştır komutunu çalıştırın. Daha önceki Windows versiyonlarında olduğu gibi, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırmak için, Aç kutusuna "regedit" yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresindeki "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FB7199AB-79BF-1 ld2-8D94-OOOOF875C541}InProcServer32" anahtarı altında bulunan "@" üzerine iki kere tıklayın ve güncel değerini silin. Ayrıca "ThreadingModel" üzerine de iki kere tıklayın ve aynı şekilde değerini silin. Daha sonra

"HKEY_CLAS-SES.. ROOT\CLSID\{FB7199AB-79BF-Hd2-8D94-OOOOF875C541}\LocalServer32" anahtarını aktif hale getirin ve buradaki "@" öğesinin de değerini silin. Yaptığınız değişikliklerin aktif hale gelmesi için XP'yi yeniden başlatın. Messenger artık sessiz bir şekilde, sizden gelecek emirleri bekleyecektir.

26. Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırmak

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları, sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister. Daha önemli şeyler ile ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız.

İPUCU: Başlat/Çalıştır komutu yardımıyla "regedit" dosyasını çalıştırarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr enlVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın. Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBalloonTip" yazın ve değerini de "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başlatıldıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi artık çalışırken rahatsız edemezler. Bu balonları yeniden aktif hale getirmek isterseniz, biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

27. Yeni programları Başlat menüsüne uydurmak

Sisteme yeni bir program kurduğunuzda Windows XP bu programa ait Başlat menusu öğesini renkli olarak görüntüler. Bu, yeni programın dikkat çekmesini sağlar.

İPUCU: Bu özelliğin kullanılmamasını mı istiyorsunuz? Bunun için farenin sağ düğmesini kullanarak Başlat düğmesi üzerine tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın.

Ekrana gelen pencere üzerindeki Özelleştir düğmesine tıklayın ve Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlat Menusu Ayarları başlığı altında bulunan "Yeni yüklenen programlar vurgulansın" seçeneğindeki işareti kaldırın ve Tamam düğmesine tıklayın.

28. XP'nin, evi ile konuşmasını engellemek

Windows XP, bir Microsoft sunucusu ile Internet üzerinden düzenli aralıklarla bağlantı kurar. Aslında bu bağlantı zararsızdır ama nasıl olursa olsun kullanıcının bilgisi haricinde meydana gelir.

İPUCU: Sistem her açılışında, doğrudan adresindeki sunucuya sorgular gönderilir. XP, bu sunucu ile saat ayarını senkronize eder. Sistem benzer şekilde adresiyle de bağlantı kurar ve buradan yeni güncellemeleri arar. Ayrıca bir de Windows Media Player'ın kod çözücü (codec) sorgusu bulunur. Bu noktada size, özel bir kişisel firewall kurmaktan başka bir seçenek kalmıyor. ZoneAlarm yaygın olarak kullanılan ve konfigürasyonu oldukça kolay olan bir programdır.

29. Zip arşivlerinin tekrar dosya olarak kullanılması

Zip dosyalan Windows XP'ye kadar özel bir program yardımıyla açılıyordu. Arşiv dosyaları Windows XP ile beraber aniden özel bir klasör olarak karşımıza çıktılar.

İPUCU: Eğer Winzip ile çalışmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz. Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regsvr32/u zipfldr.dll" satırını girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bundan böyle Zip arşivleri tekrar dosya olarak işlem göreceklerdir. Şayet böyle çalışmaktan memnun kalmazsanız, "regsvr32 zipfldr.dll" komutunu kullanarak klasör moduna tekrar dönebilirsiniz.

30. Kilitlenme sonrasında otomatik restart

XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde herhangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir.

İPUCU: Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak Başlat/Denetim Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan ayarlar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneğini üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sistem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.

31. Dahili PC hoparlörünü kapatmak

Dahili PC hoparlörü, çıkartabildiği tek mono bip sesi ile zamanın çok gerisinde kalmasına rağmen, tüm bilgisayarlarda halen bulunuyor. XP, normalde tüm sesler için ses kartını kullanıyor, ancak bazen PC Speaker'dan da ses gelebiliyor.

İPUCU: Aslında XP, PC hoparlörüne gerçekten ihtiyaç duymaz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "Beep" öğesinin değerini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve PC hoparlörünün XP altında kullanılmasını engellemek için değer olarak "No" kelimesini girin. Hoparlörü tekrar aktif hale getirmek için de söz konusu değeri daha sonra "Yes" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Windows XP çalıştığı sürece bip sesi duyulmayacaktır.

32. Windows açılışında özel açıklama

Açılıştan sonra bir açıklama veya hoş bir selamlama mesajı ister misiniz?

İPUCU: Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın. Buradaki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWA-RE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon" başlığı altında bulunan "LegalNoticeCaption" öğesi mesajın başlığını ve yine aynı başlık altındaki "LegalNoticeText" öğesi ise açılış mesajını saklar.

Bu öğelerin değerlerini değiştirmek için üzerlerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır. İstediğiniz açılış başlık ve metnini girdikten sonra Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Hazırladığınız mesaj, ağ kaydından önce ayrı bir pencere üzerinde ekrana gelecektir.

33. Klasik Windows masaüstüne dönüş

XP'nin yeni görünümü herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ancak tabii ki bu yeni kullanıcı ara yüzü ile çalışmak zorunda değilsiniz ve istediğiniz zaman Windows 2000 masaüstüne geri dönebilirsiniz

İPUCU: Windows 2000 ara yüzünü aktif hale getirmek için ilk olarak Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Görünüm ve Temalar bağlantısı altındaki Görüntü simgesine tıklayın. Görüntü Özellikleri penceresindeki Temalar kartı üzerinden bir çok yeni XP temasının haricinde klasik Windows görünümüne de ulaşabilirsiniz. Daha sonra Başlat menüsünü ve klasik Windows kullanıcı ara yüzünü uygun bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Bunun için Başlat düğmesine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki Klasik Başlat Menüsü seçeneğini işaretleyin. Ayrıca Ayarlar düğmesini kullanarak Başlat menusunu istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.

34. Başlat menüsüne kendi resminizi eklemek

XP, kurulum sonrasında her kullanıcı için ayrı bir resim atar. İsterseniz burada kendi resminizi de kullanabilirsiniz.

İPUCU: Eğer Başlat menüsündeki resme tıklayacak olursanız, aralarından seçebileceğiniz standart resimlerin bir listesi ekrana gelecektir. Öncelikle burada kullanmak istediğiniz resmin 48x48 piksel büyüklüğünde olmasına dikkat etmelisiniz. Resim üzerine tıklanması sonucunda açılan Kullanıcı Hesapları penceresindeki "Daha çok resme gözat" bağlantısına tıklayın ve kullanmak istediğiniz resme ait dosyayı seçin. Seçtiğiniz resim, bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra açılış ekranı ve Başlat menüsünde ekrana gelecektir.

35. MP3 klasörünü CD kapağı ile donatmak

Müzik dinlemeyi sevenler aynı zamanda yeni çıkan albümlerin kapaklarını da takip ederler. CD kapaklarının PC'deki şarkı ve albümlerin bulunmasını kolaylaştırması ise çok daha güzel olurdu. Bunun için müzik klasörünüzde bir kapak veya seçeceğiniz bir resmi saklayabilirsiniz.

İPUCU: Kullanmak istediğiniz klasöre "FOLDER.JPG" adında bir resim dosyası taşıyın. Bundan böyle Küçük Resimler görünümünde klasör simgesinin üzerinde söz konusu CD kapağı ekrana gelecektir.

36. Windows XP'yi kendi logonuzla kullanmak

IBM veya Dell gibi tüm büyük üreticiler Windows XP yüklü bilgisayarlarında özel logolarını kullanabilirler. Siz de kendi logonuzu kullanmak isteyebilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak ÖZELLOGO.REG dosyasını sabit diskinize kaydedin. Daha sonra dosyanın bulunduğu klasörü açın ve bu dosya üzerine farenin sağ düğmesiyle tıklayın. Ekrana gelen Nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın ve dosya içerisinde değişiklik yapabilmek için Öznitelikler başlığı altındaki "Salt okunur" seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat edin. Tamam düğmesini tıklayarak bu pencereyi kapattıktan sonra dosya içeriğini değiştirmek için yine Nesne menüsündeki Düzenle komutunu çalıştırın. Dosya içerisinde bulunan "MY TEXT" ifadesi yerine kendi açıklamalarınızı girin ve "MY COMMand" yerine de yerine getirilmesini istediğiniz direktifleri yazın. Örneğin devamlı olarak CHIP'in web sayfasının açılması gerekiyorsa buraya adresini girmelisiniz. Kendi istediğiniz resmi kullanmanıza imkan tanıyan MYICON.ICO dosyası ise Windows klasörü içerisinde yer alan 24x24 piksel büyüklüğünde BMP biçiminde bir resmi içermelidir. Gerekirse, kendi istekleriniz doğrultusunda düzen

lediğiniz .REG dosyasının ismini de değiştirebilirsiniz. Bu dosyanın içeriğinin kullanılabilmesi için üzerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır. Bundan sonra sistem yeniden başlatıldığında logonuz Başlat menüsünde çıkacaktır.

37. Resim Görüntüleyicisi'ni kapatmak

Windows XP tamamen kendine ait bir resim görüntüleme aracına sahiptir. Bu araç, resimleri polarize eder. Aslında pek de kullanışlı bir araç değildir. Kendi istediği programı kullanmak isteyenler bu ipucundan faydalanabilirler.

İPUCU: Windows XP Kayıt Düzenleyicisi Defterini çalıştırın ve

"HKEY_CLASSES _ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\Context MenuHandlers\ShellImagePreview" anahtarını silin. Sistem yeniden başlatıldıktan sonra XP Resim Görüntüleyicisi artık karşınıza çıkmayacaktır. Bunun yerine ACDSee veya irfanView gibi kullanışlı resim görüntüleme araçlarını kullanabilirsiniz.

38. Windows XP açılış ekranını değiştirmek

Windows XP açılışında ekrana gelen resim size sıkıcı mı geliyor? Bunun yerine istediğiniz resmi kullanabilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak BootXP aracını kurun ve çalıştırın. Ancak BootXP'nin Shareware versiyonunun çalıştırılması için "Enter BootXP" düğmesi ekrana gelene kadar bir süre beklemeniz gerekli. Sistem açılışında kullanmak istediğiniz resmi seçmek için Browse düğmesine tıklayın. Your Boot Screen penceresindeki resmi işaretleyin ve "Set as your BootScreen" düğmesine tıklayın. BootXP, otomatik olarak orijinal BOOT.INI dosyasının bir yedeğinin oluşturacak ve açılış yöneticisi ekranına işletim sisteminin orijinal hali ile açılmasını sağlayacak yeni bir öğe ekleyecektir. Bu sayede istediğiniz zaman eski ayarlarınızı geri yükleyebilir veya işletim sistemini normal ekranı ile çalıştırabilirsiniz. Daha sonra BootXP'yi kapatın, Windows XP'yi yeniden başlatın ve yeni açılış resminizin zevkini çıkartın.

DİKKAT! Açılış ekranı 640x480 piksel çözünürlükte olmalı, 16 renk kullanmalı ve BMP biçiminde kaydedilmek zorundadır. "Get Boot Screen" komutunu kullanarak internetten hazır açılış ekranları indirebilirsiniz.

39. Sistem araçlarına hızlı erişim

Eğer sistem üzerinde çok sık değişiklik yapıyorsanız, bazı programlara, örneğin Bilgisayar Yönetimi, diğer kullanıcılardan daha çok ihtiyacınız var demektir. Bunun için uzun uzadıya aramak yerine hazırlayacağınız araç setini istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

İPUCU: Önemli sistem araçları için kısayollar oluşturun. Söz konusu sistem araçlarının tümü Windows normalde "C:\WINDOWS dizini içerisinde yer alan SYSTEM32 klasöründe bulunur. Buradaki dosyaların hangi araçları temsil ettiklerini aşağıdaki küçük listeden öğrenebilirsiniz.

Dosya Adı:

Sistem Aracı:

comexp.msc:Bileşen Hizmetleri

regedit32.exe:Kayıt Defteri Düzenleyicisi

cleanmgr.exeisk Temizleme

compmgmt.msc:Bilgisayar Yönetimi

certmgr.msc:Sertifikalar

devmgmt.msc:Aygıt Yöneticisi

eventvwr.msc:Olay Görüntüleyicisi

gpedit.msc:Grup ilkesi

ntmsmgr.msc:Çıkarılabilir Depolama Birimi

services.msc:Hizmetler

cmd.exe:Komut Satırı

taskmgr.exe:Windows Görev Yöneticisi

dxdiag.exeirectX Tanı Aracı

diskmgmt.mscisk Yönetimi

ciadv.mscizin Oluşturma Hizmeti

dfrg.mscisk Birleştiricisi

fsmgmt.msc:Paylaşılan Klasörler

lusrmgr.msc:Yerel Kullanıcılar ve Gruplar

perfmon.msc:Performans

secpol.msc:Yerel Güvenlik ilkesi

İstediğiniz EXE dosyalarına ait kısayolları masaüstünde rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bu sayede söz konusu denetim araçlarından birine ulaşmak için sadece kısayol üzerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır.

40. Hazırda Beklet moduna geçmek

Windows XP ile beraber karşımıza çıkan en kullanışlı fonksiyonlardan biri Hazırda Beklet 'tir. Bu fonksiyon, hafızadaki tüm bilgileri birer birer sabit disk üzerine yazar ve böylece sistemin bir sonraki açılışında çalışmaya kalınan yerden devam edilebilir. Ancak Hazırda Beklet seçeneği Bilgisayarı Kapat penceresinde ekrana gelmez.

İPUCU: Hazırda Beklet moduna geçmek için uzun uzadıya aranmanıza gerek yok. Bunun için, Bilgisayarı Kapat penceresi açıkken sadece [sHIFT] tuşuna basmanız yeterlidir. Böylece Beklemede düğmesi, Hazırda Beklet olarak değişir.

41. Bilgisayarı tek tıklama ile kilitlemek

Özellikle kalabalık işyerlerinde çalışma ortamından uzaklaşmadan önce bilgisayarlar kilitlenir. Yabancıların bilgisayarınızı karıştırmasını sadece tek bir tıklama ile engelleyebilirsiniz.

İPUCU: İlk olarak masaüstünde boş bir alana farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan Nesne menüsündeki Yeni/ Kısayol komutunu kullanarak yeni bir kısayol oluşturun. Kısayol için güzel bir simge seçin ve "Öğenin konumunu yazın" kutusuna aşağıdaki komut satırım girin:

rundll32.exe user32.dll,Lock—»WorkStation

Bundan böyle çalışma ortamınızı kilitlemek için tuş kombinasyonlarını kullanmak yerine biraz önce oluşturduğunuz kısayolun üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.

42. Yönetici haklarını kolayca etkinleştirmek

Dikkatli kullanıcılar, sadece sistem üzerinde değişiklik yapacakları zaman yönetici haklarına sahip hesabı kullanarak bilgisayarı açarlar. Normalde sadece bir kullanıcı hesabı yeterlidir. Ancak bazı programlar çalışmak için yönetici haklarını isterler.

İPUCU: Gerekirse tek bir EXE dosyası için yönetici hakları tanımlayabilirsiniz, îlk olarak yönetici haklarını kullanarak çalıştırmak istediğiniz programı gezgin penceresinde arayın. Daha sonra EXE dosyası üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Farklı çalıştır" komutunu çalıştırın. "Aşağıdaki kullanıcı" seçeneğini aktif hale getirin ve yönetici ismini ve parolasını girin. Programı çalıştırmak için son olarak Tamam düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

43. Ses ayar düğmesini etkinleştirmek

Windows XP, ses ayarı düğmesini normalde görev çubuğu üzerinde görüntülemiyor. Ancak bu durumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerindeki "Ses, Konuşma ve Müzik Aygıtları" bağlantısına tıklayın ve son olarak Ses Efektleri ve Ses Aygıtları simgesini çalıştırın, ileride ses ayarına daha rahat ulaşabilmek için "Görev çubuğuna ses ayarı simgesi yerleştir" seçeneğini işaretleyin.

44. Dosyaları nesne menusunu kullanarak şifrelemek

Windows XP'nin NT Filesysteminin, yani dosya sistemi NTFS'in çok güvenli olduğu söylenebilir. Encrypted Filesystem (EFS/Şifrelenmiş Dosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.

İPUCU: EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörü şifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusu fonksiyondan tabii ki çok daha hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz. Bunun için, ilk olarak, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesiyle pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak "EcnryptionContextMenu" adında yeni bir öğe oluşturun. Daha sonra bu öğe üzerine iki kere tıklayarak değerini "1" olarak değiştirin. Bundan böyle klasörlerin Nesne menüsünde ekrana gelen yeni komutu kullanabilirsiniz.

DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.

45. Dosyaları doğru program ile açmak

Windows XP altında dosyaları istediğiniz program ile açabilmeniz için "Birlikte Aç" komutu bulunur. Ancak işletim sistemi bu liste içerisinde her zaman doğru programları sunmaz.

İPUCU: İstediğiniz programları söz konusu listeye ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\Current-Version\Explorer\FileExts\.gif\Open WithList" anahtarını aktif hale getirin. Şimdi buraya yeni bir program ekleyerek birlikte aç listesini genişletebilirsiniz. Örneğin Photoshop'u listeye eklemek için "Photoshop.exe" dosyasını gösteren yeni bir değer eklemelisiniz. Birlikte aç listesinde eksik olduğunu düşündüğünüz tüm dosya uzantılarının çalıştırılabileceği alternatif programları benzer şekilde ekleyebilirsiniz.

46. Programları önceliklerine göre düzenlemek

Eğer aynı anda birden çok program ile çalışıyorsanız ve hem sik kullandığınız hem de seyrek olarak ihtiyaç duyduğunuz programlar aynı şekilde yavaşlarsa, söz konusu uygulamaları önceliklerine göre düzenlemelisiniz.

İPUCU: Programların önceliklerini belirlemek için [Alt] + [Ctrl] + [Del] tuş kombinasyonunu kullanarak Windows Görev Yöneticisini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki işlemler kartını aktif hale getirin. Bu kart üzerinde, o anda çalışan programların bir listesi bulunur, istediğiniz programın üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesne menüsündeki Öncelik Ata komutunu kullanarak altı öncelik derecesinden birini seçebilirsiniz. Bu şekilde her programın kullanacağı işlemci oranını belirleyerek, sık başvurduğunuz uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

47. XP güncellemelerini kaydetmek

Windows XP güncellemeleri normalde yerel disk üzerine kaydedilemiyor. Yoksa kaydedilebiliyor mu?

İPUCU: Güncellemeleri yerel disk üzerine kaydetmek tabii ki mümkün.

adresinde Corporate Edition güncellemelerini bulabilir ve bunları kaydedebilirsiniz.

48. Startup Programlar

Bilgisayarı açtığımızda işletim sistemi yüklenirken bazı programlarda açılışta yüklenmek ister (örneğin icq netdetect agent), bunu engellemek için Start > Run > msconfig komutunu çalıştırın. "System Configuration Utility" karşımıza gelmiş oldu, buradan startup sekmesine gelip, başlangıçta yüklenmesini istemediğimiz programları seçebiliriz, programları seçtikten sonra "apply" butona basıp sistemi yeniden başlatmak gerekiyor.

49. Virüslere Geçit Yok

Hemen hemen herkesin e-mail adresine birkaç virüs gönderilmiştir, Web tabanlı e-mail servisi veren kuruluşların birçoğu mailinize gelen dosyaları virüs taramasından geçirir(yahoo! gibi). Outlook Express kullanıyorsanız ve içinde virüs olabilecek dosyaları açmakta tereddüt ediyorsanız işte size bir püf noktası. Start > Run deyip "gpedit.msc" yazın. Karşınıza gelen "group Policy" menüsünden "User Configuration"a gelin buradan Administrative Temples > Windows Components > internet Explorer bölümüne girin. Bu bölümde en altta "Configure Outlook Express" yazıyor olması gerek, buna çift tıklayarak "Configure Outlook Express Properties" menüsünün gelmesini sağlayın, burada "not connfigured" işaretliyse bunu "enable" olarak değiştirin ve "block attachments that could contain a virüs" yazan kısmı aktif hale getirin "OK" butonuna basıp çıkın.

50. Daha Fazla Güvenlik

Start > Run deyip "regedit" yazın, Regedit'te "HKEY_LO-CAL_MACHlNE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa" anahtarına gidin burada "force-guest" DWORD değerini bulun, yoksa oluşturun bunun değerini "1" yapın. Bu sayede Windows XP "Advanced File System Security" aktif hale geçmiş olacak.

51. Explorer'in Kendisi Çalışsın

Explorer.exe'nin kendi halinde çalışmasını ve böylece hata verdiği zaman tüm sistemin hata vermemesini istiyorsanız, işte size göre bir püf noktası. Regedit'i açıp "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin. Burada "Separate Process" DWORD değerini bulun ve değerini "1" yapın(eğer bu anahtar mevcut değilse sağ tıklayıp new > DWORD value deyip adını "Separate Process" yapın ve değerini "1" yapın). Eğer Regedit'le uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa şu yolu izleye-rekte yapabilirsiniz; My Computer'a girip Tools > Folder Options oradan View segmesine gelin. Burada "Launch folder windows in a separate process"i tıklayın "OK" basın. İşletim sisteminiz daha "sağlam" çalışacaktır fakat biraz performans düşüklüğü olacaktır.

52. Hızlı Sabit Diskiniz mi Var

Diyelim ki yeni bir sabit disk aldınız ve kullanmakta olduğunuz sabit diskten daha hızlı. Bu durumda page.sys dosyasını yeni aldığınız sabit diskinize geçirmekte fayda var. ("page.sys'de ne ola ki" diyenler için ; ünlü swap dosyası) Bunun için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHI-NE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" anahtarına gidin, burada "Paging Files" adındaki string değerini bulun ve daha hızlı olan sabit diskiniz hangisiyse onu yazın (örneğin benimkinde "c:\page.sys" yazıyordu, e:\page.sys yaptım)

53. Daha Hızlı Kapansın

Windows XP kapanırken bildiğiniz gibi yapılanları kaydeder, Windows XP kapanırken biraz zamandan kazanmak istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Policies\Explorer" anahtarına gidin, burada "NoSaveSettings" değerini bulun. Eğer çıkışta kayıt yapılmasını istemiyorsanız değeri "1" yapın, kayıt yapılmasını istiyorsanız "0" yapmanız yeterli.

54. Daha da Hızlansın

Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessupdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.

55. Açıklama Yapmasın

Windows XP'de adet olduğu üzere mouse okuyla bir dosyanın ya da klasörün üzerine geldiğiniz zaman o dosya/klasör hakkında bilgiler verir. Bu özelliği kapatmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explore\Advanced" anahtarına gidin ve "ShowlnfoTip" DWORD değerini bulun ve değerini "0" yapın.

56. Masaüstü Kendi Halinde Çalışsın

Explorer ve Internet Explorer'ın nasıl kendi başlarına çalışacaklarını söyledik, şimdi de sırada "masaüstü" (desktop) var. Tabii ki Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun (new > DWORD value) isim olarakta "DesktopProcess" yazın ve değer olarak "1" yapın.

57. Windows XP CD'Sİ İstemesin

Sabit Diskinizde fazladan yer var diyelim(600MB'tan fazla), Windows XP cd'sindeki "İ386" klasörünü olduğu gibi sabit diskinize kopyalayın.(örneğin c:\i386) ve bunu Regedit'te belirtin. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" anahtarına gidin, burada "SourcePath" anahtarını bulun, ve karşısına "1386" klasörünü kopyaladığınız adresi yazın (c:\i386) gibi.

58. Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP'den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, burada "PowerOffActive" DWORD değerini bulun ve değerini "1" olarak değiştirin.

59. Bilgisayarı Yeniden Başlatmadan Windows XP Yeniden Başlasın

Windows XP'de yaptığınız bazı değişikliklerden sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerektiğini söyler ama bilgisayarı yeniden başlatıp zaman kaybetmeden sadece Windows XP'yi yeniden başlatmak istiyorsanız "shutdown" butonuna basarken "shift" tuşuna da basılı tutun, böylece bilgisayarı yeniden başlatmadan Windows XP'yi yeniden başlatmış oluyorsunuz.

60. Açılış Süresini Kısaltın

NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komut satırına "CHKNTFS/T:4" yazmanız yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktır.

61. Sabit Disk Performansını Artırın

Eğer Windows XP'de NTFS kullanıyorsanız (eğer kullanmıyorsanız şiddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğin bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. Eğer yüzdeyi bu değere çıkarmak istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet \Control\FileSystem" anahtarına gidin, sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, değer olarak 2 yazın ( 1=12,5% , 2=25%)

62. Sistem Performansını Artırın

Sistemin doğru ve performanslı çalışmasını sağlamak için düzenli olarak defrag etmekte fayda vardır. Ama eğer sistem gereksiz özelliklerle meşgul tutuluyorsa defrag'da ancak bir yere kadar yardım edebilir. Bu püf noktası DOS tabanlı program ve Win95'ten öncesiyle hiç ilgilenmeyenler için. Windows XP'de bir dosya/klasör için iki isim yaratılır, bunlardan ilki gördüğünüz isim bir diğeri ise DOS için hazırlanmış ismidir(DOS'la düzgün çalışması için). Bu isim çalışması CPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarını boşa uğraştırmış olur. Sadece bununla da kalmayıp yapmış olduğunuz MFT kullanımını da düşürür. Bunu engellemek için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHlNE\System\CurrentControlSet\Contr ol\FileSystem" anahtarına gidin, burada

"NtfsDisable8dot3NameCreation" DWORD anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.

63. "Start > Run" Listesi Silinsin

Regedit, ya da "cmd.exe"yi çalıştırırken "start > run" deyip isimlerini yazarız, bir süre sonra bu liste oldukça kabarır. Bu listeyi silmek için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\RunMRU" anahtarına gidin, burada ki tüm değerleri silebilirsiniz.

64. Nerede Kaldığımı Hatırlamasın

Yeni nesil Windowslarda adettir Regedit'te en son ayar yaptığınız anahtarı hafızasında tutup, daha sonra tekrar girdiğinizde en son kaldığınız anahtarı gösterir.("Biz değiştik Win9X gibi değiliz, daha iyiyiz" mesajı mı vermek istiyorlar acaba?). Eğer Regedit'in derinliklerinde kaybolmuşsanız bir daha aynı yerden başlamak pek hoş bir durum olmasa gerek, buna sebep olan anahtar "LastKey" anahtarı. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Applets\Regedit" anahtarına gidin, burada "LastKey" adında bir anahtar göreceksiniz bunu çift tıklayıp içini silin sonra "Regedit" anahtarına sağ tıklayıp "Permission..." seçeneğini seçin. Burada "any/all users/group" seçeneklerinden istediğinizi seçin.

NOT: Bu ayar sisteme zarar verebilir, ya da çalışmasına engel olabilir.

65. Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler

Sistemdeki diğer "normal" kullanıcıların başlangıç menüsünde(start menu) değişiklik yapmalarını istemiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Policies\Explorer" anahtarına gidin, yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve adını "NoChangeStartMenu" koyun ve değerini "1" yapın.

66. Kayıt Yapmasın

Windows XP'nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarına cd kaydı yapabilmesi, ama eğer daha iyi bir cd kayıt programı kullanıyorsanız (winoncd, easy cd creator gibi) bu özelliği kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için "My Computer"a girin ve burada cd-rw cihazının olduğu sürücüye sağ tıklayıp "Properties"i seçin burada "Recording" segmesine gelin ve "Enable cd recording on this drive" seçeneğini kapatın.

67. Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi

Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft \Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve değerini "Y" yapın.

68. Grup Sayısını Belirleme

Windows XP'ye has özelliklerden olan aynı program pencerelerini gruplama tekniğini özelleştirmek istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CURRENTJUSER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Advanced" anahtarına gidin, burada "TaskBargroupSize" değerini bulun ve istediğiniz bir değeri verin, burada vereceğiniz değerlere göre sayfalar gruplanacaktır (normal değeri 3)

69. BSOD Çıktığında Yeniden Başlasın

Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin

beş parmağını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\CrashControl" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.

70. Geri Dönüşüm Kutusu Olmasın

Geri Dönüşüm Kutusu'nu (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldırmak için, Regedit'e girin ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace" anahtarına gidin, burada "{645FF040-5081-101B-9F08-OOAA002F954E}" anahtarını silin.

71.Acaba windows`umun Activisation u yapilmismi:

Start” Sonra da “Run”. u click leyin ve karsiniza cikan bosluga “C:\Windows\system32\oobe\msoobe.exe /a” yazin ve ENTER`e basin Eger windowsunuzu D dizinine veya baska bir yere kurduysaniz “C:\” yerine “D:\” veya windowsunuzun kurulu oldugu dizini girin.

(NOT:Windows XP sayfamizdan xp.reg v001 i indirdiyseniz muhtemelen aktivizasyon yapilmis görünecektir.)

72.Bios sifre kirma yontemleri:

1.anakartýn pilini çýkart yarým saat bekle tekrar taktýðýnda þifre kalkar.

2. Bios pilinin yanýnda bir jumper vardýr 3 pinlidir Jumperi oradan çýkar bir yanýndakine tak sonra hemen eski yerine geri tak Biosu resetler.

a.BIOS Features Setup' taki "CPU Internal Cache" ve "External Cache" ayarlarini "Enabled"

urumuna getirin.Böylelikle ilk hizlandirma islemi halledilmis olur.

b.Çogu Board üreticisi, "BIOS Fature Setup" taki "Boot up system Speed"e menü seçenegi olarak yer vermemektedir.Fakat buna ragmen yinede varsa, buradaki ayar

"High" olarak yapilmalidir. Çünkü "Low", islemciyi oldukça yavaslatir.

73.Girilemeyen siteler:

Tecrübe iyidir. Beraberinde gelişim gelir. Başıma gelen acı tecrübe ve edindiğim bilgileri belki aynı sıkıntıyı yaşayanlar olabilir diye paylaşıyorum.

Sistemime dışarıdan müdahale ile bir şeyler değiştirilmiş. Kendimi savunmak için kullandığım Norton AV ve PF (Personal Firewaal) update yapmıyordu. Bir şeylerin ters gittiğini sezinledim. Browesera www.symantec.com yazıyordum ancak site açlmıyordu. Kaspersky.com, panda vs alimum bilimum güvenlik yazılım şirketleri açılmıyordu. Ancak diğer sitelere girebiliyordum. Bu nasıl olabilirdi.

Aklıma hosts dosyası geldi. Bu dosyanın yeri ;

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc

klasöründedir. (XP için, win 98 de system32, system olacak)

Bu dosyayı açtım. Açmak için sağ tıklayın. Aç deyin. Birlikte açılacağı program için notepad seçin. Ancak bu tür dosyaları açmak için her zaman bu programı kullan seçeneği işaretli olmasın.

Birde ne göreyim? Giremediğim tüm siteler localhosta tanımlanmış durumdaydı. Yani browser istemimi, internette değil, HDD'de arıyor, localhostumda host edilen böyle bir site olmadığı içinde sayfa görüntülenemiyor uyarısı alıyordum.

Dosyanın orjinali açtığınızda şu şekilde olmalıdır.

# Copyright © 1993-1999 Microsoft Corp.

#

# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.

#

# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each

# entry should be kept on an individual line. The IP address should

# be placed in the first column followed by the corresponding host name.

# The IP address and the host name should be separated by at least one

# space.

#

# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual

# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.

#

# For example:

#

# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server

# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

127.0.0.1 localhost

Bende ise şu şekilde idi;

# Copyright © 1993-1999 Microsoft Corp.

#

# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.

#

# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each

# entry should be kept on an individual line. The IP address should

# be placed in the first column followed by the corresponding host name.

# The IP address and the host name should be separated by at least one

# space.

#

# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual

# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.

#

# For example:

#

# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server

# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

127.0.0.1 localhost

127.0.0.1 www.symantec.com

127.0.0.1 www.kaspersky.com

............

şeklinde tam 50 tane site tanımlı idi. Tüm altta yeralan siteleri sildim ve kaydedip kapattım. İşte o an problemi çözmüştüm.

Bu zararlı kullanımı. Birde faydasına bakalım.

Evlisiniz, eşiniz veya çocuğunuzun girmesini istemediğiniz siteyi buraya tanımlayın, olsun bitsin.

74.Aynı sunucundan ikiden fazla download yapmak

Genellikle internetteki belirli bir sunucudan dosya indiriyorsunuz. Bu nedenle bir çok dosyanın aynı anda paralel olarak indirilmesini istiyorsunuz. Ancak Internet Explorer 6 sadece iki dosyanın aynı anda indirilmesine izin veriyor.

Söz konusu sınır sadece aynı sunucudan dosya download ederken karşınıza çıkacaktır. Şayet birden fazla sunucudan dosya indiriyorsanız aynı anda çok sayıda download başlatabilirsiniz.

İsterseniz Kayıt Defteri’nde yapacağınız küçük bir değişiklik ile bu sınırı ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için ilk olarak Kayıt Düzenleyicisi’ni çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Internet Settings” anahtarını etkinleştirin. Şimdi buraya iki yeni öğe eklemelisiniz. İlk olarak Düzen/Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın ve yeni öğeye isim olarak “MaxConnectionsPerServer” girdikten sonra [Enter] tuşuna basın. Düzen/Değiştir komutunu çalıştırın ve maksimum bağlantısı sayısını ifade eden değer olarak “8” girin. Bu download hızını arttıracaktır. Ancak bant genişliğinizin kapasitesini göz önünde bulundurarak aynı anda çok fazla download başlatmamalısınız.

Aynı işlemi tekrar edin ve “MaxConnectionsPer1_0Server” adında yeni bir DWORD değeri oluşturun. Bu öğenin değerini de “8” olarak değiştirin ve Kayıt Düzenleyicisi’ni kapatın.

75.aranızda dosya transferi için kullanabileceğiniz muhteşem bir hizmet var

Please register to see this content.

1GB ye kadar gönderebilirsiniz.Alıcıya link içeren bir e-mail gönderiliyor.Ve bu siteden dosyayı download edebiliyor.

ancak,bu dosya 7 gün içerisinde indirilmeli.Ayrıcı aynı dosya sınırlı sayıda indirilebilir.

76.Ekle/Kaldır Listesinden silinmeyen program isimlerinin silinmesi:

Bazen yanlışlıkla proramı bilgisayarınızdan silmek için programın klasörünü silersiniz. Bu durumda Denetim Masası / Program Ekle-Kaldır da o programı kaldırmaya çalıştığınızda kalkmaz. Bunun için tweakui yardımcı programı kullanabilirsiniz. Yoksa Başlat/Çalıştır/Regedit i çalıştırın

(Çalıştır'ı klavyeden çalıştırmak için win tuşu ile R tuşuna basın.)

1- HKEY_LOCAL_MACHINE 'i yanındaki + yı tıklayın açılan listeden

2- Software 'i açın, aynı şekilde takip edin

3- Microsoft 'u açın

4- Windows 'u açın

5- CurrentVersion 'u açın

6- Uninstall' ı açın

(Bilgisayarım \HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Uninstall)

Burada Program-Ekle kaldır daki listeyi göreceksiniz. Listeden kaldıramadıklarınızı DEL tuşuna basarak silin.

77

.İnternet hızı nasıl arttırılır?

Önce Başlat ve Çalıştır hanesine regedit yazıp Enter'a bas.

1. HKEY LOCAL MACHINE/Enum/Root/Net adı altındaki 0000 ve 0001 gibi alt anahtarları bulun.

2. Bu rakamın yanındaki + işaretine bas oradan Binding'i tıkla.

MSTCP/0000 veya MSTCP/0001 satırındaki 4 haneli rakamı bir kenara yaz(0000 veya 0001 gibi)

3. HKEY LOC MACHINE/Enum/Root/NetWork/MSTCP/ altında demin bulmuş olduğun rakama tıkla.

4. Sağda Driver yazan yerden NetTrans/0000 gibi bir değeri bir yere not et.

5. HKEY LOCAL MACHINE/System/CurrentContSet/Services/

Class/NetTrans/altında kenara not ettiğin rakamlı anahtarı bul ve ona tıkla

6. Sağda boş alanda sağ tuş /Yeni/Dize değeri deyip yeni dize yarat adını MaxMTU olarak ver.

Tekrar sağ tuş modify deyip değer olarak 576 ver.

7. Bilgisayarı aç kapa.

Bunlara ilave olarak: Denetim masası/ Ağ yazana tıkla ve TCP/IP dışındaki NetBeu ve IPX/SPX olan protokolleri kaldır. Bunlar boş yere yavaşlatıcılardır.

78

.DIALER ve Korunma windows 2000 ve xp kullanan arkadaşlar :

C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk\ klasöründeki rasphone.pbk isimli dosyayı salt okunur olarak ayarlayın dialerlar çevirmeli bağlantı oluşturamazlar

sadece mevcut internet bağlantınızı kesebilirler ve ekranınıza telefon defterine yazılamıyor. Hata 624: Sistem, telefon defteri dosyasını güncelleştiremedi. şeklinde bi hata mesajı çıkar

bu söylediklerimi bağlantınızı bilgisayarınızın diğer kullanıcılarıylada paylaşıyorsanız geçerli aksi takdirde C:\Documents and Settings\ klasöründe gizli dosyalarıda işin içine katarak *.pbk şeklinde bi arama yapın ve çıkan dosyaları salt okunur olarak ayarlayın

79

.Sürücüleri Görünmez yapmak:

Sürücüleri Görünmez Yapmak

Bilgisayarınızı başka kullanıcılarla paylaşıyor ve özel bilgilerinizin gizli kalması için bir sabitdisk partisyonunda sakladığınız verilere erişimi zorlaştırmak istiyorsunuz.

Kayıt Defteri’nde yapılacak küçük bir değişiklik sürücülerin görünmezlik zırhına sarılmalarını sağlar. Bunun için ilk olarak Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna “regedit” yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayarak Kayıt Düzenleyicisi’ni çalıştırın. Ekrana gelen penceredeki “HKEY_CURRENT_USER\

Link to comment
Share on other sites

86.Baazi önemli Linkler:

DirectX linki :

XP Sp2 linki :

Internet explorer icin java download:

87.Windowsun ZIP-Fonksiyonunu kapatalim:

Windows XP nin kendi Zip fonksiyonu Hizli sistemlerde performans farki yaratmaz fakat yavas bir sistemde p3 500 gibi tam bir performans Freni olabilir bunu önlemek icin de kaldirilip yerine winzip kullanimi önerilir.

Start---Run deyip asagidaki komutu girelim ve ok diyelim

regsvr32 /u zipfldr.dll

Eger ileride tekrar bu fonksiyonu kullanmak isterseniz komut satirina asagidakini girin:

regsvr32 zipfldr.dll

88.Messengeri kaldiralim:

Messengere ihtiyaci olmayanlar bu programi tamamen kaldirabilirler , Microsoft un 2005 basinda cikardigi Spyware finder Programinin Messengeri spyware olarak bulmasi da ayrica ilginc bir not.Bu arada Messengerin Kullanilmadigi durumlarda bile Microsofta verilerinizi yolladigini belirtelim. O nedenle ben yeni kurdugum bir sistemde ilk olarak Messengeri yok ediyorum. Bunu yapmanin yolu :

1.Start --> Run --> RunDLL32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove

ok deyip ajan Programi etkisiz hale getirin.

89.Sistem acilisini hizlandirin:

Start | Run « Deyip asagidakini yazin

defrag c: -b

90.Bosuna Aramasin:

her acilista win XP Netzwerk te data ve dosya arar.Bu da daha yavas bir acilis yaratmaktadir bu gereksiz fonksiyonu kapatmak icin:

Bilgisayarimi cift clickleyin, acilan pencerede

Tools daha sonra Folder Options u secin ve sonrasinda View i aktiv hale getirin.Burada alt kisimda;

Files and Folders altinda Automatically search for network folders and Printers seceneginin yanindaki Tik i kaldirin.

91.Baslangictaki Passwort lari yönetmek:

Start --> Run --> control userpasswords2 --> ok

92.Ip adresimiz Nedir acaba?:

1.Asagidaki komutu oldugu gibi Copy ,Paste ile Notepad e yapistiralim ve Notepad teki File Save as komutunu kullanip

*.txt yerine ip.vbs yazalim va kaydedelim.

strComputer = "."

Set objWMIService = GetObject("winmgmts:\\" & strComputer & "\root\cimv2")

Set IPConfigSet = objWMIService.ExecQuery _

("select IPAddress from Win32_NetworkAdapterConfiguration where IPEnabled=TRUE")

For Each IPConfig in IPConfigSet

If Not IsNull(IPConfig.IPAddress) Then

For i=LBound(IPConfig.IPAddress) to UBound(IPConfig.IPAddress)

WScript.Echo IPConfig.IPAddress(i)

Next

End If

Next

Artik cift clickledigimizde Ip adresimizin görünüyor olmasi lazim.

2.Eger Windows NT/2000/XP kullaniyorsaniz Start -- Run deyip cmd -- ipconfig yazabilir ve enter le ip bilginizi ögrenebilirsiniz.

93.Disable Windows Scripting Host ( WSH ):

Son zamanlarin Moda virüsleri genellikle Emaillerden geliyor ve Vb ile yazimis otomatik komutlar iceriyorlar genellikle de kullanicinin haberi olmaksizin bircok fonksiyonu harekete gecirebiliyorlar.

Microsoft Windows Scripting Host (WSH) u vbscript tabanli programlari calistirabilmek icin insa etti ve windows 2000 / Xp nin icinde otomatik olarak gelmektedir.

Sisteminizde WSH un aktiv olup olmadigini anlayabilmek icin :

• Click Start | Run | cmd

• Ve dos benzeri ekrana wscript yazip ok deyin. eger Windows Script Host Settings diye bir popup acildiysa WSH aktiv demektir.

Veya bunlarla ugrasmayip Symantec's Noscript.exe i download eder ve böylece istediginiz zaman WSH i aktiv veya deaktiv edersiniz.

94.Hangi windows`um sorgusuz sualsiz baslasin:

Diyelimki iki isletim sisteminiz var XP ve 98 , sizde bunlardan birinin sorgusuz sualsiz baslamasini istiyorsunuz:

1.Win-Tusuna + Pause-Tusuna baraber basin veya Bilgisayarimi sag clickleyin - advanced - Start und Recovery altindaki Settings i click leyelim:

Burada Systemstart adi altindaki Edit butonunu clickleyince asagidaki gibi bir komut satiri görürüz.

2.[ boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOW S

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows 98" /fastdetect

1. Sistemimiz 1.Partition umuzda

2. Sistemimiz 2.Partition umuzda

Burada nasil yapalimda standart olarak Windows 98 baslasin (yani 2. sistemimiz)

Üssteki gibiyken :

Boot.ini den "Default-Eintrag" i degistirecegiz

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows 98 operating system" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect

Yaptinizmi sorun falan kalmaz .

95.Dizin oluşturma hizmetini kapatın: (indexing service)

Windows XP, harddisk içindeki tüm dosyaları, daha sonra yapılacak aramaları hızlandırmak için dizinler halinde hafızaya alır. Bu dizinleme işlemi dosya ile yapılan işlemleri yavaşlatır. Bunu kapattığınızda bilgisayarınız daha hızlı çalışacaktır. Bilgisayarım simgesine girip C: ve/veya D: sürücü simgesine (yani harddisklerinize) sağ tıklayın ve özelliklere girin. Açılan

pencerede en altta "Hızlı arama için Dizin Oluşturma Hizmeti bu diski dizinlesin" seçeneğinin işaretini kaldırın ve uygulayın...

96.Explorer hızlı açılsın:

İnternet Explorer programı XP üzerinde gayet yavaş açılır. Bu programı mümkün olan en hızlı şekilde açabilmek için masaüstündeki ya da başka bir yerdeki kısayoluna sağ tıkalyıp özelliklere girin ve Hedef kısmında yazılı

"C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" sonuna -nohome ekleyin.

Yani şu şekilde görünmelidir:

"C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" -nohome

Artık Explorer başlangıç sayfası açmaya çalışmayacak ve hızlı açılacaktır...

97.Cöp Kutum (Recycle bin) kayboldu:

Registry i acip asagidaki anahtari arayin :

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\Desktop\NameSpace.

"NameSpace" altina yeni bir Key acin ; Bunu "NameSpace" i sag clickleyip New --Key diyerek yapabilirsiniz ve Deger olarak ta:

{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} degerini verin. Sonrasinda Registry i kapatip Desktopta F5 e basin - Simdi Cöp kutunuzun geri gelmis olmasi lazim.

98.Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmak

Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın.

I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem dosyalarının bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:\i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

99.CD ye Baska Dosyalar kopyaladiktan sonra Eski dosyalara ulaşmak

Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM | sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için ne yapmalıyım?

Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim sağlayan bu küçük yazılımı www.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.

100.XP de Birkaç yazılımı sıkıştırıp gerektiginde tek tıkla kurmak.

Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. 101.xp'nin administrator şifresini unuttuysaniz:

bazı arkadaşlar xp'nin administrator şifresini unutup user olarakda yetkisiz iseler son çare format atıyorlar.Buna gerek yok...

rawrite isimli bir program var ve ücretsiz.

önce bu programı çalıştırıp bir adet diskete binary dosyasını yazdırıyorsunuz.

daha sonra sistemi disket sürücüden açacak şekilde bios ayarlarında yapılandırıp, disketle açtığınızda size sam dosyasının yerini soruyor, sizde hiç birşey yapmadan enter'layarak geçip son hanede sam yazarak dosyayı resetliyordunuz ve kaydedip çıkıyorsunuz.

müteakiben sistemi normal olarak açtığınızda kullanıcı adına administrator yazıp enter ile geçtiğinizde yetkili kullanıcı olarak açıldığını göreceksiniz.

bu arada yeni şifre tanımlamayın, boş şifre için "*" kullanıyorsunuz ve de bu program nt tabanlı tüm işletim sistemlerinde işe yarıyor.

format atıp, bilgilerinize yazık etmeyin...

102.Boot.ini niz silindi veya zarar gördüyse

bootcfg ile bunu yeniden olusturabiliriz. Bunun icin Xp CD si ile Boot edelim ve klavyede R basalim.acilan ekranda bootcfg/add komutunu verelim.Sistem taranip düzeltilecektir. (Bu sadece Reparatur konsolda gecerli.)

Eger bunu Command Prompt ile yapacaksak:

bootcfg /rebuild Komutunu vermemeiz gerekir.Boot.ii yi kopyalayabilmemiz icin: bootcfg /copy dememiz lazim

103.C:/wındows/System32/Autoexec.nt MS-dos Error

hata: C:/wındows/System32/Autoexec.nt sistem dosyası MS-dos ile microsoft uygulmalarını çalıştırmak için uygun değil !

cözümü: autoexec.nt dosyasını arat , bulduktan sonra bu dosyayı al ve system 32 dosyasının ıcıne at.sorun cozulur.

104.power düğmesine basmadan Bilgisayar acmak

Bilgisayarı çalıştırmak için kullanılan en yaygın yöntem power düğmesine basmaktır. Ancak bu olay size zor geliyor ya da bilgisayarınızı çalıştırmak için farklı yöntemler arıyorsanız işte size bir kaç yöntem...

Bu yöntemlerle bilgisayarınızı Mouse sağ tuşu ya da klavyeden girilen bir parola ile çalıştırmanız mümkün. Bütün bu ayarlar için önce BIOS 'a girmemiz gerekecektir. Bunun için bilgisayarınız açılırken delete tuşuna basmanız yeterli olacaktır. BIOS da 'INTEGRATED PERIPHERALS' bölümüne girin ve 'Power On Function' ayarını bulun. Burada genel olarak 'Button Only' seçeneği seçilidir. Bu kısmı 'Mouse Right' yapmanız halinde artık bilgisayarınız Mouse sağ tıklamasıyla açılacaktır. Bir diğer alternatif ise bu bölümü 'Password' olarak ayarlarsanız 'KB Power On Password" kısmında belirttiğiniz herhangi beş karakterlik bir parola ile makinenizi açabilirsiniz.

Bütün bu yöntemler size saçma geliyor, "Ben power tuşuma basarım makinemi açarım" diyorsanız söyleyecek bir söz yok! Ama bir düşünün; tek bir tıklama ile bilgisayarınızın çalışmasını istemez miydiniz?

105.Explorer i Actiginizda sürekli disket ariyor

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer

altinda "NoDriveTypeAutorun" u bulun ve "95 00 00 00" olacak sekilde ayarlayin.Muhtemelen öncekli deger "00 00 00 00" idi Autostartfunktion Disket yuvasi icin de aktiflestirilmisti.

106.Hangi hot fixe und Patschesler yüklü

Start/Run/Regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\ CurrentVersion\Hotfix.

Hangi Hotfix lerin kurulu oldugunu iste bu anahtardan bulabilirsiniz.

107.Xp yi güvenli kullanin

(önce Administrator olarak giris yapin)Denetim masasına girin. Kullanıcı hesapları var orda. Ordaki konuk hesabını açınız. İnternete konuk hesabından giriniz. Yeni program yükleyemeyeceğiniz gibi spyware filan da bulaşmaz. Yönetici olarak internete girmek pek doğru birşey değildir. Konuk hesabında registry ye ulaşmak pek zordur. Ayarları değiştirmek filan. tabi bu işlemi yeni kurulmuş bir xp ile yapmak daha mantıklıdır. Bi deneyin bakalım daha bilgisayarınız göçecekmi.

108.Internet Explorer 6 da Resimler düzgün görünmüyor

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Classes/PROTOCOLS/Name-Space Handler

Üstteki anahtarda alt anahtar olan bütün "mk" leri silin.

109. XP yi ilk defa kuranlar:

Windows NT zamanlarından beri bir Windows'u hiç bu kadar çok sevememiştim. Windows ME kadar eğlenceli, Windows NT kadar sağlam, Windows 2000 kadar fonksiyonel, yenilikçi ve hepsinden de daha hızlı. Sadece kaputunun altının güçlü olmasıyla değil, aynı zamanda dış görünüşü ve konforuyla da harika olan bir spor otomobil gibi sanki. Ama insana hiçbir şeyin yetmediği gibi XP de yetmiyor, illa orasını burasını kurcalayıp, onu daha güzel, daha kişisel hale getirmek bizim doğamızda var. Bir de her şeyi yapsın istersiniz. Bir program kurarsınız bir bakarsınız çalışmaz. Halbuki aynı program arkadaşınızın Windows 98'inde çalışmıyor muydu? Önceki emektar tarayıcınız baktınız ki XP tarafından gözardı edilmiş öylece oturuyor. Neden mi? Tabii ki beğenilmedi. Ya da eski bilgisayarınız o kadar ağır kaldı ki, eski Windows 98'iniz ne kadar hızlı çalışıyorsa yeni kurduğunuz XP o kadar yavaşladı.

Aklınız bu harika arabirimi ve fonksiyonelliği size daha hızlı sunabilecek donanımlarda kalmış, belli ki siz de gayet iyi biliyorsunuz ki, size daha fazla hafıza, daha hızlı bir sabit sürücü ve daha hızlı bir işlemci gerekiyor. Peki sürekli donanıma para yatırmak da neyin nesi?

Bunun suçlusu Microsoft mu? İyi bir işletim sistemi dizayn edememişler mi?

İlk defa Windows XP kuran veya XP yüklü bir bilgisayar alanların ilk karşılaştığı sorunlardan biri, XP'nin Java'yı desteklememesidir. Web sohbet odaları veya bankacılık ve e-ticaret sitelerinde genellikle java kullanılmaktadır. Fakat Microsoft, Sun ile olan rekabetinden dolayı XP işletim sistemine java desteği koymamıştır. Bilindiği gibi Amerika'da Microsoft aleyhine açılan davalar sonunda XP servis paketinde hem java desteği hem de Internet Explorer, Medya player programlarını uninstal seçeneği konulmuştur.

Fakat şu an yeni çıkan servis paketi İngilizce sürüm içindir. Ayrıca herkesin malumu, kullanıcıların çoğu terbiye edilmiş Windows XP kullandıkları için, bu yeni servis paketini yüklemeleri durumunda XP'ye elveda demek zorunda kalacaklardır. Uzun lafın kısası eğer java desteğine sahip olmak istiyorsanız adresinden bu dosyayı çekip kurduğunuzda sorun kalmayacaktır.

İkinci karşılaşılan sorun bilgisayarı kapattığımız halde kasanın elektriğinin kesilmemesidir. ATX kasa bile olsa bu durumla karşılaşmamak için şu yolu izliyoruz; Başlat/Denetim Masası/Güç Seçenekleri, burada APM sekmesine tıklayıp, Gelişmiş Güç Yönetimi Desteğini Etkinleştir'e onay koyup Tamam'a tıklayıp çıkıyoruz.

Yazıma son verirken sizlere benimde içeriğine katkıda bulunduğum bir siteden bahsetmek istiyorum. Bir bilişim, fikir, sanat dergisi olan TKDX'e adresinden ulaşabilirsiniz. Sitedeki yazıları okumak için üye olmanız gerekiyor. Ama üye olduktan sonra Internet erişim paketleri ve kitap kazanma şansınız da oluyor. Tekrar görüşmek üzere selam, sevgi, hoşgörü...

2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

www.windows.hekimi.com

W32.Blaster ve Türevlerinden Kurtulun

"Delikanlı bilgisayarcı 3. parti koruma yazılımları kurmaz, sistemine virüs bulaştırmaz" mantığıyla hareket edip de sistemine virüs bulaştırmayan delikanlı çok nadirdir. Özellikle son 2-3 ay içerisinde Microsoft Windows işletim sisteminin açıklarından yararlanarak ortaya çıkan bir çok virüs, çoğu kişiyi en amansız zamanda avlayabiliyor. Bunun önlemini almak mümkün, fakat özellikle son zamanların en popüler "solucanı" W32.Blaster veya türevi ile karşılaştıysanız ve sisteminiz onun elinde ise, önlem almanızın bir anlamı yok. Vakit, sistemi solucanlardan ve virüslerden kurtarma vaktidir, işe koyulalım. Önlemlere daha sonra bakarız.

W32.Blaster, diğer isimleriyle W32/Lovsan.worm.a, Win32.Poza.A, Lovsan , WORM_MSBLAST.A, W32/Blaster-A, W32/Blaster, Worm.Win32.Lovesan; daha önce Microsoft'un açıkladığı ve yamasını sunduğu bir açıktan faydalanan bir solucan. Açığı bulan birisi, uzaktan erişim ile sisteminizde istediği herşeyi yapabilir. Yani son derece tehlikeli bir durum.

Düzenli olarak işletim sistemini yamalayan ve firewall kullanan kişiler bu solucandan feci bir şekilde etkilenmediler. Uzaktan erişim portlar üzerinden yapıldığından ve aklı başında her firewall programı bu portları dinlediği ve koruduğu için, farkına varılmaması mümkün. Solucan, 135 nolu TCP portunu kullanan RPC servisindeki açıktan faydalanıyor. Çözümlere ve detaylı bilgilere geçmeden önce etkilenen işletim sistemlerinin de listesini vermek gerekiyor. Windows 98 ve ME dışındaki tüm Microsoft işletim sistemleri bu açığa sahip. Bunların içine Microsoft'un yeni göz ağrısı 2003 Server da dahil.

Eğer sisteminize W32.Blaster solucanı bulaştıysa, Internet' girdiğiniz anda RPC servisinde bir hata ile karşılaşacaksınız ve sistemin 60 saniye içerisinde yeniden başlatılacağı mesajını alacaksınız. RPC (Remote Procedure Call) servisinin Türkçe işletim sistemlerindeki karşılığı "Uzaktan Yordam Çağrısı". Bu servis sonlandırıldığı için sistemin 60 saniye içerisinde yeniden başlatılacağı mesajı geliyor:

Bu mesajla ilk karşılaşan kişilerin tepkisi genelde "Windows'um çöktü, bir format çekeyim şöyle güzelcene" oluyor. Windows'a şiddet göstermeden yapılması gereken işlemleri şöyle bir sıralayalım.

1. İlk olarak Internet'e bağlanmayın. Bağlanmadan önce mutlaka bir Firewall kurun. WindowsXP veya 2003 kullanıyorsanız, işletim sisteminin yapısında gelen Firewall'ı aktif hale getirmelisiniz. Bunu yapmak için, bağlantınıza sağ tuış tıklayıp, Advanced bölümünden Firewall'ı aktif hale getirmelisiniz.

Eğer üçüncü parti Firewall yazılımlarından kullanmak isterseniz, tavsiyemiz ZoneAlarm Pro ve SyGate Personal Firewall olur. Fakat dosya çekmek lüksümüz şuanda yok, Windows'un kendi firewall'ını kullanmak şuanda yeterli.

2. RPC servisinde hata oluştuğu zaman sistemin 60 içinde yeniden başlamasını engelleyeceğiz. Control Panel (Denetim Masası) - Administrative Tools (Yönetimsel Araçlar) - Services (Hizmetler) yolunu izleyin. Sağ pencerede RPC (Remote Procedure Call)'yi yani Uzaktan Yordam Çağrısını bulun.

Servisin üzerine sağ tuş tıklayıp özelliklere gelin.

Hata oluştuğu zaman yapılacak işlemi Recovery bölümünden ayarlıyoruz. Buradaki 3 seçeneği de Take No Action konumuna getiriyoruz.

3. Şimdiki adımda ise W32.Blaster solucanını ezeceğiz. Symantec'in W32.Blaster solucanını silme yazılımını buraya tıklayarak çekebilirsiniz.

4. Dosyayı çektikten sonra hemen çalıştırmayın. İlk başta Windows XP ile birlikte gelen "System Restore" (Sistem Geri Yükleme) özelliğini kapatmak gerekiyor. Windows 2003 ile bu özellik varsayılan olarak gelmiyor. System Restore'u kapatmak için, Bilgisayarım'a sağ tuş tıklayın ve System Restore (Sistem Geri Yükleme) bölümüne gelin. Buradan kapatabilirsiniz.

İşlemler bittikten sonra eski haline getirmenizi tavsiye ederiz. Aynı durum RPC Servisi için de geçerli.

5. Çektiğiniz dosyayı şimdi çalıştırın ve gerekli dosyaları ve registry kayıtlarını silmesine izin verin. Program tarama işlemini bitirdikten sonra sizi Microsoft'un bu açık için sağladığı yama adresine yönlendirecek. Hatta biz de üşengeçlik etmeyip bu sayfanın adresini de verelim. Buraya tıklayın. Eğer FixBlast dosyası, dosya silemediğini söylerse, sistemi güvenli kipte açıp dosyayı tekrar çalıştırın.

6. Geçmiş olsun! Ayarları eski haline getirmeyi unutmayın.

Buradan çıkarılacak önemli sonuçlar da var.

• Micrososft işletim sistemi kullananlar sürekli tehdit altında. İşletim sisteminizi düzenli olarak "Güncelleme" işlemine tabii tutmalısınız. Eğer "herşeyi elle yapayım" derseniz, Micrososft'un TechNet sitesini takip etmenizi önereceğim. Güvenlik açıklarını takip etmek için TechNet'in bu sayfasına gitmelisiniz.

• Özellikle sabit IP ile Internet'e çıkış yapan kişiler sistemlerinde mutlaka Firewall yazılımı kullanmalılar. Firewall kullananlar Blaster'dan neredeyse etkilenmediler.

• Sisteminizde mutlaka AntiVirüs yazılımı kullanın ve virüs tanımlamalarını mutlaka güncel tutun.

• Bana virüs bulaşmaz demeyin; günü birinde Blaster vari bir solucan / virüs kafanızı feci bir şekilde ağrıtabilir.

Belki birgün şu sistemleri virüsden koruma yollarına değiniriz de, yapılması gereken işlemleri tekrar gözden geçiririz.

113.Eski donanım sürücüleri

Eski donanımlarınızın XP sürücüleri yoksa ve XP otomatik olarak onları tanımıyorsa, Windows 2000 sürücülerini indirip deneyin.

Kurulum sırasında size uyarı mesajları verilse dahi devam etmek istediğinizi ısrarla belirtin. Herhalde 100'e yakın XP kurulumunda yüzlerce kez bunu yaptım ama herhangi bir sorun çıkmadı, yani XP çökmedi, ya da herhangi bir yan etki yaratmadı. Windows 2000 sürücülerinin XP üzerinde çalışma oranını yüzde 90 olarak belirlemek yanlış olmaz sanırım.

114.Administrator

Bazı programları kurmaya çalıştığınızda, oturumu kapayıp Administrator olarak sisteme girmenizi isterler. Bunun için oturumu kapatmanıza gerek yok. Klavyeden SHIFT tuşuna basılı tutarak kurmak istediğiniz programın se-tup dosyasına farenin sağ tuşuyla tıklayın. Çıkan menüden 'Run As..' seçeneğini seçip daha sonra çıkan pencereden en sevdiğiniz kullanıcı olan Administrator'ı seçerek şifresini girin ve OK'i tıklayın. Bu olay aynı zamanda başlat menüsündeki programlar için de geçerli oluyor.

115.Hibernate

Hibernate özelliğini biliyorsunuzdur. Windows'u 'hibernate' edersiniz, bilgisayarınızı tekrar açtığınızda çok daha hızlı açılır ve de kaldığınız yerden devam edersiniz. Hani çok eski Commodore 64 kullanıcıları bilir: İCE-64 diye bi crack sistemi vardır, bu da ona benziyor. Hafızayı kaydet, sonra kaldığın yerden devam et. Ama bilgisayarınızı kapatırken bu özellik nedense menüde yoktur. Shift tuşuna basılı tuttuğunuzda hemen görünüverir. İlginç doğrusu. Microsoft bu olaya espritüyel açıdan bakıyor herhalde. En sevdiğiniz pastayı buzdolabının görünmeyen bir köşesine kaldıran anneniz gibi.

116.Program eklemek ve kaldırmak

Windows XP'yi kurdunuz. Size kurulurken birşey sorulmadı. Birçok program isteğiniz dışında kuruldu tabii ki. Sanki zorla MS Messenger kullanmak zorundasınız. Kullanmasanız da o kendiliğinden kullanılmaya çalışıyor zaten. Bunu anlamak çok güç. Zaten Outlook Express kullanıyorsunuz, açıyorsunuz Messenger da ordan çıkıveri-yor. Kaldıramıyorsunuz. Bunun gibi bazı programları Control Panel'den (Denetini Masası) kaldıramıyorsunuz. Neyse bunları halletmenin de bir çaresi var. XP'yi kurduğunuz sürücüden Windows dizinine girin. Oradan INF dizinindeki gizli dosyalardan biri olan SYSOC.1NF dosyasını Notepad ile açın. Orada şu şekilde bir dosya yapısı görürsünüz :

Yer kaplamasın diye bazılarını yazmadım. Bu satırlar arasından örneğin Messenger'a göz atalım:

-------------------------------------------------

[Version]

Signature = '$Windows NT$'

DriverVer=07/01 /2001,5.1.2600.0

[Components]

ims=imsinsnt.dll,OcEntry,ims.inf,,7

fp_extensions=fp40ext.dll,Front-

Page4Extensions,fp40ext.inf,,7

Autoupdate=oc-

gen.dll,OcEntry,au.inf,hide,7

msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,m

smsgs.inf,hide,7

RootAutollpdate=oc-

gen.dll,OcEntry,rootau.inf,,7

lEAccess=ocgen.dll,OcEntry,ieac-

cess.inf,,7

Games=ocgen.dll,OcEntry,ga-

mes.inf,,7

Pinball=ocgen.dll,OcEntry,pin-

ball.inf,HIDE,7

MSWordPad=oc-

gen.dll,OcEntry,wordpad.inf,HI-

DE,7

ZoneGames=zoneoc.dll,ZoneSe-

tupProc,igames.inf,,7

----------------------------------------------------

buradaki 'hide' kelimesini kaldırırsak ve satırın msmsgs=msgrocm.dll,OcE:htry,ms msgs.inf,? şekline gelmesini sağlarsak, denetim masasından Add/Remove Programs ve Add/Remove Windows Components alındaki Messenger programını kaldırabiliriz (Ben de şimdi kaldırıyorum canlı olarak). Burada normalde işimize yaramayan ve bilgisayarımızda yer kaplayışlarıyla bile sinir yaratan diğer bileşenleri de aynı şekilde kaldırmak mümkün. Tabi bunların en başında MS Messenger'ın geldiği kesin.

117.Bir yığın dosyayı yeniden adlandırmak

Elimizde bir RESİMLER dizini var. Bunların isimleri karmakarışık. Bunların arasından istediklerimizi seçip bir sıraya koymamız lazım. Aynı anda 30 dosyanın ismini değiştirmeyi düşündünüz mü hiç ? Mesela benim garip isimlerle 30 tane resmim var. Dijital fotoğraf makineleriyle çekilen resimler genelde hep seri numarası gibi garip isimlerle isimlendiriliyor. Bunları alperl, alper2, alper3,vs. şeklinde sıraya sokabilirim. Diğer resimleri de aynı şekilde isimlendirebiliyorum. İstediğiniz dosyaları seçin. Sonra F2'ye basın ve ilk dosyanın değişecek ismini XP size sorsun. Gerisini bırakin o halletsin. Çok basit ama çok yararlı değil mi ?

118.İnternet Explorer'da yazıtipi büyüklüğü

Çok rahat bir yaklaşım. Bazı web sitelerinde bir marifetmiş gibi yazıları o kadar küçük yaparlar ki, monitöre gözlerinizi sokmadan okuyamazsınız. Yazıtiplerinin büyüklüğünü de her defasında menülerden ayarlamak çok kullanışsızdır. Eğer tekerleği olan bir fareniz varsa, CTRL tuşuna basılı tutarak istediğiniz zaman, hiçbir menüye girmeden, tekerleği hareket ettirin. Bunu diğer programlarda da deneyebilirsiniz. Örneğin şu an kullandığım OpenOffice'de bile bu özellik çalışıyor. Hatta olayı biraz şekillendirip herhangi bir resme çift tıklayıp açın. XP resmi kendi programıyla gösteriyor. Tekerleği hareket ettirin ve zoomin ve zoomout özelliğini rahat bir şekilde kullanın. Hoşunuza gidecek.

119.Kendi kendine kapanmayan bilgisayar

Eğer 'Kapan!' dediğinizde XP kapanıyorsa ama bilgisayarınız kendiliğinden elektriği kesip kapanmıyorsa, sakın suçluyu bilgisayar olarak tesbit etmeyin. Birçok insan buna sinir oluyordur eminini. Tekrar rahatlamak için Control Panel'den Power Options'a (Güç Özellikleri) girin, APM'yi aktif hale getirin. Artık sizin bilgisayarınız da XP'den aldığı komut doğrultusunda kapanacaktır.

120.Gruplaşma

Bir internet Explorer açarsınız, başlığını ekranın altında Taskbar'da (görev çubuğu) görürsünüz. Bir IE penceresi daha açarsınız, o da diğerinin yanına yerleşir. Bir IE penceresi daha açtığınızda ise grup haline gelirler. 3 pencerenin grup olması size az mı geldi ? Daha fazla başlığı aynı anda görmek mi istiyorsunuz? Bunun için Windows XP'de herhangi bir ayar yok. Regedit programıyla halletmemiz gerekiyor. Bulmamız gereken değerin yolu aynen şöyle: HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\ Explorer\Advanced bu yolu takip ettiğinizde değiştirmeniz gereken değer ise şöyle: TaskbargroupSize'=dword: 00000003

Burada satırın sonundaki 3 rakamını kaç tane bağımsız pencere açmak istediğiniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Bu gerçekten çok faydalı oluyor. Büyük ekran bir monitörünüz varsa ve aynı anda 3'den fazla IE penceresi açıyorsanız, ki muhtemelen açıyorsunuzdur, daha ekranda bir sürü yer varken 3'den sonra IE pencerelerinin grup haline girmesi biraz mantıksız oluyor.

121.Yavaş kapanış

nVIDIA firmasının GeForce ve TNT2 ekran kartlarını hepimiz kullanıyoruz, çünkü fiyat/performans oranı oldukça iyi. Bu kartların yakın tarihlerdeki donanım sürücülerinde XP'de şöyle bir sorun meydana geliyor. Sürücüler sisteme nVIDIA Driver Helper Service adında bir servis yüklüyor. Servis olarak yüklendiği için, açılırken ve kapanırken ruhumuz duymuyor. Fakat genelde çok yavaş kapatıyor kendini. Bu da XP'nin yavaş kapanmasına neden oluyor. Hem de boşuna hafızadan yiyor. Bunu iptal etmek için, Administrative Tools'dan Servislere girin ve NVSvc isimli servisi durdurup başlangıç biçimini manual hale getirin. Bir daha sorun çıkarmayacaktır.

122.Network bağlantıları

Ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Scheduled Tasks'e (Zamanlanmış Görevler) bakar. Nedense bu bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara neden olur. Bunu engellemek için Regedit'i açalım ve HKEY_LOCAL_MACHINE/ Software/Microsoft/ Windows/Current Version/ Explorer/RemoteComputer/ NameSpace yolunu bulalım. Buradan şu 'anahtarı' bulup silelim : {D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF). Ve Windows XP'yi yeniden başlatın.

123.Sanal Bellek ayarim ne olmali:

3x Ram miktari kadar Sanal bellek ayari yapmaniz gerekmektedir.

En kötü ayar: Windowsun kendisine birakilan ayardir, cünkü windows

ihtiyaca göre bu bellegi arttirip azalttigindan HDD lere erisim artar ve sistem yavaslar.

o nedenle ; Custom size deyip

initial size :3xRam miktari

Maximum size :3xRam miktari

(Yani : Bu her iki degerde ayni olmak zorunda)

Mesela ben 256MB ram kullaniyorum ve bu üstteki her iki ram ayari da:768MB

124.NTFS bölümlerinin kisa yoldan şifrelenmesi

Normalde menüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekir. Ancak bunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komut eklemek çok daha kolay olacaktır.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORD değeri oluşturup EncryptionContextMenu adını verin ardından değerini 1 yapın.

125.Sp2 den sonra calismayan Bluetooth a cözüm:

1.Tool - Folder options-View de Show hidden files and Folders i isaretleyelim

2.C:\WINDOWS\inf klasörü icindeki "Bth.inf" i yeniden adlandiralim: "Bth.in_" diyelim

3.Sonra:HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run

daki Bluetooth ile ilgili kayitlari silelim

4.simdi Bluetooth softwaremizi calistirip birgüzel yeniden kuralim.

126.Yahoo Mail nereden geliyor acaba:

eger yahoo kullaniyorsaniz : diyelim ki bir mail aldiniz ve acip okuduktan sonra nereden geldigini merak ettiniz;

1.sag üst kösedeki mail options a click leyelim , acilan ekranda : 2.General Preferences i acalim burada ; bastan

4. baslik-Messages tir ve burada;3."Show all headers on incoming messages" e tik koyalim ve sol üst kösedeki save butonuna basip cikalim ve o merak ettigimiz maili birdaha acalim ve bingo IP adresi bastan ücüncü satirda duruyor.

isterseniz asagidaki linkten bu IP yi sorgulayip mailin hangi ülkeden yollandigini , Internet saglayicisini vs yi

ögrenebilirsiniz:

127.Dos Tabanli programlar ve XP:

Normal kosullarda bircok program Xp de sorunsuz calisir, fakat baazi oyun ve programlar özel olarak eski windows versiyonlari icin yazildigindan sorunlar

cikabilmektedir, bu tür sorunlu programlari XP altinda calistirabilmek icin:

Program Compatibility Wizard (Türkcesi;uyumluluk asistani herhalde) diye bilinen bir yardimci var ve bu yardimci

sayesinde calismayan programi degisik uyumluluk

modlarinda deneyerek calistirabiliriz.

Bunun icin calismayan programi sag clickleyip properties diyelim

ve acilan ekranda Compatibility i secelim

ve sonrasinda "run this program in compatibility mode for a tik koyalim

neticesinde 95 98 ve bircok uyumluluk modunda Programi calistirma sansina sahip oldugumuzu görürüz.

128.Çok Hızlı Bilgisayara 98 yükleme:

Elinizde çok hızlı bir sistem var diyelim ve 98 kurmak istiyorsunuz. tam bilgisayarınızı disketden veya cdromdan

boot yaptınız kur exe yazıp tıkladınız ekranınız karardı kaldı kuramadınız. ne yapacaksınız ? çözüm : bilgisayarı

disket veya cdrom dan boot yaptıktan sonra bilgisayarı cdrom dan başlatı seçin sonra cdrom a geçin cd win98

yazın ve enter tuşuna basın. sonra setupcor yazın ve enterlayın bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa olsun win98 yüklenecektir.(kaynak:www.tomshardware.com.tr)

129.Bilgisayar acilisinda ag yavasligi:

Ağ bağlantılarından ip yi otomatik olarak ayarlanırsa açılışda ağa bağlanması 20 - 30 saniye sürer ama manuel olarak ayarlarsanız 5-6 saniye sürer.

130.Saatin yaninda Adiniz yazsin:

Start-

Settings-

Control Panel-

Date, Time, Language, and Regional Options-

Regional and Language options-

Acilan Ekrandaki Regional Options altindaki "Customize" butonuna tiklayalim-

ve acilan ekrandan "Time" i secelim-

Time Format kutucugundan da :H.mm' Uhr ' yazan kisimda Uhr yerine adinizi yazin ve ok deyin.

131.Sürücü adi nasil degistirilir:

My computers i sag clickleyelim

acilam ekranda Manage yi secelim sonrasinda acilan ekranda:Storage basligi altinda Disk management i clickleyelim

ve acilan ekranda sürücülerded birini secip (c;D....) sag clickleyip Chance Driver letter ...

i tiklayalim ve change dedigimizde acilan ekranin sag kösesinden bir harf secip degistirelim.

132.Exploreriniz google de arama yapsin:

Bunun icin yapmaniz gereken sey buradan indireceginiz reg dosyasini cift tiklatarak

gelen uyari yazisina ok demek.

Download

133.Shared Document’i Kaldırmak:

Bilgisayarımdan Shared Document’i kaldırmak için Regedit’den “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer\MyComputer\NameSpace\

DelegateFolders” anahtarına ulaşın ve buradaki “{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee}” alt anahtarını kaldırın.

134.Güncel Kullanıcının Masaüstünde Görüntülenmesi:

XP sistemindeki kullanıcı sayısı ne kadar artarsa o anda hangi kullanıcının sisteme kayıtlı olduğunu tespit etmek o kadar zorlaşır. Ancak bir Kayıt Defteri öğesi yardımıyla o an kullanılan hesabın ismini Bilgisayarım simgesi altında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtarı altında yeni bir dize değeri oluşturun ve Bilgisayarım %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayıt sadece etkin kullanıcı içindir aynı işlemi diğer kullanıcılar altında da tekrarlamak gerekir.

135.firefox'u hızlandırmak:

firefox'da boş bir sayfa açin

about:config yazarak ince ayar penceresine ulaşırsıniz

"network.http.pipelining

network.http.proxy.pipelining

network.http.pipelining.maxrequests"

bu 3 satırı bulmaniz lazım;

ilk iki satır karşılığı "false" ise "true" yazin

son satır değeri genellikle "8" dir bu değeri "30" yapin Son olarak; "nglayout.initialpaint.delay" yazılı yeni bir satır açmaniz lazım bunun içinde sağ tıklayin Yeni>Interger seç. İlk gelen pencereye Integer adı olarak

"nglayout.initialpaint.delay" değerini girin tamama tıklayin ikinci gelen pencereye değer olarak "0" girin tamama tıklayin ! Firefox'u kapatıp tekrar açin..

136.Disk temizleme araci problemi:

Eger disk temizleme araci bir yere kadar gelip takiliyorsa , bu durumdan kurtulmak icin :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\VolumeCaches\Compress old files]

anahtari altindaki bütün deger ve anahtarlari silin. (öncesinde registry nin yedegini almayi unutmayin.)

137.Nero ile Overburn:

730 mb'lik dosyayi 700 mb'lik bi cd'ye yazdirmak.Overburn ile 700 mb'lik cd'ye en fazla 735 mb.'lik bi dosya yazdırilabiliyor.Tabi bunun icin o dosyanın özelliklerine girip boyutu degil diskteki boyutunu dikkate almamiz lazim.Overburn yapabilmemiz içinde nero'yu kullanıyor olmamiz gerek.Ve bazı ayarlar yapmamiz gerekiyor.Su sekilde; Nero Burning room u ilk actiginizda acilan ekrandan no multisession a tik koyun sonrasinda:

Nero Burning Rom 'u açin , ardından sol üstte bulunan file açılır menüsünden "preferences" kısmına tıklayin. açılan pencereden "expert features" sekmesiniı açin. sayfanın 2. satırındaki "enable overburn disc at once ...." cümlesinin önündeki kutucuğa tıklayin. hemen 2 satır altında 3 kutucuk kullanımına açılacak , maximum cd lenght kısmına 100 min 0 sec 0 frm yazmaniz yeterli.Daha sonra general sekmesinden yellow marker kısmını 100, red marker kısmını 110 yapin.Cd'yi overburn yaparken cd'nin uzunluguna göre kendisi otomatik olarak algılayacak ve size overburn ile ilgili uyarı mesajı gelecek tamam deyince overburn olmus olacak. (NOT:yazi alintidir)

138.NTOSKRNL yok veya hatalı :

Eger bu mesajla karşılaşırsanız:

1. Windows Xp cdsi ile bilgisayarınızı baslatın.

2. Recovery Consol a gecin (R Tusuyla)

3. Oturum açmak istediginiz windows yuklemesini seçin (genelde 1 nolu yukleme olacaktır)

4. Cd rom surucunuzune gecin.

5. i386 dizinine gecin

6. Tırnak içindeki komutu yazın "expand ntkrnlmp.ex_ C:\Windows\System32\ntoskrnl.exe"

7. Eger Windows'unuz bir baska dizine kurulduysa dogru dizini yazmayı unutmayın C:\Windows

8. Cd romu cikarin sisteminizi yeniden başlatın

139. HAL.DLL yok veya Hatalı:

Eger bu mesajla karşılaşırsanız

1. Windows Xp cdsi ile bilgisayarınızı baslatın

2. Recovery Consol a gecin

3. Oturum açmak istediginiz windows yuklemesini seçin (genelde 1 nolu yukleme olacaktır)

4. bootcfg /list komutunu girip boot listesini inceleyin

5. bootcfg /rebuild komutuyla duzeltmeyi yapın

6. Cd romu cikarin sisteminizi yeniden başlatın

140.c:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG Hatalı veya Bozuk:

Eger bu mesajla karşılaşırsanız

Windows baslatılamıyor cunku asagidaki dosya bozuk veya yok

\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM veya \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE

1. Windows Xp cdsi ile bilgisayarınızı baslatın.

2. Recovery Consol a gecin (R Tusuyla)

3. Oturum açmak istediginiz windows yuklemesini seçin (genelde 1 nolu yukleme olacaktır)

4. cd \windows\system32\config komutuyla gereken klasore gecis yapın

5. Aşağıdaki komutlardan size uygun olanını(system de hata verdiyse system olanı/software de hata verdiyse software olanını)girip klasorun adini degistirin

ren software software.bad or ren system system.bad

6. Asagidaki komutlardan hatanıza uygun olanı girip sistemi tamir edin

copy \windows\repair\system

copy \windows\repair\software

7. Cd romu cikarin sisteminizi yeniden başlatın.

141.NTLDR or NTDETECT.COM Bulunamadı:

Bu hatayı alıyorsanız disk formatiniza gore iki farklı cozumu vardır

Diskiniz Fat32 ise:

1.Windows 98 sistem disketiyle acip cd rom destegi ile sistemi baslatin.Xp cdsini yerlestirip i386 dizininden adı gecen iki dosyayı c:\ ye kopyalayın

Diskiniz NTFS ise:

1. Windows Xp cdsi ile bilgisayarınızı baslatın.

2. Recovery Consol a gecin (R Tusuyla)

3. Oturum açmak istediginiz windows yuklemesini seçin (genelde 1 nolu yukleme olacaktır)

4. Aşağıdaki komutları girin (X: yerine cd rom surucu harfini koyun)

COPY X:\i386\NTLDR C\:

COPY X:\i386\NTDETECT.COM C:5. Cd romu cikarin sisteminizi yeniden başlatın

142.CD olmadan oyunları bilgisayarınızda çaliştırmak:

1- Cd'nin tamamını harddiskinize kopyalayın. Örnek: c:\worldcup 2002

2- Kopyaladığınız dizinden programı kurun.

3- Sonra başlat çalıştır ve regedit yazın.

4- Daha sonra "HKEY_LOCAL_MACHINE" , "SOFTWARE" ve yüklediğiniz programı bulun.

5- Yüklediğiniz programın üstüne tıklayın ve Sağ taraftaki bölgede "CD Drive" dizesini bulun.

6- Üstüne iki defa tıklayın ve ordaki değeri sizin yüklediğiniz klasör ismiyle değiştirin. Kapatın.

NOT: Her oyunda işe yaramayabilir. Bu durumda internetten VIRTUAL CD programını indirin.

143.XP de agda chat imkani:

Komut satirina Winchat yazin karsiniza bir panel çikacak ve buraya agdaki bilgisayarin adini veya IP’sini yazin iste size karsi tarafla konusmak için güzel bir yol.

144.NTFS dosya sistemi, dosyalarinizi sifreleme imkani sunuyor:

XP de dosya sifreleme imkaniyla sadece kullanicilarinin hizmetinde bulunuyor. Bunu yapmak içinse dosyaya sag tiklatin ve özellikler kismina tiklayin ardindan genel sekmesinde gelismis bölümüne gelin ve veriyi korumak için içerigi sifrele kismini seçin, hepsi bukadar.

145.Açılışta Windows hatasini bulma:

Eger acilistaki hatayi bulmak istiyorsaniz açılış anında CTRL tuşuna basın,size hatanın ne olduğunu gösterecektir.

167.hizli baslattaki masa üstünü göster ikonunu sildim sorunu:

[shell]

Command=2

IconFile=explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Bunu not defterinde yazıp Masaüstünü Göster.scf adıyla kaydedin. Daha sonra oluşan dosyayı Hızlı Başlat Araç Çubuğu'na taşıyın.

Sorun:

onu görev çubuguna atıyorum ama kısa yol oluyor...masa üstündeki iconu silincede altaki çalışmıyo onu oraya nsl koyalarım ):

cözüm:

Hızlı Başlat Çubuğu'nun olduğu boş bir yere sağ tıklayın ve Klasör Aç deyin. Açılan klasöre belirtilen dosyayı kopyalayın. Eğer olmazsa C:\Documents and Settings\KULLANICI ADI\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch klasörüne kopyalayın.

168.Xp 3 sn de kapansin:

ten gerekli software yi indirip kurun , masa üstünde iki ikon belirecek biri kapanis digeri yeniden baslatmak icin. Kapanis a clicklediginizde 3sn de Pc kapaniyor (Boyutu kücük program oldukca ise yariyor.

Tarafimdan denendi.

169.Dr.Watson u devre disi birakalim:

1. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın, Aç kutusuna regedit.exe yazın ve Tamam'ı tıklatın.

2. Aşağıdaki kayıt defteri anahtarını bulup tıklatın:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AeDebug

3.AeDebug anahtarını silin.

onaylayip cikin.

kaynak :Microsoft

170.Control Panel (denetim masasi) ikonlari nasil silinir:

aşağı yolu takip edin..

ING: start - run : gpedit.msc enter

TR: başlat - çalıştır : gpedit.msc

açılan pencerede solda şu yolu takip edin

ING : Local Computer Policy\User Configuration\Administrative Templates\Control

Panel ’e tıklayın

TR: Yerel Bilgisayar ilkesi / Kullanıcı Yapılandırması / Yönetim Şablonları / Denetim Masası ’na tıklayın

sağ tarafta çıkacak ekranda

hepsini yasakla veya yalnızca belirtilenleri göster i seçerek işleminiz yapabilriisniz..

171.XP Admin sifresi degistirmek:

1-bilgisayarın/Yönet/Yerel kullanıcı ve gruplar/Users/Administrator sağ tıklayıp parola belirleyin.

172.PC nizi agda gizleyin:

windows xp 2000 yüklü Pc nizi ag da görünmez yapmak istiyorsaniz:

Baslat-calistir-Regedit diyelim ve

"Hkey_Local_Machine\System\CurrentControlSet\ Services\LanmanServer\Parameters"

üstteki anahtari bulalim ve burada yeni bir DWORD degeri olusturalim (sagdaki bosluga sag clickleyip acilan menüden)

ismine "Hidden" diyelim ve deger olarak ta 1 verelim , sonra da pc yi acip kapatalim.

173.google yazisi yerine isminiz(ya da baska bir sey) yazsin:

asagidaki linke tıklayın, sonra açılan sayfada isminizi yazıp make butonuna basın. o linki açılış sayfanız yapın. google yazısı yerine isminiz(ya da başka bir şey) yazsın.ve daha sonra favorite al ve hep senin vermis oldugun isim yazsin devamli selamlar saygilar.

Please register to see this content.

174.SWAP Dosyasinin ayarlanmasi:

WindowsXP’de swap (Takas) dosyasının ayarlarını küçülterek sisteminizin daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.Bu ayarlamaları yapabilmek için internet’ten değişik yararlı araçlar bulabileceğiniz gibi , isterseniz kendinizde basit bir biçimde yapabilirsiniz.Bunun için Start (Başlat) Run (Çalıştır) seçeneğini kullanarak açılan kutucuğa system.ini yazıp enter’e basın.Açılan pencerede yer alan [386Enh] satırının hemen altında bir boşluk yaratarak,bu boşluğa ConservativeSwapFileUsage=1 yazıp File (Dosya) menüsünden Save (Kaydet)’i seçip dosyayı kapatın.Bundan sonra WindowsXP Swap dosyasının boyutunun aşırı şişmesini önleyerek sisteminizden daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.

DİKKAT :Sisteminizde bu tür bir uygulamayı gerçekleştirebilmeniz için en az 192 MB.lık bir RAM’e sahip olmalısınız.Zaten WindowsXP’de 128 MB.lık bir RAM’in altında istediğiniz performansı sağlayamadığına göre her halükarda RAM’inizi yükseltmeniz gerekecektir.

175.Belgelerim Klasörünü Görünmez yapin:

Masa üstünüzdeki Belgelerim Klasörünüzü görünmez/Görünür yapabilirisniz:

I.

1.Ekrandaki herhangi bir yere sag clickleyin

2.Özellikler diyelim

3.Desktop ikonunu secelim

4.sonrasinda [Customize Desktop] a clickleyelim,General tab in da acilacaktir

6.[Desktop Icons] kismindanki tiklerden istedigimiz ayari yapabiliriz.

II.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\CLSID\{450D8FBA-AD25-11D0-98A8-0800361B1103}\ShellFolder

sagdaki boslukta yeni bir DWORD degeri olustur diyerek ismine Attributes diyelim ve

data degeri olarak :0xf0400174 yi girelim (default)

gizlemek icin:0xf0500174 degeri verilir

ve Pc yi boot edelim.

176.En son Format tarihinizi ögrenin:

Eger benim gibi Xp pro kullaniyorsaniz ve en son nezaman Format atip Sistemi yeni bastan kurdugunuzu merak ediyorsaniz ayrica hangi Hotfixlerin sisteminizde kurulu oldugunu ,Bios versiyonunuzu .... gibi bilgilere bir tik ile ulasmak istiyorsaniz baslat - calistir - cmd - acilan ekrana : systeminfo yazip enter e basin.

NOT: Arama yaptim fakat 0 sonuc cikti ,o nedenle buraya yazma geregi duydum , bilinen bir tip olabilir ama bilmeyenlere yardimi dokunacagi kesin.

Benim Original install date :17.01.2005 saat:18:39 (Not:Product ID nin altinda yeraliyor.)

177.Filmlerden begendiginiz kareyi jpg olarak kaydedin:

Cok az kisinin bildigi bu püf noktayla sadece iki tus a clickleyerek filimlerden kare resim yakalayabiliyorsunuz nasilmi:

her hangi bir filimi seyrederken hosunuza giden bir kareyi kopyalamak icin CTRL tusunu basili olarak tutun ve i harfine basin hemen resimi nereye kayit edeceginizi soruyor bukadar.

178.Salt okunur dosyanin bu özelligini kaldirma:

Salt okunur dosyanin bu özelligini kaldirma

çalıştır cmd yazıp

attrib -s dosyaadi

Bu yöntemle inatci salt okunur dosyalarin bu özelligini kaldirabilirsiniz

Bu Kadar Yetermi :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 ay sonra...

Allah korusunda bunları okuyup uygulayana kadar yeni format zamanı gelirde geçer bile ama şunu görüp üzüldüm doğrusu xpde bu kadar gereksiz servis ve sistemi yoran işlem var mı hakkaten.Bunları toplu halde görüp tek tıkla açıp kapayabileceğimiz ve kontrol edebileceğimiz kolay anlaşılır bir program var mı?Saygılar...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...