Jump to content

National Geographic’in birincileri


tarihogretmeni

Recommended Posts

273546.jpg

794 fotoğrafçının katıldığı Ulusal Yarışma’da “İnsan” kategorisinde Ceren Karaçayır, “Hayvan” kategorisinde Volkan Akgül, “Manzara” kategorisinde Süleyman Uçar, “Foto Öykü” kategorisinde ise Erdal Kınacı’nın fotoğrafları birinci seçildi.

National Geographic Society’nin, yerel edisyonların işbirliği ile bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Türkiye elemeleri tamamlandı.

National Geographic fotoğrafçısı James Stanfield’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı jüride yer alan foto muhabiri Ara Güler, Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, NTV Program Yapımcısı Oğuz Haksever ve National Geographic Türkiye Yayın Yönetmeni Yardımcısı Kemal Nuraydın, 19 Eylül 2007’de İstanbul’da, NTV binasında toplandı.

794 katılımcının dört kategoride toplam 3909 fotoğrafla başvurduğu Ulusal Yarışma’da, “İnsan” kategorisinde Ceren Karaçayır, “Hayvan” kategorisinde Volkan Akgül, “Manzara” kategorisinde Süleyman Uçar ve “Foto Öykü” kategorisinde Erdal Kınacı’nın fotoğrafları birinci seçildi.

Ulusal Yarışma’nın birincileri NG’nin Washington D.C.’deki merkezinde yapılacak olan Uluslararası Yarışma’da Türkiye’yi temsil edecek.

NG Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Türkiye ayağına sponsor olan Garanti Emeklilik’in, yarışma kategorileri dışında verdiği “Mutluluğun Fotoğrafı” Özel Ödülü’nü ise İbrahim Peynirci aldı.

National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Oğuz Haksever, Ara Güler, Kemal Nuraydın ve Cem Aydın’dan oluşan Türkiye Jürisi, binlerce fotoğraf arasından seçim yapmakta oldukça zorlandı.

“İnsan” kategorisinde geçen yılın NG Uluslararası Fotoğraf Yarışması birincisi olan Erdal Kınacı, bu yıl da Ulusal Yarışma’da “Foto Öykü” dalında birinciliği aldı.

İNSAN

Ayvalık sokaklarında simit satan bu gencin silueti turuncu bir duvarın önünden geçerken Ceren Karaçayır’ın objektifine takılmış. Kullanılan enstantane/diyafram kombinasyonu, onu bir gölge, tablasını da pencerenin bir parçasıymış gibi gösterse de elindeki güvercin, görüntünün aslını ele veriyor. Karaçayır’ın bu fotoğrafı İnsan kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.

İnsan kategorisinde ikinciliği “Firuzköy’de Çadır Yaşamı” adlı fotoğrafıyla Arif Tanju Korkmaz, üçüncülüğü ise Avrasya Maratonu’nda çektiği fotoğrafıyla Kenan Ekşi aldı.

273555.jpg

HAYVAN

Sumruların paylaşım anı, Volkan Akgül’e birincilik ödülünü kazandırdı. Sumrunun eşine getirdiği balığı yuvanın diğer sakinlerinin de nasıl heyecanla beklediğini çok doğru bir açıdan yakalayan Akgül, bu kareye, “Aşk Paylaşmaktır” adını vermiş.

Hayvan kategorisinde F. Nuray Özener Değirmencioğlu “Kuşlar ve Kızım” fotoğrafıyla ikinci, Tamer Zeybek ise “Kır kırlangıçları” fotoğrafıyla üçüncü oldu.

273556.jpg

MANZARA

Dünya’da eşi benzeri olmayan doğa harikası Kapadokya’da uçan sıcak hava balonları gökyüzüne yükselen hava kabarcıklarını andırıyor. Süleyman Uçar’ın bu fotoğrafı mükemmel ışık ve kompozisyonuyla Manzara kategorisinde birinci seçildi.

Manzara kategorisinde ikinciliğe Fikri Özalp’ın İznik yaylalarında, üçüncülüğe ise U.Oğuz Altun’un Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda çektiği fotoğraflar değer bulundu.

273557.jpg

FOTO ÖYKÜ

1. Lale Köyü’nde Sünnet ERDAL KINACI

Anamur’un en yoksul köylerinden Lale’de Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın toplu sünnet günü... Erdal Kınacı’nın fotoğrafları bu töreni sıradan olmaktan çıkarıyor. Bu fotoğraf serisinde o gün köy ilkokulunda sünnet olan 42 çocuğun yaşadığı korku, merak, acı ve hatta eğlence karelere yansımış. Geçen yıl Uluslararası Yarışma’da İnsan kategorisinde birincilik ödülünü alan Kınacı, bu kez Foto Öykü dalında Ulusal Yarışma birincisi oldu. Kınacı, insanların ruhlarından yüzlerine yansıyanları ustalıkla bir fotoğraf karesine yerleştirmeyi başarmış.

273554.jpg

2. Sarıkeçililer TAHİR ÖZGÜR

Sarıkeçililer, yüzyıllardır Doğu Toroslar’da, Mersin ve Konya dağlarında göç ederek yaşamlarını sürdürüyor. Sarıkeçililer’in fotoğraflarla belgelediği hikâyesi, gazeteci Tahir Özgür’e Foto Öykü dalında ikincilik ödülünü kazandırdı. Özgür, “Göçerlerin yaşamı yüzlerce yıldır kışın sıcağı, yazın serini aramakla geçiyor” diyor. Hayvanları için göçen Sarıkeçililer at ve deve sırtında büyüyor. Küçük çocuklar ana kucağında da olsa her zaman yolculuğa hazır... Kara çadırların önünde çekilen fotoğraflarda hayvanları da var, çünkü onlar da ailenin bir parçası... Onlar artık son göçlerini yapıyorlar bu topraklarda ve kendileriyle birlikte, nesilden nesile aktardıkları kültürel zenginlik ve bilgi de giderek yitiyor.

273553.jpg

3. İzmir’in Romanları BİROL ÜZMEZ

Romanların müzik ve eğlenceyle yoğrulmuş yaşam öyküleri Birol Üzmez’e üçüncülük ödülünü kazandırdı. Darbuka, klarnet, Hıdrellez, sünnet, nişan, kına gecesi, düğün; bu kelimeler pek çok yerde Romanları akla getiriyor. Tıpkı, İzmir Kahramanlar’daki Ege Mahallesi’nde yaşayan Roman topluluğunda olduğu gibi... Onlar için doğru ritim, doğru ruh demektir. Eğlenirken eğlendirmekten keyif alırlar. Roman nişanı da, sadece kadınların katılabildiği kına gecesi de diğer pek çok kutlama gibi sokakta, herkesin görebileceği bir yerde gerçekleşir. En renkli giysiler giyilir, masalar özenle hazırlanır. Çalgıcılar, mahallenin ortasında yerlerini alır; yaşlı, genç, çocuk, hatta bebekler hep birlikte eğlenmenin tadını çıkarır. Dans edilir, şarkı söylenir, hatta yapay kar bile yağdırılır.

273552.jpg

GARANTİ EMEKLİLİK ÖZEL ÖDÜLÜ

Mutluluğun Fotoğrafı İBRAHİM PEYNİRCİ

Hindiyi kucaklayan küçük çocuğun mutluluğunu ustalıkla fotoğraf karesine aktaran İbrahim Peynirci’nin bu fotoğrafı ona Garanti Emeklilik Özel Ödülü’nü kazandırdı. Duyguların dışavurumunu çok güzel yansıtan bu fotoğraf karesinin seçiminde ışık ve renklerin muhteşemliği de rol oynadı. İbrahim Peynirci, diğer kategori birincileri gibi Nikon D200 Dijital SLR Fotoğraf makinesi ile ödüllendirilecek.

273550.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...