Jump to content

Selimiye yıllara meydan okuyor


tarihogretmeni

Recommended Posts

817lh0.jpg

Osmanlı İmparatorluğu’nun ünlü mimarı Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii göz kamaştırmaya devam ediyor

Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından olan tarihi Selimiye Camii'nin Edirne'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi olarak tarihte yer aldığını bildirildi. Kentin merkezindeki Selimiye Camii'nin 1568-1575 yılları arasında Sultan II. Selim'in emriyle 400 kalfa ve 14 bin işçi tarafından 2475 metrekarelik bir alanda yaptırıldığını ifade eden Edirne Kültür ve Turizm Müdür Vekili Necmi Asan, çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapının, kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu gösterdiğini bildirdi. Kesme taştan inşa edilen caminin mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendirildiğini anlatan Asan, “Selimiye Camii, varlığıyla Edirne'ye güç katarak ona simgesel bir nitelik kazandırmıştır. Yalnız zamanımızın araştırmacıları değil, eski yazarlar da Selimiye'nin bir başyapıt olduğu konusunda birleşirler” dedi. Necmi Asan, Selimiye Camii'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki gücünün hâlâ devam ettiği 16. yüzyıldaki politik egemenliğini de vurgulayan “son sultan yapısı” olduğunu belirtti.

En çok merak konusu, ters lale

Kültür ve Turizm Müdür Vekili Necmi Asan, müezzinler mahfelinin tam altında bulunan şadırvancığın mermerden inşa edildiğini belirterek, Evliya Çelebi'nin bu şadırvanın havuzunu Bursa Ulu Camii havuzuna benzettiğini, halk arasında şadırvandan akan suyun ise zemzem suyu olduğuna inanıldığını kaydetti.

Ters lale motifinin ise en çok merak edilen motif olduğunu bildiren Asan, şöyle konuştu: “Müezzinler mahfelinin kuzeydoğu yönünde, köşedeki mermer ayağında, bir küçük ters lale motifi bulunur.

Yaygın söylenceye göre bu lale, cami arsasının sahibi olan ve burada lale yetiştiren kişinin arsaya cami yapımı için çıkardığı güçlük ve ters tutumunu sembolize etmektedir. Bazılarına göre caminin yapımında çalışan kör bir ustanın ürünü olan bu lale için halk arasında başka inançlar da vardır. Örneğin, Allah ve lale sözcüklerinde aynı harfler bulunması nedeniyle bu çiçeğe mistik bir anlam kazandırılmış ve kutsal sayılmıştır. Ayrıca eski harflerle yazılmış lale sözcüğü tersten okunduğunda Osmanlıların kutsal alameti olan hilal okunur.

Link to comment
Share on other sites

ters lale gerçekte arsa sahibinin (lale yetiştiricisi bir kadın) ters tutumundan kaynaklanmaktadır. Araziyi bedelinin çpk daha üstüne almak istemişler ama kadın vermeye yanaşmamış. Tabi emir demiri keser sonuç olarak.

Lalenin halk arasında ilginç bir özelliğide var. Laleye söylendiği gibi mistik bir anlam yükleyenlerin sayısı oldukça fazla. Bunlardan biri de ters lalenin her geçen zamanda yere biraz daha yaklaştığı ve yere değdiğinde kıyamet kopacağı inancıdır.

Link to comment
Share on other sites

Ayrıca, Ebced Hesabına Göre Hilâl, Lâle ve Allah Lafzları 66 Rakamına Tekabül Eder..

Osmanlı Padişahlarının Kaftanlarındaki Lâle Figürleri

Ve Bayrağımızdaki Hilâl Bunlara Örnek Gösterilebilir..#

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...