Jump to content

Padişahların kılıcı koruma altına alınıyor


tarihogretmeni

Recommended Posts

24507ee1.jpg

Osmanlı Devleti'nde Edirne'deki Eski Cami'de, II.Ahmet ve II. Mustafa'nın tahta çıktığında kuşandığı tarihi kılıç, koruma altına alınıyor.

Eski Cami'nin müezzini İsmail Akay, yaptığı açıklamada, iktidarı simgeleyen, barış ve adaleti temsil eden kılıç kuşanma törenlerinin tahta çıkan her padişah için yapıldığını söyledi.

II. Ahmet ve II. Mustafa'nın tahta çıkmak için kılıç kuşanma törenlerinin yapıldığı Eski Cami'deki bu geleneğin, cuma günleri elde kılıçla hutbe okunarak devam ettiğini ifade eden Akay, ''Eski Cami'de cuma hutbeleri, II. Ahmet ve II. Mustafa'nın kuşandığı kılıçla yapılıyor. Kılıcı camide sergileyemiyoruz, sadece cuma hutbeleri sırasında vatandaşlar görebiliyor'' dedi.

Akay, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü kararıyla kılıcın müzede sergileneceğini, bundan sonra hutbelerin tarihi kılıcın bir kopyası olan maket kılıçla okunacağını ifade etti.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer ise Vakıflar Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Edirne ve Kırklareli genelinde sergilenmeye değer eserleri tespit ettiğini ve bu eserlerin Edirne'deki Selimiye Vakıf Müzesi'nde sergileneceğini belirtti.

Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğünden kılıcın imitasyonunun yapılıp aslının müzede sergileneceği yönünde sözlü bir talep geldiğini ancak, kılıcın ******ürüleceği tarihin henüz belli olmadığını kaydetti.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...