Jump to content

Pompeiopolis Antik kent buluntuları


tarihogretmeni

Recommended Posts

78340.jpg

Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde sürdürülen Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmalarının 2007 programı sona erdi.

Almanya Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer başkanlığında yürütülen kazılarda kandil, toka, kanalizasyon şebekesi, hamam ve agustus tapınağı bulunurken, yürütülen jeofizik çalışmaları kapsamında tiyatro, pazar yeri ve sütunlu caddelerin yeri tespit edildi. Geçtiğimiz yıl ulaşılan mozaik ve seramikler ise biraz daha gün ışığına çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl başlayan ve bu yıl ikinci yılı tamamlanan Pompeiopolis kazıları Taşköprü Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşti.

Geçtiğimiz temmuz ayı sonunda başlayan ve yaklaşık 2 ay süren kazılarda zaman zaman 40 kişiyi bulan bir ekip çalıştı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan kazı başkanı Prof. Dr. Summerer, yaklaşık 2 ay süren ikinci sezon kazılarında beklentilerinin çok üzerinde bir durumla karşılaştıklarını ve hamam kompleksi, agustus tapınağı, toka, kandil, kanalizasyon şebekesi kalıntılarına ulaşıldığını ve jeofizik çalışmaları kapsamında tiyatro, pazar yeri ile sütunlu caddelerin yerlerinin belirlendiğini ifade etti.

Türkiye’nin batı ve güney kıyılarına nazaran Karadeniz kıyısında arkeolojik çalışmaların azlığına dikkat çeken Summerer, Pompeiopolis’in bu nedenle bir öncülük rolü oynadığını ve bu bölgede klasik antik şehirde yapılmış ilk bilimsel kazı projesi olduğuna değindi.

Summerer, bu yılki çalışmaların oldukça verimli geçtiğini söyleyerek buluntuların önümüzdeki yıllardaki kazı çalışmalarına ışık tutacağını ve önümüzdeki yıldan itibaren daha geniş ve uluslararası bir ekiple çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

78333.jpg

78334.jpg

78336.jpg

78338.jpg

haber7

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...