Jump to content

Sultanların çağları aşan kaftanları


tarihogretmeni

Recommended Posts

77787.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları kursiyerlerinin yaptığı 'Çağları Aşan Nakışlar, Sultanların Süsü Kaftanları' sergisi,Türk- İslam sanatını yeniden canlandırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) kursiyerlerinin yaptığı 80'e yakın el nakışı ve Maraş işi örtüler ile göz alıcı kaftanların yer aldığı ''Çağları Aşan Nakışlar, Sultanların Süsü Kaftanlar'' sergi, Beylerbeyi Sarayı'nda ilgi bekliyor.

77789.jpg

İBB Eğitim Müdürü Mustafa Doğan, yaptığı açıklamada, 52 İSMEK kursiyerinin geçen eğitim döneminde büyük bir emekle ortaya koydukları serginin, 19 Eylülde Beylerbeyi Sarayı Tünel Salonu'nda açıldığını hatırlattı. Doğan, bu tür eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının önemine işaret ederek, ''Türk-İslam sanatlarında, el işi sanatlar ve unutulmaya yüz tutan sanatları ortaya çıkarmak, geliştirmek ve geleceğe aktarmak tarihsel görevimiz ve misyonumuzun gereği. Bunları ilmek ilmek işleyeceğiz ve tarihte hak ettiği yere kavuşturacağız. Çünkü bu eserler birer tarih hafızasıdır'' dedi.

77788.jpg

''Türk-İslam sanatları alanında yapılan çalışmalar bizim için bir tarihi hazine, bir medeniyetin geleceğe taşınması'' diyen Doğan, bu tür sergilerle Osmanlı döneminde kullanılan kıyafetlerin, ayakkabıların, çantaların, şapkaların, başlıkların günümüz gençliğine gösterildiğini, bunun da çok önemli olduğunu dile getirdi. Doğan, tarih kokan eserleri akustik yapısına uygun olarak Beylerbeyi Sarayı'na açmayı uygun gördüklerini belirterek, bu sergi ile tarihi bir mekanda tarihi bir zanaati icra ettiklerini ifade etti. Mustafa Doğan, kaftanlar dışındaki eserlerin satışa sunulabileceğini sözlerine ekledi.

SERGİ, 30 EYLÜLE KADAR AÇIK

Sergiyi gezmek için Beylerbeyi Sarayı Tünel Salonu'na gidenleri, taş duvarlı koridorun iki yanında cansız mankenlere giydirilen birbirinden güzel işlemelerle bezeli sultanların kaftanları karşılıyor. Ayakkabısı, çantası ve diğer aksesuarlarıyla bir bütün halinde sunulan rengarenk kaftanlar, sergiyi gezenleri adeta o döneme ******ürüyor. El nakışı ve Maraş işi örtüler ise taş duvarlara yerleştirilen cam panolarda sergileniyor. Sergi, 30 Eylüle kadar pazartesi ve perşembe günleri dışında hergün ücretsiz olarak gezilebiliyor.

aa

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...