Jump to content

La Scala perdeyi ‘Teneke’yle açıyor


aazerun

Recommended Posts

İtalya’nın ünlü La Scala Tiyatrosunda yeni sezon, bu akşam Türk edebiyatının dünya çapında ün yapmış ünlü isimlerinden Yaşar Kemal’in “Teneke” adlı romanından uyarlanan operanın sahnelenmesiyle başlıyor.

Edinilen bilgilere göre, İtalya’nın ünlü bestecilerinden Fabio Vacchi tarafından operaya uyarlanan Teneke’nin bu akşam TSİ 21.00’deki dünya prömiyerinde bizzat Yaşar Kemal de hazır bulunacak.

Milano’daki tarihi La Scala Tiyatrosunda üç perdede sahnelenecek eser, toplam 2 saat 45 dakika sürecek.

Vacchi tarafından operaya uyarlanan Teneke’nin librettosu İtalya’nın önemli şairlerinden Franco Marcoaldi tarafından kaleme alındı.

Teneke’nin orkestra şefliğini Roberto Abbado, yönetmenliğini ise Ermanno Olmi yapacak. Olmi yönetiminde sahnelenecek eserin dekor ve kostümleri ise Arnaldo Pomodoro’nun imzasını taşıyor.

Bu akşam dünya prömiyeri yapılacak Teneke, La Scala Tiyatrosu’nda sonuncusu 4 Ekimde olmak üzere bu sezon 7 kez sahnelenecek.

Usta yazar Yaşar Kemal’in 1955’te yayımladığı Teneke adlı romanı, Çukurova’daki çeltik ağalarının halk üzerindeki baskılarını ve halkın maruz kaldığı sıkıntıları anlatıyor.

İtalyancaya ilk kez 1997’de Antonella Passaro tarafından orijinal ismi korunarak çevrilen roman, Vecchi’nin uyarlamasıyla bu kez opera seyircisiyle de buluşmuş olacak.

AA - NTVMSNBC - teatroallascala.com

Türk Edebiyatının büyük ustasını bir kez daha alkışlıyorum..

Link to comment
Share on other sites

‘Teneke’ La Scala’yı büyüledi

273085.jpg

Fabbio Vacchi’nin operaya uyarladığı “Teneke”nin dün gece Milano’daki La Scala tiyatrosundaki dünya prömiyerinde Yaşar Kemal de hazır bulundu.

Yaşar Kemal, 1955’de yazdığı romanından uyarlanan operayı, eşi Ayşe Semiha Baban Kemal ve ünlü soprano Leyla Gencer ile birlikte kraliyet locasından izledi.

Yaşar Kemal, perdenin kapanışı sırasında sahnede oyuncularla birlikte selamladığı izleyicilerden de büyük alkış topladı.

“Teneke”nin dünya prömiyeri sırasında, 1778’den beri faaliyette olan tarihi La Scala tiyatrosunda tek bir koltuğun dahi boş kalmaması dikkat çekti. Bilet fiyatlarının 12 ila 170 avro arasında değiştiği prömiyerden elde edilen gelir, yaklaşık 25 yıldan beri ölümcül hastalara karşılıksız sağlık yardımı yapan Vidas Derneğine armağan edildi.

“Teneke”yi operaya uyarlayan ünlü İtalyan besteci Vacchi, eserin ortaya çıkış sürecini şöyle özetledi:

“La Scala benden yeni bir opera istediğinde, yönetmenlik için Ermanno Olmi ile temasa geçmiştim. Bana Yaşar Kemal’in yazdığı öyküyü öneren o oldu. O sırada bu öyküyü bilmiyordum. Öyküyü okuduktan sonra ise bu işi büyük bir heyecanla yaptım.”

Vacchi, “Teneke”nin toplumsal bir mesaj içerdiğine de işaret ederek, “Müzikteki güzellik, salt kendini amaçlayan ve statik bir şey değildir. Müzik, pekala siyasal ve toplumsal amaçlar için de kullanılabilir” diye konuştu.

“Teneke”nin orkestra şefliğini yapan Roberto Abbado ise Yaşar Kemal’in romanından uyarlanan operayla ilgili olarak, “Teneke’de mesajı taşıyan da, zamanı belirleyen de, umudu aşılayan da müziğin ta kendisidir. Genç (kaymakam) Fikret’i karşılarken ve yolcu ederken duyulan tambur ve teneke sesleri de bunun göstergesi. Beethoven’in dokuzuncu senfonisi de yeniden tebessüm oluşturarak umut ışığının yeniden yanmasını sağlıyor” dedi.

Eleştirmenler ise librettosu İtalya’nın önemli şairlerinden Franco Marcoaldi tarafından kaleme alınan “Teneke” konusunda, müelliften besteciye, yönetmenden ve dekora kadar eserin altına imza koyan herkesin kendi alanında şöhret kişilerden oluştuğuna dikkat çekerek, ortaya çıkan eserin “devlerin buluşması” olarak yorumlanabileceğine dikkat çektiler.

Çukurova’daki çeltik ağalarının halk üzerindeki baskılarını, köylülerin maruz kaldığı sıkıntıları anlatan, halkın ve idealist genç bir kaymakamın baskı ve haksızlıklarla mücadelesini konu olan “Teneke” için, ünlü heykeltıraş Arnaldo Pomodoro tarafından hazırlanan dekor ve kostümler de büyük beğeni topladı.

Dün gece dünya prömiyeri yapılan “Teneke”, La Scala tiyatrosunda sonuncusu 4 Ekimde olmak üzere bu sezon toplam 7 kez sahnelenecek.

AA - NTVMSNBC

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...