Jump to content

Orucu işyerinde açın, kazayı önleyin


apoo

Recommended Posts

Orucu işyerinde açın, kazayı önleyin

66572vy4.jpg

Ramazanın başlamasıyla birlikte iftar saatinden sonra acil servislerdeki yoğunluğun katlanarak artması, hastane idarecilerini harekete geçirdi. Uzmanlar oruçlulara kaza olmaması için orucu işyerinde açmasını öneriyor.

Aydın Devlet Hastanesi acil servis uzmanı Dr. Metin Bircan, oruç tutanların iftara yakın zaman dilimde kan şekerinin iyice düştüğünü hatırlatarak, "İftar vakti meydana gelen kazaları önlemek için vatandaşlarımız oruçlarını açtıktan sonra yola çıksın." dedi.

Konuyla ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dr. Bircan, yoğunluğun azalması için vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara dikkat çekti. Çok basit vakalar için akşam saatlerinde servise gelindiğini hatırlatan Bircan, hayati önem taşıyan acil servislerin boş yere meşgul edilmemesini istedi. Ramazanın ilk günüyle birlikte iftar saatinden sonra kendilerine müracaat eden hasta sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Bircan, oruç tutmaya bağlı olarak gelen hastaların uzun kuyruklar oluşturduğunu söyledi.

Oruç tutan birçok insanın pansuman gibi basit işlemleri dahi akşama bıraktığını hatırlatan Bircan, bu durumun acil vakalarla ilgilenmesi gereken serviste tıkanmalara yol açtığının altını çizdi. Bircan, günlük müracaat eden hasta sayısında ciddi bir atış olmamasına rağmen ramazanda bunların büyük bir çoğunluğunun tedavi olmak için akşam saatlerini beklediğini kaydetti.

Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve hamileler gibi risk grubundaki kişilerin hekimlerinden onay almadan oruç tutmaması gerektiğini ifade eden Dr. Metin Bircan, onay alınmadan oruç tutulmasının ciddi rahatsızlıklara yok açabildiğine işaret etti. İftara yakın saatlerde vücuttaki yorgunluk, dikkatsizlik, tuz ve şeker dengesi bozukluğunun had safhaya çıktığına işaret eden Dr. Bircan, "İftar saatinde yemeğe yetişme çabası ile zaten bozuk olan dengeler daha da alt üst oluyor. Aşırı dikkatsizlik sebebiyle çeşitli bir sürü kazalar meydana geliyor. Bir de kandaki şeker seviyesinin düşmesi sebebiyle insanlar çok kolay sinirleniyor. Bu durumda istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Vatandaşlarımızın bu olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmaması için bir kendilerine acele etmemeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. İftara yetişme çabası yerine, oruçlarını bulundukları yerlerde açmaya özen göstersinler. Oruçlarını açtıktan sonra gidecekleri yerlere ulaşmak için yola çıksınlar. Biraz geç kalabilirler ama bu her hangi bir kazaya karışma ihtimalinden daha iyidir." diye konuştu.

İftarda aşırı yemek yemek ve sigara içmenin beynin oksijen dengesini bozduğuna da değinen Bircan, şarküteri ürünü olarak bilinen gıdaların çok yenmemesi önerdi. Ana yemeğin orucu açtıktan en az yarım saat sonra yenmesi gerektiğine işaret eden Bircan, tatlı ve meyve gibi gıdalarn için 1.5-2 saat beklenmesi gerektiğini beyan etti. Yemekten sonra hemen yenen tatlı ve meyvelerin vücuttaki insülin seviyesini çok yükselttiğini ve kiloya sebep olduğunu vurgulayan Bircan, şunları söyledi: "İftarla sahur arasındaki sürede en az 1.5 litre sıvı içilmelidir. Oruç tutanlar sahura kadar oturmamalı ve günlük 8 saat olan uyku gereksinimini karşılamalıdır. Eğer kişiler bu ayda yaşantısına dikkat etmezse tansiyon dengesizliği, verimsizlik ve bayılma vakalarında ciddi artışlar gözleniyor."

NOT:ALINTIDIR

HABERİN KAYNAĞI:www.haber7.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...