Jump to content

göz kuruluğuna dikkat


washack

Recommended Posts

Gözleriniz kuruyor mu?

Gözyaşı kornea üstünde sağlıklı bir göz yüzeyi yaratmasına ve gözü kayganlaştırmasına ek olarak, enfeksiyonla savaşma işlevi görür. Bu yüzden göz kuruluğu dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

50033.jpg

Gözleriniz, göz yüzeyini korumak için, kesintisiz bir gözyaşı tabakasına gereksinim duyar buna "gözyaşı filmi" denir. Kronik Göz Kuruluğunda, gözyaşı üreten bezlerin sağlıklı çalışmasında oluşan bozukluklar, ürettiğiniz gözyaşının miktarında ve niteliğinde değişikliklerin meydana gelmesiyle sonuçlanabilir. Bu durum, gözünüzün yüzeyine artık yeterli beslenme ya da korunma sağlayamayan bir gözyaşı filmiyle sonuçlanır. Bu, gözünün yüzeyinin hasar görmesine yol açabilir ve dolayısıyla, kronik Göz Kuruluğu semptomlarına neden olabilir.

Gözyaşı iki farklı şekilde üretilir.

Bunlardan ilki, göz yüzeyi nemlenmesinin sağlanması amacıyla, az miktarda ancak sürekli üretilip salgılanması şeklindedir. Bir diğeri de duygusal durumlarda ve gözde herhangi bir rahatsızlığa tepki olarak fazla miktarda gözyaşı üretimidir.

Doğal, sağlıklı gözyaşı üretimi azaldığı zaman, Kronik Göz Kuruluğu, gözün ön kısmının, özellikle de saydam tabakanın ciddi şekilde tahriş olmasına yol açabilir, çünkü burası da kendi sağlığı için sağlıklı gözyaşı filminin varlığına ihtiyaç duyar.

Doğal gözyaşı filmi, kornea üstünde sağlıklı bir göz yüzeyi yaratmasına ve gözün tamamını kayganlaştırmasına ek olarak, infeksiyonla savaşma işlevi görür, önemli beslenme sağlar ve net görüş için hayati öneme sahiptir. Uzun süreli gözyaşı üretimi azaldığı zaman, gözün ön kısmında kalıcı hasar ve skar (yara izi) oluşumu ihtimali ortaya çıkar. Ciddi bir göz kuruluğu durumunun zaman içinde tedavi edilmediği vakalarda, infeksiyon riskinde artış ve görmede ciddi bozulma meydana gelir.

Göz kuruluğunun nedenleri

Kontakt lens kullanımı

Kontakt lens kullanımı gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olacağından göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Klimalı ortamlar

Klima kullanımı ortamın kurumasına neden olarak gözyaşının buharlaşmasını hızlandırarak göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Lazer operasyonları

Operasyonlara bağlı olarak göz yüzeyi ve gözyaşı salgı organları etkilenmektedir.

Yoğun bilgisayar kullanımı

Yoğun bilgisayar kullanımı sırasında gözyaşı'nın göz yüzeyine yayılmasını sağlayan göz kırpma hareketinin sıklığının azalması nedeniyle ve yine gözün olması gerekenden daha az kırpılması sonucu buharlaşma fazlalaşacağından göz kuruluğu görülmektedir.

Sigara kullanımı

Sigara dumanındaki maddeler göz yüzeyini olumsuz yönde etkilemektedir. Romatizma

Bağışıklık sistemi ile ilişkili romatizmal hastalıklarda gözyaşı salgılayan bezler de hastalığa katılmaktadır. Ciddi kuru göz, ağız kuruluğu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, sıklıkla eklem romatizması olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı veya bağ dokusu hastalığı mevcuttur. Sjögren sendromu, genellikle 50 yaş civarında kadınlarda görülür.

Kalp rahatsızlıkları ve diyabet

Çeşitli kronik hastalıklarda özellikle doku beslenmesi bozukluğunda, gözyaşı beslenmesi bezleri de etkilenmektedir.

Göz tansiyonu

Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan göz damlaları göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Yaşlılık

Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır.

Çevresel faktörler

Nemi düşük, sıcak veya rüzgarlı ortamlar, radyasyon, kimyasal maddeler, uygun olmayan ışınlar, yüksek yerlerde kalma (düşük oksijen basıncı nedeniyle) kuru göze neden olabilir.

YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞİMİ İLE GÖZ YAŞININ KORUNMASI

Hastalara yaşadıkları ev ve iş ortamında nemin artırılması önerilir. Ayrıca yoğun sigara dumanı ortamında bulunmamaları belirtilebilir. Ağır vakalarda, kozmetik olarak beğenilmese de, buharlaşmayı önleyici gözlük vb. araçlar verilebilir.

GÖZ YAŞI REPLASMANI

Suni göz yaşları, kuru göz hastalığının başlıca tedavi yöntemidir. Dünya çapında birçok suni gözyaşı bulunmaktadır ve aralarındaki farklılıklar içerdikleri etken maddeye, ambalajına (çok kullanımlık şişe, tek kullanımlık ampul, vs) dayanır.

GÖZYAŞI YAPIMINI ARTTIRAN İLAÇLAR

Suni gözyaşları sadece göz yüzeyini yıkayıp uzaklaşırken, bu ilaçlar gözyaşı üretimi ile gerekli dokularda etkilerini gösterirler ve kişinin doğal gözyaşı yapımını arttırırlar.

CERRAHİ MÜDAHALE

Gözyaşı kanallarına koyulan bir tıkaç sayesinde mevcut gözyaşının yüzeyde tutulması mümkündür. Ancak bu tıkacın kayması, yer değiştirmesi gibi zorluklarla da karşılaşılabiliyor.

kaynak : haber7.com

Link to comment
Share on other sites

bu nedenlerin hiç biri başıma gelmedi ama çocukluğumdan beri gözyaşım akmaz benim. rahatça ağlayabilenleri gıpta ile izlemişimdir hep. suni gözyaşı kullandım bir ara ama pek bir işe yaramadı. babam da aynı benim gibi. sanırım biraz da kalıtsal bir durum bendeki...

Link to comment
Share on other sites

bende bilgisayar yüzünden göz kuruluğu var ama bunun aynı zamanda klimadan kaynaklanabileceği aklıma gelmemişti suni gözyaşı filan denedim ama sanırım klimayı daha az kullanmalıyım teşekkürler bilgilendirici olmuş...

Link to comment
Share on other sites

ben herhalde erkeklerin yüzkarasıyım o kadar çok gözü sulu biriyim ki anlatamam( kuyruklu yalan gözlüksüz motosiklet kullandığım için) gözlerim sürekli sulanır ve yaşlar akar. hatta sağ gözüm o kadar duygusaldır ki aklına geldikçe ağlar:) rahmetli babam 65 yaşından sonra gözlük taktı sadece yakını göremiyordu. bende şimdi 44 yaşındayım ve günümün 12 saati makine başında geçiyor. ALLAH hepimize sağlık ve esenlik versin hiç birimize dermansız dert vermesin. hele hele pencerelerimiz olan gözlerimizi korusun. ve benden size bir büyük tavsiyesi(sanırım yaşça biraz büyüğüm sizlerden) her zaman ekrana bakarak çalışmayın ve belli aralıklarla başka bir noktaya bakarak gözlerinizi kırpıştırın. gözlerinizin sağlığı için biz makine başındakiler için çok önemli.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...