Jump to content

İstanbul’da 8 İlçeden Alınan 116 Hazır Kıyma Örneğinin 85’i Bozuk Çıktı


Muallim-i Ali

Recommended Posts

76864.jpg

Kıymada kolibasili bulundu

İstanbul’da 8 ilçeden alınan 116 hazır kıyma örneğinin 85’i bozuk çıktı. Kıymalarda en çok insan dışkısında yer alan Koli Basili bulundu. Analize göre en sağlıksız kıyma üç ilçede.

Tahsin Akça'nın haberi

Analize göre en sağlıksız kıymalar Üsküdar, Zeytinburnu ve Bahçelievler’de

İçine sakatat, tavuk derisi, kemik havuç gibi ürünler katılarak hile yapılan hazır kıymalarda insan ve hayvan dışkısı bulunan eşerişya koli (koli basili) mikrobu da çıktı. Kasaplar Odası’nın 8 ilçe belediyesiyle yaptığı çalışmada skandal denilebilecek sonuçlara ulaşıldı. Milyonlarca kişinin yaşadığı 8 ilçeden alınan 116 numuneyle yapılan son araştırmada hazır kıymaların içinde koli basili ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan staphylococcus aureus bakteriler ortaya çıktı. Alınan numunelerin yüzde 73’ü, yani 85 tanesinde insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde bozulma tespit edildi.

ÜSKÜDAR’DA YÜZDE 56

Araştırma sırasında İstanbul’un Üsküdar, Bahçelievler, Zeytinburnu, Güngören, Bayrampaşa, Bağcılar, Tuzla ve Kartal ilçelerinden hazır kıyma örnekleri alınarak incelendi. Numunelerin ortalama yüzde 83’ünde böbrekleri iflas ettiren koli basili çıktı. Bunların yüzde 49’unda ise koli basili oranının kabul edilebilir sınırın çok üzerinde olduğu belirlendi. Üsküdar yüzde 56’lık oranla koli basilinin aşırı seviyede olduğu numunelerin en fazla görüldüğü ilçe oldu. Zeytinburnu yüzde 50, Bahçelievler ise yüzde 47 ile ilk üçte yer aldı. Yine numunelerin yüzde 49’unda staphylococcus aureus denilen zehirli bir bakteri çıkarken, bunların da yarısında aşırı oranlara rastlandı. Bu bakteride Bahçelievler yüzde 38’lik aşırı seviyedeki numune sayısıyla ilk sırada. Numunelerin yüzde 10’unda etle ilgisi olmayan yabancı türlere de rastlandı.

Koli basili en çok böbrekleri vuruyor

E-coli basili: Enfeksiyonların birçoğunda etken E.coli basili olarak adlandırılan bakteri. Bu bakteri türü, büyük baş hayvanların bağırsaklarında yaşıyor. Kesme işlemi veya etin paketlenmesi sırasında, ete bulaşabilir. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse bakteriler böbreklere ilerleyerek böbrek iltihabına yol açabilir.

Staphylococcus aureus: İnsanların üzerinde, derilerinde, burunlarında, boğazlarında, enfekte olmuş yaralarda ve sivilcelerde bulunuyor. Oda sıcaklığında hızla ürer ve toksin üretir. Aşırı mide bulantısı, kusma, karında kramplar ve ishal, gıda yendikten 16 saat kadar sonra ortaya çıkıyor. Genelde 2-3 gün sonra belirtiler ortadan kalkar.

ETBİR: 1.100 YTL ceza yeterli değil

Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Önder Ünlüer, hazır kıymada yaşanan sıkıntının denetimlerle çözümlenebileceğini, ancak bu konuda cezaların da caydırıcı olmadığını belirtti. Sağlığa zararlı maddeler içeren hazır kıyma ile yakalanan bir üreticiye miktarı ne olursa olsun 1.100 YTL ceza kesildiğine dikkat çeken Önder Ünlüer ‘Cezanın artırılması gerekiyor. Biz 3 kez bu cezayı alan bir işletmenin kapatılması gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu.

(Star)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...