Jump to content

Elizabeth: Altın Çağ


tarihogretmeni

Recommended Posts

‘Elizabeth: Altın Çağ’, 23 Kasım’da sinemalarda

272715.jpg

1998 yılında gösterime giren, 1999 Oscar törenlerinde yedi dalda adaylık elde eden ve en iyi makyaj dalında bu ödülü kazanan “Elizabeth”in devamı “Elizabeth: The Golden Age-Elizabeth: Altın Çağ”da Cate Blanchett ile Geoffrey Rush sinemaseverlerin gönlünü fetheden rollerini bir kez daha üstlendi.

Onlara “Elizabeth: Altın Çağ” adlı yeni bölümde enerjik/korkusuz/atılgan denizci ve 1. Elizabeth’in aşığı Sir Walter Raleigh rolünde Clive Owen katıldı. Diğer rollerde ise Samantha Morton, Abbie Cornish, Jordi Molla ve Rhys Ifans kamera karşısına geçti.

Cate Blanchett “Elizabeth” filmindeki İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth rolüyle Oscar ödülüne aday gösterilmiş ve Altın Küre ödülüne ise layık bulunmuştu.

1558-1603 yıllarında toplam 45 yıl saltanat süren Kraliçe 1. Elizabeth ,1837-1901 yılları arasında toplam 64 yıl saltanat süren Kraliçe Victoria ve 1952’den bu yana 55 yıldır saltanat süren Kraliçe 2. Elizabeth’le birlikte tarihin en ünlü kraliçesidir.

“Shakespeare in Love-Aşık Shakespeare”de Judi Dench Kraliçe 1.Elizabeth’i canlandırarak hem Oscar ödülünü, hem de BAFTA (İngiliz Film Akademisi) ödülünü kazanmıştı.

Geçen yıl Helen Mirren TV dizisinde İngiltere Kraliçesi 1.Elizabeth’i, “Queen” adlı sinema filminde ise 2. Elizabeth’i canlandırmıştı.

William Nicholson ile Michael Hirst’in yazdığı özgün senaryodan Shekhar Kapur’un yönettiği “Elizabeth: The Golden Age”in yapımcılığını Tim Bevan, Eric Fellner ve Jonathan Cavendish gerçekleştirdi.

Working Title yapımı filmde bir kadının aşkı kontrol altına alma, düşmanlarını yok etme ve dünyadaki güçlü konumunu garanti altına alma mücadelesinin çarpıcı öyküsü aracılığıyla İngiliz ve dünya tarihinin çok önemli bir dönemi en görkemli şekilde yeniden canlandırılıyor.

FİLMİN KONUSU

Kraliçe 1. Elizabeth’in (Cate Blanchett) kuzeni olan İskoçya Kraliçesi Mary Stuart (Samantha Morton), İngiliz tahtını ele geçirmek için İspanya Kralı Philip (Jordi Molla) ile işbirliği içinde çeşitli planlar yapmaktadır. 1. Elizabeth’in sadık ve güvenilir danışmanı Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush), kraliçeyi komplolardan, tuzaklardan ,suikastlerden ve tahttan düşürülmekten koruyabilmek için -vargücüyle- insanüstü bir çaba gösterir. İmparatorluğunu korumak için savaşa hazırlanmakta olan 1. Elizabeth ise macerapest ruhlu yakışıklı denizci Raleigh’e (Clive Owen) karşı hissettiği tutkulu aşk ile kraliyet sarayındaki görevleri arasındaki hassas dengeyi tutturmak zorundadır.

Filmin görüntü yönetmenliğini Remi Adefarasin (Matchpoint); prodüksiyon tasarımlarını Guy Dyas (The Brothers Grimm); kostüm tasarımlarını Alexandra Byrne (Finding Neverland); saç ve makyaj tasarımlarını Jenny Shircore (Mrs Henderson Presents) gerçekleştirdi.

Yönetmen: Shekhar Kapur

Oyuncular: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Samantha Morton, Abbie Cornish, Jordi Molla

Yapımcılar: Tim Bevan, Eric Fellner, Jonathan Cavendish

Senaryo: Michael Hirst, William Nicholson

Görüntü Yönetmeni: Remi Adefarasin,

Prodüksiyon Tasarımı: Guy Dyas

Kostüm Tasarımı: Alexandra Byrne,

Saç ve Makyaj Tasarımı: Jenny Shircore

Set Dekorasyonu: Richard Roberts,

Müzik: A. R. Rahman

Working Title Films - Universal Pictures / UIP Filmcilik

FİLMLE İLGİLİ KISA NOTLAR

* “Elizabeth:The Golden Age”in çekimleri Shepperton Stüdyolarının yanısıra Londra, Cambridge ve Somerset’teki gerçek mekanlarda 13 haftalık bir çalışmayla gerçekleştirildi.

* 1998 yapımı “Elizabeth”in üstün yapım devamı niteliğini taşıyan 60 milyon doları aşkın bütçeli filmde Cate Blanchett, kendisine Oscar adaylığı getiren ve Altın Küre kazandıran rolünü tekrarladı.

* Elizabeth’in en iyi müttefiki ve sırdaşı Sir Francis Walsingham rolünde “Karayip Korsanları”nın oyuncusu Geoffrey Rush; aşkı ile görevi arasında bocalayan maceraperest denizci Walter Raleigh rolünde ise Clive Owen oynadı.

* “Elizabeth” filmi yedi dalda Oscar ödülüne aday gösterilmişti. Filmin elde ettiği adaylıklar arasında en iyi film ve en iyi kadın oyuncu (Cate Blanchett) kategorileri de yer alıyordu.

* İlk “Elizabeth”teki rolüyle aday gösterildiği halde ödülü kazanamayan Cate Blanchett, Martin Scorsese’nin yönettiği “The Aviator”de dört Oscar ödüllü Katherine Hepburn’ü canlandırarak en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar ödülünün sahibi oldu.

* “Elizabeth: The Golden Age”, yönetmen Shekhar Kapur’un üçüncü İngiliz dönem draması oldu. 1998’de ilk “Elizabeth”i de yöneten Shekhar Kapur, geçtiğimiz yıllarda başrolünü Heath Ledger’in oynadığı Paramount-Miramax ortak yapımı yine bir dönem draması olan “The Four Feathers”ın da yönetmenliğini yapmıştı.

* İlk filmin(Elizabeth) senaryosunu yazan Michael Hirst, devam filminde de(Elizabeth: The Golden Age) Kapur ile beraber çalıştı.

* “Elizabeth and Mary: Cousins, Rivals, Queens” adlı kitabı kaleme almış olan İngiliz biyografi yazarı Jane Dunn da “Elizabeth: The Golden Age”e danışman olarak katkıda bulundu.

* “Bakire Kraliçe” olarak da bilinen Kraliçe 1. Elizabeth’i “Elizabeth: Altın Çağ”da ikinci kez canlandıran Cate Blanchett, “Indiana Jones 4” filminin de kadrosuna katıldı.

* “Elizabeth: The Golden Age” projesini gerçekleştiren Working Title Films’in bugüne kadar yapımını gerçekleştirdiği 80 kadar seçkin film arasında “Bridget Jones’un Günlüğü-Bridget Jones: The Edge of Reason”, “Love Actually”, “Pride and Prejudice” ve yılın en iyi filmi dalında Oscar ödülünü kazanan “Aşık Shakespeare-Shakespeare in Love”da var.

272718.jpg

272719.jpg

272720.jpg

272721.jpg

272722.jpg

272723.jpg

http://www.elizabeththegoldenage.com/

ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...