Jump to content

Sinemayı sanat yapan ustaların belgeseli


tarihogretmeni

Recommended Posts

sinema.jpg

Türk sinemasının usta yönetmenleri Lütfi Ömer Akad, Osman Fahir Seden, Atıf Yılmaz , Halit Refiğ, Memduh Ün ve Metin Erksan'ı anlatan belgesel DVD olarak yayınlandı.

Türk sinemasına yön veren, filmleriyle milyonları salonlara çeken Yeşilçam'ın unutulmaz yönetmen ve yapımcıları, TRT Market etiketiyle yayınlanan beş DVD'lik 'Sinemayı Sanat Yapanlar' belgeseliyle tanıtılıyor.

Lütfi Ömer Akad, Osman Fahir Seden, Atıf Yılmaz (Batıbeki), Halit Refiğ, Memduh Ün ve Metin Erksan'ın Türk sinemasını ve kendi sinema dillerinin anlatıldığı belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel.

1995 yılında sinemanın 100. yılı kutlanırken TRT tarafından çekilen belgeseller, yoğun istek üzerine DVD formatında yeniden düzenledi. Yönetmenlerin filmleri, sinemaya bakışları ve hatta özel hayatlarından kesitlerin yer aldığı belgesellerde, Tük sinema tarihi ile ilgili önemli bilgiler de yer alıyor.

Ulusal sinema kavgasını başlatan Halit Refiğ'in sinema yönetmenliğinin yanında, politikadan çevre sorunlarına kadar uzanan fikir yelpazesi derinlemesine incelenmiş.

2 Mayıs 2006'da ölen Atıf Yılmaz'ın yönetmen yardımcılığı yaptığı yılları, beyazperdenin acıklı öykülerini sinemaya nasıl aktardığı da belgeselde yer alıyor.

Lütfi Ömer Akad'ın film dilini kullanarak tiyatrocular döneminden sinemacılar dönemine yürümesi ise farklı bir anekdot olarak ortaya çıkıyor. Belgesel, Yüksek Ticaret Okulu'nu bitirdikten sonra bir bankada çalışmaya başlayan Akad'ın sinemaya insanı tanımak için geçtiğini söylüyor.

50 yılı aşan sinema yaşamı boyunca Türk toplumunun sorunlarını kavramaya çalışan Metin Erksan'ın bir sinemacı olmasının ötesinde, bir kültür adamı oluşu öne çıkıyor. 1963 yılında çektiği Susuz Yaz ile Türk sinemasına en büyük uluslararası ödülü kazandıran Erksan, mesleğini "Bir sinemacı hem düşünür, hem yazar hem de rejisör olmak zorundadır." ifadesiyle tanımlıyor.

1998 yılında kaybettiğimiz Osman Fahir Seden'in Türkiye'nin ilk yapımcısı oluşunu ve kurduğu ilk film şirketinin hikayesini de Kerime Senyücel'in belgeselinde izlemek mümkün.

Memduh Ün ise sinema sanatının yanında, farklı bir yanıyla, Beşiktaş'ta top koştuğu yıllarla çıkıyor karşımıza.

'Sinemayı Sanat Yapanlar', en önemli yönetmenlerinin ağzından, Türk sinemasının bir dönemini kayıt altına alan arşivlik bir çalışma.

zaman

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...