Jump to content

Cengiz Aytmatov'a fahri doktora


mavikiz

Recommended Posts

Kırgızistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları'na bağlı Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'a fahri doktora ünvanı verdi.

76455.jpg

Aytmatov, üniversitenin senatosu kararıyla kendisine verilen doktora ünvanını Atatürk Alatoo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral'ın elinden aldı.

Konuyla ilgili Atatürk Alatoo Üniversitesi'nde düzenlenen programa Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, T.C. Bişkek Büyükelçisi Serpil Alpman, Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı, üniversitenin akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda konuşan Rektör l Oral, ünlü yazarla aynı çatı altında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aytmotov ile sadece Kırgızistan'ın değil, tüm Türk Dünyası'nın gurur duyduğunu ifade eden Rektör Erol Oral, Aytmatov'un eserlerinin dünya edebiyatı eserleri arasında önemli bir yer teşkil ettiğini kaydetti. Oral ayrıca, ünlü yazarın çok önemli söz ustası ve edebiyatçı olmasında, Kırgız kültürünü içinde barındıran ve tüm Türk Dünyası'na malolmuş Manas Destanı'nın büyük etkisinin olduğunun altını çizdi.

Cengiz Aytmatov'un son çıkardığı 'Dağlar Yıkılırken' adlı kitabının tanıtımının da yapıldığı programa ilgi yoğundu. Salonu tamamen dolduran Aytmatov hayranları ünlü yazarı yakından görme ve kendisiyle konuşabilme fırsatı buldu.

Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İnandı ise konuşmasında Aytmatov'un yazdığı romanlarının akıcılığına vurgu yaptı. İnandı, Yazar'ın herhangi bir kitabını okumaya başlayan kişilerin o kitabı bitirmeden bırakamadıklarını söyledi.

AYTMATOV: "BUGÜNÜ UNUTAMAYACAĞIM HATIRALARIMIN ARASINA KAYDETTİM"

Kendisine verilen bu ünvanı hiç unutmayacağını ve unutamayacağı hatıraları arasına kaydedeceğini ifade eden Aytmatov, doktora ünvanı için üniversite yönetimine teşekkür etti. Kırgız yazar konuşmasında , ülkesinde açılan Türk okullarından övgüyle söz etti. Türkiye'nin 20. yüzyılın sonlarına doğru büyük bir hızla geliştiğini ve Avrupa ülkeleriyle başa baş ilerlediğini belirten Aytmatov, güçlü ve demokratik bir Türkiye'de meydana gelen gelişme ve ilerlemelerin Kırgızistan'a da olumlu yansımalarının olduğunu dile getirdi. Bağımsızlıklarını elde ettikten hemen sonra Türkiye'nin Kırgızistan'ı devlet olarak tanıdığını ve hemen sonrasında Türk okullarının açıldığını belirten Yazar: "Gençleri terbiye etmek, yetiştirmek, vatana millete hayırlı birer evlat olarak yetişmelerini sağlamak hepimizin görevi. Her devletin her ülkenin en birinci görevi gençleri eğitmektir." dedi. Cengiz Aytmatov, Türk okullarının tüm dünyanın istediği ideal bir gençlik yetiştirdiğinin altını çizdi. Aytmatov, "Bizim gençlik yıllarımızda şuan içinde bulunduğumuz gibi bir üniversitenin ve diğer okulların açılacağı aklımıza dahi gelmiyordu. Allah bu okulları sizlere nasip etmiş. " dedi

AYTMATOV'UN SON YAZDIĞI KİTABI 'DAĞLAR YIKILIRKEN' ÇIKTI

Konuşmasında yeni kaleme aldığı ve baskısı yapılan 'Dağlar Yıkılırken' adlı kitabından da söz eden Aytmatov, kitabın içeriği hakkında bilgi verdi. Kitabın Rusça olarak yayınladığını belirten Aytmatov, eserinin Kırgız dilinde de yayınlanacağını söyledi. Kitabın hangi dilde yayınlandığının değil, içeriğinin önemli olduğunu ifade eden Kırgız yazar, Rusça kaleme aldığı eserinde küreselleşen dünyanın gelişmelerini ve küreselleşmenin insanların benliklerini nasıl etkilediğini , anlattığını kaydetti. Ünlü yazar, son eserinde bir taraftan kürselleşmenin ekonomik boyutlarını, insanların bu uğurda mallarını ve canlarını nasıl verebildiklerini, diğer taraftan ise küreselleşmeye karşı insanlığın duygularını, masumluğunu ve imanını nasıl koruyabileceğinin yollarını anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

"TÜRKİYE'NİN ÖNDERLİĞİNDE ORTAK SİNEMA VE TİYATRO KURULABİLİR"

Aytmatov son olarak sinemacılık alanında önemli bir fikrinin olduğunu söyleyerek bunu salondakilerle paylaştı. Aytmatov, Türkiye'nin önder olması halinde tüm Türk dünyasının ortak bir sinema çalışması yapabileceğini ifade etti. Cengiz Aytmatov, Hollywood sinemasının tüm dünyayı nasıl etkisi altına aldığını belirterek "Bu durumu daha nereye kadar seyredeceğiz?" şeklinde konuştu. Öte yandan aynı ortak çalışma teklifinin tiyatro için de geçerli olduğunu ifade eden Aytmatov bu alanda da Türkiye'nin önder olmasını istedi.

CENGİZ AYTMATOV KİMDİR?

Yazar, 12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas Eyaleti 'ne bağlı Şeker Köyü'nde doğdu. Bişkek'te Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Yazarlığa 1952' de başlayan Aytmatov, 1959'da Kırgız Pravdası gazetesinde muhabir oldu. Daha sonra Povesti Gori Stepey (Dağlar ve Steplerden Masallar) adlı öykü kitabıyla büyük ün kazandı. Bu eseri, 1963'te Lenin Ödülü'ne lâyık görüldü ve bu ödül onu aynı zamanda en genç Lenin Ödüllü yazarı da yaptı. Ünlü Kırgız yazarı, çevirmen, gazeteci ve politikacı kimliğiyle de biliniyor.

Eserlerini, Kırgızca ve Rusça olarak kaleme alan Aytmatov, eserlerinin çoğunda tema olarak aşk, dostluk, savaş döneminin acıları ve kahramanlıkları ile Kırgız gençliğinin gelenek ve göreneklerine bağlılığını seçti.

Eserleri Türkçe'nin yanı sıra 150'den fazla dile tercüme edilerek milyonlarca baskıya ulaşan Aytmatov, 1958'de Kırgız Yazarlar Birliği Prezidyumu üyeliğine, 1962'de de Kırgız Sinematografi İşçileri Birliği birinci sekreterliğine getirildi.

1966'da SSCB Yüksek Sovyet'i üyeliğine seçildikten sonra da 1967'de SSCB Yazarlar Birliği Yürütme Kurulu üyesi olan yazar, 1968'de Sovyet Devlet Edebiyat Ödülü'nü aldı. Son yıllarda politikaya da atılan Aytmatov, Kırgızistan 'ın Benelux Devletleri büyükelçiliğini yapmaktadır. Uluslararası Cengiz Aytmatov Vakfı Onursal Başkanlığı'nın yanı sıra "Diyalog Avrasya" dergisinin yayın kurulu üyeliğini de yürüten Aytmatov, uluslararası diyalog çalışmalarıyla da tanınmaktadır.

(Cihan)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...