Jump to content

Endonezya'da 7,9'luk deprem


exit

Recommended Posts

Endonezya'da 7,9'luk deprem

4067884.jpg

Endonezya'nın Sumatra Adası'nın güneyinde 7,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Malezya, Singapur ve Tayland'da da hissedilen depremin ardından çevre ülkelerde tsunami alarmı veridli. Batı Sumatra'da bir çok bina yıkıldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun internet sitesinde aynı bölgede ikinci bir deprem olduğu duyuruldu ancak bu bilgi doğrulanamadı. Depreminden 2.5 saat sonra bu kez 6.1 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

150 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Bundan 3 yıl önce yine Güneyasya'da meydana gelen 9'luk deprem ve ardından oluşan tsunamide 150 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya Meteoroloji Ajansı, merkezüssü Sumatra'nın güneyinde, Richter ölçeğine göre 7,9 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) da 7,9'luk depremin merkez üssünün, Sumatra Adası'ndaki Bengkulu'nun 105 kilometre güney batısında ve 15,6 kilometre derinlikte olduğunu duyurdu. Deprem TSİ 14.10'da meydana geldi. USGS'in Denver'daki merkezinin 1, Alaska ve Pasifik'teki merkezlerinin ise 2 büyük deprem kaydettikleri bildirildi.

4067946.gif

İşte depremin ardından meydana gelmesi beklenen tsunaminin hedefindeki ülkeler

İki büyük deprem mi yoksa bir deprem mi olduğu ise henüz netlik kazanmadı.

6,1'LİK ARTÇI

Dünyanın beşiği olarak kabul edilen bu bölgede meydana gelen 7.9'luk depremden yaklaşık 2.5 saat sonra bu kez 6.1 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

SUMATRA'DA TSUNAMİ TEHLİKESİ GEÇTİ

Endonezya Meteoroloji Ajansı, Sumatra Adası'nın batı sahilleri ve Endonezya için tsunami tehlikesinin geçtiğini duyurdu.

BATI SUMATRA'DA BİRÇOK BİNA YIKILDI

Deprem nedeniyle Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bazı binalar boşaltılırken, depremin Malezya, Singapur ve Tayland'da da hissedildiği bildirildi. Batı Sumatra eyaletinin başkenti Padang ve depremin merkez üssüne yakın Bengkulu'nda bazı binaların yıkıldığı, bazı binalarda da yangın çıktığı bildirildi. Endonezya'daki Mukomuko kentindeki 3 katın üzerindeki tüm binaların yıkıldığı belirtiliyor.

TSUNAMİ ALARMI!

4068404.jpg

Depremin merkez üssü

Depremin ardından, Hint Okyanusunda ve okyanusa kıyısı olan ülkelerde tsunami alarmı verildi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, yayımladığı açıklamada, bu büyüklükteki bir depremin, Hint Okyanusu havzasındaki sahilleri etkileyebilecek şiddette geniş ve yıkıcı deprem dalgaları oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Açıklamada, dalgaların 1 saat içinde Endonezya ve Avustralya'yı, 3 saat içinde de Sri Lanka ve Hindistan'ı vurabileceği belirtildi.

Okyanus Enformasyon Hizmetleri için Hint Ulusal Merkezi de Andaman ve Nicobar adaları için tsunami uyarısında bulundu. Yetkililer, ancak ana kara için tsunami alarmı verilmesine henüz gerek olmadığını belirtti.

Depremin ardından Malezya ve Hindistan'ın Andaman Adaları'nda da tsunami alarmı verildi. Malezya Hükümeti halkın Perlis, Kedah, Perak ve Penang kentlerinden uzaklaşmasını istedi.

Hurriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...