Jump to content

774 milyon insan okuma yazma bilmiyor


tarihogretmeni

Recommended Posts

BM'nin yayımladığı bir rapora göre dünya nüfusunun 5'te biri okuma yazma bilmiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 8 Eylül Uluslararası Okur-Yazarlık Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, mesajında, dünyada yaklaşık 774 milyon kişinin okuma-yazma bilmediğini vurguladı, okuma-yazma bilmeyenlerin üçte ikisini kadınların oluşturduğunu ve 72 milyonun üzerinde çocuğun ise okula devam edemediğini söyledi. Bu yıl Birleşmiş Milletler Okur-Yazarlık On Yılı'nın (2003–2012) birinci yarısının tamamlandığını ancak herkesi okur-yazar yapmaya yönelik çabalarının ciddi engellerle karşılaştığını söyleyen Ban Ki-moon, bu engellerle mücadele etmenin hükümetlerin, Birleşmiş Milletler ailesinin, uluslararası örgütlerin, özel sektörün, yerel grupların ve bireylerin ortak sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

Ban Ki-moon, bu yılki Uluslararası Okur-Yazarlık Günü'nün temasını "sağlık ve okur-yazarlık"ın oluşturduğunu belirterek "okuma-yazma bilenlerin sayısının artmasıyla, anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele etmek kolaylaşacaktır" dedi.

2015 yılında ulaşılması amaçlanan Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine yönelik çalışmalarının birinci yarısını bu yıl tamamladıklarını belirten Ban Ki-moon, "kalkınma hedeflerimizden biri de okur-yazarlığa atılan ilk adımı oluşturan ilköğretimin herkese ulaşmasını sağlamaktır" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 8 Eylül Uluslararası Okur-Yazarlık Günü'nde "okuma yazma öğrenmek insanı güçlendirici bir süreçtir ve kalkınma ve sağlık için temel bir gereksinimdir" diyerek okuma-yazma sayesinde daha sağlıklı bir yaşam için gerekli yeteneklerin öğrenildiğini vurguladı.

Kaynak: ANKA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...