Jump to content

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun


tarihogretmeni

Recommended Posts

021090600np9.jpg

Malazgirt Savaşı’yla (1071) 26 Ağustos’ta Anadolu’nun Türklere kapıların açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarının Türk Vatanı olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu. Hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

TBMM meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü"nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar'a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, ordularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal'e "gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.

Ordu ve millet 85 yıl önce önderinin etrafında kenetlendi. Ordu, yaklaşık 15 gün içinde savaşarak 450 kilometre ilerledi.

Yıl 1922, aylardan Haziran'dı. Gazi Mustafa Kemal Paşa kesin kararını vermişti. Düşman büyük bir taarruzla tamamen yok edilecekti.

Mustafa Kemal, kararını sadece Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa ile paylaştı. Büyük zafere giden yolda gizlilik ve disiplin esastı.

Eli silah tutan herkes askerdi. Her askerin adı ise "Mehmet". Tümenlerdeki asker sayısı artırıldı. Yunan ordusu makineli tüfek, top, uçak, cephane ve teknik malzeme bakımından zengindi. Türk ordusunun tek üstünlüğü ise süvari sayısıydı.

28 Temmuz'da ordu komutanları Akşehir'e çağrıldı. Görünürdeki neden bir futbol maçıydı. Oysa Gazi, komutanlarla gün geceye devredene kadar büyük taarruzu konuştu, direktifler verdi.

İsmet Paşa 6 Ağustos günü ordularına gizlice taarruz için hazırlık emri verdi. İstanbul'daki gizli cephane depolarından silah ve mühimmat kaçırıldı.

13 Ağustos'tan itibaren orduda sevkiyat başladı. Birlikler gündüz gizlendi, gece yol aldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 17 Ağustos günü kimseye haber vermeden Ankara'dan ayrılarak, otomobille Akşehir'e geçti.

Tarih 25 Ağustos 1922'yi gösterirken artık herşey hazırdı. Başkomutan, 26 Ağustos sabaha karşı, Fevzi ve İsmet paşalarla birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe'de yerini aldı.

Bir ulusu zafere taşıyacak Büyük Taarruz 26 Ağustos sabaha karşı 04:30'da Kocatepe'den başladı. Çoğunlukla süngü hücumları ve insanüstü çabalarla gerçekleşen Büyük Taarruz�un ilk iki gününde düşmanın, Karahisar'ın güneyinde 50 ve doğusunda 20-30 kilometre uzunluğundaki cepheleri düşürüldü. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz Türk Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak yok edildi. Gazi Mustafa Kemal Paşa savaşı Dumlupınar'da, ateş hattında bizzat idare etmişti.

Büyük Taaruz askeri tarihe "Başkomutanlık Meydan Muharebesi"olarak geçti ve bu ölüm kalım savaşının ödülü bir ulusun bağımsızlığı oldu.

Bu mutlu günde, zaferi bize yaşatan Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Türk Ordusu’na şükran ve minnetlerimizi sunarken, ulusumuzun da Zafer Bayramı kutlu olsun...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...