Jump to content

Thy Uçaðýnýn Kaçýrýlmasý


BrightBlade

Recommended Posts

Dünya basýný uçak kaçýrmayý konuþuyor

Tiran'dan Ýstanbul'a gelmek üzere havalanan Türk Hava Yollarý'na ait yolcu uçaðýnýn kaçýrýlmasý, dünya basýnýnda geniþ yanký buldu.

NEW YORK TIMES: "KORSAN, PAPA ÝLE GÖRÜÞMEK ÝSTEDÝ"

New York Times gazetesi, bir Türk Hava Yollarý uçaðýnýn silahsýz en az bir kiþi tarafýndan kaçýrýldýðýný ve hava korsanýnýn Ýslamiyet'ten Hýristiyanlýða geçen Hakan Ekinci olduðunu duyurdu. Haberde Ekinci'nin Papa ile görüþmek istediði belirtildi. Gazete, Ekinci'nin vermek istediði mesajýn ne olduðunun ise belirsizliðini koruduðunu yazdý.

GUARDIAN:

"SÝYASÝ SIÐINMA ÝSTEDÝ"

Ýngiliz Guardian gazetesi, 100'den fazla yolcusu olan uçaðý kaçýran Hasan Ekinci'nin Papa'dan yardým istediðini ve Ýtalya'dan da siyasi sýðýnma talep ettiðini belirtti. Yaklaþýk iki saat süren görüþmelerin ardýndan korsanýn teslim olmayý kabul ettiðini kaydeden gazete, Ekinci'nin daha önce Papa'ya gönderdiði bir mektupta, "Ben bir Hýristiyaným ve Müslüman bir orduya hizmet etmek istemiyorum" dediðini aktardý.

FT: GERÝLÝMÝN SON ÝÞARETÝ

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, Türk uçaðýnýn kaçýrýlmasýnýn Papa'nýn geçen ay Almanya yaptýðý konuþmanýn ardýndan yaþanan gerilimin son iþareti olarak deðerlendirilebileceðini yazdý. Gazete, korsanýn Papa'ya bir mesaj iletmek istediðine vurgu yaptý.

INDEPENDENT: TÜRKÝYE ZÝYARETÝ ÝYÝ NÝYET JESTÝ

Ýngiliz The Independent gazetesi de, uçak kaçýrýlmasýna iliþkin haberinde Papa 16. Benedikt'in Türkiye ziyaretinin "iyi niyet" jesti olarak deðerlendirildiðini belirtirken, Papa'nýn Baþbakan Erdoðan'ýn çaðrýsýna karþýn özür dilemediðine dikkat çekti. Gazete "Fýrtýnaya raðmen Papa'nýn, güçlü bir laik olan Cumhurbaþkaný Sezer'in konuðu olarak yapacaðý ziyaret programda olmaya sürdürüyor" diye yazdý.

BBC: "UÇAKTA GÜZELLÝK YARIÞMASI KATILIMCILARI DA VARDI"

BBC'nin haberinde ise Ekinci'nin kaçýrdýðý uçakta, Arnavutluk'ta düzenlenen Globe International 2006 güzellik yarýþmasýnýn katýlýmcýlarýnýn da bulunduðu kaydedildi. Haberde, Ekinci'nin bir vicdani retçi olduðu ve sekiz yýl önce Hýristiyanlýða geçtiði ifade edildi. Haberde ayrýca Türk Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn da Ekinci'nin asker kaçaðý olduðunu doðruladýðý belirtildi.

DW: "PAPA'NIN ZÝYARETÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YOK"

Deutsche Welle ise kaçýrýlma olayýna raðmen Papa'nýn kasým ayýnda yapacaðý Türkiye ziyaretinde herhangi bir deðiþiklik olmayacaðýný ve Papa'nýn planlandýðý gibi Türkiye'ye gideceðini duyurdu. Uçaðýn indirildiði Ýtalya'nýn Brindisi kentindeki polis yetkililerine dayandýrýlan haberde, korsanýn polislere, mesajýný Papa'ya iletmeleri halinde yolcularý serbest býrakacaðýný söylediði aktarýldý. Haberde ayrýca Papa'nýn Türkiye'de Kardinalken söylediklerinden ötürü Türkiye'nin AB üyeliðine karþý olarak bilindiði ifade edildi.

VOA: "PÝLOTTAN UÇAÐI ROMA'YA GÖTÜRMESÝNÝ ÝSTEDÝ"

Amerika'nýn Sesi radyosu ise 30 yaþýndaki Hasan Ekinci'nin silahsýz olduðunu ancak pilotu, uçaðý havaya uçurmakla tehdit ettiðini duyurdu. Haberde, hava korsanýnýn pilottan, uçaðý Roma'ya ******ürmesini çünkü Papa'ya bir mesaj iletmek istediðini söylediði belirtildi.

CNS: "VATÝKAN YAKINDAN ÝZLEDÝ"

Catholic News Service'in haberinde ise Vatikan'ýn ve Papa Onaltýncý Benedikt'in geliþmeleri yakýndan izlediði belirtildi. Haberde, Vatikan sözcüsü Ferderico Lombardi'nin Papa'nýn ziyaretinin ertelenmeyeceðini söylediði aktarýldý.

EL PAÝS: KORSAN KATOLÝK VE VÝCDANÝ RETÇÝ

Ýspanya'nýn büyük gazetelerinden El Pais de, "Katolik ve Vicdani Retçi" baþlýklý haberinde uçak kaçýrýlmasý nedeniyle Papa 16. Benedikt'in kasým ayýnda Türkiye'ye yapacaðý ziyaret planlarýnda bir deðiþiklik öngörülmediðini yazdý. Gazete "Papa'nýn gündeminde deðiþiklik yok" diye yazdý.

LE MONDE: TÜRKÝYE ZÝYARETÝ GÖZDEN GEÇÝRÝLMEYECEK

Fransýz Le Monde gazetesi ise, hava korsanýnýn Papa'ya bir mesaj iletmek istediðine dikkat çektiði haberinde Papa'nýn Ýslam ile þiddet arasýnda bað kuran konuþmasýnýn yarattýðý tartýþmalarý anýmsattý. Gazete, olayýn nedeniyle Papa'nýn Türkiye ziyaretinin gözden geçirilmesinin söz konusu olmadýðýný da yazdý.

Güney Afrika'dan Malezya'ya, Kanada'dan Güney Kore'ye kadar pek çok ülkenin basýn yayýn organlarýnda da kaçýrýlma olayý geniþ yer buldu.

ÝTALYA VE ÝNGÝLTERE GENÝÞ YER AYIRDI

THY uçaðýnýn Tiran-Ýstanbul seferini yapmakta olduðu sýrada kaçýrýlmasýnýn ardýndan Brindisi Hava Limaný'na iniþ yapmak zorunda kalmasý bugünkü Ýtalyan ve Ýngiliz gazetelerin büyük bölümünde manþetten verildi.

Haberlerde, Hakan Ekinci adlý korsanýn, Hristiyanlýða geçmiþ bir vicdani retçi olduðu ve de askerlikten kurtulmak için Papa 16. Benediktus'tan yardým istediði belirtiliyor.

Uçak kaçýrma eylemiyle birlikte Ýtalyan basýnýnda Papa'nýn kasým sonunda Türkiye'ye yapacaðý seyahate iliþkin güvenlik kaygýlarýnýn yeniden ön plana çýkmasý da dikkat çekiyor.

Corriere della Sera gazetesi, olayý, ''Uçaðý kaçýrdý: Papa bana yardým et'' manþetiyle duyurdu. Spot cümlelerinde ise ''Bir Türkün tehditleri nedeniyle korkulu saatler yaþandý. Olay, Brindisi'de teslim olmakla sonuçlandý. Silahsýz olan eylemci, 'Ben Hristiyaným, Papa'ya mesajým var' dedi ve de sýðýnma talep etti'' denildi.

La Repubblica gazetesi de ilk sayfada, ''Uçaðý kaçýrdý, 'Ben bir Hristiyaným' dedi'' biçiminde bir baþlýk kullandý. Haberin üst baþlýðýnda ise þu ifadelere yer verildi: ''Papa'dan yardým isteyen Türk'ten eylem. Brindisi'de korku. Eylemci, 'Müslümanlarla askerlik yapmak istemiyorum' diyor.''La Stampa'nýn manþetinde ise ''Uçak kaçýrýldý, Papa için alarm'' denildi. Eylem ve yaþanan geliþmeler, spotta þu cümlelerle özetlendi:

''Uçak, Brindisi'ye F-16'lar eþliðinde indirildi. Tiran-Ýstanbul seferi yapan uçaðý kaçýran korsan: '16. Benediktus'a bir mesajým var'. Papalýk Anadolu Temsilcisi, Papa'nýn Türkiye seyahati konusunda El Kaide tehdidine dikkati çekti.''

Il Messaggero da, ''Brindisi'de korku. Türk korsan teslim oldu'' diye manþet attý. Il Messaggero, eylemcinin askerlikten kurtulmak için Papa'dan yardým istediðine dikkati çekerek þu ifadelere yer verdi:

''Tiran-Ýstanbul seferini yaparken kaçýrýlan THY uçaðý, F-16'lar eþliðinde Brindisi'ye indirildi. Korkulu anlar yaþandý, ama neticede alarm sona erdi. Papa'ya mesajý olan genç Katolik, aslýnda Roma'ya gitmek istiyordu. Eylemci, 'Papa'dan yardým istiyorum' dedi. Vatikan'a göre Ratzinger'in Türkiye seyahati öngörülen biçimiyle gerçekleþecek. Ama El Kaide'den Papa'ya yeni tehditler var.''Solun Demokratlarý Partisi'nin yayýn organý L'Unita gazetesi ise ''Kaçýrýlan Türk uçaðý Brindisi'ye indi: Ben Hristiyaným, Papa bana yardým etsin'' diye baþlýk attý.

''Önce uçaðý kaçýrdý, sonra özür diledi'' baþlýðýný atan Il Tempo gazetesi ise ''Tiran-Ýstanbul seferini yapan uçaðý kaçýran Türk, Brindisi'de teslim oldu ve siyasi sýðýnma istedi'' dedi.

ÝNGÝLTERE BASINI: "PAPA'YA MESAJ?"

Kaçýrýlan Türk Hava Yollarý (THY) uçaðý Ýngiltere'de gazetelerin çoðunda yer alan bir haber oldu. Daily Telegraph, "Hava korsanlarýndan Papa'ya mesaj" yazdý. Gazeteler sabah baskýlarýnda hala bir deðil, iki korsan olduðunu düþünüyor.

Tiran'dan Ýstanbul istikametine kalkan fakat Ýtalya'nýn Brindisi kentine inmek zorunda kalan uçaðý kaçýran Türk, Telegraph'ýn sözlerini aktardýðý Ýtalyan yetkililere göre, Papa 16. Benedict'in kasým ayýnda planladýðý Türkiye ziyaretini protesto etmeyi amaçlýyordu.

Telegraph, kaçýrýlan uçaðýn pilotunun, "yanýmdaki iki kiþi Ýtalya'ya giderek Papa'ya bir mesaj iletmek istiyorlar" dediðinin bildirildiðini yazdý. Fakat gazete, kaçýrma nedeni hakkýnda çeliþkili bilgiler alýndýðýný da belirtiyor ve Türkiye kaynaklý haberlerde, Hýristiyanlýða geçmiþ bir vicdani redçinin Papa'dan destek bulmak için uçaðý kaçýrdýðýnýn bildirildiðini yazýyor.

Keza Independent gazetesi de haberin baþlýðýný bu açýdan bildirmeyi uygun görmüþ. "Askerden kaçmak için uçak kaçýrma giriþimi" diyor Independent.

Daily Telegraph, Papa 16. Benedict'in Muhammed Peygamber hakkýnda yaptýðý alýntýnýn Türkiye ve diðer Müslüman ülkelerde sert tepki uyandýrdýðýný, fakat Vatikan'dan yapýlan açýklamada, uçak kaçýrma olayýnýn amacý ne olursa olsun, Papa'nýn 28 Kasým'da öngörülen Türkiye ziyaretinin planlandýðý gibi gerçekleþeceðinin söylendiðini bildiriyor.

Times, Hýristiyanlýðý özellikle Afrika ve Asya'nýn yoksul ülkelerine daha çekici kýlmayý hedefleyen Papa'nýn köklü bir Katoliklik inancýnda reforma gideceðini belirterek, "Vaftiz olmamýþ bebeklerin ruhunu kurtaran Papa gönül kazanmaya çalýþýyor" yazdý. Yüzyýllardýr Katolikliðe kök salmýþ bir inanca göre vaftiz olmamýþ insanlarýn öldükten sonra gidecekleri yer ne cennet ne de cehennem, fakat "limbo" diye adlandýrýlan ikisinin arasýnda bir yer olarak düþünülüyor.

Bu nedenle Katolikler ölü doðan ve dolayýsýyla vaftiz edilmeyen bebeklerin "limbo"ya gittiðini inanýyor.

Times, "Ama Papa gayet iyi biliyor ki Müslümanlýk dininde ölü doðan ya da erken yaþta ölen bebeklerin hepsi doðrudan cennette gidiyor" diye belirtti. Gazeteye göre, bebek ölümlerinin yüksek olduðu birçok yoksul Afrika ve Asya ülkesinde iki din arasýndaki bu fark, Müslümanlýðý daha çekici kýlabilir.

Times, bu ülkelerde Katolikliði yaymak isteyen Papa'nýn gayet açýk biçimde "limbo" kavramýný ortadan kaldýracaðýný ve ölü doðan bebeklerin Hýristiyanlýkta da yerinin doðru cennet olduðunu resmen ilan edeceðini söylüyor.

(ANKA-AJANSLAR)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...