Jump to content

İsveçli yönetmen Ingmar Bergman öldü


tarihogretmeni

Recommended Posts

270255.jpg

‘Yedinci Mühür’, ‘Yaban Çilekleri’ ve ‘Sihirli Flüt’ü sinema dünyasına kazandıran ve 89 yaşında yaşamını yitiren ünlü yönetmen, 2005’te Time dergisi tarafından, dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni olarak nitelendirilmişti.

İsveçli yönetmen Ingmar Bergman’ın kızı Eva Bergman, 89 yaşındaki babasının, İsveç’in Faaro adasında, uykusunda öldüğünü açıkladı.

Ingmar Bergman, bir Protestan papazının oğlu olarak 1918 İsveç Uppsala’da doğdu. İlk filmini 1946’da çeken Bergman, 1956 Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve 18. filmi olan ‘Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri’ ile bir anda keşfedildi. 1957 Cannes Film Festivali’nde gösterilen ‘Yedinci Mühür’ ile ününe ün kattı.

9 defa en iyi yönetmen Oscar’ına aday gösterilen Bergman’ın eserleri, 1960, 1961 ve 1983 yıllarında en iyi yabancı film Oscar’ı ödülünün sahibi oldu.

Ingmar Bergman, yarım asrı aşan sanat yaşamında 54 film yönetti; 126 tiyatro eserine ve 39 radyo oyununa imza attı. Filmlerinin çoğunda papazlardan ve egemen baba figürlerinden yararlanan usta yönetmen, ağırlıklı olarak ruhani arayışları ve psikolojik çatışmaları ele alıyordu.

270256.jpg

‘Yedinci Mühür’, ‘Yaban Çilekleri’, ‘Sihirli Flüt’, ‘Çığlıklar ve Fısıltılar’, ‘Persona’ gibi ölümsüz filmlerin yönetmeni olan Bergman, 2005’te Time dergisi tarafından, dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni olarak nitelendirilmişti.

ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...