Jump to content

Hitit hanedan mezarları canlandırılacak!


tarihogretmeni

Recommended Posts

63477.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı proje ile Alacahöyük'te Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının yerine orijinal ölçülerinde, üzeri cam fanusla kaplı mezarlar yapılacak.

Mezarlara, yapay iskeletler ile mezardan çıkan Hitit güneş kursları, altın ve gümüş eşyaların kopyası konulacak.

Alacahöyük Kazı Heyeti Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alacahöyük'te Hititler'den kalma 13 tane prens ve prenses mezarı bulunduğunu hatırlatarak, mezarlarda Hitit uygarlığı ve sanatını gösteren Hitit güneş kursları dahil zengin hazine bulunduğunu anımsattı.

Ancak, içindeki eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiği için mezarların ''bugün sadece dört duvar şeklinde, hiçbir anlamı olmadan, bomboş durduğunu'' belirten Çınaroğlu, mezarların canlandırılması ve hazinenin ihtişamının görülmesi için ''dünyada bir ilk olacak'' çalışma başlattıklarını kaydetti.

Çınaroğlu, şunları kaydetti: ''Bu mezarların restorasyonu ve canlandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili koruma kurulundan onay çıktı. Bu da dünyada bir ilk olacak. 13 mezardan 6'sı buradan kaldırılıp, orijinal ölçülerinde, aynı konumda yeni bir mezar yapılacak ve bunların üzeri özel bir cam fanusla, bombeli camla kapatılacak. Daha sonra mezarların içine yapay iskeletler yerleştirilecek. Mezar açıldığında bulunan Hitit güneş kursları ile altın ve gümüş eşyanın birer kopyası yapılarak mezara konulacak. Canlandırma olacak, bunlar mezarların içinde sergilenecek.'' Ayrıca, mezarlar arasında gezi bandı oluşturulacağını ve ölüm törenleriyle ilgili video hazırlanacağını ifade eden Çınaroğlu, ''Böylece ziyaretçiler, 4 bin 500 sene önce bir Anadolu prensinin, prensesinin nasıl gömüldüğünü ve ne kadar şanlı eserlerle birlikte öteki dünya yolculuğuna çıktığını görecek, yaşayacak'' dedi. Çınaroğlu, o dönemin görseli ve sanatının da ekranlara yansıtılacağını ama iskeletler kayıp olduğu için mezardaki iskeletlerin Midas'ın Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki başı gibi etlendirilemeyeceğini söyledi. Projenin bütçesinin 241 bin YTL olduğunu bildiren Çınaroğlu, ödeneğin Bakanlıkça verilmesini beklediklerini, bütçenin hemen çıkması veya başka bir sponsor da bulunması durumunda projenin 3 ay içinde tamamlanıp, mezarların ziyaretçilerin ilgisine sunulacağını ifade etti.

-TRUVA HAZİNESİ'NDEN DAHA ZENGİN...-

Çınaroğlu, Alacahöyük'te bulunan hazinelerin ünlü Truva Hazinesi'nden daha zengin olduğunu söyledi. ''Truva Hazinesi fevkalade güzelmiş ama Truva Hazinesi'nde tek bir sanat eseri yoktur. Ama Alacahöyük kral mezarları sanat eserleriyle dolu'' diyen Çınaroğlu, mezarlarda doğa, geyik, insan, tanrı ve tanrıça heykelleri ile sembolize edilmiş idollerin bulunduğunu anımsattı. Çınaroğlu, ''Bunların hiçbiri Truva'da yok. Truva bizim açımızdan, arkeoloji açısından küçük bir şehir. Ama Alacahöyük bir eyalet merkezi, bir dönemin merkezi'' dedi.

-HAVA FOTOĞRAFINDAN BULUNAN KALE-

Alacahöyük'te bir kalenin varlığının tahmin edildiğini anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, ''Varlığından şüpheleniyorduk, Harita Genel Komutanlığından aldığımız 1990 yılında çekilmiş bir hava fotoğrafından tespit ettik yerini. Hava fotoğrafında böyle şiir gibi okunuyor adeta o kale. Bu sene bir ucundan açmaya başlanacak. Ama tabi sponsor ve para sorunu var'' diye konuştu. Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, ikinci bir iç kalenin de yeni tespit edildiğini bildirdi.

aa / haber7

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...