Jump to content

Windows Media DRM, Yeniden Kırıldı!


zImErIt

Recommended Posts

logomicrosoftfpxn8.jpg

Microsoft ve bir grup " hacker" arasındaki Windows Media dosyalarındaki kopyalamaya karşı koruma teknolojisi konusunda kedi-ve-fare oyunu devam ediyor.

Microsoft elemanlarının son DRM şeması da kırıldı. Geçtiğimiz Ağustos ayında başlayan bu kovalamaca, Doom9 forumlarına " viodentia" rumuzu ile kaydolan kullanıcı tarafından yazılan

FairUse4WM isimli yazılım ile şimdilik noktalandı. Hamle sırası Microsoft'ta!

Uygulama, hep video hem de ses dosyalarından telif korumasını ayırıyor, kaldırıyor ve oynatabiliyor. Windows Media dosyaları da problemsiz bir şekilde diğer dosya türlerine dönüştürülebiliyor.

......

Kovalamaca ilk kez Ağustos 2006'da başladı. Eylül 2006'da Microsoft tarafından, " viodentia" lakaplı kişinin, " kaynak kodları" çalarak Windows Media dosyalarındaki

kopyalama korumasını kırdığı ve şirketi 75.000 $ zarara uğrattığı açıklaması geldi.

Üye olduğu foruma " FairUse4WM benim kendi programım ve asla Microsoft kaynak kodları kullanılmadı. Microsoft'un geliştiriciler için yayınladığı SDK dosyaları ile bağlantılı."

sözlerini kullandığı bir mesaj yazdı. " Ben sadece geliştiriciyim" diyen viodentia, " arkadaşlarım da test ediyorlar ve her seferinde bunu paylaşmam gerektiğini söylüyorlar,

ben de bazı insanlara yardımcı olacağını düşündüğümden yayınladım" ifadesini kullanıyor.

Engadget sitesi ile yaptığı röportajda, bunun için özel bir nedeni olup olmadığı sorulduğunda da " Ben sadece sektörün lideri konumundaki bir şirkete ait teknoloji üzerinde yeteneklerimi deniyor,

kendi egomu tatmin ediyorum" cevabını veriyor.

....

Microsoft tarafından gerçekleştirilen kısıtlamalara karşı FairUse4WM için yayınladığı bir güncelleme ile şirketi ikinci bir düzeltme yapmaya zorluyor.

Her iki sağlayıcı için de Windows Media içerik şifreleme için DRM yamalamak kolay bir iş değil ve müşteriler için yeni yazılım yayınlanmak zorunda.

unknownportraitfv9.jpg

Microsoft " viodentia" kimliğini saptamakta başarısız olduğunu ve bu işe acilen bir çözüm bulunması gerektiğini anlayınca,

Zune taşınabilir ortam oynatıcısını piyasaya sürdü. Bu süre içerisinde de Zune Marketplace çevrimiçi mağazası ile müziklerin indirilmesini sağlıyordu.

Ancak bu çok uzun sürmedi. Cuma günü " Divineo Tao" -- viodentia'dan türeme -- rumuzlu bir şahıs tarafından,

Doom9 forumlarında Microsoft'un DRM içindeki yeni Individualized Blackbox [iBX Sürüm 11.0.6000.6324] bileşenlerinden anahtarları sıyırdığı mesajı yayınlandı.

Bu anahtarlar, mevcut FairUse4WM sürümü nde yapılan düzeltme aracılığı ile Windows Media'nın yamalanmış sürümlerinden kopya korumalarını ayırabiliyor.

Foruma gönderilen cevap mesajlarında, Microsoft'un Zune için şifrelediği şarkılar ile Windows Vista'da son yamanın çalıştığı belirtiliyor.

beforett7.jpg

afterwk9.jpg

KaynakLar :

http://www.engadget.com/2006/09/25/the-engadget-interview-viodentia-creator-of-fairuse4wm/

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=127943

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...