Jump to content

Satürn’ün Bir Uydusu Süngere Benziyor


Iceberg

Recommended Posts

Satürn’ün bir uydusu süngere benziyor

Satürn’ün uydusu Hyperion’un fotoğraflarını inceleyen gökbilimciler, patates biçimli bu gök cisminin daha önce görülmemiş biçimde süngere benzediğini belirttiler.

268887.jpg

ANKARA - Bulgularını bu hafta yayımlanacak Nature dergisinde sunan bilim insanları, yüzde 40’ı gözenekli olan Satürn’ün uydusu Hyperion’un en ilginç tarafının şimdiye dek hiçbir gök cisminde gözlemlenmeyen sünger benzeri görüntüsü olduğunu kaydettiler.

Amerikan uzay aracı Cassini’nin son 2 yılda gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğrafları inceleyen ABD’nin Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları, Hyperion’un yüzeyinin kraterlerle dolu ve bunların 2 km ila 10 km genişliğinde olduğunu, ayrıca çok iyi durumda bulunduklarını belirttiler.

268889.jpg

Hyperion’un yüzeyinin böylesine gözenekli olmasının, çarpan her bir meteorun, bu gök cisminde küçük de olsa bir volkanik püskürmeye neden olmasından ötürü olabileceğini söyleyen gökbilimciler, Satürn’ün bu uydusunun tuhaf şekline de yine meteor bombardımanının yol açmış ve yüzeyinin bir bölümünü koparmış olabileceğini düşünüyorlar.

Ortalama 270 km çapı bulunan Hyperion’un şekilsiz yüzeyinin genişliği 190 km ile 364 km arasında değişiyor.

Satürn’ün 48 uydusundan en büyük 8.si ve aynı zamanda düzensiz şekillilerinin en büyüğü olan Hyperion’un ayrıntılı fotoğraflarını inceleyen biliminsanları, bu gök cisminin yüzeyinin ışığı yansıttığını, ancak Satürn’ün diğer uyduları Phoebe ve Iapetus gibi kraterlerinin içlerinin karanlık olduğunu kaydettiler.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/413200.asp

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...