Jump to content

Hababam Sınıfı’nın yazarı festivalde anılacak


mavikiz

Recommended Posts

“Genciz genç kalabiliriz de

Kırılacak dal değiliz karayellerde

Savrulacak yaprak değil.

Köküz, gövdeyiz ölümsüz

İzinden gelenlerle

Yeter ki genç kalmasını bilelim

Öleceksek dostluk için, barış için ölelim...”

268543.jpg

7 Temmuz 1993’te kaybettiğimiz ‘Hababam Sınıfı’nın yazarı, 1940 toplumcu- gerçekçi kuşağının en güçlü seslerinden Rıfat Ilgaz, doğum yeri olan Cide’de yaşatılmaya devam ediliyor.

FESTİVALİN ADI “SARI YAZMA”

Sarı Yazma, Rıfat Ilgaz’ın hem otobiyografik romanının adı, hem de Cideli kadınların vazgeçemediği bir aksesuarı. Rıfat Ilgaz, “...Başlarında, bellerine kadar sarkan sarıyazmalar, allı morlu önlükler, kırmızı paçalıklar, tertemiz yepyeniydi...” dediği Cideli kadınları ” Sarıyazmalı” şiirinde şöyle konuk etmiş:

Al paçalıklı sırtı küfeli,

Başı çifte çifte sarıyazmalı

Siler gibi alın terini çevrene

Bu kara yazıyı alnından silip

Kendi öz yazını, kendin yazmalı!

RIFAT ILGAZ’IN CİDESİ

Karadeniz’in en uzun sahiline sahip ilçesi Cide’de doğan Rıfat Ilgaz, doğduğu yeri şu sözlerle anlatmıştı:

“Cide, doğduğum eşsiz ve benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de, anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş! Her şeyimi yitirdiğim günlerde Cide’nin, belleğimin duvarlarına yansıyan görünümleriyle dirilir, yaşama gücümü tazelerdim. Çocukluğumun anılarıyla yetinirdim. Bahçe içindeki evimizin yalağına boşaltılan hediyelik balıkların düşleriyle giderirdim açlığımı. Şimdi köküne kıran girdiği söylenen uskumruların, barbunyaların, lüferlerin düşleriyle…”

SARI YAZMA

Rıfat Ilgaz sadece “Sarı Yazma”da değil daha pek çok yapıtında doğduğu toprakları ve insanlarını anlatır; “Karadeniz’in Kıyıcığında, Halime Kaptan, Yıldız Karayel, Kumdan Betona, Bacaksız Tatil Köyünde... Ünü kendisini bile geçen Hababam Sınıfı da Kastamonu Muallim Mektebi anılarıdır.

“...Halkı, köylüyü, kıtı kıtına yaşayan insanları burada tanıdım. Çocukluğumun öyle duyarlı yılları oldu ki onlara uymak için gününe göre ayağımdan pabuçları çıkarıp yalın ayak gezdim. Gününe göre özenti de olsa, okul arkadaşlarımın çoğunluğuna uyarak çarık geçirdim ayaklarıma. Köylü kadınlarının hâlâ bugün bile üstlerinden atmadıkları sarı yazmayı, önlüğü, kırmızı paçalığı giydiririm, gözümün önüne getirdiğim tüm köylü kadınlarına... Belleğim onların ayrıntılarıyla dolu, imgelerim onların görünümleriyle beslenip gelişir...”

RIFAT ILGAZ KÜLTÜR VE SANAT EVİ ZİYARETE AÇILIYOR

Kastamonu’daki “T.C. Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi”, “Rıfat Ilgaz Sokak” Cide’deki “Rıfat Ilgaz Caddesi”, “Rıfat Ilgaz Çocuk Bahçesi”, Rıfat Ilgaz’ın sevgisinin karşılıksız olmadığını gösteriyor.

Rıfat Ilgaz’ın 1911’de doğduğu ev, Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi olarak, festival sırasında ziyarete açılacak. Önce Cide ADD tarafından satın alınan Rıfat Ilgaz’ın doğduğu ev daha sonra Kültür Bakanlığı’na devredilmişti. Kültür Bakanlığı tarafından da Kültür ve Sanat Evi yapılması koşuluyla Cide Belediyesi’ne.

(ntvmsnbc)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...