Jump to content

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi


tarihogretmeni

Recommended Posts

pirireis2a3e49652a3e4966by.jpg

Halife Me'mun'un haritası, es-Sufi'nin gök küresi, Takiyüddin'in su pompası, Cezeri'nin mekanik aletleri gibi Müslüman alimlerin eserlerinin birer kopyasının sergileneceği İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi 9 Temmuz'da açılıyor.

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi 9 Temmuz günü açılıyor. Müslüman alimlerin bilim dünyasına armağan ettiği, ancak tarihin tozlu sayfaları arasında unutulan yüzlerce keşif, bu müzede sergilenecek. Halife Me'mun'un haritası, Abdurrahman es-Sufi'nin gök küresi, Takiyüddin'in su pompası, dünyanın ilk tankı, el-Cezeri'nin mekanik aletleri gibi Müslüman alimlerin bilim dünyasına armağan ettiği, ancak tarihin tozlu sayfaları arasında unutulan yüzlerce keşif, hak ettiği değeri bulacak. Müze Eminönü ilçesinde Gülhane Parkı içinde kuruldu. Müze, 3 bina içinde, 3 bin 550 metrekareyi kapsıyor. Bilimler Tarihi Kütüphanesi de müze içerisinde yer alıyor.

YÜZLERCE ESER

Müze'de 8 ila 16. yüzyıllar arasında Müslüman bilginlerin icad ve keşiflerinin yeniden yapılan kopya örnekleri sergilenecek. Astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, optik, tababet, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarındaki eserlerin veya aletlerin sergileneceği müzede, ilk etapta 140, ilerleyen zamanda ise 800'ün üzerinde eser yer alacak. İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergilenecek tüm eserler Prof. Dr. Fuat Sezgin'in tespitlerine dayanıyor.

BATI BİLİMİNİN KAYNAĞI

Müzenin açılış amaçları arasında, Müslüman bilginlerin bilim ve teknoloji dünyasına armağanı olan ve Batı'da yapılan bilimsel çalışmalara kaynaklık eden pek çok keşif ve icadın yeni nesillere sunulması, hem bilim tarihi bilgisini aktarmak, hem de toplumsal özgüvene katkı sağlamak bulunuyor. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işletme kullanımında olmakla beraber, TÜBİTAK, TÜBA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Frankfurt Üniversitesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin'in katkılarıyla açılıyor.

Yeni Şafak

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...