Jump to content

Pir Sultan Abdal törenlerle anılıyor


mavikiz

Recommended Posts

12402.jpg

Pir Sultan Abdal'ın doğum yeri olan Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde bu yıl 18'incisi düzenlenen ''Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'', ozanın anıtının bulunduğu Topuzlu Baba şenlik alanında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etkinliklerde konuşan Yıldızeli Kaymakamı Hüseyin Güney, bu güzel coğrafyada erdemi, hoşgörüyü, sevgiyi yeşertmek için, sevginin kardeşliğin sembolü Pir Sultan Abdal'ı anmak için toplandıklarını söyledi.

Pir Sultan Abdal, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-i Veli gibi Anadolu topraklarında yetişen hoşgörü simgelerinin, insanların gönlünde taht kurduğunu ifade eden Güney, şöyle konuştu: ''Sakarya'da, Dumlupınar'da destanlar yazmamız, yaşadığımız ortak kültür ve ulvi hasretlerle mümkün olmuştur. 70 milyonluk geniş bir coğrafyada Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Arnavut'u, Alevisi, Sünnisi hepimiz aynı maksada yürüyen, aynı davayı paylaşan, aynı şeylerle sevinip aynı şeylerle hüzünlenen bir vücudunun azalarıyız. Doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde, memleketimizin hangi köşesinde olursa olsun yaşanacak en küçük olumsuzluk hepimizi derinden üzmekte, yaşanacak sevinçler de hepimizi coşturmaktadır. İşte bunun adı vatan sevgisidir. İşte bunun adı millet olma şuurudur. Ne mutlu ki aynı coğrafyayı paylaşan bizler bu şuuru, millet olma bilinciyle, Atatürk'ün kurduğu laik cumhuriyete, onun gösterdiği ilkelerle sahip olmuşuz.''

Bu birliktelik sayesinde Türkiye'nin dünya milletleri arasında daha güçlü bir şekilde hak ettiği yeri alacak olmasından rahatsız olanların bulunduğunu, vatandaşlar arasına nifak sokmaya çalışanlar olduğunu ifade eden Güney, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Aslında bir zenginlik olan bütün farklılıklarımızdan hareket ederek bizlerin içine ayrılık gayrılık sokmaya ve nifak tohumları ekmeye çalışan güçler var. Bu nifaklar dün de vardı, bugün de vardır, yarın da olacaktır. Ama şunu çok iyi bilmelidirler ki bizler sevgiyle hoşgörünün sembolü Yunus'un, Mevlana'nın, Pir Sultan Abdal'ın, Hacı Bektaş'ın yetiştirdiği coğrafyanın evlatları olarak bu mihrakların çabalarını bugüne kadar boşa çıkarttığımız gibi bundan sonra da boşa çıkaracağız.''

Programda daha sonra Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur, Sivas Olayları'nda hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek okurken, etkinlikleri izleyenler de ''burada'' diye karşılık verdi.

Konuşmaların ardından Kazım Genç, Emel Sungur ve beraberindekiler Pir Sultan Abdal'ın anıtına çelenk koydu. Vatandaşların ilgi gösterdiği etkinlikler çerçevesinde, bazı ses sanatçıları ve mahalli halk ozanları sahneye çıktı. Semah gösterilerine de yer verilen etkinliklere, bazı partilerin milletvekili adayları ve temsilcileri de katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din dersi eğitiminin kaldırılması yönündeki pankartların da yer aldığı etkinliklere katılan vatandaşlar, köy çevresinde piknik yaptı. Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen etkinlikler, yarın sona erecek.

(aa)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...