Jump to content

New York'ta Sema Şöleni


mavikiz

Recommended Posts

mevlana_sema_toren_b.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile New York Başkonsolosluğu tarafından Manhattan'da bulunan ünlü konser salonu "The Town Hall"da düzenlenen sema gösterisi büyük ilgi gördü.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığından Doç. Dr. Ahmet Arı, Mevlana'nın derin felsefesinin insanlar arasında daha fazla anlayış, şefkat, dostluk, hoşgörü ve karşılıklı saygı temeline dayandığını belirterek, Mevlana felsefesini insanlarla paylaşmak istediklerini belirtti.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ise yaptığı konuşmada, Mevlevi felsefesinin diğer kültürlere duyulan samimi saygı ve hoşgörüyü içinde taşıdığını belirtti.

Günümüz dünyasının aşırılığın insanları bölmesini durdurmak için bu hoşgörü, diyalog ve çoğulculuğa ihtiyaç duyduğunu belirten Samsar, bu yüzden Türk devletinin dünyada Mevlevi felsefesinin tanıtılması görevini üstlendiğini söyledi.

Başkonsolos Samsar, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) de 2007 yılını Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümü nedeniyle Mevlana'yı anma yılı olarak kabul etmesinden dolayı teşekkür etti.

UNESCO'nun BM temsilcisi Helene-Marie Gosselin de Mevlana'nın dünyanın en önemli hümanistlerinden biri olduğunu belirterek, BM önderliğinde sürdürülen Medeniyetler İttifakı projesinin temelinin de Mevlana felsefesine dayandığını belirtti.

Gecede, İstanbul Tarihi Müzik Topluluğu'nun sema gösterisinden önce, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı profesörlerinden Mahmut Erol Kılıç, Mevlana ve sema gösterisiyle ilgili detaylı bilgi veren bir konuşma yaptı.

Daha sonra yaklaşık bir saat süren sema gösterisi, izleyenleri adeta büyüledi. İstanbul Tarihi Müzik Topluluğu bugün (26.06.2007) bu kez Birleşmiş Milletler (BM) binasında, sema gösterisi sunacak ve aynı gün Mevlana felsefesiyle ilgili BM'de bir de konferans düzenlenecek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...