Jump to content

sergi: Gençer Yurttaş "Ölüm Oruçları"


ysncn_

Recommended Posts

ÖLÜME KARŞI DURAN FOTOĞRAFLAR!

F tipi cezaevlerine karşı 2000 yılında başlayan ve 122 insanın hayatını kaybetmesine neden olan ‘Ölüm Oruçları’ süreci Gençer Yurttaş’ın 50 karelik fotoğraf çalışmasıyla Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi’nde, ULİSfotoFEST kapsamında izleyiciyle buluşuyor.

e-davetiye---olum-oruclari-.jpg

Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi 4 Haziran-1 Temmuz 2007 tarihleri arasında Gençer Yurttaş’ın ‘Ölüm Oruçları’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Festivali ULİSfotoFEST kapsamında açılan sergi, 2000 yılında Adalet Bakanlığı tarafından yeni inşa edilen, tek ve üç kişilik hücrelerden oluşan F tipi hapishanelere siyasi mahkumların nakledilmek istenmesiyle başlayan ölüm oruçları sürecini, toplumsal belleğe kazandırmak amacıyla 2000-2006 yılları arasında çekilmiş toplam elli fotoğraftan oluşuyor.

Mahkumların F tipi hapishanelerde, psikolojik ve bedensel sağlıklarının yanı sıra can güvenliklerinin de tehlikede olduğu gerekçesiyle, 20 Ekim 2000’de açlık grevi ve ölüm orucu biçiminde başlayan eylem, mahkumların insanca yaşayabilmesi için F tipi hapishane uygulamasının kaldırılmasına yönelikti. Dünyada ve ülkemizde oldukça ses getiren eylemler sırasında, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 hapishanede “Hayata Dönüş” adı verilen eşzamanlı bir operasyon düzenlenmiş, bu operasyonda 28 mahkûm hayatını kaybetmiş, onlarcası ağır şekilde yaralanmıştı. Ölüm orucunu sürdüren mahkûmlar F tipi cezaevlerindeki hücrelere nakledilirken, sağlıklarını geri dönülmez biçimde yitiren bir grup mahkûm ise tahliye edilmişti.

Gençer Yurttaş tarafından altı yıllık süreçte, İstanbul, Küçükarmutlu ve Aksaray'da ölüm orucunun devam ettiği evlerde, Gazi Mahallesi’ndeki cenazelerde ve tutuklu ailelerinin İstanbul’un çeşitli yerlerinde yaptıkları eylemlerde çekilen fotoğraflar, ölüm oruçları sürecini günümüze taşırken, toplumsal belleğimizi bu konuda canlı tutmaya çalışıyor. Ölüm orucu eylemini ve bu süreçte hayatını kaybeden 122 insanı bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla oluşturulan sergi, 1 Temmuz’a kadar izlenebilecek.

İletişim ve detaylı bilgi için:

ULİSfotoFEST Koordinasyon Ofisi

Serdar-ı Ekrem sok. No:5

Galata / İstanbul

Tel: +90 (212) 243 71 87

+90 (212) 292 19 39

e-posta: [email protected]

Sergi Mekanı:

Karşı Sanat Çalışmaları

İstiklal Caddesi Elhamra Pasajı No: 258

Kat: 2 34430 Beyoğlu İstanbul

Tel: +90 (212) 245 15 08

+90 (212) 245 46 57

Faks: +90 (212) 245 37 00

e-posta: [email protected]

olum_oruclari_01.jpg

olum_oruclari_02.jpg

olum_oruclari_03.jpg

olum_oruclari_04.jpg

Alnı kızıl bantlı fotoğraflar

Demir parmaklıkları ve gri duvarlarıyla mümkün olduğu kadar mezarları andırsın diye uğraşılmış, küf kokulu havası eskimiş hapishaneler. kimse buralarda canından, aklından, sağlığından, neşesinden olmasın diye oldu bütün bunlar. içlerinde, uzun zamanlar sonra da olsa bir gün kurulacak şölenlerin ümidiyle bedenlerinden vazgeçenler. kendi canına sessizce meydan okumanın yüzü var karşımızda.

havai fişekleri çok daha sonra ve hiç beklenmedik bir anda patlayan ve insana en az haz kadar yakışan feda ve onun gündelik sadeliğinin görüntüleri.

alnını acıyla kırıştırmış bir objektifin çektiği alnı kızıl bantlı fotoğraflar. insanın içini karıştırıp sorularını unutturuyorlar. birazdan ölecek birini tanımak, sevmek, kokusuna, gövdesi günden güne değişse de tıpatıp aynı kalan gözlerine alışmak. bedenini açlığa ve ateşe, aklını unutuşa teslim etmiş insanlar. oynadıkları ateşse bile yanan kendi elleriydi.

acıyla baş başa kalmanın yanında ölümü göze almak nedir ki?

bir yandan da zor sorular bir çığ gibi büyüyüp parçalanarak dolaşıyor zihnimizde; ölüm, karşısında fütursuz olanlara mı uzanır önce yoksa bir türlü ulaşamaz mı onlara? ölümden daha fazla hayatı hatırlatan ne var şu ölümlü dünyada?

nefeslerini tutmuş, gülüşlerin, çiçeklerin, oyuncakların, arkadaşların, çocukların ve uzaklarda yazılmış satırların tesellisiyle ölmeyi bekleyenler; huzurla kutsanmış yüzleri açık defnedilirken ölümden korkmamayı ilham ettiler. merhameti kovuğundan çıkartamadılar ama başka zamanlarda, başka yerlerde ve başka dillerde de anlatılacak hikâyeleri!

sadece kendi oruçlarını değil bizim kazamızı da tuttular.

onlar yaşadılar, biz bakmaya bile kalkışmadık. işte bir fırsat daha, bu sefer de gözlerimizi kaçıracak mıyız?

ayşe düzkan

------

Sergi Detaylı Bilgi

Siyasi mahkûmlar, 2000 yılında, Adalet Bakanlığı tarafından yeni inşa edilen tek ve üç kişilik hücrelerden oluşan F tipi hapishanelere nakledilmek istendi. Mahkûmlar, psikolojik ve bedensel sağlıklarının yanı sıra can güvenliklerinin de tehlikede olduğu gerekçesiyle 20 Ekim 2000�de açlık grevi ve ölüm orucuna başladılar. Eylem, mahkûmların insanca yaşayabilmesi için F tipi hapishane uygulamasının kaldırılmasına yönelikti.

19 Aralık 2000�de Türkiye'deki 20 hapishanede "Hayata Dönüş" adı verilen eşzamanlı bir operasyon düzenlendi. Bu operasyonda 28 mahkûm hayatını kaybetti, onlarcası feci şekilde yaralandı.

Mahkûmlar F tipi cezaevlerindeki hücrelere nakledildi. Burada ölüm orucunu sürdürürken sağlıklarını geri dönülmez biçimde yitiren mahkûmların bir kısmı tahliye edildi.

Bu fotoğraflar ölüm orucu eylemini ve bu süreçte hayatını kaybeden 122 insanı bir kez daha hatırlamak için sergilenmektedir.

ULISfotoFEST kapsamında düzenlenen sergi 4-30 Haziran tarihleri arasında, Pazar günleri dışında 11:00-19:30 saatlerinde izlenebilir.

Sergi, 30 Haziran 2007 tarihine kadar, Pazar günleri dışında 11:00-19:30 saatlerinde izlenebilir

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...