Jump to content

YÖK: 'ÖSS'yi kaldırırsanız ÜSS kurulur'


Muallim-i Ali

Recommended Posts

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) tarafından, fen-edebiyat fakültelerinin genel sorunlarının tartışılması, mezunlarının durumlarının değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik hedeflerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen 'Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlar Toplantısına', 64 üniversiteden 69 dekan katıldı.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Eşme, toplantıda yaptığı konuşmada, son zamanlarda girilen seçim sürecinde siyasi partilerin, ÖSS’den söz etmeye, YÖK’ün, üniversiteler açılmasına rağmen kontenjanları artırmadığına yönelik söylemlere başlandığını ifade etti.

Kontenjanların büyük bir özveri ile ayakta durduğunu, kontenjanlara kaynak ayrılmadığı, öğretim üyesi politikasını değiştirilmediği sürece ÖSS’nin kaldırılamayacağını savunan Prof. Dr. Eşme, şunları söyledi:

'ÖSS, 1974’den itibaren Türk üniversitelerinin geliştirerek bulduğu bir yoldur. Peki eğitime yan etkileri, olumsuz yansımaları yok mu?

Fazlasıyla var. Ama daha iyisini bulmadıkça bunu kaldıramayız. Bizim üniversitelerde 200 bin tane lisans kontenjanımız, 200 tane koltuğumuz, sandalyemiz var. Yani tılsımlı bir çözüm yok. ÖSS’yi kaldırırsınız ’ÜSS’ veya başka isim dersiniz ya da noter huzurunda kura çekersiniz. Orta öğretimde verilen notlar baz alınarak üniversitelere geliştirilemez.

Fakat böyle düşünenler de var. Öğretmenler üzerinde çok büyük baskılar olur, adalet ortadan kalkar. İyi bir çözüm bulana kadar ÖSS’yi sürdürmek, ancak bunu geliştirmek zorundayız. İyi çözüm bulan varsa getirsin tartışalım. Ama ’ÖSS’yi kaldırıyoruz’ diyerek çözüm üretmezseniz bu sadece bir politika, halkı kandırmak olur. Bilim adamları olarak halka doğruları söylemek zorundayız.'

'ANADOLU’DA ÜNİVERSİTE ATAĞI'

Son yıllarda Anadolu’da üniversite atağı başladığına işaret eden YÖK Başkan Vekili Eşme, şunları kaydetti:

'Üniversiteler özellikle bulundukları kentlerin ve bölgelerin gelişmesinde önemli rol üstlenmiştir. Üniversiteler sadece ekonomik anlamda düşünülmemelidir. Aydınlanma sebebi olmuş, kültür dokusu üst seviyelere çıkmıştır. Üniversiteler bunların yanı sıra bilimsel anlamda da atılım gerçekleştirmiştir. Fen-Edebiyat fakülteleri üniversitelerin kaburgası, olmazsa olmazıdır.

Ancak fen liselerini bitiren öğrencilerin yüzde 40’ı üniversitelere giremedi. Girenlerin ise yalnızca yüzde 5’i fen-edebiyat fakültesini istemiş.

YÖK’ün fen-edebiyat fakültelerinin birbirlerinden ayrılması için kararı bulunuyor. İsteyen üniversiteler bunu yapabilecekler. Milli Eğitim Bakanı ile konu hakkında görüşmelerimiz oldu, ancak sonuç alamadık. Kararımızı, yeni kurulacak hükümete de ileteceğiz'

'ÜNİVERSİTELER SORUN VE SUÇLAMALARLA KARŞI KARŞIYA'

Prof. Dr. Eşme, üniversitelerin çok önemli sorun ve suçlamalarla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Üniversitelerin, kadro ve finans konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Eşme, şunları söyledi:

'Son 4 yılda üniversitelerimiz şu veya bu gerekçelerle suçlanıyor. Bunların en büyük halkası, Van’da yaşadığımız olaydır. Burada yaşanan tam bir ibrettir. 19 Mayıs Üniversitesi ile ilgili tahkikat yapılıyor.

Oradaki bilgilerin TBMM’ye fotokopisi isteniyor, bu fotokopiler bir otomobile, minibüse sığmıyor ve TIR’la getiriliyor. İncelenmesinin ardından çöpe atılıyor. Bu işkencedir. Üniversiteler bir işletmedir, bazı sorunlar ve hatalar olabilir. Ama siz bir üniversitenin başındaki kişiyi çete suçlaması ile sorgulayamazsınız.

Bundan dolayı üniversiteler olarak saldırılara karşısında her zaman dik durmaya çalıştık.' ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz de geçen yıl 21 bin öğrenci ve 10 fakülte ile 2006-2007 eğitim-öğretime başladıklarını, Karabük Üniversitesinin kurulması ile fakülte ve öğrenci sayılarının düştüğünü, gelecek eğitim döneminde diş hekimliği ve güzel sanatlar fakültesinin açılmasıyla birlikte ZKÜ’de 18 bin öğrencinin öğrenim göreceğini kaydetti.

AA

Link to comment
Share on other sites

Dünya'da ilk 500. sıraya bile giremedik. Kahrolası YÖK.

YÖK elbette kalkmalı. Kendini inkar eden haraketler yapmaya başladı.

İTÜ ilk 100 e girmişti 80 civarı bişey olmuştu yani tam hatırlamıyom küsüratı(ama neye göre sıralamaydı onu da hatırlamıyorum :) )...haberin yok ondan sanırım :D

Link to comment
Share on other sites

İTÜ ilk 100 e girmişti 80 civarı bişey olmuştu yani tam hatırlamıyom küsüratı...haberin yok ondan sanırım :)

bizim kanıtımız var senin var mı?

Please register to see this content.

siyasi tartışma yapıyorsunuz sayın modum:)

Link to comment
Share on other sites

Please register to see this content.
dünyada ilk 500 e giren üniversitelerin listesi.burdaki listede malesef yok Türkiye'den üniversite.

Bu 2004 yılı için olan bir sıralama mıydı acaba ?

ARWU_LOGO_2004.jpg

böyle bi resim var sitede sol üstte ondan sordum.

Sıralama kriterleri de bunlar :

# Eğitimin Niteliği (% 10). Mezunları arasında alınan madalya ve Nobel ödülü alıp alınmadığına bakılıyor.

# Öğretim kadrolarının niteliği (%20). Çalışanları arasında alınan madalya ve Nobel ödülü alıp alınmadığına bakılıyor.

# Üniversitede 21 araştırma kategorisinde üniversitede yüksek atıf (citation) alan araştırmacı sayısına (%20) bakılıyor.

# Üniversitenin büyüklüğüne kıyasla akademik başarısı (%10) göz önünde bulunduruluyor.

# Science ve Nature gibi dergilerde yayınlanan makale sayısı (%20)

# Bilimsel atıf alan dergilerde yayınlanan makale sayısı, gibi ölçütler dikkate alınmaktadır.

----------------------------------------------

işte mesele orada bir hatırlasam....

Link to comment
Share on other sites

yök ülkemizin bir kurumudur. ülkemizin kurumlarıyla ileri geri konuşmak forum kurallarınca yasaktır. O yüzden siliyorum bazı postları.

Link to comment
Share on other sites

yök ülkemizin bir kurumudur. ülkemizin kurumlarıyla ileri geri konuşmak forum kurallarınca yasaktır. O yüzden siliyorum bazı postları.

Hanii Demokrasi ? Gitti benim mesajlar.

İste YÖK'te böyle...

Ne diyelim.

En Hayırlısını En büyük verir.

Link to comment
Share on other sites

@ cibinlik siyasi konuların konuşulması yasaktır.

@ hakinen kendi postlarımı da sildim. Gereksiz bir tartışmaya gittiğinden ve forumlarda gereksiz tartışmaları önlemeye çalıştığımızdan dolayı sildim.

Link to comment
Share on other sites

İTÜ'den Haberler

İTÜ Tanıtım Günleri 26-27 Temmuz tarihlerinde 10:00 -17:00 saatleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi' nde yapılacaktır.

İTÜ Dünyada İlk 520 Üniversite Arasına Girdi...

Araştırmalarının düzeyi, mezunlarının iş bulma oranı, uluslararası görünümü ve eğitim düzeyi gibi ölçütlere dayanılarak THES-QS tarafından yapılan sıralamada İTÜ, dünyanın en iyi 520 üniversitesi arasında 349., Türkiye üniversiteleri arasında ise 1. sırayı almıştır.

Türkiye'de sıklıkla yapılan tartışmaları bambaşka bir boyuta taşıyan İTÜ'yü 358. sıra ile İstanbul Üniversitesi, 401. sırayla Bilkent Üniversitesi, 454. sırayla da Sabancı Üniversitesi takip etti.

Sıralamanın kriteri ve tüm liste için :

İTÜ Deprem Araştırmalarında Türkiye'nin Gündemine Oturdu...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ başkanlığında yürütülen, "Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi" kapsamında elde edilen verilerle 5 büyüklüğünün üzerindeki depremlerin 12-24 saat öncesinde yüzde 75 oranında kestirilebildiği bildirildi.

Proje Yürütücüsü Berk Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen pilot olarak yürütülen projenin "bilimsel mutfağı"nda, Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bilimadamının bulunduğunu, birçok disiplinden kişilerin de projeye katkı sağladıklarını söyledi.

Kaynak: Milliyet - 14.11.2006 , ,

Arkadaşlar görüldüğü üzere ilk 500 e girmişiz dimi. :) (yıl 2005 ve 2006 da girmişiz sıralamaya sizin bahsettiğiniz 2004 yılı )

2006 yılı dünyadaki en iyi üniversiteler sıralaması

worlduniversityrankings/results/2006/rankings_1520/

2005 yılı dünyadaki en iyi üniversiteler sıralaması

Please register to see this content.
worlduniversityrankings/results/2005/rankings_201500/

( 329= Istanbul University Turkey)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...