Jump to content

Bol reklamlı 7. sanat


mavikiz

Recommended Posts

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin “Sinema salonlarındaki reklamlar çok uzun, reklamlarda ses çok fazla açılıyor ve reklamları biz istemediğimiz halde zorla seyrediyoruz” şeklinde şikayette bulunduklarını söyledi. Çetin, özellikle kapalı gişe oynayan filmlerde yarım saate yakın reklam gösterildiğini kaydetti ve tüketicilerin kendi iradeleri dışında zorlanan bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade etti.

ISLIK VE ALKIŞLA PROTESTO

Sinema salonlarının reklamları “sıfır maliyetli olduğu için tercih ettiğini” ifade eden Çetin, “reklamların uzun tutularak, özellikle yeni filmlerin fragmanlarının yeterince gösterilmediği” görüşünü savundu.

Çetin, tepkilerin daha çok alkış veya ıslık çalarak, salonu kısa süreli boşaltarak gösterdiğini söyledi.

TÜKETİCİDE DE BİLİNÇ EKSİKLİĞİ VAR

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da konunun “ayıplı mal” kategorisine girmediğine anlatan Çetin, “Daha çok tüketicinin istemediği bir hizmetin ona zorla verilmesine giriyor. Maalesef yasada bu konuda herhangi bir yaptırım öngörülmemiş” dedi. Tüketicide de konuyla ilgili “bilinç eksikliği” olduğunu dile getiren Çetin, uzun reklam izlettirmenin “aslında tüketici hak ihlali olduğunu” söyledi.

REKLAM SÜRELERİ MAKSİMUM 15 DAKİKA

Türkiye’deki 1050 sinema salonunun reklam yayın hakkına sahip FİDA Film’in Pazarlama Koordinatörü Nihan Güney ise reklamların sinema

salonlarıyla yapılan sözleşmeler çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.

Reklamları “izleyiciyi rahatsız etmeyecek şekilde

sınırlandırdıklarını” ifade eden Güney, gösterimin ortalama 10 dakika sürdüğünü, yıl içinde “3-4 taneyi geçmeyen, gişe hasılatı yüksek filmlerde de bu sürenin maksimum 15 dakikaya çıktığını” savundu.

Güney, dünya standartlarına uyduklarını ifade ederek, “Hatta sinema reklamcığında öne çıkan İngiltere, İtalya gibi ülkelerde bu süreler daha

da uzun. Türkiye, dünya standartlarını uyguluyor” dedi.

SİNEMANIN YÜKSEK MALİYETİNE REKLAM DESTEĞİ

Güney “Sinemalar ciddi maliyetleri olan işletmeler. Bu maliyetlerin sadece gişe geliriyle karşılanması söz konusu değil. Bu nedenle, reklam gelirleri sinema işletmeleri ve dolayısıyla sinema sektörünün kalkınmasında önemli rol oynuyor. Sektöre yapılacak yatırımlarda reklamdan elde edilen gelirin önemi artıyor” dedi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...