Jump to content

Nano Teknoloji


CarleoNe

Recommended Posts

Nanofütüristler, nanoteknolojinin yaracağı ekonomi hakkında da öngörülerde bulunuyor. Bizi bekleyen devrimi, nanofütüristler şu soruyla özetliyor: "Yetiştirebileceğiniz halde hala araba mı inşa ediyorsunuz?"

Eğer nanorobotların özgürlük arayışına girebilecek kadar akıllı olacaklarını varsayarsak, o zaman insanlık için büyük bir tehlikenin varolduğunu inkar etmek saflık olur.

Bu makineler enerjilerini ve diğer kaynaklarını insanlardan sağlamak üzere programlanabilirler, sonra da bu kaynaklar konusunda bizimle rekabete girişebilirler ve hatta bunları vücudumuzda tümüyle tüketme yoluna gidebilirler. Bu da insanlığın robotik hastalıklarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Nano robotlar nasıl üretiliyor?

Nanorobotların bileşenlerinin üretilmesinde kullanılan iki metod var. Bunlardan biri, tıpkı heykeltraşın şekilsiz bir taştan fazlalıkları çıkararak heykel oluşturması gibi, şekilsiz bir maddeden bazı unsurları yokederek yeni bir yapı oluşturmak suretiyle gerçekleşiyor. Diğer metod ise tümüyle çamura şekil vermek gibi… Elbette her iki teknik de çıplak gözle görülemeyecek ölçülerde gerçekleştiriliyor; bunun için de bazı sofistike teknolojiler kullanılıyor. Birinci teknik tıpkı silikon çiplerde olduğu gibi, kimyasal olarak silikonun aşındırılması yoluyla şekil verme prensibine dayanıyor. Diğer yöntemde ise, STM (Scanning Tunnelling Microscope) adı verilen ve çok ince tespitler yapabilen bir mikroskop kullanılıyor. Bu mikroskobun gözetiminde, bazı atomlar elektronik olarak malzemenin ana gövdesinden çözülerek ihtiyaç duyulan noktalara ekleniyor.

Nanoteknoloji neleri mümkün kılabilir?

Bilimadamları tarafından, nanoteknolojinin mümkün kılabileceği ileri sürülenler arasında şunlar yer alıyor: Kendi kendini monte edebilen tüketici ürünleri; milyarlarca kez daha hızlı bilgisayarlar; güvenli ve maliyeti karşılanabilir uzay seyahatleri; medikal nanoteknolojiyle hastalık, yaşlanma ve ölüme son verilmesi; daha fazla kirlenmenin önüne geçilmesi ve mevcut kirliliğin otomatik olarak temizlenmesi; açlık ve kıtlığa son verilmesi; yok olmakta olan bir çok bitki ve hayvanın kurtarılması; yerkürenin ve güneş sisteminin yeniden biçimlenmesi…

İlk aşama karbon mucizesi

Geliştirilmekte olan nano devrisinin ilk aşamasını karbon mucizesi oluşturuyor. Karbon kanalcıklar kullanan yeni ürünler geliştirilmesi için bir çok şirket ve devlet çalışmalar yapıyor. Eğer başarılırsa, bilinen tüm fiber ileticilerden çok daha fazla yüksek kapasiteli olan, karbon kanalçıkları büyük miktarda ticari uygulamaya da yön verebilecek.

Endüstriler altüst olacak

Nanofütüristler, nanoteknolojinin yaracağı ekonomi hakkında da öngörülerde bulunuyor. Bizi bekleyen devrimi, nanofütüristler şu soruyla özetliyor: "Yetiştirebileceğiniz halde hala araba mı inşa ediyorsunuz?" Yakın gelecekte, bir grup bilimadamı, kendi kendine kopyalama yapan ilk nano boyutlu robotu yapmayı başaracak. Bir kaç yıl içinde, bu robotların sayısının trilyonlar mertebesine ulaşacağı ve böylece tüm endüstrilerde üretimin altüst olacağı öngörülüyor. Bu teknolojiyi kullanan şirketer üretimlerini olağanüstü artırırken, klasik yöntemlerde üretim yapanlar, nanoteknoloji kullananlarla rekabet edemeyecekle için iflasa sürüklenecek.

Milyar dolarlar harcanıyor

Nanoteknoloji çağının gerisinde kalmamak için şirketler ve devletler büyük yatırımlar yapıyor. Bu teknolojinin başını çeken ABD'de geçtiğimiz yıl, Ulusal Bilim Vakfı 217, Savunma Bakanlığı 110, Enerji Bakanlığı 94, Ulusal Sağlık Enstitüsü 36, NASA 20 ve Ticaret Bakanlığı 18 milyar dolar nanoteknoloji araştırmalarına harcandı.

Türkiye'de bu alanda çalışmalar yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Ancak bilinen bir şey var ki, nanoteknolojinin geleceği bizim de geleceğimiz olacak.

Home Electronics

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

Yukarıda yazılan bazı bilgilere katılıyorum fakat hepsine değil.Çünkü ben ortaokul yıllarında (90'larda) Bilim Teknik dergisinin eski sayılarını bizim okul kütüphanesinde inceleme fırsatını buldum.Orada yapay güneşten tutun zaman makinasına kadar bir çok yenilikten bahsediliyordu.Zaman olarakta 2000 li yıllar gösteriliyordu.Fakat günümüzde böyle bir teknolojiyi göremiyoruz.Bu nedenle böyle haberlerin bazı gerçeküstü öğeleri bulunmakta.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...