Jump to content

kadın erkek eşitliğine inanıyormusunuz


kontra

Recommended Posts

kalkıp kafeye gideriz para bizden çıkar yok olmadı sinema erkeklik ya biz vericez parayıı ondan sonra bişey olsun eşitlik isterler ama parayı verirken bişey yok :lol:

Link to comment
Share on other sites

"Şüphesiz, Allah katında sizin en üstün olanınız, takvaca en ileride olanınızdır." (Hucurat Suresi, 13)

-------------------------------------------------------------------

“Erkekler kadınlar üzerine hâkimdir (idarecidir). Çünkü Allah teâlâ onların bazısını bazısı üzerine tafdil buyurmuştur (üstün yaratmıştır). Ve (erkekler) mallarından infak etmektedirler (kadınlara harcamaktadırlar). Saliha kadınlar itaatlidirler. Allah u teâlâ’nın hıfzı sayesinde gaybı (kocalarının gıyabında, ırz ve mallarını) muhafaza ederler.” (Nisa Sûresi, 34 )

Bu âyet-i kerime hakkında Elmalılı Hamdi Yazır’ın yaptığı özlü bir tefsir şöyledir:

“Erkekler kadınlar üzerine hâkimdir. Aile içerisinde hâkimiyet, yâni aile fertlerini koruyup gözetme vazifesi, erkeğe verilmiştir. Âyetten, erkeğin bu vazifeyi yapmak üzere kadından daha üstün kılındığı anlaşılmakla beraber, açıkça ‘Erkekleri kadınlardan üstün kılmıştır.’ yerine ‘Bazısını bazısından üstün kılmıştır.’ buyurulmasının da, daha başka mânâları vardır. Şöyle ki, bu tarz ifadeden anlaşıldığına göre, gerek kadının gerek erkeğin birbirinden üstün tarafları vardır. Aile çatısı altında, her iki tarafın üstün meziyetleri birleştirilir ve ailenin ihtiyaçları yanında, saadeti de temin edilmiş olur.”

Devamı :

---------------------------------------------------------------------

Bu soruya hemen "evet" veya "hayır" demek çok zor. Çünkü, soru bu haliyle yeterince açık değil. Onu bir başka soru ile açmak gerekiyor. "Nerede? Hangi konuda? Ne yönden?" gibi. Eğer, "hukukî açıdan" soruluyorsa, cevap olarak "evet" diyebiliriz.

Eğer, her hususta denilirse, o zaman, bu soruya cevap vermeye gerek kalmayacaktır. Zira, cevabı sorunun içindedir. Madem ki, iki ayrı cinsten söz ediliyor. Öyleyse mutlak eşitlik nasıl düşünülebilir?

Kadınla erkeğin eşit oldukları sahalar bulunduğu gibi, erkeğin kadını çok gerilerde bıraktığı, yahut onun çok gerisinde kaldığı sahalar da mevcut. Onun için, meseleyi sadece bir tek madde çözümlemek mümkün değil.

Şayet, "Kadınla erkek arasında iyi insan, üstün insan olma noktasında bir fark var mıdır?" diye sorulursa o zaman şunu hemen belirtmek isteriz: Hakimiyet başka, üstünlük ve fazilet daha başkadır. Bu ikincisinde hemen çalakalem şu yahut bu üstündür, demek çok zordur. Çünkü, kadın olsun erkek olsun, her insan Allah ın kuludur. O, hangi kulunu üstün tutuyor, daha çok seviyorsa ve hangi kulundan razı ise üstünlük ancak onundur. İlahi ferman olan Kur ana baktığımızda, üstünlük ölçüsü olarak, karşımıza cinsiyetin değil takvanın çıktığını görüyoruz. Evet, Allah indinde üstünlüğün ölçüsü takvadır.

Nedir takva? En kısa ifadesiyle Allah tan korkmak, günahlardan sakınmak, Onun razı olmadığı hareket, tavır, hal ve sözlerden uzak durmak. Onun rızasına ermeyi en büyük maksat bilip, bunu kaybetmekten son derece korkmak. İşte, kim böyle yaparsa üstün insan, faziletli insan odur. Bu noktada cinsiyete itibar edilmemiştir.

Takva dendi mi hemen salih ameli hatırlıyoruz. Salih amel, yani, hayırlı, güzel işler görmek. Onda da cinsiyete itibar edilmiyor. Mesela okunan her Kur an harfine karşılık on sevap verilmişse, bu bütün insanlar için böyledir. Kadına daha az, erkeğe daha çok sevap söz konusu değil.

Soruyu bir de psikolojik yönden ele alabilir ve şöyle sorabiliriz: Kadınla erkek arasında psikolojik yönden farklılık var mıdır?

Bu soruya hiç tereddüt etmeden elbette diye cevap veririz. Kadınla erkek arasındaki psikolojik farklılık kendini çocukluk çağından itibaren göstermeye başlar. Erkek ve kız çocukların oyuncakları farklıdır. Bir kız çocuğu en çok oyuncak bebekleri sever. Henüz evlilik nedir bilmediği o yaşlarda, bebeklerini bağrına basar, öper, elbiselerini değiştirir, beşikte sallar ve uyutur. Günün büyük bir kısmını onlarla geçirir. Erkek çocuk ise, taksi, uçak, tabanca gibi oyuncaklara daha fazla rağbet gösterir.

Bu çocuklar büyüdüklerinde bu defa, sohbetleri değişir. Erkeklerin toplantılarında daha çok, iş hayatı yahut politika konuşulurken, kadınlarda ön sırayı ev eşyaları ve örgüler alır.

Kabiliyet yönünden de iki cins arasında bariz bir fark var. Erkek, terkip ve tahlilde, kadın ise taklit ve ezberde daha ileri. Bir misal ile anlatmak gerekirse; erkek bir mimari eseri ortaya koymakta, onun bütün bölümlerini güzelce yerleştirmekte, kadından daha ileri. Kadın ise, o eserin herhangi bir bölmesini ince nakışlarla süslemekte erkekten çok daha hassas.

Erkek dış aleme daha açık. Şefkatte kadından geri, ama teşebbüs kabiliyetinde ileri. Kadın ise erkeğe nispeten daha içe dönük. Bunun en büyük faydası, yavrusuna ve yuvasına göstereceği ihtimam.

Bu iki cinsin zafiyetleri de farklılık gösteriyor: Erkekte, tahakküm ve baskı hastalığı mevcut. Kadında ise, gösteriş ve desinler belâsı.

Kadının en bariz bir özelliği de hassasiyetidir. Buna "teessürilik" deniliyor. Kadın, çevreden etkilenmekte erkekten daha hassas. Dolayısıyla, telkine kapılmaya, aldatılmaya ondan daha müsait.

Kadında sezgi gücü, erkekten çok kuvvetli. Değişikliğe ondan daha çok ihtiyaç duymakta, yenilik ve heyecana daha açık. Vücut büyüklüğü itibariyle ve güç ile kuvvet yönünden, kadın erkekten genellikle daha geri. Bunun neticesi olarak, sığınma ihtiyacı kadında kendini daha fazla hissettiriyor. Ama bazılarında bu ihtiyaç, aşağılık kompleksine dönüşüyor; bu da erkeklik kompleksi olarak kendini gösteriyor.

Kadın, hayat arkadaşına (ona nispetle) daha çok bağlı. Ondan daha vefalı. Dünya sevgisinde erkekten çok ileri.

Kadını bu psikolojisi içinde değerlendirmek ve onun erkekleşmesine değil, ideal bir kadın olmasına çalışmak gerekir.

Etrafımıza şöyle bir göz atalım. Bütün canlılarda bedenler ve ruhlar arasında mükemmel bir uygunluk var. Ceylan ruhunu, aslan bedenine sokmak ve onu aslanca davranmaya zorlamak, en başta o sevimli ruha zarar verir. Her kükreyişte ruhundaki letafetten birazını kaybeder; her hamlede kendi öz güzelliğinden bir parçayı harap eder. Kadın ve erkek eşitliği diyerek kadını erkekçe davranışlara itmek de en başta kadına zarar verir.

Aslında, bu vadide gösterilen kasıtlı ve yoğun faaliyetler, bir bakıma hiçbir şeyi değiştirememiştir. "Hüküm çoğunluğa göre verilir." kaidesinden hareketle şöyle diyebiliriz: Kadınlar yine fabrikatör olmaktan çok işçi, hâkim olmaktan çok kâtip, amir olmaktan çok sekreter, pilot olmaktan çok hostes, patron olmaktan çok tezgâhtardırlar. Zira, yaratılışı değiştirmek mümkün değildir.

Maalesef, kadına lâyık olduğu yeri bir türlü veremedik. Ya onun rızkı bize bağlıymışçasına, kendisine aşırı derecede hükmetmeye kalktık, ona haksız muamelelerde bulunduk, yahut, kendisine çok fazla fırsat verdik, onu erkekliğe heveslendirdik ve mahvettik.

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

Bende inanmıyorum abicim ya bi işe gireceksın bayan eleman istiyolar bi yere gidiyosun once bayanlar diyolar otobuste ayakta bayan varsa bayanlara yer verelim diyolar onden bayanlar diyolar, diyolar da diyolar abicim....

Link to comment
Share on other sites

vaazlar gelmiş ardı ardına :lol:

Program yazmak caizmidir hocam yada kırmak :lol:

peki bir berber bir berbere kalk beraber bir berbere gidelim derse ve bu gittikleri berber kadın çıkarsa traş olup kaş aldırmak caizmidir?

Link to comment
Share on other sites

Bir kilo demir mi ağırdır 1 kilo pamuk mu?

Bu örnek "Hiçbir şey eşit değildir" cümlesine örnek olamazki..

Cümlede anlatım bozukluğu var bence..."Farklı cinsten(türden vs. vs.) hiçbir şey eşit değildir." deseydi örneğin uyacaktı.

Tabi burdaki eşitlik kelimesi hangi mana da kullanıldı o da var işin içinde.Bak sen birim olarak 1 er kilo olarak aldın.Birimler eşit oldu.

Ne vaazı canım sende fikir alış-verişi yapıyoruz gb'ı 1 ytl buyur :lol:

Link to comment
Share on other sites

Bir kaplanla kaplumbağa yı aynı kefeye koyamazsınız. Asıl bu eşitsizlik olur..

Ancak kilit nokta şurası: Kaplan da kaplumbağada aynı haklara sahiptir adalet konusunda ayrım gözetemezsiniz.

velhasılıkelam kadın erkek asla eşit değildir.. ikisinin de farklı görevleri farklı terimleri farklıdır ancak adalet konusunda kadın da erkeğede eşit davranmak zorundasınızdır. Ayrım gözetemezsiniz.

veya kadınlar arasında her kadın da eşit değildir erkekler arasında her erkekte eşit değildir. Her kişi farklıdır. Ancak adalet konusunda hiçbir ayrım gözetemezsiniz.

Arkadaş hesap ödemekten bahsetmiş. Böyle bir kural yokki zaten?bu toplumsl bir kültürdür. Bence çokda güzeldir.. Ben bir kıza hesap ödetsem bir daha yüzüne bakamam..

Link to comment
Share on other sites

Yroum yapmıcam kendi aranızda kaynaşın dicem ama dayanamıyorum ki :lol:

Kadın erkek için, erkek kadın için vardır. Adalet her ikisi için de geçerlidir ve her halukarda, Tanrı önünde hesaplaşılırken; kadına da erkeğe de aynı sorular sorulacaksa, eşitlik neden böyle sorgulanıyor anlamıyorum. Farklı özellikleri olan iki mahluktan bahsediyoruz. Kimse kimseden üstün değil. Yaratılan her canlının ayrı ayrı vasıfları var. Erkeğin ve kadının aynı olmasını beklemek yanlış, onlara aynı hakları tanımak ise en doğru, en yerinde olan durumdur bence.

Yine çok mu konuştum ne? :lol:

Link to comment
Share on other sites

zaten eşitlikteki kavram haksal eşitlikler herkesin eşit haklara sahip olması. Erkek her akşam dışarda gezerken hadının dışarı çıktığında dayak yemesi eşitlik değildir. Eşitlikte savunulan budur. Yoksa kimse kadın erkek eşit olsun derken kadınlar çalışsın kas yapsın demiyor.

Link to comment
Share on other sites

zaten eşitlikteki kavram haksal eşitlikler herkesin eşit haklara sahip olması. Erkek her akşam dışarda gezerken hadının dışarı çıktığında dayak yemesi eşitlik değildir. Eşitlikte savunulan budur. Yoksa kimse kadın erkek eşit olsun derken kadınlar çalışsın kas yapsın demiyor.

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Elmalılı Hamdi Yazır'ın deyimiyle;

Şöyle ki, bu tarz ifadeden anlaşıldığına göre, gerek kadının gerek erkeğin birbirinden üstün tarafları vardır. Aile çatısı altında, her iki tarafın üstün meziyetleri birleştirilir ve ailenin ihtiyaçları yanında, saadeti de temin edilmiş olur.

Bayanlar eşitlikten ne kadar veryansın etsede bunu bozan genelde kendileri :) Erkeksin yapsana :D<_<

Şaka bir yana Elmalılı Hamdi Yazır'ın anlamlandırmasının üstüne yorum olamaz heralde :)

Link to comment
Share on other sites

yaratılış itibarı ile erkek kadına üstün kılınmıştır ancak hukuki olarak kadın ile erkeği eşit tutmak her ikisine de aynı hakları vermek en doğrusudur, kadın ve erkek birbirlerini tamamlayan iki yarım gibidir zaten, Aile hayatında ise erkeğe çok daha büyük görevler düşmektedir....

Link to comment
Share on other sites

Bencede eşit değildir.bilimsel olarakda bu kanıtlanmıştır erkeklerin beyinleri bile kadınlarınkinden daha büyükmüş ama onlarında bizden iyi olduğu konular varmış bizimde onlardan iyi olduğumuz konular varmış.Nedense büyük işleri hep erkekler başarır.Dinimizde de bu böyledir ama bazıları anlamak istemiyor yada işlerine gelmiyor işine geldiği zaman sen erkeksin sen yap gelmedimi biz eşitiz <_< bu dünya böyle!

Link to comment
Share on other sites

video çok ilginç geldi bana. gerçekten çok büyük yanlışlar ve tezatlar içeriyor. buradaki eleştirdikleri şeyleri zaten kendileri teşvik ediyor. kendilerini rezil etmişler videoyu hazırlayanlar.

Link to comment
Share on other sites

video çok ilginç geldi bana. gerçekten çok büyük yanlışlar ve tezatlar içeriyor. buradaki eleştirdikleri şeyleri zaten kendileri teşvik ediyor. kendilerini rezil etmişler videoyu hazırlayanlar.

o video kadınlar gününe özel olarak hazırlanmış bir reklam videosuydu eskiden <_<

Link to comment
Share on other sites

N359uA99Ym8

Bu güzel örn olsa gerek

Maço kadın da hiç düşünemiyorum, erkeğin gözünü morartacak yada yüzüne çay dökecek. Büyük konuşmayayım, daha evli değilim :D Tövbe tövbe

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...