Jump to content

İdil Biret ve Ayla Erduran’a ‘Onur Ödülü’


mavikiz

Recommended Posts

Aya İrini Müzesindeki açılış gecesinde konuşan İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı, İstanbul’da henüz çağdaş koşulları içeren bir konser salonu bulunmadığını söyledi. Eczacıbaşı, “İlk İstanbul Festivalinden bu yana konserlerin büyük bölümünü, bugün içinde bulunduğumuz Aya İrini’de gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle, Aya İrini’yi 4. yüzyılda yaptıran İmparator Constantinus’u ve kiliseyi camiye çevirmeden olduğu gibi bırakan Fatih Sultan Mehmet’i selamlıyoruz. Başka bir deyişle, bu iki devlet adamı yıllardır en büyük mekan sponsorlarımız olmayı sürdürüyorlar” şeklinde konuştu. Açılış gecesinde, devlet sanatçıları Ayla Erduran ile İdil Biret’e “Onur Ödülü” verildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler’e de festivale katkılarından dolayı Eczacıbaşı tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, İngiltere’de yaşayan klasik müzik bestecisi Sir John Tavener’e, Aya İrini’de 22 Haziran’da gerçekleştirilecek “Allah’ın Güzel İsimleri” adlı konser öncesinde verilecek.

Açılış gecesinde İdil Biret, Bach’ın iki piyano konçertosunu yorumlarken, Cihat Aşkın, Hakan Şensoy, Özcan Ulucan, Çağ Erçağ ve Atilla Aldemir gibi sanatçıların yer aldığı orkestra da Ayla Erduran ile birlikte konser verdi.

FESTİVAL PROGRAMI

35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivalinde bu yıl, 9 senfoni ve oda orkestrası, 9 oda müziği, 2 resital, 2 koro, bir geleneksel müzik ve bir klasik dışı konser yer alacak. Müzik festivaline bu yıl, Aya İrini, Atatürk Kültür Merkezi, Esma Sultan Yalısı ve Bulgar Kilisesi ev sahipliği yapacak.

Festivalde, doğumunun 100’üncü yılında birçok değerli besteci ve müzisyenin yetiştirilmesine önemli katkıda bulunan Ahmet Adnan Saygun’un anılacağı bir konserin yanı sıra yine bu yıl doğumunun 800. yılı olan Mevlana Celaleddin Rumi’yi anmak ve onun felsefesini bir kez daha sanatseverlerle paylaşmak amacıyla “Mevlana ve Bach Divanı” başlığı altında bir konser düzenlenecek.

13 Haziranda Aya İrini’de klasik İran ve tasavvuf müziğinde uluslararası bir üne sahip sanatçı Davod Azad, Mevlana’nın şiirlerini Bach’ın müziğiyle buluşturacak.

İngiltere’nin yaşayan en saygın klasik müzik bestecisi Sir John Tavener’ın son büyük koro eseri “Allah’ın Güzel İsimleri”nin ilk uluslararası prömiyeri de 22 Haziran’da Aya İrini’de BBC Senfoni Orkestrası ve Korosu tarafından Arapça seslendirilecek.

35. Uluslararası Müzik Festivalinin kapanışını, 29-30 Haziran tarihlerinde şef Mariss Janson yönetimindeki dünyanın en köklü orkestraları arasında yer alan “Kraliyet Concertgebouw Orkestası” yapacak.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...