Jump to content

Türklerin Rumeli'ye geçişi kutlandı


tarihogretmeni

Recommended Posts

20613.jpg

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 653. yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı.

Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde başlayan tören kapsamında, Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Yakup Bey, mezarı başında anıldı. Mehteran takımının gösterisinin ardından törene katılanlar, teknelerle Gelibolu'ya geçti. Gelibolu'nun Bolayır beldesinde süren törenlerde, Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa ve şair Namık Kemal'in mezarları ziyaret edildi.

Belde merkezinde düzenlenen ilk törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Gazi Süleyman Paşa'nın biyografisi okundu. Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, burada yaptığı konuşmada, tarihin milletlerin hafızası olduğunu, tarihini bilmeyen milletlerin, hafızasını kaybetmiş insanlara benzediğini söyledi.

Bu gerçekten hareketle Türk milletinin övünç kaynağı olan tarihini gelecek kuşaklara aktarmak için çaba gösterdiklerini belirten Çakıroğlu, ''Bu gerçeği çok iyi bilen Atatürk'ün 'Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır' özdeyişini asla unutmuyoruz'' dedi.

Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan da 653 yıl önce Gazi Süleyman Paşa komutasındaki askerlerin, canları ve kanları pahasına Avrupa'ya ayak basıp, Avrupa'nın kapılarını Türklere açtığını bildirdi. Rumeli'nin fethinin İstanbul'un fethine vesile olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türk tarihinde, milletimizin geleceğini belirleyen ve önüne yeni ufuklar açan önemli tarihi olaylar vardır. Bu olaylardan biri de Türklerin Rumeli'yi fethidir. Bu fetihten sonra Gelibolu ve Bolayır önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Milletleri yükselten ve yaşatan, milletine yol gösterip, zafer kapılarını açanlar, tarihe şan verenler kahramanlardır. Türk milleti, tarihinin her devrinde 'oluk oluk' kanlar döküp, vatan yaratmanın, kahramanlık ve cesaretin örneklerini vermiştir. Bu önemli kahramanlardan biri de Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'dır.''

2. Kolordu Komutanlığı bando ve mehteran takımıyla öğrencilerin halk oyunları gösterilerinin ardından, katılımcılara fetih pilavı ikram edildi.

Törene, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sadık Çelikörs, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Olcay Üstün, Çardak Belediye Başkanı Daniş Tanrıöver, Evreşe Belediye Başkanı Fedai Gür ile çok sayıda vatandaş katıldı.

haber7

Link to comment
Share on other sites

Babam orada doğmuş, annem burda ama; dayım, teyzem falan yine Makedonya doğumlu. Ben İzmir'de doğdum ama kökenim Makedonya-Üsküp. Onlara da dedeleri anlatırmış, Fatih döneminde geçmişler diye. Hatta Evlad-ı Fatihan denir bizimkilere :D

Link to comment
Share on other sites

Hımm Makedonya göçmenisiniz yani bizde bulgaristan göçmeniyiz ama ben doğma büyüme konyalıyım şimdi ankaradayım :D 1-2 gün sonra tekrar memleketteyim bizim dedeler orda doğmuş bide sadece en büyük halam bize ewladı fatihan demiyolar "Macır diyolar" :D

edit:zaten o tarafa gidenler gene konya tarafından gitmiş(bulgaristanı kasdediyorum)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...