Jump to content

‘Yaşamın Kıyısında’da gala heyecanı


mavikiz

Recommended Posts

27 Mayıs’ta, NTV’den de yayınlanacak ödül töreni yaklaşırken ünlü konukları misafir eden Cannes sokakları da giderek hareketlenmeye başladı. Son olarak, büyük ödül Altın Palmiye’nin iddialı isimlerinden Quantin Tarantino’nun “Death Proof” filmi sinemaseverlerin karşısına çıktı. Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” adlı filmi de yarışma dışı kategoride izleyiciyle buluştu. Festivalin bugünkü bölümünde de Fatih Akın’ın, “Yaşamın Kıyısında” adlı filmi gösterilecek. Fatih Akın, 22 yarışma filmi arasından sıyrılarak Altın Palmiye’ye ulaşmayı hedefliyor.

266581.jpg

“Yaşamın Kıyısında”, Festival Sarayında yönetmeni ve bazı oyuncularının katılımıyla bu kez davetlilere gösterildi. Bir Türk-Alman ortak yapımı olan film, Türkiye’den Anka Film, Almanya’dan Corazon International ve NDR ile İtalya’dan Dorje Film’in işbirliğiyle çekilmişti.

“YARIŞMADA 23 FİLM VAR, ŞANSIM 23’TE BİR”

Yarışmada her türlü sonucun alınabileceğini söyleyen Fatih Akın, Almanya’nın başkenti Berlin’de yayınlanan “B.Z” gazetesine verdiği röportajında, yarışmada kazanma şansını nasıl gördüğü şeklindeki bir soruya karşılık, “Yarışmada 23 film var, benim şansım 23’te bir. Bu dürüst ve adil bir değerlendirme. Ben kendim de bir zamanlar Cannes jürisindeydim, olayları biliyorum” diye konuştu.

Kendini daha çok Almanya’nın mı, yoksa Türkiye’nin mi temsilcisi olarak gördüğü sorusunu Akın, “Her ikisinin de. Ben her ikisine de aitim. Çok şükür, ikisi arasında karar vermek zorunda değilim. Ne demişler: Biz hepimiz Cannes’ız” diye cevapladı.

Papyon takmayı sevip sevmediğinin sorulması üzerine de Akın, “Ben sadece kırmızı halı üzerindeyken papyon takarım. Salona girdiğimde papyonu çıkartırım. Birçok kişi de böyle yapıyor. Ancak ben kendimi papyonla rahat hissediyorum. Okul önlüklerini de severdim, çünkü insanları eşit yapıyor” dedi.

Akın, hangi festivali daha çok sevdiği sorusuna da, “Bir festivale katılım zamanlamaya bağlı. Eğer aralık ayında bir film hazırlarsanız, tabii ki Berlin’e gidersiniz. Bir festival, diğer bir festivale karşı kullanılmaz” karşılığını verdi.

Akın, Berlin’de her yıl şubat ayında düzenlenen Berlinale Film Festivalinde 2004 yılında “Duvara Karşı” (Gegen die Wand) adlı filmiyle “Altın Ayı” ödülünü kazanarak bir anda üne kavuşmuştu.

SİNEMA DÜNYASI TÜRKİYE PAVYONUNDA BULUŞTU

Cannes Film Festivaline katılan Türk sinema dünyasının ünlüleri, Festival Sarayında kurulan Türk pavyonunda düzenlenen resepsiyonda bir araya geldi.

Birçok yabancı gazetecinin de katıldığı resepsiyonda, Altın Palmiye için yarışan, bugün gösterilecek Fatih Akın’ın “Yaşamın Kıyısında” filminin başrol oyuncularından Nurgül Yeşilçay ile yine festivalde gösterilecek Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” filminin baş rol oyuncularından Nejat İşler ve Saadet Işık Aksoy da hazır bulundu.

266583.jpg

Festival dışında gösterilen, Nazım Hikmet’in yaşamını konu olan “Mavi Gözlü Dev” filminin baş rol oyuncusu Yetkin İkinciler de, resepsiyona katılan ünlü isimler arasındaydı.

Resepsiyonda, yabancı konulara Türk mutfağından örnekler ikram edilirken, Türk filmleri ve müziğiyle ilgili CD’ler hediye edildi.

NURGÜL YEŞİLÇAY, FRANSA’DA

“Yaşamın Kıyısında” filminin başrol oyuncularından Nurgül Yeşilçay, Fransa’ya gitti. THY’ye ait uçakla Nice kentine hareket eden Yeşilçay’ı, hareketinden önce yaptığı açıklamada, Cannes’in en prestijli film festivali olduğunu belirterek, “Çok önemli yönetmenler var. Sinema dünyasının kalbi şu anda orada atıyor” dedi.

Festival tarihinde festivale Türkiye’den 3 film gittiğini, bu açıdan da önemli olduğunu vurgulayan Yeşilçay, şöyle konuştu:

“Biz Türk sinemacıları olarak orada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz ve bir taraftan da ülkeyi temsil ediyoruz. O yüzden insanlar bu konuda çok ilgili. Herkes bana başarılar diliyor. Güzel bir film oldu. Herkes Fatih’in filmini bekliyormuş. Şimdiye kadarki filmlerin tamamı birkaç tane dışında çok başarılı değilmiş. Tabii jüri neye karar verecek onu bilmiyoruz. Güzel bir film. Biz filmimize güveniyoruz. Olur veya olmaz, buraya kadar gitmek bile önemli bir şey.”

Jüri üyeleri arasında yazar Orhan Pamuk’un da bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yeşilçay, “O da çok iyi bir şey. Bizim açımızdan iyi mi olur, kötü mü olur bilmiyorum. Çünkü Orhan Pamuk, her doğru, dürüst insan gibi hangisi iyi ise oyunu ona verecektir. Bir torpil yapmaz herhalde diye düşünüyorum. Keşke yapsa tabii. Orada olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

“Cannes Film Festivali’ne keşke katılsaydı dediğiniz bir film var mı?” diye sorulan Yeşilçay, “Ben ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ı çok beğeniyorum. Keşke zamanında katılsaydı. Mutlaka bir ödül alırdı diye düşünüyorum” dedi.

60. Cannes Film Festivalinin jüri başkanlığını, İngiliz yönetmen Stephen Frears yapıyor. İngiliz yönetmen, sinema dünyasında “My Beautiful Laundrette” (Benim Güzel Çamaşırhanem) filmiyle tanınıyor. Festival jürisinde, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk ile birlikte, Portekizli oyuncu Maria de Medeiros, Çinli sinemacı Maggie Cheung ve Fransız aktör Michel Piccoli yer alıyor.

KAPLANOĞLU’NUN “YUMURTA” FİLMİ GÖSTERİMDE

Son James Bond Daniel Craig de, başrolünü Nicole Kidman’la paylaştığı “Golden Compass” filminin galası için Cannes’daydı. Angelina Jolie-Brad Pitt çiftinden Gerard Depardieu’ya, Jude Law’dan Norah Jones’a birçok ünlü ismi ağırlayan festivalde bu yılın ilk Türk filmi de gösterildi.

Cannes Film Festivalinde SemihKaplanoğlu’nun “Yumurta” filmi, “Quinzaine de Realisateurs” kategorisinde gösterime girdi. Gösterimde filmin baş rol oyuncuları Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy basta olmak üzere bütün kadro hazır bulundu. Filmin gösterimi dolayısıyla özellikle Saadet Işıl Aksoy’a Fransız basının yoğun ilgi gösterdiği dikkati çekti.

Yarışan 22 filmin dışında 21 film yarışma dışında gösterilecek.

(NTVMSNBC)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...